Φτιάχνω αποστακτήρα νερού

Φτιάχνω αποστακτήρα νερού

Κατασκευή αποστακτήρα νερού

Ο σπιτικός μου αποστακτήρας είναι σχεδόν έτοιμος μετά την πρώτη δοκιμή. Θα δουλέψει όμως ασταμάτητα μόλις μπει και η βαλβίδα ασφαλείας υπερπίεσης. Παίρνει κάπου 10 λίτρα +. Αρκεί για εμένα και δυο - τρεις καλούς.

Υλικά της κατασκευής:

  1. Κατσαρόλα 29 cm διάμετρο (για να έχουμε εικόνα μεγέθους) inox
  2. Γαβάθα inox που να ταιριάζει ανάποδα στην κατσαρόλα
  3. Γωνία 1/2 ίντσας inox
  4. Συστολή τύπου Αμερικής 1/2 ίντσας σε 3/8. (15? γωνία και συστολή)
  5. Ροδέλα inox Μ14. Η τρύπα με ζγρόμπια ή ζουμπά πως το ξέρει καθένας που κόβει την γαβάθα στο κέντρο κυκλικά στην διάμετρο της 1/2 ίντσας. Από επάνω η γωνία και από κάτω ροδέλα και συστολή για να σφίξει πάνω στην γαβάθα.
  6. 1 μέτρο ντίζα inox Μ10 (για γαντζάκια) και δύο παξιμάδια.
  7. Στραντζαριστό 20Χ20 mm Χ1,5 πάχος για τραβέρσα από επάνω με πατέντα να περνάει ελεύθερα η γωνία από κάτω χωρίς να ακουμπάει.
  8. Ένας δακτύλιος από σωλήνα inox 4 ιντσών για να πατάει τη γαβάθα.
  9. Μισό μέτρο σωλήνα inox 1/2 ίντσας inox.
  10. 2 μέτρα σωληνάκι εύκαμπτο inox Φ10 (και Φ 20 αν ήταν ίσως πιο καλά).

Φτιάχνω αποστακτήρα νερού

Φτιάχνω αποστακτήρα νερού

Φτιάχνω αποστακτήρα νερού

Το αποτέλεσμα του αποστακτήρα

Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσω εικόνα του τι πίνουμε μαζί με το καθαρό νερό. Πήρα 200 γρ. νερό και το σταμάτησα εφόσον είδα ότι δουλεύει για να δω και τι είχα μέσα. Δείτε το αποτέλεσμα ...

Φτιάχνω αποστακτήρα νερού

Διαβάστε ακόμη:Ηλιακός αποστακτήρας νερού

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/12/12, 10:51 π.μ.

    Πολύ ωραία κατασκευή.Η μόνωση ανάμεσα στη γαβάθα και το καζάνι είναι ζυμάρι? Πιθανόν αυτού του είδους ο αποστακτήρας να βρίσκει εφαρμογή και στην εξαγωγή αιθέριων ελαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα καλημέρα,
    Θεόδωρε την ίδια σκέψη για αιθέρια έλαια έκανα κι εγώ αλλά με μία παλιά χύτρα ταχύτητας (σαν κι αυτή http://img163.imageshack.us/img163/2668/dscn0028is.jpg ).
    Βέβαια δεν την έχω υλοποιήσει ακόμα αλλά που θα μου πάει θα το κάνω....
    Σε ευχαριστούμε για τις υπέροχες αναρτήσεις που βάζεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάνο, έχω και εγώ την ίδια ακριβώς χύτρα από τα μητέρα μου, μη με βάζεις σε πειρασμό:)

    Για το ζυμάρι να προσθέσω μία λεπτομέρεια που έχω διαβάσει και λένε να είναι από κριθάρι, δεν το έψαξα όμως γιατί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/12/12, 7:48 μ.μ.

    Ρε παιδια πως κανουμε αιθεριο ελαιο απο πορτοκαλι και απο πευκο?

    επεσε στα χερια μου ενας μικρος αποστακτηρας (20 λιτρων νομιζω) αλλα δοκιμασα με πευκο και μανταρινη, το νερο που εβγαζε απο την αποσταξη δε ξεχωριζε εθαιριο ελαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/12/12, 7:51 μ.μ.

    υπαρχει καμια προεργασια? Ξεχασα να σας πω οτι ο αποστακτηρας εχει χωρισμα απο το νερο. Επιης τι ποσοτητα υλικου χρειαζετε για να βγαλουμε 5 ml αιθεριο ελαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα αι. έλαια εξάγονται από τα φυτά με πολλούς τρόπους. Από τα φυτικά μέρη, όπου η ποσότητα του αι. ε. είναι σημαντική, εξάγεται με έκθλιψη (πίεση). Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στις φλούδες των εσπεριδοειδών κ.λ.π. Αρκετά συχνά τα παίρνουν με εκχύλιση ειδικά των ανθών, με πτητικά διαλυτικά μέσα (αιθέρας, χλωροφόρμιο, ακετόνη, αλκοόλη κ.ά.). Το πτητικό υγρό με κατάλληλη θέρμανση εξατμίζεται και μένει το αι. έ.
    Ο κυριότερος όμως τρόπος εξαγωγής τους είναι η απόσταξη με υδρατμούς. Για την απόσταξη, τα μέρη των φυτών τοποθετούνται σε ένα αποστατικό καζάνι, όπου διαβιβάζονται υδρατμοί. Τα αι. έ. μαζί με τους υδρατμούς πηγαίνουν σε ψυκτικό σωλήνα για να υγροποιηθούν και από εκεί σε μία φιάλη (φλωρεντιανή φιάλη). Αν το αι. έ. είναι ελαφρότερο από το νερό, ανεβαίνει στην επιφάνεια, ενώ το νερό φεύγει από ένα σωλήνα που βρίσκεται στο πλάι του δοχείου. Αν είναι βαρύτερο από το νερό, κάθεται στο κάτω μέρος του δοχείου, ενώ το νερό φεύγει από πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/12/12, 7:11 μ.μ.

    θεωδορε το ξερω με την αποσταξη γενικα. Αλλα π.χ. για πευκο η πορτοκαλι ,πρεπει να κανουμε καποια προεργασια η βαζουμε κατεθειαν μεσα στον αποστακτηρα. Γιατι δοκιμασα με πευκο αλλα σκετο νερακι με μια μικρη μυρωδια βγηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7/12/12, 8:18 μ.μ.

    Για αιθέρια έλαια χρειάζεται αποστακτήρας από χαλκό και οχι inox
    (κατσαρόλες χύτρες)...αυτά μόνο για τσίπουρα
    botanakaiygeia.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.