Σαμπούκος-Το βότανο για κρυολογήματα, τους ιούς της γρίπης

Σαμπούκος-Το βότανο για κρυολογήματα
Σαμπούκος: Το δώρο του καλοκαιριού για τον χειμώνα!

Σαμπούκος για την γρίπη και στο κρυολόγημα

Σαμπούκος ο μέλας-Sambucus nigra/Elderberry
Οικογένεια: Καπριφολιίδες-Caprifoliaceae
Άλλα ονόματα: κουφοξυλιά, αφροξυλιά, φροξυλιά, φροξινάνθι, αφροξυλάνθη

Περιγραφή
Ο σαμπούκος είναι φυλλοβόλος θάμνος περίπου ενός μέτρου, που γίνεται και δενδρύλλιο σε καλά και υγρά εδάφη.Τα άνθη του είναι λευκά και οι καρποί του είναι μαύρες ρόγες. Το όνομά του κουφοξυλιά - αφροξυλιά, το πήρε από την παχιά και ελαφριά ψίχα που υπάρχει εσωτερικά μέσα στους βλαστούς του.

Φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες

Η κουφοξυλιά είναι πολύτιμο βότανο για τους ιούς της γρίπης, τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του στήθους. Οι ανθισμένες κορυφές είναι ιδανικές για το βήχα, τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Το έγχυμα είναι χαλαρωτικό και προκαλεί ήπια εφίδρωση η οποία συντελεί στη μείωση του πυρετού.

Οι ανθοφόρες κορυφές του τονώνουν τους εσωτερικούς βλεννογόνους της μύτης και του λαιμού, αυξάνοντας την αντίστασή τους στις μολύνσεις. Ακόμη χορηγούνται για τη χρόνια καταρροή, τις μολύνσεις των αυτιών, τις αλλεργίες και την καντιντίαση.
Με το να αυξάνουν την εφίδρωση και την παραγωγή ούρων, τα άνθη του σαμπούκου ενισχύουν την απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων του σώματος και χρησιμεύουν στις ρευματικές παθήσεις.
Τα μούρα του είναι πλούσια σε βιταμίνη C και λαμβάνονται για τους ρευματισμούς και τον ερυσίπελα. Είναι ήπια υπακτικά και βοηθούν στην διάρροια.

Πολλαπλασιασμός-καλλιέργεια του σαμπούκου

Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με ριζώματα το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Σπέρνεται και με σπόρους νωρίς την Άνοιξη. Αφού εγκατασταθεί στο χωράφι μας μετά πολλαπλασιάζεται πλέον εύκολα από μόνος του. Του αρέσουν τα υγρά και ηλιόλουστα μέρη, αλλά αντέχει και αρκετά την ξηρασία απλώς δεν μεγαλώνει πολύ στη προκειμένη περίπτωση. Το χειμώνα μαραίνεται και ξαναβγαίνει την άνοιξη και διατηρείται πράσινος όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εποχή συλλογής
Τα φύλλα και οι ανθισμένες ταξιανθίες του συλλέγονται αρχές με μέσα καλοκαιριού και οι καρποί του μαζεύονται Αύγουστο με Σεπτέμβριο.

Άλλες χρήσεις του σαμπούκου (κουφοξυλιάς)

  • Ο Διοσκουρίδης μας πληροφορεί ότι στην εποχή του έβραζαν τα φύλλα και τα έτρωγαν σαν λαχανικό. Τα θεωρούσαν καθαρτικά του φλέγματος! Οι καρποί του τρώγονται ή χρησιμοποιούνται στην παρασκευή γλυκισμάτων (πάντα τους καρπούς τους βράζουμε ή τους μαγειρέυουμε ,δεν τους τρώμε ωμούς).
  • Ο χυμός των καρπών του είναι σκούρος μωβ και χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό κρασιών, δερμάτων κ.α.
  • Οι Καυκάσιοι οινοποιούν το μούστο βάζοντας άνθη σαμπούκου, οι Βούλγαροι φτιάχνουν ξύδι σαμπούκου και οι Σέρβοι μαρμελάδες! Στον Καύκασο, πάλι, αρωματίζουν τις κρέμες με σαμπούκο.
  • Γενικά χρησιμοποιείται περισσότερο στη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσουμε κέικ, μπισκότα, γαλατόπιτες και γλυκές πίτες με τυρί. Επίσης μπορούμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο ή ξύδι.
  • Η μπλε χρωστική ύλη από τους καρπούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης, για να δοκιμαστεί αν κάτι είναι όξινο ή αλκαλικό. Γίνεται πράσινο σε ένα αλκαλικό διάλυμα και κόκκινο σε ένα όξινο διάλυμα.
  • Επίσης είναι ένα από τα απαραίτητα φυτά στη δημιουργία του βιολογικού μας αγροκτήματος για την προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων αλλά και για την δημιουργία καλύτερης κομπόστας μίας και είναι ένα από τα φυτά που φτιάχνουμε τον ενεργοποιητή κομπόστας.

Προφυλάξεις
Οι ανώριμοι ή αμαγείρευτοι καρποί του σαμπούκου είναι τοξικοί. Μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς ή σοβαρή διάρροια. Μόνο τα μούρα χρώματος μπλε ή μαύρου του σαμπούκου είναι εδώδιμα.
Λόγου του ότι ο σαμπούκος έχει πιθανόν και διουρητικές δράσεις χρειάζεται προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με φάρμακα που αυξάνουν τη διούρηση (διουρητικά). Το ίδιο ισχύει και για τα υποτασικά φάρμακα.

Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Σαμπούκος: Το βότανο για κρυολογήματα

Σαμπούκος: Το βότανο για κρυολογήματα

Σαμπούκος: Το βότανο για κρυολογήματα

Και φυσικά μπορείτε να φτιάξετε λικέρ και γλυκό κουταλιού σαμπούκου

Μάθετε πως να φτιάχνετε λικέρ από τις "Συνταγές της Ασπρούλας"
και γλυκό κουταλιού από τη "Μικρή κουζίνα"

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σιρόπι για τη γρίπη

7 σχόλια:

  1. Θεόδωρε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά.
    Έμαθα και πως πολλαπλασιάζεται μια και μου ζητούν φίλες να τους φέρω.
    Ελπίζω να μπορέσω να πάω στο χωριό και να προλάβω ακόμη καρπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/8/12, 11:53 μ.μ.

    o διαχειριστης και οι συνεργατες του blog θα πρεπει να ειναι πολυ υπερηφανοι για αυτο το στολιδι του διαδυκτιου που εχουν φτιαξει.
    μπραβο σας και συνεχιστε το λειτουργημα σας!!
    Υ.Γ.
    Απο εναν ανθρωπο που ειναι πολυ φιδωλος στις εκφρασεις του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/9/12, 6:00 μ.μ.

    Καλησπέρα. Ένα μικρό σχόλιο. Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να "Είναι ήπια υπακτικά (προκαλούν κένωση του εντέρου δηλαδή) και βοηθούν στην διάρροια"; Αν κανείς γνωρίζει κάτι ας μας πληροφορήσει γιατί τέτοιες πληροφορίες πρέπει να ελέγχονται αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Ευχαριστώ (ένας γιατρός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πρώτη φωτογραφία δείχνει από πολύ κοντά τα άνθη στη περίοδο της πλήρης άνθησής του, θέλει να το προσέξεις την κατάλληλη περίοδο.
    Για το ραβέντι δυστυχώς δεν ασχολήθηκα πολύ και το καλοκαίρι το άφησα να ξεραθεί λόγου ότι η ποικιλία ήταν κόκκινη και δεν ήξερα αν είναι όπως η φαρμακευτική. Φέτος θα ασχοληθώ περισσότερο μαζί του με την αυθεντική ποικιλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ότι γράφεται εδώ είναι από σοβαρές πηγές, συγκεκριμένα από το βιβλίο του Andrew Chevallier http://www.andrewchevallier.co.uk/moreaboutandrew.html

    http://www.amazon.com/The-Encyclopedia-Medicinal-Plants-Practical/dp/0789410672/ref=la_B000APPD7U_1_2?ie=UTF8&qid=1346567658&sr=1-2

    Και να εξηγήσω και περισσότερο:
    Είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είναι ήπια υπακτικά (προκαλούν κένωση του εντέρου δηλαδή) και να βοηθούν στην διάρροια, γιατί ταυτόχρονα είναι και χολαγωγά… δηλαδή διεγείρουν την απελευθέρωση και την έκκριση της χολής από την χοληδόχο κύστη.
    Τα χολαγωγά έχουν επίσης υπακτική δράση στο πεπτικό σύστημα αφού αυξάνουν την ποσότητα της χολής στο δωδεκαδάκτυλο (η χολή είναι το εσωτερικό παραγόμενο φυσικό υπακτικό μας.)
    Ένα από τα καλύτερα βότανα (αλλά πολύ δυνατό) που κάνουν και τα 2 σαν παράδειγμα είναι η βερβερίδα. - Πηγή «Οδηγός βοτανοθεραπείας»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρετε, θα ήθελα την συμβουλή ενός γνώστη παρακαλώ πολύ. Είμαι έγκυος. Συχνά αντιμετωπίζω φλεγμονές στο αναπνευστικό σύστημα. Έχω καταρροή, βάρη ξερό και βλενοδη βήχα και άλλα σύμπτωμα κρυολογήματος. Μπορώ να χρησιμοποιήσω σαμπουκος; Εάν ναι,σε τι ποσότητα και συχνότητα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και έρευνες για την χρήση του βοτάνου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.