Παρασκευή θεραπευτικών καταπλασμάτων
Ένα κατάπλασμα διαφέρει από ένα επίθεμα σε αυτό: αντί της εφαρμογής του τσάι βοτάνων, ή ελαίου, ή χυμού στο σώμα, εφαρμόζουμε το πραγματικό βότανο από μόνο του. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα πολύ απλό τρόπο. Απλά λιώνοντας τα φύλλα ενός βοτάνου και βάζοντάς τα πάνω στο δέρμα.
Οι Ινδιάνοι της Αμερικής και οι πρωτόγονοι πολιτισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο, μασάνε βότανα μέχρι να γίνουν ένας υγρός πολτός και τον βάζουν πάνω σε διάφορα σημεία του σώματος.
Ο πιο κοινός τρόπος είναι το να ανακατέψεις αποξηραμένα βότανα μεταξύ τους σε ένα στάδιο καλού κοψίματος ή σκόνης, πρόσθεσε νερό, ξύδι μήλου ή κάποιο άλλο υγρό σε αυτό και σχημάτισε μια πάστα. Τότε βάλτο πάνω στο δέρμα. Εγώ βρήκα ότι προσθέτοντας 1/4 με 1/3 κολλώδους βοτάνου σε σκόνη όπως ο εσωτερικός φλοιός της φτελιάς (slippery elm) κάνει μια πολύ καλύτερη σύσταση και προσκολλάται καλύτερα.
Τα καταπλάσματα είναι καταπληκτικά ακριβώς για οποιοδήποτε πρόβλημα όμως κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται για πληγές. Όταν χρησιμοποιείς κατάπλασμα σε μία "τρύπα" στο σώμα ή ένα βαθύ τραύμα, όχι μόνο πρέπει να το καθαρίσεις καλά και να απολυμάνεις την περιοχή πριν βάλεις το κατάπλασμα αλλά οφείλεις να βάλεις κάποια αντισηπτικά βότανα μέσα σε αυτό όπως η υδραστίς (hydrastis canadensis-goldenseal) ή το αγαπημένο μου σκόρδο (αυτό καίει κάπως), ή αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρου (tea tree oil).
Ένας άλλος γενικός κανόνας του να κλείσεις ένα τραύμα είναι ότι μόλις το κατάπλασμα ξεραθεί, μπορεί να φανεί ότι κάτι από αυτό έφυγε ή απορροφήθηκε μέσα στο σώμα. Μην καθαρίσεις το παραμένων κατάπλασμα εκτός και αν είναι απολύτως αναγκαίο να ξανα εξετάσεις το τραύμα. Απλά πρόσθεσε ένα καινούριο κατάπλασμα πάνω στο παλιό και κράτησε "ταϊσμένη" την περιοχή.
Υπάρχουν άλλοι τύποι καταπλασμάτων ειδικά ένα που τραβάει όπως το μαύρο μου υπέρ τραβηχτικό κατάπλασμα, που θα θελήσεις να το αλλάζεις συχνά. Ένα τραβηχτικό κατάπλασμα μετακινεί, ανασύρει βρωμιές και δηλητήρια έξω από το σώμα και γίνεται περισσότερο αποτελεσματικό εάν αλλάζεται μία με τρεις φορές τη μέρα.
Όμως γενικά μόλις ένα κατάπλασμα ξεραθεί πάνω σε ένα τραύμα, θεωρώ ότι είναι ένα τμήμα από το σώμα, ακριβώς όπως ένα καύκαλο. Αυτό θα πέσει όταν έρθει η ώρα.
Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό
Πολλά χρόνια πριν, ήμουν με κάποιον άνθρωπο που έκοψε την άκρη του δακτύλου του τελείως. Το κολόβωμα αιμορραγούσε αφειδώς. ‘Έτσι έχωσα την κομμένη άκρη του δακτύλου σε μια χούφτα πιπέρι Καγιέν και απλά την κόλλησα στο υπόλοιπο από το δάκτυλο.
Κάλυψα την όλη περιοχή με ένα κατάπλασμα βοτάνων φτιαγμένο κυρίως από φύλα και ρίζα σύμφυτου (Symphytum officinale), σκόρδο, φτελιά και λίγα άλλα βότανα. Αφού προσθέσαμε περισσότερο κατάπλασμα τις επόμενες λίγες ώρες, τελικά τύλιξα με γάζα όλη την περιοχή.
Το επόμενο πρωί αντιληφθήκαμε ότι το κατάπλασμα ξεράθηκε και συσσωματώθηκε σκληρά με τη γάζα και τότε αυτός ο άνθρωπος είχε ένα πετρώδες σκληρό γύψο από βότανα στο δάκτυλό του. Του είπα να μην ανησυχεί και γύρω στις 3 μέρες αυτό έπεσε και βρήκαμε ένα όμορφο θεραπευμένο δάκτυλο.Η άκρη του δακτύλου ξαναενώθηκε με το δάκτυλο. Μόνο μια ελαφριά κοκκινίλα ήταν γύρω στη κομμένη περιοχή. Ένα μήνα αργότερα δεν υπήρχε ούτε καν το καύκαλο.
Άλλα υπέροχα καταπλάσματα βγάζουν έξω το δηλητήριο από τα τσιμπήματα και τα δαγκώματα όπως του σιναπιού και κάνουν για λοιμώξεις ή συμφορήσεις των αδένων.
Μπορείς να τοποθετήσεις ένα κατάπλασμα πάνω σε οτιδήποτε μπορείς να βρεις
Ένα κατάπλασμα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί ανάμεσα σε δύο στρώματα γάζας ή λεπτό βαμβάκι εάν για κάποιο λόγο δεν θέλεις τα ενεργά βότανα να ακουμπάνε στο δέρμα.
Όσο ένα κατάπλασμα ξεραίνεται γίνεται περισσότερο και περισσότερο τραβηχτικό-ανασυρτικό.
Για να ενισχύσεις την τραβηχτική δύναμη μπορείς να προσθέσεις βότανα που δρουν προς τα έξω και ακόμα πηλό, μπετονίτη.
Ένα από τα αγαπημένα μου πρόσθετα σε ένα κατάπλασμα βοτάνων είναι το τζελ από φρέσκα φύλλα αλόης. Αυτό προσθέτει μαλακτικές και θεραπευτικές ιδιότητες και βοηθάει το σώμα σας να επιδιορθωθεί 2 με 10 φορές γρηγορότερα από το φυσιολογικό.
Πέρα από τα καταπλάσματα των βοτάνων και καταπλάσματα λαχανικών έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ευρέως κατά τη διάρκεια του χρόνου με πατάτες, κρεμμύδια, καρότα, γογγύλια, σκόρδο, αγγούρια και μια πλατιά ποικιλία από πρασινάδες όπως Καγιέν, τζίντζερ, σινάπι και αγριοραπάνι, είναι όλα δημοφιλή για χρήση ως θερμαντικά και τονωτικά καταπλάσματα.
Θεραπευτικά και μαλακτικά καταπλάσματα φτιαγμένα από φτελιά, νερομολόχα, αλόη, καλέντουλα, λοβέλια και το είδος βερμπάσκο είχαν εκτεταμένη χρήση.
Τα καταπλάσματα των σπόρων και των δημητριακών έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί και τα τη διάρκεια των χρόνων (βρώμη, κριθάρι, λινάρι κτλ.) με πολύ μαλακτικά αποτελέσματα.
Ας μη ξεχνάμε τα καταπλάσματα φρούτων. Οι μπανάνες, τα σύκα, τα μήλα, οι παπάγιες και τα πεπόνια όλα φτιάχνουν εξαιρετικά καταπλάσματα.
Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό είναι το αρνόγλωσσο-Plantago major που φυτρώνει στην αυλή των περισσοτέρων ανθρώπων και είναι κλασικό για τα πάντα, από τα κτυπήματα και τα τσιμπήματα έως τη δηλητηρίαση του αίματος.
Πηγή: Save your life- Dr. Schulze
Διαβάστε ακόμη:Επουλωτικά αναπλαστικά βότανα
Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφή