Σελίδες

Η σόδα και οι χρήσεις της

Η σόδα και οι χρήσεις της

Που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την σόδα

Τα τελευταία αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι πολλαπλές αρετές της μαγειρικής σόδας. Αξίζει λοιπόν μία αναφορά στις χρήσεις της και σε αυτή την απλή αλλά θαυματουργή ουσία.

Με την ονομασία σόδα χαρακτηρίζονται δύο ενώσεις του νατρίου:

  1. το διττανθρακικό νάτριο NaHCO3 που είναι η μαγειρική σόδα ή σόδα φαγητού ή αρτοποιίας, σε μορφή λευκής σκόνης και
  2. Ανθρακικό νάτριο-Carbonate Soda, ή σόδα της πλύσεως, με λευκή κρυσταλλική μορφή.

Εδώ αναφερόμαστε στη μαγειρική σόδα της οποίας οι ονομασίες μαρτυρούν ότι στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κυρίως στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική ως διογκωτική ουσία «baking soda, baking powder», αλλά και ως χωνευτικό.

  • Λίγη σόδα φαγητού διαλυμένη στο νερό ανακουφίζει από τη βαρυστομαχιά.
  • Πέρα από τις χονευτικές της ιδιότητες. η σόδα προστατεύει και λευκαίνει τα δόντια.
    Για γερά δόντια τα πλένουμε με οδοντόκρεμες που περιέχουν σόδα με την ένδειξη Baking Soda, ή προσθέτουμε λίγη σόδα στην οδοντόκρεμα.
  • Προσθήκη σόδας στο μούλιασμα των οσπρίων τα κάνει πιο εύπεπτα και μειώνει το αίσθημα του φουσκώματος.
  • Μαλακώνει το κρέας αν το αφήσουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πασπαλισμένο με σόδα. Ξεπλένουμε και μαγειρεύουμε.
  • Είναι γνωστό ότι η σόδα αυξάνει την απόδοση των αθλητών και καθυστερεί την εμφάνιση της κόπωσης.
  • Για κουρασμένα πόδια κάνουμε ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό με σόδα.
  • Πάστα σόδας ανακουφίζει προσωρινά από ελαφρά εγκαύματα ή τσιμπήματα εντόμων.

Η σόδα ως καθαριστικό

Μετά τη συνειδητοποίηση της αρνητικής επίδρασης των απορρυπαντικών στα υδάτινα οικοσυστήματα, η μαγειρική σόδα επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο ως ένα άριστο καθαριστικό μέσο και ταυτόχρονα φτηνό και οικολογικό.

Ξαναβγήκαν έτσι στην επιφάνεια παλιές και ξεχασμένες συνταγές με σόδα ή προστέθηκαν καινούργιες:

Σε λίγο απορρυπαντικό πιάτων προσθέτουμε σόδα φαγητού και ανακατεύουμε.
Αυτός ο πολτός συμπυκνωμένος ή διαλυμένος σε χλιαρό η ζεστό νερό (ανάλογα με την επιφάνεια καθαρισμού και την δυσκολία των λεκέδων και της βρομιάς) καθαρίζει πολύ καλά όλες τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου μας (εκτός από τις ξύλινες), το εσωτερικό του φούρνου από καμένα λίπη, ακόμη και τις σκουριές που αφήνουν οι γλάστρες στα πλακάκια. Μετά το καθάρισμα των επιφανειών ξεπλένουμε με σκέτο νερό.

Για επίμονους λεκέδες αφήνουμε το μείγμα να δράσει για λίγο και μετά τρίβουμε.
Με το ίδιο μείγμα καθαρίζουμε υπολείμματα από καμένα λίπη στα σκεύη της κουζίνας και τις συσκευές. Σε λιγότερο λερωμένες επιφάνειες χρησιμοποιούμε μόνο σόδα διαλυμένη σε χλιαρό ή ζεστό νερό, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ξίδι. Για λεκέδες από τσάι στο φλιτζάνι, το τρίβουμε με φέτα λεμονιού, βουτηγμένη σε σόδα.

Για να διατηρούμε τις σωληνώσεις της αποχέτευσης καθαρές και να μη βουλώνουν, ρίχνουμε κατά διαστήματα μισό φλιτζάνι σόδα και μισό φλιτζάνι ξίδι. Οι λιπαρές ουσίες διασπώνται σε σαπούνι και γλυκερίνη. Μετά από 15 λεπτά, ρίχνουμε βραστό νερό.
Το ίδιο διάλυμα χρησιμοποιούμε και για τη λεκάνη της τουαλέτας, όπου αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά, τρίβουμε με βούρτσα και ξεπλένουμε με νερό.

Με διάλυμα σόδας σε χλιαρό ή ζεστό νερό καθαρίζουμε το εσωτερικό του ψυγείου για τον έλεγχο των οσμών, αντικείμενα ή κοσμήματα από κοράλλι ή ελεφαντόδοντο.

Με σόδα καθαρίζουν επίσης τα ασημικά αντικείμενα ή κοσμήματα.

Για φρεσκάρισμα, καθάρισμα και απολύμανση των χαλιών τα πασπαλίζουμε με σόδα. Αφήνουμε να "καθίσει" για 2-3 ώρες ή και όλο το βράδυ. Το πρωί καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα.

Αν μυρίζουν τα παπούτσια μας ρίχνουμε μέσα σόδα. τα αφήνουμε για 12 ώρες τουλάχιστον. τα τινάζουμε και τα φοράμε.

Λίγη σόδα στο νερό του ανθοδοχείου διατηρεί περισσότερο τα λουλούδια ζωντανά.

Ακόμη και σε περίπτωση φωτιάς από λιπαρές ουσίες, ως επί το πλείστον στο τηγάνι, αν δεν έχουμε καπάκι ή πυροσβεστήρα η μαγειρική σόδα μπορεί να σβήσει τη φωτιά.

Σόδα της πλύσεως:
Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας κρυσταλλική σόδα της πλύσεως στην κυρίως πλύση των ασπρορούχων, αν θέλετε να αποφύγετε τη συσσώρευση αλάτων στο πλυντήριό σας. Η σόδα επιπλέον λευκαίνει και μαλακώνει τα ρούχα.

Της Ρούλας Γκόλιου.
Αντίστοιχες χρήσιμες συμβουλές μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «1001 συμβουλές για το σπίτι» (Εκδόσεις Μαλλιάρης - Παιδεία).

Διαβάστε ακόμη:Η στάχτη και οι χρήσεις της

23 σχόλια:

  1. Απλά θαυματουργή όπως λέει και ο τίτλος!Επίσης θένω να προσθέσω κάτι που δεν έλεγε το άρθρο!Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τέλειο αποσμητικό μασχάλης αντί των χημικών!Βρέξτε την άκρη του δαχτύλου σας,αγγίξτε την σόδα να κολλήσει και έπειτα βάλτε μετά απο το μπάνιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΝΑΤΡΙΟ ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ? ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/4/12, 9:51 π.μ.

    Συμφωνώ με το προηγούμενο σχόλιο
    Το υδροξείδιο του νατρίου, καυστικό νάτριο NaOH είναι επικίνδυνη ουσία (καυστική) Θυμάμαι στην αεροπορία που παρασκευάζαμε υδρογόνο για μεεωρολογικό μπαλόνι,κατα λάθος έπεσε στο γυμνό μου πόδι, φορούσα σαγονιάρες κατά παράβαση των κανόνων σσφαλείας, ακόμα έχω την ουλή από το έγκαυμα που προκάλεσε. Οι χημικοί όταν την χρησιμοποιούν φορούν γάντια γιατί με το νερό, εκτός που αναβάζει πολύ την θερμοκρασία, προκαλεί έγκαυμα στο δερμα, καίει τα ρούχα κλπ Κακώς που ουσίες φέρονται με το εμπορικό τους όνομα, Το ίδιο συμβαίνει και με την ποτάσσα, ή το σπίρτο του άλατος (Υδροχλώριο) ή το βιτριόλι (θειικό οξύ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/4/12, 1:25 μ.μ.

    Προσωπικά χρησιμοποιώ τη μαγειρική σόδα για καθαριότητα όπως το περιέγραψα με πολύ καλά αποτελέσματα και την κρυσταλλική σόδα της πλύσεως στο πλυντήριο, (μια κουταλιά της σούπας στην κυρίως πλύση σε απρόρουχα ) εδώ και χρόνια και το πλυντήριό μου δεν έχει πάθει απολύτως τίποτε.
    Πάντως ευχαριστώ για τα σχόλια. Πάντα βοηθάνε
    Ρούλα Γκόλιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρούλα Γκόλιου9/4/12, 2:30 μ.μ.

    Όσο για τη σόδα της πλύσεως, έχει δίκιο η Έφη, είναι ανθρακικό νάτριο και όχι καυστικό νάτριο και την ευχαριστώ για τη διόρθωση.
    Και βάλτε την άφοβα στο πλυντήριο. Διαλύει τα άλατα, μαλακώνει και λευκαίνει τα ρούχα.
    Ρούλα Γκόλιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος9/4/12, 10:44 μ.μ.

    Υπάρχουν μειονεκτήματα ή κάποιος κίνδυνος στη χρήση της μαγειρικής σόδας για καθαρισμό των δοντιών ή στο μαγείρεμα; Μπορούμε απλά να κάνουμε γαργάρες με σόδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος12/4/12, 7:01 μ.μ.

    Η σόδα ΔΕΝ ενδείκνυται για το βούρτσισμα των δοντιών διότι καταστρέφει το σμάλτο τους. Είναι αλήθεια πως τα λευκαίνει αλλά μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα, αφαιρεί την γυαλάδα απο τα δόντια, τα κάνει πορώδη σαν σφουγγάρι και τελικά τα καταστρέφει. Στην περίπτωση του κρέατος, είναι αλήθεια πως αν μαρινάρεις π.χ. χοιρινό με σόδα, αυτό θα γίνει μαλακό (πολύ μαλακό!) αλλά όλες οι βιταμίνες θα καταστραφουν: το κρέας θα έχει χάση κατα πολύ την διατροφική του αξία. Άν θέλετε να κάνετε ένα δείπνο στο αγαπημένο σας πρόσωπο ή σε ένα πρόσωπο σημαντικό (πχ στην πεθερά σας!) τότε δεν δεν τρέχει και τίποτα στο να χρησιμοποιήσετε σόδα για να κάνετε το χοιρινό μαλακό σαν μπαμπάκι. Για συνεχόμενη χρήση όμως, δεν είναι ο,τι το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος21/6/12, 4:38 μ.μ.

    Που βρίσκουμε σόδα, εκτός από τις μικρές συσκευασίες των σουπερ-μαρκετ, ξέρει κανείς; Έχω φάει τον τόπο και κανείς δεν φαίνεται να πουλάει σόδα! Γελοίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος29/6/12, 10:50 π.μ.

    Μπορείς να πας στην Αθήνα στη Γερανίου, δεν θυμάμαι αριθμό Είναι -χημικά Μάνης- έχει πολλά πράγματα..... μόνο πήγαινε ημέρα και αν είσαι γυναίκα με.... συνοδεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος13/9/12, 1:24 μ.μ.

    χθες η μικρή μου, εκανε εμετο και λερωσε το στρωμα μου και φανταζομαι ολες γνωρίζουμε οτι η μυρωδια δε φευγει με τιποτα από χαλιά και στρωματα. κι ομως φευγει. διαβασα και επραξα το εξής: αφού εκανε με το γνωστό προϊον το στρωμα για να φυγει ο λεκες, πηρα την πολυ πολύ υγρασια με μια πετσέτα του μπανιου και μετά εριξα πανω στο στρωμα παρα πολύ σόδα. αφησα το στρωμα για 3-4 ώρες και μετά το σκουπισα με την ηλεκτρική. ΘΑΥΜΑ!!!!! Δε μυρίζει απολύτως τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος22/10/12, 1:16 π.μ.

    για το φίλο που ψάχνει σόδα,
    θα τη βρει με το κιλό σε όλα τα καταστήματα μπαχαρικών η τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 2-3,5 ευρώ το κιλό

    Χρύσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πού χρησιμοποιώ σόδα του φαγητού.

    - Φυσικά στο καθάρισμα : στο σφουγγάρι για τρίψιμο, μαζί με ξύδι για τις αποχετεύσεις.

    - ως καλλυντικό : για απολέπιση στο πρόσωπο και στο σώμα, βάζω ένα κουταλάκι στο χέρι μαζί με υγρό καθαρισμού προσώπου (για το πρόσωπο) ή αφρόλουτρο και (για το σώμα) τρίβω απαλά με κυκλικές κινήσεις.

    - στο πλυντήριο: 1 κουταλιά σε κάθε πλύση, αλλά και ως μαλακτικό. Έχω διαλυμένη σόδα με νερό σε ένα μπουκάλι και προσθέτω στη θήκη του μαλακτικού μαζί με το 1/3 της δόσης μαλακτικό.

    - στο λαχανόκηπο: Με ένα στραγγιστήρι πασπαλίζω σόδα πάνω στα λάχανα και στα μπρόκολα για να σκοτωθούν οι κάμπιες. Προσοχή δεν κάνει για τα μαρούλια. Σε άλλα λαχανικά δεν το έχω δοκιμάσει.

    - στα κοσμήματα: καθαρίζει πολύ ωραία τα χρυσαφικά, με μια οδοντόβουρτσα

    - στα δόντια: καλό είναι να την χρησιμοποιούμε κάπου κάπου για λεύκανση. Όχι πολύ συχνά γιατί καταστρέφει το σμάλτο

    - στο μαγείρεμα δεν την χρησιμοποιώ καθόλου, διότι καταστρέφει τις βιταμίνες των τροφίμων.

    - στην παπουτσοθήκη: έχω ένα βαζάκι με σόδα φαγητού μέσα στην παπουτσοθήκη για να τραβάει τις μυρωδιές. Είναι πολύ αποτελεσματική. Μπορείτε να την βάλετε και μέσα στα αθλητικά παπούτσια σαν ταλκ, για να τραβήξει την μυρωδιά, και μετά να την σκουπίσετε με ένα πινέλο να φύγει.

    - για αφύγρανση σε δωμάτια με υγρασία, σε ντουλάπια ή αποθήκες, αλλά και στο ψυγείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος7/11/12, 2:29 μ.μ.

    reralrΙσως είναι καλά να μην χρησιμοποιούμε πολύ την σόδα στην μαγειρική - διατροφή διότι κάπου διάβασα παλαιότερα οτι υπαρχουν υπόνοιες πώς ευθύνεται για τον καρκίνο του παγκρέατος αν θέλετε ψάξτε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συμφωνώ ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με τη κατανάλωση σόδας, γιατί πολλές φορές περιέχει αλουμίνιο και όχι μόνο για αυτό.
    Ο Max Gerson στο βιβλίο του “Gerson therapy handbook” αναφέρει περιστατικό ότι ασθενής υποτροπιάσε επειδή έπλενε τα δόντια του με μαγειρική σόδα.
    Η σόδα απορροφάτε πολύ γρήγορα από τις μεμβράνες του στόματος και μπαίνει στο αίμα.
    Στο «A Cancer Therapy: Results of Fifty Cases, on p. 238» στη λίστα με τα απαγορευμένα αντικείμενα δηλώνει να μη μεταχειριζόμαστε μαγειρική σόδα ούτε για γαργάρες και να μη χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμες που την περιέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πολυ ενδιαφερον άρθρο.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ Η ΣΟΔΑ ΦΑΓΗΤΟΥ; ΚΑΙ ΕΝΝΟΩ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΠΑΛΑΙΟ, ΠΩΣ ΤΟ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΚΑΠΟΤΕ;;; ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ, ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η πραγματικα θαυματουργη και αμεση χρηση της σοδας ειναι για τους μυκητες και τη δυσοσμια στα ποδια!!!! Απαξ και βαλεις σοδα στα ποδια σου μετα το μπανιο ριχνοντας την απλως σαν ταλκ θα συμβει επιτοπου ενα θαυμα!!!!! Οι μυκητες και η δυσοσμια θα εξαφανιστουν και με δυο τρεις φορες που θα το ξανακανεις τα ποδια θα γινουν σαν μωρου ποδιου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος23/12/13, 11:47 π.μ.

    ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΟΔΑΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΙ ΣΟΔΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ?.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟ PH ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΑΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΑΚΤΙΚΑ 1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ?ΑΝ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΘΗΚΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΟΔΑ, ΔΙΟΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΘΕΥΜΕΝΗ.

    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ, ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΤΟΣΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.
    ΓΙ'ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΓΕΛΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΥΚΟΛΑ. ΑΝ Η ΣΟΔΑ ΚΑΝΕΙ , ΚΑΛΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.

    ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΓΝΕΤΑΙ, ΑΣ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γιά τά πάντα χρειάζεται γνώση καί αυτή έρχεται μέ προσωπικό κόπο(καί όχι ''πίστη''.
    Εδώ δίνονται πληροφορείες χημείας γιά τούς έχοντες διάθεση να μελετήσουν:
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BE%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85
    Περεταίρω καί σέ βιβλία χημείας.
    ΕΡΕΥΝΑΤΕ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. http://ebiogr.blogspot.com/2016/04/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΥΠΑΕΧΕΙ ΣΟΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΕΓΩ ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΩ ΣΤΟ RAKS PETRAKIS ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΡΥΜΠΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ