Οι καλλιεργητικές συμβουλές του Γεώργιου Κηπουρού
Διάλεξη από τον Γεώργιο Κηπουρό Φυσικό Καλλιεργητή επί 50 χρόνια με θέμα
"Η Παραδοσιακή Καλλιέργεια Λαχανικών και τα Μυστικά της"/ Χωρίς λιπάσματα-φυτοφάρμακα-ραντίσματα-κοπριά, οικονομική και αποδοτική μέθοδος.
Από το 1954 που ξεκίνησα θυμάμαι ότι οι γείτονες λαχανοκηπουροί ράντιζαν με γαλαζόπετρα και ασβέστη και κουβαλούσαν την κοπριά με τα κάρα τους. Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω τις επιπτώσεις όλων αυτών των μεθόδων στην καλλιέργεια. Αργότερα, το 1960 όταν συνειδητοποίησα τι πραγματικά ήθελα να κάνω έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, να καταφέρω να καλλιεργήσω στα χωράφια μου χωρίς λιπάσματα, ραντίσματα και κοπριά και να έχω καλή παραγωγή χωρίς ψείρες, σκουλήκια κλπ. Αν τα κατάφερνα θα συνέχιζα με την παραδοσιακή καλλιέργεια, αν όχι θα άλλαζα επάγγελμα.
Το στοίχημα το κέρδισα και σήμερα καλλιεργώ 30 είδη λαχανικών, καρπούζι και πεπόνι χωρίς λιπάσματα, ραντίσματα και κοπριά. Σε ότι αφορά τις διάφορες ασθένειες των λαχανικών, τις ψείρες, τα σκουλήκια κλπ. προσπάθησα να τις αντιμετωπίσω αφού εντόπισα την προέλευσή τους και όχι χρησιμοποιώντας φάρμακα και λιπάσματα. Στη διαδικασία αυτή με βοήθησε πρώτα από όλα η συνείδησή μου να παράγω προϊόντα καθαρά και καλής ποιότητας γιατί σκοπός μου είναι ο σεβασμός της υγείας των πελατών μου.
Για πενήντα χρόνια συνεργάζομαι αρμονικά και με σεβασμό στη φύση που μου εμπιστεύτηκε και μου το ανταπέδωσε με γνώσεις που με βοήθησαν να λύσω όσα προβλήματα παρουσιάστηκαν."
Διαβάστε ακόμη:Φυσικά εντομοκτόνα από φυτά
Αγόρασα το βιβλίο του κου Κηπουρού αλλα είναι σκέτη απογοητευση. Δεν έχει πραγματικά τίποτα να πεί. Μόνο για το νερό και αυτά κι αυτά......
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπογοητευτικό !!!!
Τότε είσαι ασχετος
ΔιαγραφήΤον κ. Γιώργο τον γνώρισα πριν απο μερικά χρόνια.Αξιόλογος άνθρωπος,χαμηλών τόνον και με δίψα να διδάξει τις πρακτικές του σε ενδιαφερόμενους.Πρίν απο μερικούς μήνες έφυγε απο κοντά μας.Νομίζω τα γραπτά που άφησε είναι κληρονομιά για εμάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον το βιντεάκι για τους νέους καλλιεργητές μα
ΑπάντησηΔιαγραφήκανένα οικολογικό τρόπο για την καταπολέμηση των σαλιγκαριών που κατασπαράζουν τα λαχανικά, δεν άκουσα στην 1ώρα που είδα το βίντεο!
Τα σαλιγκάρια βγαίνουν τα διαστήματα που υπάρχει υγρασία μετά δε βγαίνουν, ο Κηπουρός είχε αφήσει απόσταση με το διπλανό χωράφι και κάθε πρωί που είχε σαλιγκάρια περνούσε από το κενό εκείνο και τα πατούσε με ένα τρακτερακι ή κάτι τέτοιο απ ότι κατάλαβα
Διαγραφή1.Σταχτη στο χωμα ή πριονιδι γυρω απο το βλαστο του φυτου.
ΑπάντησηΔιαγραφή2.Κοβεις τενεκεδακι αναψυκτικου ή πλαστικο μπουκαλι,το βαζεις μες στη γη,ετσι που το στομιο του να ειναι ακριβως στην επιφανεια,το γεμιζεις μπυρα(ενα εκατοστο πιο κατω απο το στομιο) και το αλλο πρωι αφαιρεις τα νεκρα σαλιγκαρια.Ανανεωνεις που και που τη μπυρα ή βαζεις λιγη μαγια.Αν το κανεις αρκετες φορες το χρονο θα εχεις ελαχιστα σαλιγκαρια.
Αν βρεξει ολα θελουν ανανεωση.Δουλευουν μονο στεγνα.
Σ'ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤουλάχιστον να σώσω όσα προλάβω!