Κατασκευή: παγίδες για έντομα
Για να συμβάλω και εγώ στην προσπάθειά σας, σας στέλνω φωτογραφίες από την παγίδευση εντόμων (δεν γνωρίζω το όνομά τους). Κάθε χρόνο δεχόταν μεγάλη επίθεση οι τριανταφυλλιές μου, (μόνο οι ντόπιες, όχι οι εισαγωγής), φέτος όμως δέχθηκαν μεγάλη επίθεση και οι αχλαδιές. Τα συγκεκριμένα έντομα έβαζαν την προβοσκίδα τους στους νεαρούς καρπούς, οι καρποί αδυνατούσαν και καταστρέφονταν. Ο τοπικός γεωπόνος μου είπε ότι έχει μόνο ισχυρά φάρμακα για να σκοτώσω. Όμως ανακάλυψα το εξής: Μια παλαιά, ξεχασμένη δακοπαγίδα (το νερό είχε εξατμιστεί) σε διπλανή ελιά είχε γεμίσει από ζουζούνια.
Δυο χρόνια πριν είχε γεμίσει από αυτά ένας κουβάς που χρησιμοποιούσα για το γέμισμα των δακοπαγίδων με μελάσα (είχε μείνει λίγη μελάσα), έτσι τοποθέτησα παλαιές δακοπαγίδες δίπλα στις αχλαδιές και άδεια κουτιά μπύρας με λίγο ζαχαρόνερο. Δείτε το αποτέλεσμα
Είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση. Θεωρώ υποχρέωσή μου, εφ’ όσον και εγώ χρησιμοποιώ τις εμπειρίες των συνανθρώπων μου για να βελτιώσω την παραγωγή μου να το ανταποδώσω.
Τα τελευταία χρόνια έχω προχωρήσει στην οικολογική παραγωγή τροφίμων στο κτήμα μου με στόχο να απαντήσω στο ερώτημα, πόση οικολογία μπορεί να αντέξει ο σύγχρονος άνθρωπος. Παράγω οικολογικά, λάδι, κρασί, μέλι, λαχανικά 90%, Φρούτα 80%. Φέτος προσέθεσα πτηνά, παραγωγή παραδοσιακών ζωοτροφών. Καλύπτω τις ανάγκες μια εξαμελούς οικογένειας. Ζω στην Αλεξανδρούπολη.
Επειδή πιστεύω στην ελεύθερη διακίνηση της γνώσης διατηρώ το www.ecodomima.blogspot.com το οποίο αφορά την οικολογική δόμηση. Αν διαπιστώσω ότι έχω βελτιώσει κάτι η έχω ανακαλύψει κάτι νέο πολύ ευχαρίστως να σας ενημερώσω.
Με εκτίμηση Δημητρακόπουλος Δημήτρης
Ευχαριστώ εκ μέρους μου το φίλο αναγνώστη και φυσικά δε χρειάζεται να πω ότι περιμένω και άλλους φίλους αναγνώστες να συμμετάσχουν ενεργά δοκιμάζοντας και στέλνοντας τις εμπειρίες τους, πάνω σε οποιοιδήποτε θέμα. Πιστεύω ότι αυτό βοηθάει περισσότερο όλους.
Διαβάστε ακόμη:Οικολογικές παγίδες για επιβλαβή έντομα
Aγαπητέ Δημήτρη,
ΑπάντησηΔιαγραφήTo mail του blog σου δεν είναι ενεργό.
Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου στο jkanalis@otenet.gr;
Ευχαριστώ.
Γιάννης
ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ ΠΙΑΝΗΣ,ΓΙΑ ΞΑΝΑΨΑΞΤΟ ΚΑΛΙΤΕΡΑ ΝΑ ΔΗΣ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΚΑΝΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΣΚΟΤΟΝΟΝΤΑΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΗΜΑ ΕΝΤΟΜΑ.ΑΣ ΧΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΡΗΚΑ ΑΧΛΑΔΙΑ ΑΠΟ ΧΡΗΣΟΜΥΓΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΝΗΣ ΝΑ ΣΕ ΜΙΜΙΘΟΥΝΕ ΓΙΑ ΞΑΑΑΑΑΝΑΨΑΧΤΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε αντώνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι και μελισσοκόμος. Οι μέλισσες δεν πηγαίνουν σε λιπάσματα, χημικές πορτοκαλάδες κλπ. Έχω πάνω απο 100 παγίδες και έχω δοκιμάσει όλων των ειδών τις συνταγές, δεν έχω βρεί ούτε μία μέλισσα σε κάποιο κουτί εδώ και τέσσερα χρόνια.
Οι μέλισσες δεν πηγαίνουν σε λιπάσματα, χημικές πορτοκαλάδες. Στις συγκεκριμένες παγίδες δεν βρήκα άλλο έντομο όπως π.χ στις δακοπαγίδες με πορτοκαλάδα εντός απο μύγες έχω βρεί και πυρηνοτρίτη.
Δημήτρη νομίζω ότι είναι λάθος να σκοτώνεις τις χρυσομάνες επειδή όλοι οι παλιότεροι τις θεωρούσαν χρήσιμο έντομο και προφανώς ήξεραν ότι ρουφάνε χυμούς και από κάποια φρούτα όπως και η μέλισσα γλείφει χυμούς φρούτων που τρυπάνε σφήκες ή άλλα έντομα πολλές φορές.Παρατήρησε όμως ότι η χρυσομάνα έχει μπροστά κάτι σαν δαγκάνες μικρές που τις χρησιμοποιεί για τεμαχισμό κι όχι για τρύπημα φρούτων,ξέρω ότι είναι ο βασικός επικονιαστής της αγκινάρας,οπότε θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο πριν της εξοντώσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλικά Νίκος
Φιλε μου μαθε να παραδεχεσαι τα λαθη σου για να βελτιωνεσαι,τωρα τη μελασσα και το ζαχαρονερο το εκανεσ χημηκα,και αν εισαι και μελισσοκομος θα επρεπε να τα γνωρηζεις και να μη παρωτρηνης κοσμο σε τετοιες ενεργειες.Μαθε ποσα μελισσια χανουμε καθε χρονο με κατι τετια.Σου ζηταω σα μελισσοκομος να επανωρθωσης την αναρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήψιλοάσχετο αλλά αν θέλετε δείτε πώς έφτιαξα ένα λαχανόκηπο στην Κύπρο. απολογούμαι για τη διάλεκτο αλλά νομίζω οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήεδώ
@Νίκο Λαζάρου πολύ καλή δουλειά, εύγε
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΔΑΚΟΠΑΓΙΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΙΑΝΩ ΑΒΛΑΒΗ ΕΝΤΟΜΑ ;
ΑπάντησηΔιαγραφή