Σελίδες

Καλλιεργώ μανιτάρια πλευρώτους στο σπίτι

Καλλιεργώ μανιτάρια πλευρώτους

Πως γίνετε η καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους στο σπίτι

Παλιά τα μανιτάρια θεωρούνταν το κρέας των φτωχών, αφού διαθέτουν τις ίδιες πρωτεΐνες με το κρέας και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη... Πρόκειται για μια εύκολη και ευχάριστη καλλιέργεια που θα την λατρέψουν οι μανιταροφάγοι, αφού ο χρόνος απασχόλησής τους θα είναι ελάχιστος, ενώ αν τηρηθούν σωστά οι απλές διαδικασίες, θα τύχουν μιας πλούσιας παραγωγής, ικανής να κορέσει τις γαστριμαργικές ανάγκες μιας οικογένειας.

Η ιδανικότερη εποχή καλλιέργειας μανιταριών είναι τέλη Φθινόπωρου και αρχές Άνοιξης, αφού οι ενδιάμεσες καιρικές συνθήκες ενδείκνυνται για την ιδανική παραγωγή τους.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεμάτια με άχυρο από διάφορα δημητριακά και ψυχανθή τα οποία έχουν εμβολιαστεί με το μυκήλιο των πλευρώτους. Επειδή χρειάζεται ελάχιστη υγρασία 70% οι μπάλες του άχυρου περιτυλίγονται με πλαστικό για να μη ξεραθούν. Στο πλαστικό περιτύλιγμα υπάρχουν ανοιγμένες τρύπες όπου θα δούμε κάποια στιγμή να ξεπροβάλλουν τα μανιτάρια μας. Όταν δούμε να αναπτύσσεται μια ομάδα μανιταριών σε κάποιο σημείο που δεν υπάρχει τρύπα, την κάνουμε εμείς για να τα βοηθήσουμε να ξεπροβάλλουν.Το βάρος των δεματιών κατά την αγορά τους είναι περίπου 15 κιλά (φυσικά λόγω της μεγάλης υγρασίας που περιέχουν) και αυτό το βάρος θα πρέπει να φροντίζουμε να διατηρείται μέχρι του πέρατος της παραγωγής.
Η τιμή του κάθε δέματος κυμαίνεται από 12 - 17 €. Μη με ρωτήσετε για τη διαφορά τιμής, ειλικρινά δεν γνωρίζω για να σας απαντήσω. Εγώ το αγόρασα 14 € αρχές Φλεβάρη, θέλοντας να έχω παραγωγή κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Οι Ιδανικές Συνθήκες καλλιέργειας των μανιταριών

Αναζητώντας στο net πληροφορίες για να χορτάσω την ασχετοσύνη μου πάνω στο θέμα "πλευρώτους" είδα πως οι ιδανικότερες συνθήκες τοποθέτησης του υποστρώματός μας πρέπει να είναι σε κλειστό χώρο, να υπάρχει αέρας χωρίς όμως να τα φυσάει, να έχει μεγάλα ποσοστά υγρασίας, να υπάρχει φως αλλά να μη τα βλέπει απευθείας ο ήλιος.

Το μαγγάνι δούλεψε μετά από πολλά χρόνια

Καλλιεργώ μανιτάρια πλευρώτους

Η πατέντα
Η πρώτη μου σκέψη μετά από αυτό ήταν να παρατήσω την ιδέα, αφού τέτοιες ιδανικές συνθήκες δεν διαθέτει το κτήμα μας. Με τη δεύτερη όμως μου ήρθε στο νου το πολυτιμότερο σημείο του κτήματός μου. Το πηγάδι. Τίποτα καλύτερο για τις απαιτήσεις αυτής της καλλιέργειας. Σταθερότατη θερμοκρασία, υγρασία, υποφωτισμένο και ασφαλές. Έμενε λοιπόν να βρω ένα τρόπο να κατέβει η βαριά αχυρόμπαλλα στο πηγάδι, ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια του νερού και λίγο πιο κάτω από το χείλος του.

Καλλιεργώ μανιτάρια πλευρώτους
Η πατέντα σε εφαρμογή

Τη λύση τη βρήκα με μια παλέτα στην οποία έκανα 4 τρύπες στις άκρες της και έδεσα 4 ισομήκη γερά σκοινάκια. Το δέμα του υποστρώματος το έδεσα σφιχτά με άλλα δύο σκοινιά για να μη πέφτει με το ανέβασμα - κατέβασμα και το όλο σύστημα το τοποθέτησα στο γάντζο του συρματόσκοινου του μαγγανιού. Κάλυψα το μισό άνοιγμα του πηγαδιού με ένα πλαστικό για να μην υπάρχει άμεσο ηλιακό φως και μετά περίμενα. Στις δέκα μέρες εμφανίστηκαν δειλά - δειλά τα πρώτα μωρά πλευρώτους. Προσοχή όταν εμφανιστούν τα πρώτα μανιταράκια να είστε προετοιμασμένοι σε 4 ημέρες να κόψετε την πρώτη σας δόση. Μεγαλώνουν με απίστευτη ταχύτητα!

Χρήσιμες πληροφορίες
Να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως τα πλευρώτους δίνουν 2-3 σοδειές με διαφορά κάμποσων ημερών η μία από την άλλη. Στις φωτογραφίες βλέπετε το δεύτερο κύμα παραγωγής. Στο πρώτο έχουμε και τη μεγαλύτερη απόδοση που αγγίζει σχεδόν το 50% της συνολικής μας σοδειάς. Όταν θα έχω την τρίτη σοδειά με το καλό, θα ενημερώσω την παρούσα ανάρτηση. Το σύνολο της παραγωγής από μια μπάλα μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 κιλά.

Καλλιεργώ μανιτάρια πλευρώτους
Τα δεσίματα

Εμείς αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι να διατηρείται η υγρασία σε καλά επίπεδα. Αν δείτε πως χρειάζεται νερό, αποφύγετε να το ρίξετε μέσα από τις έτοιμες τρυπούλες, αλλά ανοίξτε σε κάποιο άλλο σημείο και ποτίστε από εκεί. Όταν τα μανιτάρια μας έχουν φυτρώσει καλό είναι να τα δροσίζουμε κάθε μέρα με λίγο νεράκι με μια μικρή ψεκαστήρα. Θέλουμε να προσομοιάσουμε το δυνατό περισσότερο της συνθήκες του φυσικού τους περιβάλλοντος. Τα μανιτάρια μεγαλώνουν στο δάσος κάτω από τα δέντρα και η άφθονη πρωινή δροσιά τα βοηθάει να αναπτύσσονται ταχύτατα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς. Όταν δούμε πως το μέγεθος είναι ικανοποιητικό ξεριζώνουμε ολόκληρο το μπουκέτο.

Εγώ στην αρχή τα έκοβα προσεκτικά με ένα μαχαιράκι προσδοκώντας και νέα μανιτάρια από εκεί, αλλά επί ματαίω. Ξερίζωμα λοιπόν και αναμονή για το επόμενο κύμα. Μην πλύνετε τα μανιτάρια. Πριν τα μαγειρέψετε θα τα σκουπίσετε με ένα καθαρό βρεγμένο πανάκι. Με το πολύ νερό η φινετσάτη γεύση τους χάνεται σε μεγάλο βαθμό. Δεν είναι ιδιαίτερα αρωματικά, αλλά αναδύουν ένα ελαφρύ άρωμα φρεσκάδας.
Στο ψυγείο θα καταφέρετε να τα συντηρήσετε για 7-10 μέρες περίπου, αφού τα τοποθετήσετε σε χάρτινες σακούλες λαχανικών. Ακόμα περισσότερο συντηρούνται στη κατάψυξη αφού αφυδατωθούν, αλλά τίποτε δε συγκρίνεται με τη γεύση του ολόφρεσκου μανιταριού.

Η καλλιέργεια σε άλλους χώρους
Φυσικά και μπορεί να καλλιεργηθεί σε οποιοδήποτε χώρο διαθέτετε, αρκεί ο χώρος αυτός να ικανοποιεί τις βασικές συνθήκες. Στο μπαλκόνι σας, σε κάποιο υπόγειο, σε ένα σκιερό σημείο της αυλής, ακόμα και σε μια αποθηκούλα στο εσωτερικό του σπιτιού. Πολύ βασικό ξανατονίζω πως είναι να διατηρούμε υγρό το αχυρόδεμα. Μια καλή λύση είναι να το τοποθετούμε πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι αφρολέξ ποτισμένο με νερό και το οποίο θα φροντίζουμε να είναι πάντα νωτισμένο. Υπάρχει και η δύσκολη μέθοδος καλλιέργειας, όπου θα πρέπει να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Από την αποστείρωση του υποστώματος μέχρι την τοποθέτηση του μυκηλίου σε πολύ ειδικές συνθήκες. Άλλο είδος καλλιέργειας είναι η επιμόλυνση κομμένων κορμών δέντρων με το μυκήλιο του πλευρώτους. Με αυτό ακριβώς θα ήθελα να ασχοληθώ του χρόνου -πρώτα ο Θεός- και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα που θα παρατηρήσω.

Και λίγη μαγειρική
Για τα πλευρώτους κυκλοφορούν 1000 + 1 συνταγές. Θα βρείτε μέχρι και συνταγή για πλευρώτους στιφάδο. Η δικιά μου αγαπημένη είναι αυτή παρακάτω:

Μανιτάρια Πλευρώτους στα Κάρβουνα

Καλλιεργώ μανιτάρια πλευρώτους

Κόβουμε από τα μανιτάρια το χοντρό μέρος κοντά στη ρίζα τους. Τα διαχωρίζουμε γιατί μπορεί να είναι πολλά μαζί. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ψικοκομμένες ουρές από μαϊντανό, θυμάρι, ελαιόλαδο και βαλσάμικο. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 10 λεπτά.

Τα βάζουμε στη σχάρα σε μέτρια φωτιά γιατί οι άκρες τους καίγονται εύκολα.
Τα ψήνουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά και είναι έτοιμα.
Τα σερβίρουμε πασπαλίζοντας ψιλοκομμένο μαϊντανό και προσθέτουμε καρυκεύματα, ελαιόλαδο ή βαλσάμικο αν θέλουμε.
Όρεξη καλή!!!

Διαβάστε ακόμη:Δωρεάν βιβλία μαγειρικής

38 σχόλια:

  1. Κώστα καλή σου ημέρα, τα μανιτάρια είναι από τα αγαπημένα μου δεν έχω όμως ασχοληθεί καθόλου. Τις προάλλες όμως διάβασα πως τα καλλιεργούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, από ένα παλιό βιβλίο που έχω στο blog. Μόλις το ξαναβρώ θα συμπληρώσω τα στοιχεία γιατί τα βρήκα άκρως ενδιαφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλλιέργησα φέτος πρώτη φορά πλευρώτους...έφαγα 2 χούφτες και μετά ή μου βγαίναν ξερικά ή εμφανίζονταν που και που εκειονά τα ζούμπερα απου γίνονται σα κουβαρίθρες και μάλλον κάμαν φαγοπότι....πάντως είχανε εξαίσια γεύση...ίσως του χρόνου προσέξω περισσότερο....για αναπαραγωγή ντος έχουμε πράμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/3/12, 11:17 π.μ.

    Έχω διαβάσει αλλού πως όταν σταματήσει να βγάζει μανιτάρια, τότε η μπάλα σου είναι πλέον άχρηστη και την πετάς στο κομπόστ. Αναρωτιέμαι εάν θα μπορούσε κανείς να κάνει μόνος του νέο εμβολιασμό με μυκήλιο που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/1/23, 11:53 μ.μ.

      https://e-shop.valentine.gr/product-category/sporoi/sporoi-manitarion/

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος29/3/12, 11:38 π.μ.

    Πωωω ρε φίλε τι μας έκανες πρωί-πρωί με τα μεζεκλίκια... Μπράβο πάντως και με το καλό και shiitake!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σας,

    Στελή για αναπαραγωγή μανιταριών πωλούν τα καταστήματα μυκήλιο. Αν ψάξεις λίγο θα βγάλεις άκρη. Απλά πρέπει να προσέξεις λίγο τις διαδικασίες αποστείρωσης και φύλαξης των άχυρων.

    Ανώνυμε 11:17 όντως η μπάλα είναι άχρηστη μετά τον κύκλο παραγωγών. Για το σωρό της κομπόστας όμως είναι ότι καλύτερο.

    Ανώνυμε 11:38 τα shiitake έχω και γω κατά νου. Πρέπει απλά να βρώ τους κατάλληλους κορμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κώστα τα μυκήλια που λες σιάχνονται σπίτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/4/12, 8:36 π.μ.

    Στελή μπορείς να το φτιάξεις στο σπίτι. Απλά θέλει ιδιαίτερες συνθήκες για την παραγωγή του. Ρώτα ένα γεωπόνο. Όλα γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μακάρι να έβλεπαν όλοι το internet με τα δικά σου μάτια φίλε Κώστα. Αυτό είναι το νόημά του, η γνώση και η χρήση της για το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία. Σε ευχαριστώ και θα "ξεκοκαλίσω" ότι γράφεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγχαρητήρια για το άρθρο! Σήμερα αγόρασα μια μπάλα με κάποιο άλλο είδος μανιταριού (αγκαθίτες νομίζω επειδή δεν είχε πλευρώτους ο γεωπόνος) και τα έβαλα στην αποθήκη. Ο γεωπόνος μου είπε να τα ψεκάζω με 250ml νερό νωρίς το πρωί και 250ml το βράδυ. Δεν είναι πολύ; Δεν κινδυνεύει να μουχλιάσει με τόσο νερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δήμο σ΄ευχαριστώ πολύ!

    Αντώνη οι "αγκαθίτες" είναι επίσης ένα είδος των πλευρώτους. Συγκεκριμένα φέρουν την επιστημονική ονομασία Pleurotus Eryngii. Πρόκειται για πολύ νόστιμα μανιτάρια. Όσο για τον ψεκασμό ο γεωπόνος κάτι θα ξέρει. Το σίγουρο είναι πως οι αγκαθίτες θέλουν 90% υγρασία.
    Από τις πληροφορίες είδα πως δεν αποδίδουν μεγάλη παραγωγή. Θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως αν μας ενημέρωνες για την τιμή αγοράς, καθώς και για την πορεία της ανάπτυξής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν το γνώριζα ότι είναι πλευρώτους... Το αγόρασα στα 17 euro.
    Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ορμώμενος από το συγκεκριμένο άρθρο αγόρασα ένα "πακέτο" πριν αρκετές ημέρες (προς 10 ευρώ, αν θυμάμαι καλά), ακολούθησα τις οδηγίες που είχε μέσα η συσκευασία και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος22/12/12, 10:27 π.μ.

    καλημερα
    μηπως μπορειτε να με βοηθησετε και να μου πειτε απο που μπορω να προμηθευτω επωασμενο υποστρωμα με μυκητες απο καποιο ειδος μανηταριου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει υπόστρωμα από κατακάθι καφέ για να παράγει με ελάχιστο κόστος πλευρώτους στο σπίτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λοιπόν για υποστρώματα πλευρώτους μπορεί κάποιος να παραγγείλει από τον Δίρφυς από Εύβοια στο: www.manitaropolio.gr. Για υποστρώματαΣιτάκε και για άλλα σπάνια μανιτάρια όπως Σπάνια μανιτάρια
    Καλή επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγόρασα πρώτη φορά δεματι μανηταρια πριν απο 4 χρονια . Τα αγοραζω ακομα και σημερα 5€ απο το εργοστασιο στην Χαλκιδα . Το περισσοτερο που εχω καταφερει να παρω ειναι 15 κιλα μανηταρια . Τα κραταω στην καταψυξη για πολυ καιρο .
    Η καλθτερη για μενα συνταγη ειναι σοταρισμενα με βούτηρο και μετα σβησιμο με Μελι και Βαλσαμικο

    Κωστασ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  17. εχω ενα ημιυπογειο χωρο στην Αθηνα 120 τμ. και νομιζω με συνθηκες καλες για καλλιεργεια μανιταριων..δροσια..λιγη υγρασια..αεριζομενος χωρος.
    Θελω να ασχοληθω με τα μανιταρια..αξιζει ο κοπος? η ..θα μπλεξω? ειμαι τελειως ασχετη..το μονο που μπορω να πω για μενα ειναι οτι δεν φοβαμαι τη δουλεια!
    η ανεργια ομως , με πανικοβαλει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαρία, πολύ ωραία ακούγεται η ίδεα σου. Θα μπορέσεις όμως να τα δώσεις τα μανιτάρια αν όλα πανε καλά? Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα πολύ μικρό κόστος (τάξεως 15-20 ευρώ) Αγόρασε απο την Αθηνάς μύκητα σε σακουλάκι (γύρω στα 10 ευρώ είναι αν δεν κάνω λάθος) και μία μπαλα άχυρο (το πολύ 5 ευρώ). Δεν ξέρω αν έχεις ασχοληθεί με το σπόρ και να κάνεις απο την αρχή επώαση στο υπόστρωμα. Αλλά απο τα λίγα που ξέρω αν εχεις οποιαδήποτε απορία φύσικα και μπορώ να σε βοηθησω. Αν αγοράσεις έτοιμα στο τέλος δεν θα βγάλεις τίποτα. Να ξέρεις όμως ότι θα έχεις τρομέρες υγρασίες με τόσα νερά μέσα στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτο ειναι το θεμα ..η διαθεση του προιοντος!
    αν θελουν καποιοι να συνεργαστουμε, να κανουμε πραγματα, εχω πολυ ορεξη για δουλεια,μαλλον καλους χωρους..αλλα δειλιαζω μονη μου.
    ειμαι πολυ διαθεσιμη για συνεργασια,σε οποιο τομεα.Νομιζω οτι ειναι πια , απαραιτητη η συσπειρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαρια, πρεπει να πεινασουμε κι αλλο για να μαθουμε να συνεργαζομαστε. Προς το παρον ειμαστε ακομη, στο "μονος χορευε κι οσο θελεις πηδα".
    Εδω μεσα μπαινουν εκατονταδες ατομα σχετικα, αλλα στην διαδικασια να μοιραστουν τις γνωσεις τους και να απαντησουν, τρεις κι ο κουκος. Εχουμε δρομο ακομη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Xρηστο, σ ευχαριστω.
    Ομως ειμαι πολυ χαρουμενη που επιτελους συναναντω μια αλλη κατηγορια Ελληνων , που ψαχνονται..
    Βαρεθηκα ,κουραστικα , να ψαχνω και να φωναζω 20 χρονια..συνεργασια συνεργασια συνεργασια..Ποτε θα συμβει?
    Σιγουρα ολοι εχουμε χωρους..ιδεες..
    Ετσι θα μεινουν ολα αυτα?
    Ας μιλησουμε ποιο αμεσα-ουσιαστικα και με δυναμη.
    Ειμαι εδω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δυστιχως όπως είπε και ο φιλός μου ο Χρήστος δεν πρόκειται να δούμε πότε συνεργασία. Εγώ Μαρία σου προτείνω να ξεκινήσεις πειραματικά μόνη σου. Μην έχεις ανάγκη κανέναν. Αν χρειάστεις την όποια βοήθεια (όπως σου είχα πει απο τα λίγα που ξέρω) μπορώ να έρθω να σε βοηθήσω. Πάντως δεν νομίζω να είναι δύσκολο να τα πουλισεις. Μερικοί γνωστή ή ακόμα κάθεσαι στην άκρη (ταπινά) κάποιας λαικης και σίγα σιγά τα δίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σήμερα αγόρασα και εγώ μια μπάλα μανιταριων απο το manitaropoleio και το τοποθέτησα στο πίσω μέρος της αυλής μου δίπλα απο τα ξύλα για το τζάκι και κάτω απο τη λεμονιά ......Εχομαι να πανε όλα καλά με τη σοδειά μου!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπερα,

    Ειμαι στο ψαξιμο για να βαλω και μονος μου μανιταρια και το ψαχνω στο ιντερνετ.Εχω αγορασει απο το ιντερνετ κοκους μολυσμενους μς πλευροτους και δεν ξερω με πια μεθοδο να φτιαξω υποστρομα μονος μου...σας παρακαλω βοηθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ελατε να ενωθουμε βρε παιδια, να κανουμε μανιταρια..κοτες..οτιδηποτε αλλα Μαζυ.
    εχω χωρους ερημους, αναξιοποιητους...ολοι μας κατι εχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. lilia. kalispera pedia,endiaferome kai ego gia kati me ti gi, kai mou aresi maria i idea sou gia sineterismo ego ime prothimi,ala den ksero aqn ine konta i periohes mas,giati gia na kanis tetia kinisi prepi na ise kai konta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Lilia πολυ χαιρωμαι με την ανταποκριση σου ..θα περιμενω μηνυμα σου στο sunjuli34@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος10/3/13, 11:35 π.μ.

    τα μανιταρια πλευρωτους συνηθως δινουν τρια αξιοποιησιμα χερια. στο συνολο μιας οικιακης καλλιεργειας ως χομπυ, μπορεις να παρεις εξι ή επτα. αλλα καθε φορα η ποσοτητα ειναι και μικροτερη.
    οι μοναδες καλλιεργειας συγκομιζουν ενα ή δυο χερια και μετα "πετανε" το υποστρωμα. τα επομενα χερια δεν εχουν εμπορικη αξια.
    μια ποσοτητα βαρους μανιταριων εως 18% του βαρους του υποστρωματος στα δυο πρωτα χερια θεωρειται ενας μεσος ικανοποιητικος ορος. δηλαδη 15kgr x 0.18=2.7 kgr.
    φυσικα μπορεις να παρεις και περισσοτερο αλλα μπορει να μην παρεις και τιποτα.
    ο σπορος που χρησιμοποιειται στην εμπορικη καλλιεργεια ειναι συνηθως δημητριακων, επιμολυσμενος με πλευρωτους, ταξιδευει με ψυγειο αυστηρα και διατηρειται μονο σε αυτο και "σπερνεται" σε παστεριωμενο υποστρωμα θερμοκρασιας περιπου 25 βαθμων κελσιου.
    γνωμη μου, η τιμη των 12-17 ευρω για ενα μπλοκι των 15-16 κιλων ειναι εξωφρενικη.
    κατα πασα πιθανοτητα ειναι εισαγωγης.
    η παστεριωση και η σπορα στο σπιτι δεν ειναι τοσο ευκολη οσο φανταζεστε. προτιμηστε ενα ετοιμο μπλοκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Gasparis Costas από που τα αγοράζεις? μπορείς να μου πεις πιο συγκεκριμένα? ενδιαφερόμαστε με ένα φίλο μου να καλλιεργήσουμε και ίσως αργότερα και να στραφούμε σε αγορές...
    Θα με διευκόλυνες πολύ αν μπορούσες να μου πεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σκέφτομαι κι εγώ την καλλιέργεια των μανιταριών πλευρότους σε ένα χώρο που διαθέτω και αναζητώ τις σχετικές πληροφορίες.

    Μια και βρέθηκα όμως σε αυτό τον όμορφο χώρο σκέφθηκα να γράψω και κάτι άλλο: ζω στην Πάτρα αλλά η καταγωγή μου είναι από την Κεφαλονιά. Εκεί έχουμε κάποια χωράφια. Σε ένα από αυτά οι γονείς μου καλλιεργούσαν ελιές και είχαν μελίσσια. Θα ήθελα να βρω συνεργάτες για την αξιοποίηση αυτών των χωραφιών με σύγχρονες καλλιέργειες. Εάν κάποιος ενδιαφερθεί ας μου στείλει μήνυμα στο chryssanthistell@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πικος απικος15/4/13, 9:09 μ.μ.

      Να μη τη σκεφτεστε καθολου την καλλιεργεια επαγγελματικα. Παραγωγη για οικιακη καταναλωση μια χαρα ειναι.
      Αλλα ως εκει. Ειναι πλεονασματικη ηδη η πσραγωγη απο τις υπαρχουσες μοναδες, ενω λογω της μειωμενης ζητησης και του μικρου χρονου ζωης (10_12 ημερες) η διαθεση δεν ειναι καθολου ευκολη. Η τιμη βαινει μειουμενη τα τελευταια χρονια, τη στιγμη που οι περισσοτεροι συντελεστες παραγωγης ακολουθουν ανοδικη πορεια. Χρειαζονται καλες εγκαταστασεις που κοστιζουν ακριβα και οι συνθηκες παραγωγης δε συγχωρουν λαθη. Καλυτερα να στραφειτε σε καλλιεργειες μικροτερου ρισκου.

      Διαγραφή
  31. πικος απικος16/4/13, 1:08 π.μ.

    το πρωτο αρθρο μη το λαμβανεις καν υποψη.
    το δευτερο εχει γραφει ετσι που να συμπεραινεις αυτο που επιθυμεις, αλλα εχει πολλα θολα σημεια, που σπανιως τα λαμβανει υποψη ενας αναγνωστης που αναζητα πληροφοριες. θα προσπαθησω να τα επισημανω. αν θελεις πες μου ποιες θεωρεις ανακριβειες για να περιλαβω και αυτες στην απαντηση μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος18/4/13, 5:53 π.μ.

    @pikos apikos

    Den eitan gia mena prosopika...
    Gia tis kopeles pou rotagan.

    Tis plerofories tis eixa
    e-apothikefsi se ena arxeio pleroforion - den xereis to mellon.

    Alla se efxaristw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. πικος απικος19/4/13, 9:46 μ.μ.

    κανενα προβλημα. ετσι κι αλλιως καποια πραγματακια σκοπευα να τα γραψω, γιατι διαβαζω συχνα ανοησιες, οπως τα αρθρα αυτα, που δημιουργουν λαθος εντυπωσεις περι της καλλιεργειας.

    ".....Μια ελκυστική επένδυση, με ιδιαίτερα υψηλό εισόδημα αποτελεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια στην Ελλάδα που αποδίδει 40.000€ ανά στρέμμα......"

    ολων το ματι κολλαει σε αυτο το κειμενακι, αλλα ποια ειναι η πραγματικοτητα;
    εισαγωγη γινεται σε τεραστιες ποσοτητες για το λευκο μανιταρι, το agaricus. η μονη μοναδα που εχει μεινει στην ελλαδα, ειναι αυτη της ιπποτουρ στη λαζαρινα. ολες οι αλλες δεν αντεξαν το υψηλο κοστος παραγωγης και των ανταγωνισμο ολλανδων και πολωνων και εκλεισαν.
    το ελλειμμα λοιπον, αναφερεται στο λευκο μανιταρι, για την παραγωγη του οποιου ομως οι επενδυσεις στην ελλαδα ειναι απαγορευτικες, αφου μιλαμε για κοστη πανω απο 1.000.000 ευρω κατ'ελαχιστον.

    στην ελλαδα οι υφισταμενες μοναδες pleurotus εχουν δυνατοτητα παραγωγης ανω των 3000 τονων ενω η καταναλωση ειναι περιπου 2000 τονοι. εισαγωγη γινεται σπανια στα δυο σημεια αιχμης, χριστουγεννα και πασχα ή το καλοκαιρι που οι συνθηκες παραγωγης στην ελλαδα ειναι πολυ δυσκολες και οι ποσοτητες μικρες. ειναι συνηθες την κανονικη περιοδο σεπτεμβριο με μαϊο, οι παραγωγοι να πετανε προϊον που δε μπορουν να διαθεσουν. μεχρι το 2009 στην ελλαδα "δουλευε" το δορυφορικο συστημα. δυο μεγαλες μοναδες παρηγαγαν υποστρωμα με το οποιο τροφοδοτουσαν τις δορυφορικες τους μοναδες. το προϊον το διοχετευε στην αγορα συγκεκριμενος χονδρεμπορος για την καθε μοναδα, οποτε υπηρχε δυνατοτητα το μεγαλυτερο μερος της παραγωγης να πωληθει μεσω αυτου. το συστημα εγκαταλειφθηκε το 2010, μολις ξεκινησε η κριση και μειωθηκαν οι ποσοτητες που ζητουσε η αγορα. τωρα, καθε παραγωγος πρεπει να ειναι σε θεση να διοχετευσει το προϊον μονος του, κατι πολυ δυσκολο, αφου σε ποσοστο περιπου 80% το μανιταρι διατιθεται στα σουπερ μαρκετς.
    υπαρχει ενας χρυσος κανονας: καθε 100 τ.μ. μπαινουν 300 μπλοκια (μοναδες παραγωγης). στο στρεμμα λοιπον μπαινουν 3000 μπλοκια. αυτα μπορουν να δωσουν κατα μεσο ορο δυο κιλα στο πρωτο και ενα κιλο στο δευτερο χερι. περιπου 9000 κιλα λοιπον. η παραγωγη ειναι απαιτητικη και εξαρταται απο πληθος παραγοντων, ενω η πιθανοτητα να μην παρεις ικανοποιητικη ποσοτητα ειναι μεγαλη. σε περιπτωση προσβολης δε, οι δυνατοτητες παρεμβασης ειναι πρακτικα μηδαμινες.
    αυτα τα 9000 κιλα αν τα δωσουμε με μεσο ορο τα 3 ευρω/κιλο, εχουμε εισοδημα 27000 ευρω.
    περιπου το 50% αυτων των χρηματων θα φυγει στην αγορα του υποστρωματος, το οποιο θα προπληρωσετε φυσικα, αλλιως δεν ταξιδευει.
    συνυπολογιστε σε αυτα, ρευμα, νερο, υλικα συσκευασιας, εργατικα, κοστος διαχειρισης του εξαντλημενου υποστρωματος, αφου θα σας μεινουν 3000 μπλοκια βαρους δεκα κιλων περιπου το καθενα, που κατι πρεπει να τα κανετε, αβαριες, κοστος αποσβεσεων, τοκοι και ασφαλιστρα απο πιθανα δανεια, λογιστικα εξοδα και το αγχος της διαθεσης ολης της ποσοτητας σε 3-4 ημερες το πολυ, αφου ο μικρος χρονος ζωης της δεν επιτρεπει να μεινει στο ψυγειο σας περισσοτερο, χωρις να κινδυνευσετε να την πεταξετε.
    αν αφου αφαιρεσετε ολα αυτα εσεις θεωρειτε οτι θα λαβετε υψηλο εισοδημα, για το οποιο, θα πρεπει κι απο πανω να επενδυσετε γυρω στα 300.000 ευρω για το στησιμο της μοναδας, τοτε λυπαμαι αλλα απλα ψαχνετε τροπο να χασετε τα χρηματα σας. αυτη τη στιγμη οι μοναδες λειτουργουν μακραν απο το 100% της χωρητικοτητας τους και απο οτι φαινεται απο την εικονα της αγορας, θα συνεχισουν για πολυ ακομα.

    αντι επιλογου θα σας παραθεσω ενα link, στην ιστοσελιδα μιας απο τις δυο μοναδες ναυαρχιδες. αρκετα διαφωτιστικο για οποιον δεν τον ενοχλει η αληθεια.
    http://www.manitariadirfis.gr/news-gia-manitaria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος22/4/13, 10:43 π.μ.

    Epimorfotiko.

    1) Oti den diatethei se 4-7 meres mporei na "apoxirathei" (i.e. afidatothei)? san tropos sindirisis? poles syntages xrisimopoioun xera manitaria. Poso borei na katisei (suntirithei) to proion etsi? Stin istoselida pou paratheses uparxei "toursi" (i.e. pickeled ) ws meso syndirisis.

    2) Polonoi kai Olandoi "out-competed" tous dikous mas paragogous. Giati? Yparxoun mia dio aitiais? Mia kai eimastai loi stin evrozonoi, klp.

    3) To "upostroma" fainetai oti einai eisagomeno. Asxeta an agorazetai apo etairies edo.
    Sosti e andilipsi mou?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. πικος απικος22/4/13, 5:17 μ.μ.

    1) τα πλευρωτους, οπως και καποια αλλα ειδη μανιταριου, αφυδατωνονται με ξηρανση σε φουρνο και μπορουν να διατηρηθουν για παρα πολυ καιρο. αν τα προοριζετε για τετοια χρηση, καλο ειναι να ξεκινησετε τη διαδικασια αμεσως, οσο το προϊον ειναι φρεσκο.
    μια συνταγη που μου διδαξαν ρωσσιδες εργατριες, ειναι η "κονσερβοποιηση" με μηλοξιδο. στην ουσια τουρσι ειναι, αλλα με μια ευχαριστη διακριτικη γευση και καθολου εντονη μυρωδια ξυδιου, οπως των παραδοσιακων ελληνικων τουρσιων. λογω της σχετικα ουδετερης γευσης του το χρησιμοποιουν ως βαση για σαλατες. π.χ. με βρασμενη πατατα και ψιλοκομμενο φρεσκο κρεμμυδακι, ανιθο, λαδακι και λεμονι.
    μπορει ακομα να γινει γλυκο του κουταλιου και το κοτσανι του να χρησιμοποιηθει για την παρασκευη καραμελας, οπως εκεινες οι μαλακες, ζαχαρωτες, πρασινες και κοκκινες καραμελιτσες της μεζ , που τις λεμε καραμελες-ραντεβου.
    2)οι πολωνοι ειναι στην ευρωπαϊκη ενωση αλλα δεν ειναι στην ευρωζωνη. εχουν το δικο τους νομισμα, το ζλοτι, που τους προσφερει πολλα πλεονεκτηματα εναντι του ευρω, εχουν χαμηλοτερο κοστος παραγωγης και λογω εργατικων και λογω συνθηκων. π.χ. παραγουν σε πολυ πιο χαμηλες θερμοκρασιες με σκετο αερισμο, οταν στην ελλαδα πρεπει να χρησιμοποιεις κλιματισμο για να αντιμετωπισεις τη ζεστη. κοντεψαν να κλεισουν και τους ολλανδους που οντας εξαιρετικοι επιχειρηματιες τους προσεφεραν τεχνογνωσια, το δικο τους εξοπλισμο και δικτυα διανομης. τους εξαγορασαν πλαγιως δηλαδη, αφου δε μπορουσαν να τους αντιμετωπισουν και ανεκαμψαν και αυτοι ταχυτατα.
    και μην ξεχναμε οτι μιλαμε για την ελλαδα, μια χωρα που σπαταλα 8.000.000 ευρω για να εισαγει ανιθο απο το βελγιο.
    3)ολα τα υποστρωματα που χρησιμοποιουνται σε επαγγελματικη κλιμακα, παραγονται στην ελλαδα. απλα δεν παραγουν ολες οι μοναδες υποστρωμα και απο οσες παραγουν, οι πιο πολλες το παραγουν για δικη τους αποκλειστικα χρηση. ελαχιστες ειναι εκεινες που παραγουν και για λογαριασμο αλλων καλλιεργητων. το κοστος εισαγωγης-μεταφορας ειναι απαγορευτικο για επαγγελματικη χρηση.
    ακομα και η ιπποτουρ-λαζαρινα που λογω αγγαρικους εχει υψηλοτερο κοστος υποστρωματος, εχει αφθονη δωρεαν κοπρια αλογου, λογω των ιππορφοβειων της.
    εχω δει καποια μπλοκια εισαγωγης, κυριως απο γαλλια, αλλα σε καταστηματα γεωργικων ειδων, σε τιμες περιπου 14-16 ευρω και απευθυνονται μονο σε χομπιστες.
    το μονο που εισαγουν οι ελληνες παραγωγοι υποστρωματος ειναι ο σπορος του μηκυλιου, που οπως τα περισσοτερα πολλαπλασιαστικα υλικα διακινειται απο συγκεκριμενες πολυεθνικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος17/11/13, 10:53 μ.μ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΕΛΙΔΑ...
    ΑΓΟΡΑΣΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΕΜΑΤΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ
    ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ.
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ!
    ΧΑΙΡΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ