Σελίδες

Καλλιέργειες κηπευτικών για τους πολίτες

Καλλιέργειες κηπευτικών για τους πολίτες

Δωρεάν καλλιέργειες κηπευτικών για τους πολίτες

Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Γεωπονική Σχολή δημιουργούν σε έκταση του Αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κήπους για την καλλιέργεια χειμερινών και καλοκαιρινών κηπευτικών. Οι κήποι αυτοί θα ενοικιάζονται σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα τους καλλιεργούν για παραγωγή αγροτικών προϊόντων για οικογενειακή χρήση.

Οι κύριοι στόχοι της δράσης αυτής είναι οι ακόλουθοι:

  • η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας,
  • η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που θα καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών των καλλιεργητών,
  • η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ασχολούνται με τη γη,
  • η εκπαίδευση φοιτητών του Α.Π.Θ. που θα συμμετέχουν στη λειτουργία των κήπων με συμβουλευτικό ρόλο,
  • η ενίσχυση της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου.

Η έκταση του κάθε λαχανόκηπου θα είναι 100 τ.μ., με ενοίκιο 120 ευρώ ετησίως και δικαίωμα παραμονής στο αγροτεμάχιο ως τρία (3) έτη. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και η Γεωπονική Σχολή θα παρέχουν στους χρήστες:

  • συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της Σχολής και γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή,
  • εκπαιδευτικά σεμινάρια,
  • νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο,
  • κοινόχρηστους χώροι υγιεινής.

Ανάλογα με τον αριθμό των καλλιεργητών τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα οργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα αφορούν τις καλλιεργητικές τεχνικές των κηπευτικών και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Η παρακολούθηση των σεμιναρίων που θα αφορούν τις αρχές λειτουργίας των λαχανόκηπων του ΑΠΘ θα είναι υποχρεωτική.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση που θα υπάρξουν περισσότερες αιτήσεις από τη διαθέσιμη έκταση, η επιλογή των καλλιεργητών θα γίνει με κλήρωση. Η δράση ξεκινάει άμεσα, έτσι ώστε οι κήποι να είναι στη διάθεση των καλλιεργητών με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2310473842, τις ώρες 09:00-14:00 από Δεύτερα έως Παρασκευή.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 ηλεκτρονικά στη διεύθυνση picus@auth.gr, τηλεφωνικά στο 2310473842, με φαξ στο 2310473556 και αυτοπροσώπως στο Κτίριο Διοίκησης του Αγροκτήματος τις παραπάνω μέρες και ώρες.

Υποβολή αιτήσεων [Έχει λήξει η περίοδος - Δεν γίνονται δεκτές νέες]

Βασικές αρχές λειτουργίας

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης των λαχανόκηπων

Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/3/12, 4:08 μ.μ.

    Kαλα ειναι γιαυτους που μενουν ανατολικα και προς κεντρο..Τα δυτικα προαστια τι σχεση εχουν μαυτο το προγραμμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μην περιμένετε από κανένα φορέα να δραστηριοποιηθεί μόνος του,όλοι εσείς σε επίπεδο παρέας,γειτονιάς πρέπει να το απαιτήσετε και να το πετύχετε.Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας,ξεκινήστε την μικρή σας επανάσταση.Τώρα στα δυτικά προάστια υπάρχει και η κατάληψη που έγινε στο στρατόπεδο Καρατάσου (με δύο ομάδες καλλιεργητών, η μία είναι "Περιαστικές καλλιέργειες"),αλλά μπορείτε να βρείτε και άλλους χώρους αν ψάξετε,απαιτείστε το από τους δημάρχους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/3/12, 8:24 μ.μ.

    Συγχαρητήρια στη Γεωπονική.
    Στη Σουηδία πολλοί Δήμοι έχουν παρόμοιο πρόγραμμα, εδώ και 60 χρόνια(τουλάχιστον).
    Γνωρίζει κανείς για παρόμοια πρωτοβουλία στην Αθήνα?
    Λ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/3/12, 1:33 π.μ.

    Ανώνυμε 4:08, ειμαστε κακομαθημενοι με τις αποστασεις εμεις οι Θεσσαλονικεις...
    Απ την δυτικη Θεσσαλονικη, θελεις περισσοτερα απο 20 λεπτα για να πας στην ανατολικη; Υπαρχει κοσμος που κανει 1 ωρα για να παει στο χωριο του για να μπορεσει να κρατησει εναν λαχανοκηπο. Αλλωστε δεν ειναι αναγκη να πηγαινεις καθε μερα. 2-3 φορες την εβδομαδα ειναι υπεραρκετες και απ την στιγμη που θα υπαρχουν στα 10 μετρα 4(!!!) γειτονες και στα 20 μετρα 20(!!!), ολα μπορουν να γινουν βολικα.
    Αυτο που μας λειπει και χρειαζομαστε, ειναι η επι-θετικη σκεψη κι οχι το να μας φερουν τα χωραφια μεσα στην πολη.

    Δημήτρη Αμανατίδη, σωστα τα λες, αλλα οι δημοι δεν ειναι ευκολο να στριψουν... Δεν μπορουν 4 φιλοι να νοικιασουν ενα στρεμμα; Φθηνοτερα θα τους βγει. Ομως αν δεν θελουμε να ζημωσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι στην Ανατολική Θεσσαλονίκη αλλά μου φάνηκε ακριβό 120 ευρώ τον χρόνο για 100 τετραγωνικά, έχω ακούσει πως τα νοίκια πάνε από 40 έως 60 ευρώ το στρέμα(1000τμ).
    Δηλαδή, σκέφτηκα, θέλουν να νοικιάσουν 1200 ευρώ το στρέμα;
    Και κόπηκα.
    Πείτε μου αν διυλίζω τον κώνωπα παρακαλώ, δεν είμαι γνώστης, αν κάνω λάθος, ίσως προλαβαίνω ακόμα να δηλώσω συμμετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13/3/12, 1:56 π.μ.

    Κι εμενα μου εκανε αρχικα εντυπωση η τιμη Αχιλλεα, ομως νομιζω πως αξιζει τον κοπο, αφου θα υπαρχει υποστηριξη. Εχουν τα μηχανηματα, αλλα το σημαντικοτερο ειναι η τεχνογνωσια. Θα υπαρχει φυλαξη και προσωπικο και καπως πρεπει να πληρωθουν.
    Αν εχεις διπλα σου καποιον να συμβουλευτεις, θα εχεις πολυ μεγαλυτερη αποδοση απ οτι αν ξεκινησεις μονος σου. Αν αξιοιποιησεις τα 100 μετρα, αξιζει. Εγω θα το εκανα.
    Για να νοικιασεις χωραφι, πρεπει να ειναι περιφραγμενο, να εχει νερο και μια αποθηκη απαραιτητα. Για μια ομαδα 4-6 ατομων συμφερει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παιδιά όσοι είστε μόνοι και δεν γνωρίζεται περί καλλιεργειών μην το σκέφτεστε.Ξεκινήστε με το αγρόκτημα της Γεωπονικής φέτος,μάθετε τα βασικά,κάντε γνωριμίες και παράλληλα ξεκινήστε να οργανώνεται κάτι συλλογικό και όταν βρείτε φθηνό χώρο κοντά στην πόλη που να σας βολεύει κάντε το "σάλτο".Μόνο έτσι θα μπορέσετε να προχωρήσετε, μην ξεχνάτε το κίνητρο δεν είναι μόνο η αυτοπαραγωγή αλλά και η συντροφικότητα και αλληλοβοήθεια μέσα από μια συλλογικότητα.Αύριο μπορεί να είστε εσείς που θα δημιουργήσετε έναν τέτοιο λαχανόκηπο και να γίνεται ένα φυτώριο νέων ιδεών και δράσεων και να λειτουργήσετε πολλαπλασιαστικά στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ