Κατασκευή χειροκίνητου χορτοδετικού-μπαλιαστικού
Η ανάγκη για την αυτάρκεια και την δημιουργία μικρού αγροκτήματος που να μας παρέχει όλη την γκάμα από σιτηρά έως φρούτα και γαλακτοκομικά, μας οδηγεί και στην ανάγκη να εξοπλιστούμε με εργαλεία και μηχανήματα που μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας και να μας γλιτώσουμε από την εξάρτηση από κάποιο τρίτο επαγγελματία και το αντίστοιχο επαναλαμβανόμενο κόστος.
Το καλοκαίρι του 2011, βρισκόμουνα στην Πελοπόννησο όπου ο κουνιάδος μου προκειμένου να ταΐζει 2-3 κατσίκια και μια προβατίνα καλλιεργούσε ένα μικρό κομμάτι γης με τριφύλλι. Η μικρή κλίμακας συγκεκριμένη καλλιέργεια η οποία όπως ανέφερα δεν ήταν εμπορική και προσανατολιζόταν στην κάλυψη ιδίων αναγκών, επιβαρυνόταν κάθε φορά με το κόστος κοπής και μπαλιάσματος του χόρτου, ενώ το μέγεθος της δουλειάς αποτελούσε πολλές φορές αγγαρεία για τους επαγγελματίες αγρότες που πλήρωνε να το μπαλιάσουν με το τρακτέρ. Επίσης το αποτέλεσμα πολλές φορές δεν ήταν ικανοποιητικό (διότι οι μπάλες έβγαιναν πολύ σφιχτές και ‘άναβαν’ εύκολα).
Ψάξαμε λοιπόν στο Internet και βρήκαμε σχέδια από μια χειροκίνητη πρέσα για το δέσιμο πευκοβελόνας και όχι μόνο, που θεωρήσαμε ότι θα έκανε την δουλειά. Λίγο η αναζήτηση λύσης στο θέμα μπαλιαστικό και λίγο το μικρόβιο να πειραματιστούμε και πολύ η βοήθεια του φίλου του κουνιάδου μου του Στάθη που είναι σιδεράς οδήγησε στο αποτέλεσμα που φαίνεται στις φωτογραφίες και το βίντεο. Είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για χόρτα και πευκοβελόνες αλλά και ως πρέσα για πλαστικά συσκευασίας ή κάλυψης χωραφιών σπαραγγιών ή ρεταλιών υφασμάτων κ.ο.κ..
Η κατασκευή έγινε με στραντζαρισμένη λαμαρίνα (ενιαίο φύλλο πίσω και πλαϊνά) και σιδηρογωνιές (πλαίσιο), αλλά πιστεύω ότι κάποια μέρη πλην του σκελετού και του εμβόλου-μοχλού, θα μπορούσαν να γίνουν με ξύλινες σανίδες.
Στην ουσία έχει κατασκευαστεί ένα παραλληλεπίπεδο στις διαστάσεις που θέλουμε για την τελική ‘μπάλα’, με πόρτα στην μία πλευρά και ένα έμβολο συμπίεσης του χόρτου κινούμενο χειροκίνητα με ένα απλό σύστημα μοχλού. Μια – δυο λεπτομέρειες αφορούν την στερέωση των σπάγκων, τον οδηγό σπάγκων στην πόρτα, την αγκύρωση της πρέσας κατά το δέσιμο, την προέκταση της βάσης για το κοντράρισμα κατά το πρεσάρισμα και την αποφυγή ανατροπής, την τοποθέτηση τροχών για την μετακίνηση του στο χωράφι.
Η διαδικασία του δεσίματος μιας χορτόμπαλας με αυτό τον τρόπο διαρκεί για τον αρχάριο 7-8 λεπτά αλλά μπορεί να πέσει και στα 5 λεπτά.
Για όσους αναρωτηθείτε ότι εντάξει με το μπάλιασμα αλλά το κόψιμο του χόρτου πως γίνεται, στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε με χορτοκοπτικό χειρός.
Ακολουθούν φωτογραφίες και ένα βιντεάκι του χειροκίνητου χορτοδετικού μηχανήμαρος
- Ο γάντζος μανδαλώνει τον μοχλό προκειμένου να μπορείς να κάνεις το δέσιμο
- Η πλάκα καλό είναι να ενισχυθεί με γωνίες
- Η άρθρωση της ανάρτησης της πλάκας πίεσης γίνεται σε σημείο ώστε να είναι κεντραρισμένη όταν βρισκεται στην θέση της φωτογραφίας.(Η πλάκα έχει διαστάσεις μικρότερες από τις εσωτερικές του πλαισίου)
Ο πάτος της κατασκευής προεξέχει για να αποφεύγεται η ανατροπή όταν ασκούμε πίεση στον μοχλό.
Η κατασκευή είναι βαριά και οι ρόδες στο πίσω μέρος με την συγκεκριμένη τοποθέτηση κρίνονται απαραίτητες για την μετακίνηση του ειδικά στο ανώμαλο έδαφος ενός χωραφιού.
Οι σπάγκοι δεσίματος στερεώνονται με θηλιές στην βάση του μοχλού όπως φαίνεται και βγαίνουν από τις σχισμές-οδηγούς της πόρτας . Το μήκος τους θα πρέπει να είναι υπολογισμένο βάσει των διαστάσεων της χορτόμπαλας και λίγο παραπάνω βέβαια. Σημαντικό είναι πριν την τοποθέτηση της πρώτης ποσότητας χόρτου κάθε φορά να τεζάρουμε τους σπάγκους και να τους συγκρατούμε κάπως με το πόδι μας ώστε να φύγουν προς το πλάι και στο τέλος στο δέσιμο γλυστρίσουν έξω από το χόρτο. Επίσης οι οδηγοί εδώ είναι ‘ντυμένοι’ για να μην κόβει η λαμαρίνα των σπάγκο (με πλαστικό το οποίο κάλυπτε τις καινούργιες πριονοκορδέλες του σιδηροπρίονου του σιδερά ).
Στο παρακάτω βίντεο εγώ και ο Κώστας μπαλιάζουμε τριφύλλι:
Για περισσότερα αναζητήστε και στο internet σχετικά με pine straw baler.
Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω υδραυλική αντλία νερού
Σεβαστέ έγραψες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ "νέος" μπαίνει δυνατά με τις πατέντες του.......
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ΄ότι φαίνεται έχει από μικρός το μικρόβιο της "πατέντας",ελπίζω να συνεχίζει πάντα έτσι.
Πολύ καλή κατασκευή Σεβαστέ και τώρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και την μηχανή που θα κόβει το τριφύλλι ώστε να μην κουράζεται ο κουνιάδος σου με το χορτοκοπτικό χειρός.
μέσα στο μυαλό μου είσαι Δημήτρη ... όποιος έχει κάτι σχετικό ας μου το στείλει
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλό παιδιά. Μπράβο ! Θα κάνουμε και μπράτσα αν χρειαστεί να κόβουμε και με κοσιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο αλλά πολύ βαρύ και αργό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι το παλιό καλό ξύλινο δουλεύει καλύτερα.
Λοιπόν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο φτιαγμένο με ξύλινες σανίδες. Βάση και πάνω πλευρά ελεύθερες.
Καρφώνουμε 4 πρόκες στην πάνω πλευρά (2σε κάθε πλευρό και ακριβώς απέναντι η μια με την άλλη, ζευγάρια) Δεν χρειάζεται σύρμα, δένουμε απλά σκοινί στις πρόκες και του αφήνουμε αέρα για να μπει ο σανός ή το τριφύλλι. Πατάμε με τα πόδια συμπληρώνουμε,γονατίζουμε δένουμε, σηκώνουμε όρθιο το μπαλιαστικό, είπαμε είναι ελαφρύ, κλωτσάμε φεύγει η μπάλα και πάμε για την επόμενη.
ετοιμο να φτιαχτει και το μηχανημα που θα κοβει το σανο γιατι αυτα τα 2 εργαλεια πανε μαζι,υπομονη σεβαστε και σε λιγο καιρο θα το παραδωσω στον κατοχο του(σταθης)
ΑπάντησηΔιαγραφήδώσε περισσότερες πληροφορίες giasan για την κατασκευή σου.Στείλε φωτό μαζί με συνοδευτικό κείμενο για να το ανεβάσουμε.Ενδιαφέρει πολλούς....
ΑπάντησηΔιαγραφή@ giasan
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το δοκιμάσουμε στο τριφυλλάκι όταν θα κατέβω τον Ιούλιο
(παρεπιπτόντως "ταγοριμ" τι σημαίνει στα ιαπωνικά? :) )
ο Head Waiter εχει δικιο δουλευα το ξυλινο χορτοδετικο με τον παπου μου ηταν πολυ πιο ευχριστο
ΑπάντησηΔιαγραφήτο θέμα ειναι να κανεις την αρχή μετα κάνεις και τις βελτιώσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην επόμενη φορά να το τραβήξετε το βίντεο από κανά χιλιόμετρο να φαίνεται τίποτα.....
ΑπάντησηΔιαγραφή