Φτιάχνω rejuvelac-Αναζωογονώ την εσωτερική μου χλωρίδα

Φτιάχνω rejuvelac

Ή αλλιώς φτιάχνω φυσικό προβιοτικό με βιταμίνη Β12 για την καταπολέμηση της candida albicans

Η εσωτερική χλωρίδα που είναι καταστραμένη χρειάζεται αντικατάσταση, που και αυτή μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο σύστημα.
Η λύση του γιαουρτιού δεν θα είναι αποτελεσματική, γιατί τα περισσότερα αποτελούνται από ένα μόνο στέλεχος βακτηριδίων, που ενώ είναι αρκετά χρήσιμο δεν θα κάνει τη δουλειά που χρειαζόμαστε. Ένα πολλών στελεχών βακτηρίων Ατσιντόφιλους (Acidophilus) είναι καλύτερο.

Πως φτιάχνετε το rejuvelac
Υλικά: 1 κούπα σιτάρι (εννοείτε αναποφλοίωτο, οργανικό και ακατέργαστο)
3 κούπες νερό
Διαδικασία: Το μουλιάζουμε για 24-48 ώρες αναλόγως τη θερμοκρασία

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους ίδιους σπόρους να κάνουμε ένα δεύτερο και τρίτο μούλιασμα, χωρίς να πλένουμε τους σπόρους ενδιάμεσα. Αυτές οι ποσότητες χρειάζονται μούλιασμα μόνο 24 ώρες.
Όπως καταλαβαίνεται αυτό το αναζωογονητικό είναι φτηνό, αλλά είναι δυνατόν να σας προσφέρει τα ένζυμα, που μπορούν να βοηθήσουν να αποκαταστήσετε την εσωτερική σας χλωρίδα.

Η Συνταγή rejuvelac της Anne Wigmore

Πρωτογνώρισα το Rejuvelac από τους φίλους μου στο κέντρο υγείας Ιπποκράτη στη χρυσή ακτή της ανατολικής Αυστραλίας, όπου οι καλεσμένοι πίνουν ένα ποτήρι Rejuvelac κάθε μέρα για να βελτιώσουν την χλωρίδα του εντέρου.
Το Rejuvelac μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν μαγιά για ψωμί sourdough και τυρί από καρύδια και σπόρους.

Υλικά: Φτιάχνουν 2 λίτρα rejuvelac

  • 1 κούπα σπόρων σιταριού, από ένα μαγαζί υγιεινής διατροφής (εννοείται βιολογικό)
  • 2 λίτρα φιλτραρισμένου νερού
  • 2 λίτρων μακρύ γυάλινο βάζο με καπάκι

Μέθοδος παρασκευής rejuvelac

  1. Ξεβγάλετε το σιτάρι σε νερό για να αφαιρέσετε τη σκόνη και ξένα σώματα.
  2. Βάλτε το σιτάρι στο γυάλινο δοχείο. Γεμίστε το με φιλτραρισμένο νερό και καλύψτε το με λεπτό πανί γάζας που κρατιέται ασφαλισμένα με ένα ελαστικό λουράκι. (Είναι σημαντικό να εμποδίσετε την είσοδο των εντόμων). Μουλιάστε για 12 ώρες.
  3. Αδειάστε το μουλιασμένο νερό και ξαναγεμίστε. Τοποθετήστε το δοχείο στο πάγκο της κουζίνας μακριά από το ηλιακό φως. Δώστε στο δοχείο ένα απαλό στριφογύρισμα, αλλά όχι ανακάτωμα, κάθε 12 ώρες. Μόλις ένας ελαφρύς αφρός σχηματιστεί το Rejuvelac θα είναι έτοιμο για χρήση.
  4. Μπορεί να πάρει από 2-5 ημέρες για να ζυμωθεί το Rejuvelac, εξαρτώμενο από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Σε ζεστό καιρό μπορεί να ζυμωθεί πολύ γρήγορα (γύρω στις 24 ώρες) και είναι δυνατό το Rejuvelac να βρωμίσει. Το Rejuvelac πρέπει να έχει μία ευχάριστη οσμή μαγιάς με γεύση σαν λεμόνι.
  5. Όταν το Rejuvelac είναι έτοιμο, μεταγγίστε προσεκτικά το υγρό σε ένα καθαρό δοχείο και βάλτε το στο ψυγείο. Το ίζημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δεύτερη καλλιέργεια.
    Ξαναγεμίστε το δοχείο με φιλτραρισμένο νερό και αφήστε το να ζυμωθεί για 24-36 ώρες (αναλόγως τη θερμοκρασία περιβάλλοντος). Μεταγγίστε το Rejuvelac σε ένα καθαρό δοχείο και φυλάξτε το στο ψυγείο. Πετάξτε τους σπόρους σιταριού και το ίζημα.

Συμβουλές για παρασκευή rejuvelac:

  1. Είναι δυνατό το Rejuvelac να χαλάσει (όπως συμβαίνει με προβλαστημένους σπόρους και ίσως για κάθε καλλιέργεια ζύμωσης). Γενικός μπορείς να πεις ότι το Rejuvelac είναι εντάξει από την μυρωδιά και τη γεύση. Πρέπει να είναι όξινο και με ph λιγότερο από 3,9.
    Είναι καλή να εξάσκηση να παρατηρείς, μυρίζεις και να γεύεσαι τη καλλιέργεια Rejuvelac ανά διαστήματα για να μάθεις και να συνηθίσεις τις αλλαγές που επισυμβαίνουν (όπως σε κάθε καλλιέργεια ζύμωσης). Το Rejuvelac Μπορεί να κρατηθεί στο ψυγείο για μία εβδομάδα ή και περισσότερο και βαθμιαία θα γλυκάνει με το χρόνο.
  2. Όλα τα βακτηρίδια και οι ζυμομύκητες έχουν βέλτιστη θερμοκρασία επώασης. Η ψύξη, θα αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων οργανισμών, αλλά μπορεί να δώσει μια ευκαιρία στους άλλους να αναπτυχτούν. Ο ζεστός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να ενθαρρύνουν την ταχεία ανάπτυξη των παθογόνων οργανισμών, πριν οι ωφέλιμοι οργανισμοί αρχίσουν να ξεκινούν, οπότε η καλλιέργεια θα μυρίζει άσχημα.
  3. Εάν η καλλιέργεια σας Rejuvelac χαλάσει, τότε πετάξτε τη, αποστειρώστε το βάζο και περιμένετε για πιο δροσερές καιρικές συνθήκες.
  4. Σε ζεστό καιρό, να κάνουμε μικρή όξυνση του νερού με λίγο χυμό λεμονιού, κατά την έναρξη της ζύμωσης, για να δημιουργήσουμε ένα ακατάλληλο περιβάλλον σε πιθανόν παθογόνους οργανισμούς.

Πηγή:Anne Wigmores Hippocrates rejuvelac recipe
Περισσότερα:Kombucha Vs. Rejuvelac
Vegetarian Source of B12

Διαβάστε ακόμη:Η φυσική αντιμετώπιση του μύκητα Candida

21 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/6/12, 5:08 μ.μ.

    Αγαπητέ Παναγιώτη
    Εδώ και χρόνια κάνω κεφίρ και έψαχνα να βρω κάτι που να μπορεί να βελτιώσει την χλωρίδα του εντέρου που να μην είναι ζωικής προέλευσης. Ήδη ξεκίνησα πριν δυο μέρες να φτιάχνω rejuvelac και θα σας πω τα νέα μου μόλις είναι έτοιμο (με την μέθοδο 1, χωρίς φύτρα). Συνήχησε να γράφεις τέτοια ενδιαφέροντα και ωφέλημα άρθρα, το εκτιμώ πολύ, σε ευχαριστώ.
    Με εκτίμηση
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/6/12, 5:10 μ.μ.

    Συγνώμη για το προηγούμενο λάθος, ήθελα να πω Θεόδωρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς ακριβώς χρησιμοποιείται; Πίνουμε το νερό όπως είναι; Και μια ...χαζή ερώτηση: το νερό δε μυρίζει όταν μείνει με το σιτάρι 48 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά τώρα το καλοκαίρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω θα ηθελα να ρωτησω αν οι πληροφοριες που παρατιθενται παραπανω ειναι αξιοπιστες η οχι.

    Υπαρχουν μερικα πραγματα που κανεις δεν μπορει να τα αμφισβητησει φυσικα, οπως το οτι υπαρχει η χλωριδα του εντερου και οτι η οποια ανισσοροπια η διαταραχη στην λειτουργια μπορει να προκαλεσει διαφορες καταστασεις και ενοχλησεις.

    Ομως κατα ποσο η μεθοδος αναζωογονησης με το rejuvelac στεκει;

    Επισης περα απο αυτο , οι συνδεσμοι στο τελος του αρθρου για πιο λογο βρισκονται εκει; Ενισχυουν το αρθρο; ειναι αναφορες; και το κυριοτερο οι πληροφοριες που εμφανιζονται εκει κατα ποσο εχουν διασταυρωθει ως προς το επιστημονικο τους περιεχομενο;

    Ακολουθοντας τους συνδεσμους και τις αναφορες αυτων καταφερα να βρω μονο ενα επισημο επιστημονικο αρθρο το οποιο εχει χρησημοποιηθει σαν αναφορα , το οποιο μαλιστα δεν αναφερει τιποτα απολυτως για rejuvelac η combucha . Οσον αφορα το φυλαδιο απο την κλινικη Wolfe μονο σαν τιμοκαταλογο θα μπορουσα να το χαρακτηρισω εφοσον δεν διευκρινιζει πως καταληγει σε αυτες τις θεσεις. Επισης οποιος δεν βαριεται ας μπει στο site της κλινικης και να διαβασει το disclaimer.

    Αρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άρη οι παραπάνω πληροφορίες είναι πέρα για πέρα αξιόπιστες για αυτό παράθεσα πολλές και διαφορετικές. Η 1η απλή συνταγή είναι του Dr. John Christopher που ήταν ο δημιουργός “Του σχολείου των φυσικών θεραπειών” και ένας από τους καλύτερους πρόσφατους βοτανολογους, έλεγξε το site τα βιβλία και τις φόρμουλές του έχω τη διεύθυνση στο blog, όπως και του Hippocrates health institute της Ann Gilmore που είναι και ερευνητικό κέντρο, για αυτό έβαλα και τη 2η συνταγή από εκεί που έχει και περισσότερες πληροφορίες.
    Στο φυλλάδιο από τη κλινική wolfe μιλάει για τη κάντιντα και δίνει οδηγίες για αυτό το έβαλα, υπάρχει και ένα άλλο φυλλάδιο από εκεί που έχει λέει και άλλα για τη κάντιντα έχει μέχρι και τεστ για το σπίτι και βρίσκετε εδώ: http://www.thewolfeclinic.com/pdf/Spoiled_Rotten_Dec_07_2006.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Θεόδωρε σε ευχαριστούμε για το άρθρο, μπορείς σε παρακαλώ να απαντήσεις στην ερώτηση που έκανε παραπάνω η Ειρήνη, γιατί έχω και εγώ την ίδια απορία με την οσμή, το έφτιαξα και μετά από 48 ώρες που μούλιαζα τα φύτρα μύριζε πολύ έντονα σαν μουχλιασμένο με έντονη ξινίλα και φυσικά παρόλο που μπορεί να είναι φυσιολογικό μιας και είναι βακτήριο δεν ρίσκαρα να το δοκιμάσω και το πέταξα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένη και Νίκο
    Οι θερμοκρασίες τώρα είναι πολύ υψηλές.
    Σε ζεστό καιρό μπορεί να ζυμωθεί πολύ γρήγορα γύρω στις 24 ώρες και το Rejuvelac μπορεί να βρωμίσει και να χαλάσει. Το Rejuvelac πρέπει να έχει μία ευχάριστη οσμή μαγιάς με γεύση σαν λεμόνι.
    Αν μας χαλάσει και έχει άσχημη μυρωδιά το πετάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νίκο πρόσθεσα και στην ανάρτηση δεύτερο τρόπο πιό αναλυτικό, απο το Hippocrates health institute της Ann Gilmore

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος24/6/12, 1:34 μ.μ.

    Μετά από μια μικρή περίοδο πειραματισμού με το rejuvelac θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου. Χρησιμοποιώντας την απλή μέθοδο (χωρίς φύτρα) παρατήρησα κατ αρχήν ότι τώρα το καλοκαίρι η ζύμωση γίνεται στο μισό περίπου χρόνο (ή λίγο παραπάνω) από ότι λέει η συνταγή. Παρατήρησα ότι σε περίπου 24 ώρες (μετά το αρχικό 12ώρο μούλιασμα) το rejuvelac είναι έτοιμο. Η πιο καλή ένδειξη είναι όπως έγραψε και ο Θεόδωρος η λεπτή οσμή ζύμωσης. Επίσης πολύ σημαντική ένδειξη είναι η δημιουργία αφρού στην επιφάνεια. Αν αφήσουμε την ζύμωση για περισσότερη ώρα θα δημιουργηθεί περισσότερος αφρός και θα μυρίσει άσχημα. Το δεύτερο και τρίτο μούλιασμα (ή δόση) θέλουν σίγουρα λιγότερο από 24 ώρες τώρα το καλοκαίρι για να γίνουν (ιδίως το τρίτο). Από την εμπειρία που έχω πάντως με το κεφίρ και πιστεύω το ίδιο ισχύει με όλες τις φυσικές ζυμώσεις είναι ότι και να ζυμωθεί λίγο παραπάνω δεν υπάρχει πρόβλημα. Δοκιμάζοντας τώρα το rejuvelac θα ήθελα να πω ότι πρέπει όντως να είναι γεμάτο με ένζυμα. Το λέω αυτό γιατί βοηθάει πολύ στην χώνεψη αν το πίνουμε μαζί με το γεύμα (πίνω ένα ποτήρι κατά την διάρκεια ενός κύριου γεύματος). Το στομάχι είναι πιο ελαφρύ μετά το γεύμα. Ακόμη και η πιο βαριές στην μυρωδιά δόσεις που δοκίμασα δεν μου δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που το συνιστώ σε άλλους. Σίγουρα δεν είμαι ειδικός για να μιλήσω με αριθμούς, στατιστικά ή άλλα στοιχεία, αλλά με βάση την εμπειρία μου που έχω τα τελευταία χρόνια με το κεφίρ και αυτό που διαπίστωσα δοκιμάζοντας τις τελευταίες εβδομάδες το rejuvelac είναι ότι θα συνεχίσω να το παρασκευάζω, να το απολαμβάνω και να το συνιστώ.
    Σ’ ευχαριστώ και πάλι Θεόδωρε που μας βοηθάς να ανακαλύψουμε πτυχές ενός πιο κοντά στην φύση τρόπου ζωής. Τι θα έλεγες να έγραφες κάτι και για το saukraut;

    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πέτρο σε ευχαριστώ για το σχόλιο, μακάρι να ήταν και άλλοι σαν και εσένα, βλέπεις όταν γράφω κάτι, ενώ αναφέρω τις πηγές κανείς δεν το δοκιμάζει... γιατί το λέω αυτό, έχω γράψει για αποτοξίνωση με ελαιόλαδο από το στόμα και κανείς δε μου ανέφερε ότι ασπρίζει και τα δόντια παρά μόνο μία φίλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εγώ ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να βρω αναποφλοίωτο ακατέργαστο σιτάρι για να το δοκιμάσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος8/7/12, 11:59 μ.μ.

    Σιτάρι για rejuvelac θα βρεις σε καταστήματα βιολογικών ή σε ψαγμένα καταστήματα ξηρών καρπών. Ευτυχώς στην χώρα μας παράγουμε ακόμη σιτάρι και μάλιστα βιολογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/12/22, 7:40 μ.μ.

      Γιατί όχι από παραγωγό δικό σου φίλο αν έχετε φυσικά.

      Διαγραφή
  14. Χαίρετε!
    Μόλις χτες δοκίμασα να το φτιάξω για πρώτη φορά και μάλλον το πέτυχα!
    Χρειάζομαι όμως την βοήθειά σας για κάποια πράγματα που καθ`ότι πρωτάρα δεν ξέρω... Δηλαδή:
    - Πως το καταναλώνουμε, με άδειο στομάχι, κατά την διάρκεια του γεύματος ή μετά;
    - Πόσες φορές την ημέρα το πίνουμε;
    - Και πόση ποσότητα την φορά; Ένα ποτήρι είναι αρκετό;
    Σας ευχαριστώ πολύ και μόνον που το είδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν μυρίζει σαν απόλυτο πόδι είναι φυσιολογικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εάν μυρίζει σαν άπλυτο πόδι που μάλλον ευνοείται ... μάλλον κάτι δεν πήγε σωστά στην διαδικασία, το αναφέρει στο άρθρο:

    σε ζεστό καιρό μπορεί να ζυμωθεί πολύ γρήγορα (γύρω στις 24 ώρες) και είναι δυνατό το Rejuvelac να βρωμίσει. Το Rejuvelac πρέπει να έχει μία ευχάριστη οσμή μαγιάς με γεύση σαν λεμόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα εχω γενικά προβλήματα με το έντερο με αποτέλεσμα να ΠΑΊΡΝΩ προληπτικά καθημερινά εδώ κ αρκετό καιρό από το φαρμακείο όπως καταλάβαινετε είναι ασύμφορο αλλά δεν εχω άλλη επιλογή υπάρχει περίπτωση αυτό το μείγμα να με γλυτωσει;;;;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προληπτικα=προβιοτικα

      Διαγραφή
    2. κοιτάξτε δεν είστε ο μόνος/μόνη...
      το 95% του πληθυσμού έχει και το 95% απαντάει φυσικά ότι δεν έχει... αυτό γιατί δεν το γνωρίζει....
      Διαβάστε το βιβλίο η φροντίδα του εντέρου και θα καταλάβετε...
      Διαβάστε και αυτό αλλά έχω μεταφέρει και πολλά άλλα....
      https://www.ftiaxno.gr/2013/08/apotoksinosi-kai-therapeia-me-xylo-sitarioy.html
      Τα προ βιοτικά πάντα βοηθούν αλλά τη σημαντικότερο ρόλο παίζει η διατροφή...

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.