Εκείνο το ρύζι με ημερομηνία παραγωγής 1982 που ξέμεινε στο ράφι της κουζίνας και θα το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη, στην πραγματικότητα αν το μαγειρέψετε θα είναι τόσο γευστικό -και ασφαλές λένε οι ειδικοί- σαν να το αγοράσατε σήμερα! Και δεν είναι μόνο το ρύζι. Σε μια εποχή που είμαστε πλέον απολύτως πεπεισμένοι ότι τα πάντα γύρω μας έχουν ημερομηνία λήξεως, η φύση φροντίζει να μας δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας: υπάρχει και κάτι που διαρκεί για πάντα: 8 αθάνατα προϊόντα «βρικόλακες» (όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι επιστήμονες) της διατροφικής αλυσίδας, ακριβώς επειδή ο χρόνος δεν τα αγγίζει. Διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους αξίες, την ποιότητά τους και την υγιή όψη τους όσοι... αιώνες κι αν περάσουν. Για φαντάσου!
Ποια τρόφιμα δεν έχουν ημερομηνία λήξης (δεν λήγουν)
1. Μέλι
Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον. Μπορεί να αλλάζει χρώμα και υφή (ή ακόμη και να κρυσταλλώνει) αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και πεντανόστιμο! Σε περίπτωση που σας ανησυχεί η κρυσταλλική του μορφή, τοποθετήστε απλώς το ανοικτό δοχείο σε ζεστό νερό μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.
2. Ζάχαρη
Η πρόκληση με τη ζάχαρη δεν είναι να τη διατηρήσετε φρέσκια αλλά να την προλάβετε να μη σας γίνει σκληρή σαν πέτρα. Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ γιατί δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων (γι΄αυτό άλλωστε οι μαρμελάδες και τα γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό, εφόσον φυλάσσονται σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια). Βεβαιωθείτε μονάχα ότι έχετε αποθηκεύσει τη ζάχαρη σε αεροστεγές δοχείο -ώστε να κρατήσετε την υγρασία ή τα ζουζούνια μακριά- και… κοιμηθείτε ήσυχοι. Θα έχετε γλυκιά ζάχαρη για πάντα!
3. Ρύζι
Ακόμη και εάν το σακί ή το κουτί όπου έχετε φυλάξει το ρύζι δείχνει... βρωμερό, σκεπασμένο με ένα παχύ στρώμα σκόνης από την πολυκαιρία, το προϊόν μέσα στο κουτί θα είναι ολόφρεσκο, σαν να το έχετε μόλις αγοράσει. Αυτό ισχύει για το άσπρο και το άγριο ρύζι, το arborio, το jasmine και το basmati αλλά όχι για το καστανό ρύζι. Κλείστε, λοιπόν, το καπάκι για να μην μπουν ζωύφια και μην αγχώνεστε. Το ρύζι σας δε θα χαλάσει ποτέ.
4. Δυνατά οινοπνευματώδη
Δεν χρειάζεται να βιαστείτε και να τελειώσετε το τεράστιο μπουκάλι με ρούμι που έχετε από τα… 18α γενέθλιά σας στο ντουλάπι! Τα οινοπνευματώδη ποτά μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποια εστία θέρμανσης. Αν τοποθετήσετε τα ποτά σας σε ένα σκοτεινό ντουλάπι τότε μπορείτε ακόμη και να τα χαρίσετε στα εγγόνια σας για το πάρτι ενηλικίωσής τους! Τα οινοπνευματώδη που έχετε αρκετά χρόνια ίσως χάσουν λίγο από το άρωμά τους, αλλά… ούτε που θα το καταλάβετε. Στην υγειά σας!
5. Καλαμποκάλευρο
Για να διατηρήσετε το καλαμποκάλευρο… αθάνατο -όπως έκαναν οι προγιαγιάδες μας στους δύσκολους καιρούς- φροντίστε να είναι στεγνό, καλά σφραγισμένο και σε δροσερό μέρος (στα πιο χαμηλά ράφια του ψυγείου, για παράδειγμα). Ακόμη κι αν περάσουν χρόνια από τότε που αγοράσατε το αλεύρι, θα το βρείτε ολόφρεσκο στη χάρτινη συσκευασία του όταν (και όποτε) θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε…
6. Αποσταγμένο άσπρο ξίδι
Μπορείτε άφοβα να αγοράσετε ένα μεγάλο μπουκάλι άσπρο ξίδι χωρίς να σκέφτεστε ότι θα χαλάσει πριν το καταναλώσετε και πάνε τα λεφτά σας χαμένα. Διατηρήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι και θα έχετε πάντα έναν άψογο «σύμμαχο» για τα dressings, τις μαρινάδες ή ακόμη και την καθαριότητα του σπιτιού σας!
7. Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας, δεδομένου ότι περιλαμβάνει αλκοόλ, θα παραμείνει φρέσκο και αρωματικό για όσο το έχετε στο ντουλάπι σας. Οι απομιμήσεις του αποστάγματος δεν έχουν βέβαια εξίσου μεγάλη διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν βρεθείτε μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ μη διστάσετε να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για το αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας. Θα το έχετε για μια ζωή...
8. Αλάτι
Το επιτραπέζιο αλάτι, το αμερικανικό kosher salt και το θαλασσινό αλάτι είναι πραγματικά... υπεραιωνόβια! Θα διατηρηθούν για πάντα φρέσκα και θα νοστιμίζουν το φαγητό σας ακόμη κι αν τα αγοράσατε πριν πολλά πολλά χρόνια.
Πηγή: www.jenny.gr
Διαβάστε ακόμη:Δωρεάν βιβλία διατήρησης τροφίμων
Θεόδωρε, χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω ότι η πληροφορία που λέει το άρθρο στη ζάχαρη ότι δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων είναι ανακριβής. Η ζάχαρη είναι τροφή για τα βακτηρίδια. Αλλά σε ένα περιβάλλον όπως η στεγνή ζάχαρη ή το -καλά βρασμένο - γλυκό του κουταλιού που έχει αφαιρεθεί ουσιαστικά το νερό, δε μπορούν να επιζήσουν. Είναι ένα περιβάλλον όλο τροφή στο οποίο όμως δε μπορούν να επιβιώσουν. Γι αυτό και αν η μαρμελάδα ή το γλυκό του κουταλιού δε "δέσουν" καλά θα μουχλιάσουν. Αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα ας επιβεβαιώσει ή ας διαψεύσει. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί δεν επιβιώνουν σε πολύ πυκνά μέσα όπως το σιρόπι και η κρυσταλλική ζάχαρη διότι ζεν υπάρχει υγρασία. Η ωσμωτική πίεση που δημιουργείται αν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία σπάει την κυτταρική μεμβράνη των οργανισμών (εκτός κι αν είναι σε μορφή σπόρων οπότε δεν εξελίσσονται) και τα καταστρέφει. Αν τα επίπεδα υγρασίας αυξηθούν και μειωθεί η ωσμωτική πίεση του μέσου κάτω από το όριο υγρασίας των μικροοργανισμών, τότε τα βακτήρια , οι μύκητες και τα πρωτόζωα κάνουν κυριολεκτικά πάρτι .... όμοια λειτουργεί και το αλάτι στο πάστωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήσε διάλυμα ζάχαρης με περιεκτικότητα πάνω από 67% δεν ζουν μικροοργανισμοί και αυτό καλό είναι να το σημειώσουμε διότι έτσι μπορούμε να φτιάξομε μαρμελάδες κλπ που συντηρούνται χωρίς προσθήκη άλλων συντηρητικών, ακριβώς λόγω της υψηλής όσμωσης.Δ.Ν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιπερι καγιεν χαλαει ;;γιατί βλέπω κατι σαν κουκουλια μεσα;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι του εμπορίου? Ίσως αν το είχατε ανοιχτό και έχει πάρει υγρασία να έχουν δημιουργηθεί έντομα ή σκουλήκια....
Διαγραφή