Επιβίωση σε πείνα με φύτρα
Πάμφθηνα και χορταστικά τα φύτρα σιταριού. Και φυλάσσονται πάνω από 1 χρόνο. Ένα τσουβάλι 50 κιλών σιταριού κάνει 20 ευρώ και μας δίνει 500 πιάτα φύτρα.
Δείτε στο βίντεο πώς γίνονται.
Φύτρα σιταριού
- Περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία. Όμως, αυτό που τα κάνει να υπερέχουν έναντι άλλων προϊόντων που περιέχουν αυτού του είδους τα λιπαρά είναι ότι τα ω-6 των φύτρων σιταριού μπορούν να διατηρηθούν έως και μία εβδομάδα, ενώ τα ω-6 που περιέχονται σε διάφορα έλαια (π.χ. στο μουρουνόλαδο) είναι ευαίσθητα λιπαρά, οξειδώνονται εύκολα και καταστρέφονται.
- Έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού.
- Έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ' ό,τι το ψωμί ολικής άλεσης.
- Έχει υπολογιστεί ότι με την κατανάλωση 100 γρ. φύτρων σιταριού καλύπτετε περίπου τη μισή από την ημερήσια ανάγκη σας σε μαγνήσιο.
Πώς να τα καταναλώσετε
Σε ωμές και βραστές σαλάτες, σε κινέζικα φαγητά, σούπες και ριζότο με θαλασσινά.
Σύσταση ανά 100 γρ.
Θερμίδες: 198
Πρωτεΐνες: 7,5 γρ.
Λιπαρά: 1,3 γρ.
Yδατάνθρακες: 42,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,1 γρ.
Mαγνήσιο: 82 mg
Φώσφορο: 200 mg
Σελήνιο: 42,5 μg
Πώς θα καλλιεργήσετε φύτρα
Τι θα χρειαστείτε για την καλλιέργεια φύτρων
- Ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.
- Ένα τουλουπάνι (βαμβακερό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν τυρί).
- Για τα φασόλια και τις φακές βάζετε τον καρπό όπως τον αγοράζετε, κατά προτίμηση από καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Για τα υπόλοιπα φύτρα αγοράζετε τους σπόρους τους, από τα ίδια καταστήματα.
H καλλιέργεια φύτρων βήμα προς βήμα
- Πλύνε τε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
- Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
- Την επομένη, αδειάστε το νερό, ξεπλύνετε τους και στραγγίξετε τους καλά.
- Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
- Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Μην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
- Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύνετε τα προσεκτικά.
Σεμινάριο καλλιέργειας Φύτρων
Πώς θα τα συντηρήσετε
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρεις με τέσσερις ημέρες σ' άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για το ψυγείο με μια ματιά.
Διαβάστε ακόμη:Τα φύτρα
Καλησπέρα Θεόδωρε συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά σε εσένα και στα υπόλοιπα παιδιά!!! Μπορείς σε παρακαλώ να μου πείς απο πού μπορώ να αγοράσω σιτάρι με 20 ευρω τα 50 κιλά? Ευχαριστώ πολύ Νίκος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘόδωρε και λοιποί φίλοι
ΑπάντησηΔιαγραφήπροσπάθησα και εγώ να φτίαξω μια διάταξη για να βγάζω φύτρα από στάρι κυρίως για τα πουλιά όπως αυτή του παρακάτω video
http://www.youtube.com/watch?v=OY2Ezu5GYMo
το πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν να βρώ ψεκαστηράκια για παροχή του νερού βρύσης ( το οποίο το παρέκαμψα κάνοντας τρύπες με βελόνα σε σωληνάκι μακαρόνι)
και
θέμα αποστείρωσης που μάλλον θα αντιμετωπιστεί με υπεροξείδιο του υδρογόνου food grade (δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά μόλις το κάνω θα προσθέσω κάποιο video)
Κάπου διάβασα ότι με κατανάλωση φύτρων είναι πολύ εύκολη η μετάδοση του E-COLI και για αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Ξέρει κανένας περισσότερες πληροφορίες για αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω οτι η μετάδοση ε-coli είναι το ελάχιστο που θα σκεφτεί κάποιος προκειμένου να γεμίσει το στομάχι ο δικό του και του παιδιού του. Στο Μεσολλόγγι κάποτε έφαγαν γάτες και ποντίκια και επιβίωσαν, όπως και θεραπεύτικαν από σοβαρές ασθένειες από το χέρι του Αγ. Πολυκάρπου και την εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Τα έχουμε όλα σε αυτόν τον τόπο και τα αφήσαμε στο χρονοντούλαπο μέχρι να μας κάνει πάλι η ανάγκη να τα βρούμε ξανά !!!!!! Έλληνα ΞΥΠΝΑ !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήapponsetΚαταναλώνοντας φύτρες δεν κινδυνεύουμε περισσότερο ή λιγότερο από ότι τρώγοντας οποιοδήποτε φρέσκο λαχανικό. Πολύ ωραίο και κατατοπιστικό άρθρο Θεόδωρε και σας ευχαριστώ, εσένα και τους υπόλοιπους μπλόγκερ που ασχολείστε. Σε παρακαλώ πες μας απο που μπορούμε να προμηθευτούμε σπόρους που φυτρώνουν ; Στέφανος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα κάνω μια ερώτηση? Σε ένα από τα δύο βίντεο γίνεται αναφορά στην αγορά των βάζων και ότι η τιμή τους είναι 0.75 ευρώ το ένα. Μπορεί κάποιος να δώσει μία κατεύθυνση για το που μπορεί να βρεί στην Αθήνα κάποιος τα βάζα σε αυτή την τιμή?
ΑπάντησηΔιαγραφή