Σελίδες

Φτιάχνω σπιτική μουστάρδα

Φτιάχνω σπιτική μουστάρδα

Πως φτιάχνω σπιτική μουστάρδα (συνταγές)

Η μουστάρδα φτιάχνεται κυρίως από του σπόρους του μαύρου σιναπιού (brassica nigra) του καφέ ή του λευκού. Οι σπόροι του μαύρου σιναπιού είναι οι πιο δυνατοί σε γεύση.

Μπορείτε να βρείτε πολλές παρόμοιες συνταγές σε παλιά βιβλία μαγειρικής που υπάρχουν στην ιστοδελίδα στη βιβλιοθήκη.

Συνταγή για μουστάρδα από σπόρους μαύρου σιναπιού
Για να φτιάξετε τη κίτρινη πάστα που καλείται έτοιμη μουστάρδα, τοποθετήστε σε ένα τηγάνι ή ταψί αλεύρι και ζεστάνετε το, ανακατεύοντάς το κάθε τόσο μέχρι να καφετιάσει ομοιόμορφα.
Ανάμιξε αυτό το καφέ αλεύρι, μισό και μισό με τριμμένους σπόρους σιναπιού και προσθέσετε για να γίνει υγρό, ένα μίγμα μισού ξιδιού και μισού νερού μέχρι να αποκτήσει τη πυκνότητα και την υφή που θέλετε.
Αλλάξτε τις ποσότητες της μουστάρδας και του αλευριού αναλόγως τη γεύση που σας αρέσει και πόσο δυνατή σε γεύση τη θέλετε.

Από το βιβλίο του Euell Gibbons "Stalking the Wild Asparagus"

Για να δώσετε κίτρινο χρώμα στη μουστάρδα προσθέστε κουρκούμη (κιτρινόριζα) όσο χρειάζεται.
Για ενίσχυση στη γεύση μπορείτε να προσθέσετε αναλόγως αλάτι, πιπέρι ή μαύρη ζάχαρη (με προσοχή γιατί την κάνει πιο καυτερή).
Διατηρήστε την σπιτική σας μουστάρδα στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κοινό αλεύρι μουστάρδας

Υλικά για μεγάλη ποσότητα μουστάρδας
13 κιλά τριμμένο αλεύρι από σπόρους μουστάρδας
13 κιλά σταρένιο αλεύρι
225 γραμμάρια καυτερή πιπεριά σε σκόνη
4.5 κιλά αλάτι
1.3 σπόρους λάχανου
Κουρκουμάς για χρώμα

Αναμίξτε τα καλά όλα μαζί και κοσκινίστε τα σε ένα ψιλό κόσκινο

Φυσικά τις παραπάνω συνταγές είναι καλό να τις δοκιμάσετε σε μικρές αναλογίες πρώτα

Φτιάχνω σπιτική μαγιονέζα

Βάλτε το μίξερ να δουλεύει και ρίξτε αργά αργά:
1 ωμό αυγό, 1 κουτάλι του φαγητού μηλόξιδο, κουταλιού του γλυκού μουστάρδα, αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι στα μέτρα της γεύσης σας.
Προσθέστε 250 ml παρθένο ελαιόλαδο και αναμίξτε. Αν η μαγιονέζα γίνει πολύ πηχτή, ρίξτε αργά αργά 2-3 κουτάλια του φαγητού ζεστό νερό.
Ρίχνοντας ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα (άνηθο ή μαϊντανό), βάζετε την προσωπική σας σφραγίδα.

Πηγές: http://starcooked.blogspot.com/2008/12/wild-mustard-and-happy-new-year.html, The United states practical receipt book

Διαβάστε ακόμη:Σινάπι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/8/13, 8:32 μ.μ.

    Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την παρασκευή μαγιονέζας.

    1) Τα υλικά και τα σκεύη να είναι όλα στην ίδια θερμοκρασία όπως και χωρίς ίχνη νερού. Προσωπικά τα αφήνω όλα εκτός ψυγείου για 1 ώρα τουλάχιστον.

    2) Χτυπάμε το αυγό (ένα ολόκληρο ή 1-2 κρόκους), 1 κ.γ. μουστάρδα, λίγο ξύδι, αλάτι-πιπέρι.

    3) Προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι*. Όταν η μαγιονέζα μας φτάσει τον όγκο που επιθυμούμε, προσθέτουμε τελευταίο το χυμό λεμονιού, όσο μας αρέσει, πάλι λίγο-λίγο.

    4) Μπορούμε να προσθέσουμε κάπαρη, πάπρικα, θυμάρι, κρεμμυδάκι φρέσκο... όποιο μυρωδικό μας αρέσει.

    _____
    * Αν χρησιμοποιήσετε μόνο ελαιόλαδο θα διαπιστώσετε ότι 'βαραίνει' πολύ το άρωμά του στη μαγιονέζα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αραβοσιτέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι, είτε μαζί με το ελαιόλαδο είτε μόνο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/11/13, 11:13 μ.μ.

    Θα ηθελα να προσθεσω:
    Λεμονι & Ξυδι στην αρχή με το αβγο και χτυπημα μαζι με τα άλλα υλικα για λιγα δευτερολεπτα έτσι ώστε να "ψηθεί" γιατι μπαινει ωμο.
    Επίσης προσθετουμε και ζάχαρη περίπου 1 κ.γ.
    Για πιο ελαφριά ακόμη γευση δοκιμαστε με ηλιέλαιο

    ΄Ετσι την κάνω για πάνω από 20 χρόνια και είναι εκπληκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τη συνταγή αλλά και τις συμβουλές για τη σπιτική μαγιονέζα, επιφυλάσσομαι για άλλες περίεργες σπιτικές "σάλτσες" με τη πρώτη ευκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δοκίμασα την συνταγή της μουστάρδας. Είχε ιδιαίτερα πικρή γεύση, έτσι πρέπει να είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε et, οι παλιές συνταγές ήταν πιο ενισχυμένες στην γεύση διότι χρησιμοποιούσαν αγνά φυσικά υλικά, αλλά και επειδή ίσως τους άρεσε έτσι.
    Όπως γράφω πρόσθεσε περισσότερη ποσότητα αλευριού για να σου βγει πιο απαλή όπως την θες σε γεύση, το ίδιο κάνουμε με το νερό αναλόγως αν την θέλουμε αραιή ή πηχτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ονομάζομαι Γαλάτεια και θα ήθελα την βοήθειά σας.
    Θέλω να φτιάξω μαγιονέζα αλλά δεν κάνει να φάω λεμόνι, ζάχαρη, πιπέρι μαύρο. Βασικά θα ήθελα να φτιάξω και την μουστάρδα εξ αρχής όχι με σκόνη. Μπορώ???
    Υπάρχει αυτή η δυνατότητα???
    Δεν θα είχα πρόβλημα αν δεν ακολουθούσα λόγω υγείας συγκεκριμένη διατροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορεις αντι για λεμονι να χρησιμοποιησεις λευκο ξυδι. Ετσι, εχει και μεγαλυτερη διαρκεια ζωης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ