Σελίδες

Οι πλαστικές συσκευασίες μολύνουν τα τρόφιμα

Οι πλαστικές συσκευασίες μολύνουν τα τρόφιμα

Τοξικές ουσίες από τις πλαστικές συσκευασίες στα τρόφιμα

Σοκ έχει προκαλέσει έρευνα που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο για το κατά πόσο τα συσκευασμένα τρόφιμα μολύνονται από τις πλαστικές συσκευασίες τους. Οι ερευνητές βρήκαν πυρίμαχα υλικά στο βούτυρο, νονυλφαινόλη στον χυμό μήλου και το βρεφικό γάλα, καρκινογόνο στυρένιο στα κινέζικα νουντλς που πωλούνται σε συσκευασίες από πολυστυρένιο. Διαπίστωσαν ακόμη την ύπαρξη συστατικών του τεφλόν σε ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων, διβουτυλοκασσίτερου σε μπίρα, μαργαρίνη, μαγιονέζα, επεξεργασμένο τυρί και κρασί, καθώς και τη διήθηση οιστρογονικών ουσιών στο νερό από τα πλαστικά μπουκάλια.

Στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives», οι ερευνητές έβαλαν πέντε οικογένειες να τρώνε επί τρεις ημέρες τρόφιμα που δεν έχουν έρθει σε επαφή με πλαστικό. Το αποτέλεσμα άφησε άναυδους τους επιστήμονες. Τα επίπεδα της δισφαινόλης Α (bpa), του οργανικού συστατικού που χρησιμοποιείται για να σκληραίνει το πλαστικό, έπεσαν κατά δύο τρίτα. Και όχι μόνο αυτό. Τα επίπεδα του φθαλικού δι-(2-αιθυλoεξυλo) εστέρα (DEHP), της ουσίας που κάνει τα πλαστικά ευλύγιστα και διαφανή, αλλά επηρεάζει την τεστοστερόνη, ακόμη και την αναπαραγωγή στον άνδρα, μειώθηκαν στο μισό.

Για όλα ευθύνονται οι πλαστικές συσκευασίες, το πλαστικό που χρησιμοποιείται για τα μπουκάλια νερού και χυμών, οι πλαστικές συσκευασίες παγωτών και βουτύρου, οι πλαστικές σακούλες για τις κομμένες και πλυμένες σαλάτες, αποφαίνεται σε άρθρο της στην «Ουάσιγκτον Ποστ» η Σούζαν Φρέινκελ, συγγραφέας του βιβλίου «Πλαστικό: Μια τοξική ιστορία αγάπης».

Οι διατροφικοί αυτοί κίνδυνοι σίγουρα δεν είναι καινούργιοι. Ήδη από τη δεκαετία του 1930, οι πρώτες έρευνες είχαν αρχίσει να ενοχοποιούν τη δισφαινόλη Α, που είναι ίσως το πιο επίμαχο από τα χημικά στις συσκευασίες τροφίμων και μιμείται το φυσικό οιστρογόνο στο σώμα. Πολλοί ερευνητές έχουν συνδέσει την έκθεση σε χαμηλές δόσεις δισφαινόλης Α με μελλοντικές παθήσεις, όπως καρκίνος του μαστού, καρδιοπάθειες και διαβήτης. Ομως άλλες έρευνες δεν διαπίστωσαν κάποια σχέση.
Ο Καναδάς χαρακτήρισε τη δισφαινόλη Α τοξική τον Οκτώβριο του 2010, αλλά η βιομηχανία τροφίμων και οι κανονιστικές αρχές των ΗΠΑ και άλλων χωρών υποστηρίζουν πως οι ανησυχίες είναι υπερβολικές.

Από το 1958, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέλυσε και ενέκρινε 3.000 χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιούνται σε επαφή με τρόφιμα.
Είναι τα λεγόμενα «έμμεσα πρόσθετα»: δεν μιλάμε δηλαδή για τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των φαγητών, αλλά γι' αυτές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των συσκευασιών - και οι οποίες περνούν στα φαγητά. Το επίπεδο ασφαλείας είναι αντιστρόφως ανάλογο προς την ποσότητά τους που μπορεί να καταλήξει στο πιάτο. Και αρκετοί επιστήμονες θέλουν τώρα να μελετήσουν τη «σωρευτική» δράση που έχουν οι ουσίες αυτές στον οργανισμό.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε ακόμη:Οι αρρώστιες της ρύπανσης

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/4/12, 1:27 μ.μ.

    Το θετικό είναι ότι ο οργανισμός αυτοκαθαρίζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά αυτό που έγραψες ανώνυμε είναι εκτός πραγματικότητας, αν ο οργανισμός αυτό καθαριζόταν δεν θα γραφόταν καν το άρθρο, ο οργανισμός δεν αυτοκαθαρίζεται από τις ξένες χημικές ουσίες, αντιθέτως όταν συσσωρεύονται με τον καιρό πολλές, δημιουργούν όλες τις γνωστές και άγνωστες αρρώστιες που υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα!
    Μου εχεις σηκωσει την τριχα καγκελο!!!
    Απο που να πρωτοπροστατεψω αντρα-παιδια και τον εαυτο μου και τους αγαπημενους μου!!!!????
    Παω να ξαπλωσω πριν παθω υστεριαααα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Vailie η επιστροφή στα προϊόντα που παράγονται από τη φύση είναι αναγκαία και επιτακτική για την υγεία μας.

    Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι πλαστικές σακούλες που μολύνουν τα τρόφιμα.
    Μέχρι και τα συνθετικά (πλαστικά ρούχα), μολύνουν κατευθείαν το σώμα μας μέσω του δέρματός μας…
    Δυστυχώς και αυτό λίγοι το γνωρίζουν… για αυτό μόνο μάλλινα, βαμβακερά, λινά και μεταξωτά ρούχα και πάντα πιστοποιημένα, αν και ούτε σε αυτό είναι να έχεις εμπιστοσύνη πλέον ... τα ταμπελάκια εύκολα παραποιούνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μία διόρθωση πάνω στο άρθρο, τα τρόφιμα ρυπαίνονται από το πλαστικό, δεν μολύνονται. Αν μολυνόντουσαν θα είχαν βιολογικής φύσεως προσβολή, μικρόβια, βακτήρια, βλαβερούς μύκητες κτλ. Όταν αναφερόμαστε σε "χημικά" πρόκειται για ρύπανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ