Σελίδες

Φτιάχνω μόνος μου αποστραγγιστικό αύλακα

Φτιάχνω μόνος μου αποστραγγιστικό αύλακα

Κατασκευή αποστραγγιστικού αύλακα

Για να κάνουμε μια υδρομάστευση (να μαζέψουμε νερό) από ένα σημείο του χωραφιού μας προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε για άρδευση ή να εμποδίσουμε την διάβρωση του εδάφους κάτω από αυτό, ειδικά σε πλαγιές θα πρέπει να κάνουμε πρώτα από όλα, έναν αύλακα. Ο αύλακας αυτός μπορεί να είναι διαφόρων διαστάσεων ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Στην δική μου περίπτωση έπρεπε να εμποδίσω το νερό που κατέβαινε σχεδόν επιφανειακά από την πλαγιά, να περνάει ένα τμήμα της που ίσιωσα γιατί ήθελα να κάνω το θερμοκήπιο μου. Ταυτόχρονα θα εκμεταλλευόμουν το νερό αφού το αποθήκευα σε παλετοδεξαμενές για να ποτίζω κάποιους μήνες το καλοκαίρι με σταγόνες τα κηπευτικά μου κάνοντας οικονομία.

Με ένα μικρό τσαπάκι μηχανοκίνητο έκανα έναν αύλακα διαστάσεων 50 εκατοστά βάθος με 50 εκατοστά πλάτος και μήκος περίπου 10 μέτρα. Το ύψος του αύλακα σε σχέση με το κτήμα ( κεκλιμένο επίπεδο ) το υπολόγισα έτσι ώστε να γεμίζουν οι παλετοδεξαμενές με φυσική ροή αλλά και να ποτίζω πάλι από τις δεξαμενές με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να έχω την ανάγκη ηλεκτρικής ή μηχανικής ενέργειας. Πρόσθεσα το ύψος της παλετοδεξαμενής, το ύψος τους αύλακα και επιπλέον 50 εκατοστά για να έχω μια πολύ μικρή πίεση-ροή ως την ρίζα των φυτών μου.

Φτιάχνω μόνος μου αποστραγγιστικό αύλακα

Τα υλικά και η κατασκευή

Αγόρασα σωλήνα αποχέτευσης (6 ΑΤ) διαμέτρου 7,5 εκατοστών (Φ 75). Από το σημείο δεν θα περνάνε οχήματα παρά μόνο άνθρωποι οπότε αυτή η σωλήνα ήταν αρκετή σε διατομή και αντοχές. Με έναν μικρό γωνιακό τροχό και δίσκο κοπής σιδήρου τύπου CD έκανα σχισμές ανά 2 εκατοστά σε σχήμα ψαροκόκαλου μόνο στην πάνω πλευρά του σωλήνα και κάθετα προς το μήκος του. Πρόσεξα έτσι ώστε οι σχισμές να άφηναν ανέπαφο τον σωλήνα στην κάτω πλευρά του έτσι ώστε το νερό που θα εισχωρεί από τις σχισμές της πάνω πλευράς να το μεταφέρει η κάτω πλευρά του που είχε μικρή κλήση κατά την τοποθέτηση.

Αφού ετοίμασα τον σωλήνα τον τάπωσα στην μία πλευρά έτσι ώστε να μην έχω απώλειες νερού. Έστρωσα ένα γεώπανο στο δάπεδο αλλά και στην πλευρά του αύλακα προς την κατηφόρα εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο να ανακατευτεί το χώμα με το χαλίκι μέσα στον αύλακα. Έτσι το νερό που έρχεται από την πλαγιά θα περνάει ελεύθερα μέσα στην ψηφίδα και στην συνέχεια "φιλτραρισμένο" από το χώμα θα μπαίνει στον σωλήνα. Το επόμενο βήμα ήταν να μεταφέρω και να ρίξω μέσα τον αύλακα μέχρι την μέση του, ψηφίδα με μέση διάμετρο ανά τεμάχιο περίπου ( κόκκο άμμου) 2 εκατοστά.

Αμέσως μετά τοποθέτησα το σωλήνα ελέγχοντας τις κλήσεις του. Συμπλήρωσα όλο τον αύλακα με ψηφίδα καλύπτοντας όλο το σωλήνα και από πάνω έστρωσα ένα γεώπανο ακόμα και έριξα λίγο χώμα να το κρατήσει εκεί. Η ψηφίδα θα εμποδίσει να εισχωρήσει χώμα στον σωλήνα, οι σχισμές θα συγκρατούν την ψηφίδα γιατί πλέον σχημάτισε ένα είδος φίλτρου, επιτρέποντας ταυτόχρονα να κυκλοφορεί πολύ άνετα το νερό που θα συλλέγει ο σωλήνας και θα το στέλνει στην δεξαμενή μου. Υπάρχουν και έτοιμες σωλήνες με σχισμές διαφόρων διαστάσεων για αυτή την δουλειά που μπορούμε να προμηθευτούμε από καταστήματα υδραυλικών ειδών.

Η διάβρωση του εδάφους από νερά έχει προξενήσει τεράστιες καταστροφές για αυτό σε περιπτώσεις που θέλουμε να προστατεύσουμε πιο σύνθετες κατασκευές όπως αποθήκες, μάντρες κ.λ.π καλό είναι να γίνει μελέτη από ειδικό γιατί μπορεί να προκληθεί ατύχημα με θύμα άνθρωπο ή ζώο.

Διαβάστε ακόμη:Λειψυδρία, διάβρωση και οι τρόποι αντιμετώπισής τους

7 σχόλια:

  1. Μπράβο Αγέλαε, καλή δουλειά
    Να πούμε ότι γεωυφάσματα υπάρχουν διάφορων τύπων υδατοπερατά και μη , ή με συγκεκριμένο βαθμό υδατοδιαπερατότητας. Προφανώς εκεί όπου θα το προμηθευτούν θα τους κατευθύνουν να επιλέξουν το καλύτερο. Πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε ένα μη υδατοπερατό ή κάτι σε μουσαμά κάτω από την διάτρητη σωλήνα σαν επιμήκης ημικυλινδρική δεξαμενή και ένα υδατοδιαπερατό από πάνω να αγκαλιάζει το γαρμπίλι σαν καπάκι ώστε να μην περνά λάσπη σε αντίστοιχη εφαρμογή. Σκοπός βέβαια είναι να κάνουμε την δουλειά μας με τα χεράκια μας και τα υλικά που βρίσκουμε δίπλα χωρίς επιπλέον κόστος σωστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/4/12, 1:07 μ.μ.

    Να σαι καλά Αγέλαε..
    Εχω δυο απορίες όμως! Πανω απο τον σωληνα ξαναριχνες το χωμα που εβγαλες,η αφηνεις ανοιχτο το αυλακι να λειτουργει κανονικα και στον πατο του βισκεται ο σωληνας?
    Επισης αναφερεις κατι για δεξαμενη απο παλετες αν καταλαβα καλα, μπορεις να δωσεις πααραπανω στοιχεια για αυτην?(την εκανες μονος σου και αν ναι πως) ευχαριστω εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάνω από το σωλήνα έριχνα πάλι χαλίκια και σε ύψος περίπου 15 - 20 εκατοστά. Ανάλογα πόσο επιφανειακό είναι το νερό και που θέλεις να το χρησιμοποιήσεις κάνεις και την τελική διαμόρφωση. Στην δική μου περίπτωση το θέλω μόνο για πότισμα και για αυτό εκεί που θέλω να περνάω το σκέπασα . Εκεί που θέλω να μαζεύω την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα δεν το κάλυψα από επάνω.
    Παλιά όταν καλλιεργούσαν ένα νερό πηγής για να πίνουν το έκαναν με την ίδια περίπου τεχνική. Έψαχναν με εργαλεία μικρά το νερό όλο και πιο πίσω προς την πηγή χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις γιατί ακόμα και η μετακίνηση κάποιου βράχου θα ήταν καταστροφική και θα χανόταν το νερό. Όταν βόλευε στο χώρο ή το υψόμετρο έφτιαχναν μια μεγάλη κούπα να πιάνουν μια ποσότητα μικρή και στην συνέχεια ένα φράγμα με πέτρες να το εγκλωβίσουν και να το στείλουν σε ένα σωλήνα. Σχεδόν όλες οι παραδοσιακές βρύσες στο βουνό είναι με τον ίδιο τρόπο φτιαγμένες. Εμπρός έφτιαχναν όμορφες κατασκευές που τις βλέπουμε όλοι σήμερα. Έριχναν χαλίκια από ποτάμι πολλά πίσω έτσι ώστε να κρατάει το χώμα και να μην βουλώσει το στόμιο εξόδου. Στην επάνω πλευρά το κάλυπταν με χώμα και πέτρες έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από ζώα. Όλα μετά ήταν εύκολα. Το κεφαλόβρυσο ή η κούπα που βλέπουμε εμπρός να τρέχει νερό είναι ένα πολύ μικρό αντίγραφο της κούπας που έπιανε το νερό πίσω αναστραμμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης θα το απαντήσω με σχετικό άρθρο και φωτογραφικό υλικό σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/5/12, 5:08 μ.μ.

    Σε ευχαριστώ Αγέλαε,περιμένω με ανυπομονησία την <> σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαιρεται Αγελαε, εχουμε καποιο νεο για την κατασκευη της δεξαμενης απο παλετες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/3/13, 9:26 μ.μ.

    μπορουμε να μαθουμε για τις δεξαμενες απο παλετες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ