Κάππαρη: το φάρμακο της σπλήνας και του συκωτιού
Πώς σώζουν τα λαχανικά - Η έλλειψη οξυγόνου βλάπτει το... συκώτι!
Σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου σωρεύεται λίπος στα ζωτικά μας όργανα, προσοχή σε υπνική άπνοια και διάφραγμα! Όπως αναφέρεται σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύθηκε το 2010 στην επιστημονική επιθεώρηση «Biochemical and Biophysical Research Communications» (τεύχος 398, σελίδες 74-78), υπάρχει μια φυτική ουσία που αναστέλλει την ενεργότητα του HIF-1 σε κύτταρα ηπατοκαρκινώματος. Αποτέλεσμα της αναστολής ήταν τα καρκινικά κύτταρα να μην μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες υποξίας.
Η ουσία αυτή ονομάζεται καμπφερόλη (kaempferol) και εντοπίζεται σε λαχανικά όπως η κάππαρη, το μπρόκολο, το πράσο και το σπανάκι.
Έχοντας διαπιστώσει την υπό όρους αντικαρκινική δράση της καμπφερόλης, οι έλληνες ερευνητές δοκίμασαν να τη χρησιμοποιήσουν και στην περίπτωση της έκτοπης συσσώρευσης λίπους.
Διαπίστωσαν ότι η δράση της στην αναστολή του HIF-1 είχε όντως το αναμενόμενο αποτέλεσμα, κάτι που αυξάνει τις ελπίδες τους για την ανάπτυξη φαρμακευτικής αγωγής για το λιπώδες ήπαρ:
«Η παρεμπόδιση της κυτταρικής "παχυσαρκίας" μέσω της χορήγησης ενός φυσικού φλαβονοειδούς μάς δίνει ελπίδες ότι τα αποτελέσματά μας θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά των παθολογικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας ή άλλων διαταραχών που προκαλούν μειωμένη οξυγόνωση» σημειώνει ο έλληνας ερευνητής.
Το γονίδιο HIF1 δημιουργεί υποξία δηλαδή έλλειψη οξυγόνου χαρακτηριστικό όλων των καρκίνων. Η κάπαρη δίνει το περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό.
Πηγή: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=458495
Κάππαρη-Capparis spinosa: Φαρμακευτικές ιδιότητες
Άλλοι την αποκαλούν «κυνόσβατο», άλλοι «καπρία», άλλοι «μήλο του κόρακα», άλλοι «φιδόσκορδο», άλλοι «φιδοστάφυλο», άλλοι «θαλλία», άλλοι «πετραία», άλλοι «ολόφυτο», άλλοι «ιωνίτη», άλλοι «αείχλωρο», άλλοι «ιππομανές» και άλλοι «τριχομανές».
Περιγραφή
Είναι αγκαθωτός θάμνος, ο οποίος είναι στρωμένος κυκλικά στη γη, με αγκάθια αγκιστρωτά σαν τη βάτο, φύλλα στρογγυλά, όμοια με της κυδωνιάς, και καρπό σαν της ελιάς, ο οποίος όταν ανοίξει, βγάζει ένα λευκό άνθος, που όταν πέσει, αποκαλύπτεται κάτι μακρουλό σαν βελανίδι. Αυτό, αν ανοίξει, έχει κουκούτσια μικρά σαν του ροδιού και κόκκινα. Έχει ξυλώδεις ρίζες, μεγάλες και πάρα πολλές. Φυτρώνει ως επί το πλείστον στις πετρώδεις και άγονες περιοχές, νησιά και οικόπεδα. Ο καρπός και ο βλαστός τρώγονται παστωμένοι.
Θεραπευτικές χρήσεις της κάπαρης
Ταράζει την κοιλιά, ενοχλεί το στομάχι και προκαλεί δίψα, ενώ αν φαγωθεί βραστή, είναι πιο καλή για το στομάχι από την ωμή.Ο καρπός της, όταν πίνεται σε ποσότητα δύο δραχμών μαζί με κρασί για τριάντα μέρες, λιώνει τις σκληρύνσεις της σπλήνας.
- Προκαλεί την ούρηση και ματωμένα κόπρανα, ενώ όταν πίνεται, βοηθά την ισχιαλγία, την παράλυση, τις ρήξεις νευρικών και μυϊκών ινών, προκαλεί την έμμηνο ρύση και αποβάλλει το φλέγμα.
- Ο καρπός, αν βραστεί με ξίδι και γίνουν πλύσεις του στόματος, σταματά τον πόνο του δοντιού.
- Ο φλοιός της ρίζας ξερός ενδείκνυται σε όσα προαναφέραμε και καθαρίζει κάθε χρόνιο, ακάθαρτο και σκληρυμένο έλκος.
- Γίνεται κατάπλασμα μαζί με έμπλαστρο από αλεύρι ωμού κριθαριού στις παθήσεις της σπλήνας, ενώ αν δαγκώνεται με το πονεμένο δόντι το βοηθά, και λιωμένη μαζί με ξίδι καθαρίζει τους λευκούς αλφούς.
- Τα φύλλα και η ρίζα λιωμένα διαλύουν τα σκληρώματα και τα οιδήματα των αδένων του λαιμού, ενώ ο χυμός τους, αν ενσταλαχτεί στα αυτιά, σκοτώνει τα σκουλήκια μέσα σε αυτά.
Πηγή: Διοσκουρίδης-Περί απλών φαρμάκων
Πηγή: Βοτανική πρακτική προσαρμοσμένη εις την ιατρική-Διονύσιος Πύρρος
Διαβάστε ακόμη:Φυσικές βαφές μαλλιών
Καλημέρα! Πολύ ωραίο θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς στην Κύπρο καταναλώνουμε την κάππαρη πολύ συχνά στην σαλάτα ή σαν συνοδευτικό στους μεζέδες.
Την κάνουμε ξυδάτη.
Τρόπος παρασκευής
Την άνοιξη όταν άρχίσει να βγάζει βλαστους μέχρι και την περίοδο που είναι τρυφεροί, κόβουμε τους βλαστούς με το χέρι. Τους καθαρίζουμε από τα αγκάθια. Τους βάζουμε στο νερό να ξεπικρίσουν επί μία βδομάδα, αλλάζοντας το νερό καθημερινά. Μετά τοποθετούμε το καππάρι σε δοχεία και γεμίζουμε τα δοχεία με νερόξυδο κατ΄ αναλογία 1:1 προσθέτωντας και λίγο αλάτι.
Μετά από λίγες μέρες μπορεί να καταναλωθεί στη σαλάτα ή σκέτη με λάδι συνοδευτικά με μεζέ.
Κωνσταντίνος
ένα αρθρο για την συγκομιδή και προετοιμασία της θα ήταν πολυ χρησιμο εδώ στην κερκυρα υπάρχει παντου και δεν την μαζέυει κανένας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί καποιος να δωσει περισσότερες πληροφορίες
Ανδρέας
Κέρκυρα
Ο Κωνσταντίνος πιο πάνω περιέγραψε τη διαδικασία συλλογής των τρυφερών βλασταριών όταν πετάει η κάππαρη, εγώ μαζεύω και τα μικρά μπουμπούκια πριν ανθίσουν μέχρι τώρα (Ιούλιο)συνέχεια και τα φτιάχνω σε άλμη σκέτη ή με ξύδι, μερικές φορές τα τρώω και ωμά για να νιώσω τη «δύναμή τους», την επόμενη μέρα βλέπεις αμέσως τη διαφορά στη χώνεψη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα μπουμπουκια πριν ανθίσουν τα μαζεύουμε και τον καρπό επίσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μπουμπουκια τα λέμε κουτρούβι και τον καρπό αγγουράκι. Η διαδικασία είναι περίπου η ίδια με τους βλαστούς.
Κωνσταντίνος
και τα αγγουράκια που έχει το φυτο τρωγονται με τον ίδιο τρόπο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν ξυδάτα τρώγονται και τα αγγουράκια της κάππαρης.
ΑπάντησηΔιαγραφήόλα τα μέρη του φυτού τρώγονται με καταπληκτικές ιδιότητες όλο το μέρος του φυτού. από τα καλύτερα φυτά του πλανήτη ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟ ΚΡΊΤΕΜΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΙχα εμοραιδεσ και τορα ειμαι καλα δοξα τον κυριον που μασ εδοσε τα καπαροφυλα πονουσα υποφερα και εγυνα καλα τα εβραζα και τα ετρογα καθε μερα το θαυμα του θεου μασ τον ευχαριστο
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτήσω παρακαλώ. Βρήκα πολλά αγγουράκια κάπαρη αλλά έχουν μέσα απορία. Είναι μεγάλα. Γίνονται τουρσι; ξέρετε ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι φυσικά και γίνονται τουρσί, φέτος θα φτιάξω και εγώ
Διαγραφή