Ενέργεια με τον αέρα και τον ήλιο

Ενέργεια με τον αέρα και τον ήλιο

Ο Έλληνας που ζει με τον αέρα και τον ήλιο!

Είναι ίσως ο μόνος Έλληνας, που έχει γλυτώσει τα περιβόητα «χαράτσια» της ΔΕΗ! Για την ακρίβεια, δεν λαμβάνει καν λογαριασμούς ρεύματος, όπως ούτε ύδρευσης, αλλά ούτε αποχέτευσης!
Κι όμως, διαμένει στο ειδυλλιακότερο σημείο της Πάτρας, δίπλα στη θάλασσα, αντικρίζοντας το «μαγικό» ηλιοβασίλεμα του Πατραϊκού! Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς, ότι όλα αυτά συμβαίνουν αδιάλειπτα από το 1998, τότε η περίπτωση του 51χρονου συμπολίτη Γιάννη Μπενετάτου, είναι πραγματικά μοναδική!

Ζει σαν σύγχρονος Ροβινσόνας Κρούσος, βασιζόμενος αποκλειστικά και μόνο στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, σε ένα σπίτι που όμως, του παρέχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και που έχει το έχει κατασκευάσει εξ ολοκλήρου με τα χέρια του!
Στην περιοχή του παλαιού κολυμβητηρίου του ΝΟΠ, πάνω στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, που οδηγεί στην Πλαζ, το σπίτι του Γιάννη Μπενετάτου ξεχωρίζει από τις δύο ανεμογεννήτριες που δεσπόζουν στην αυλή του.

Ενέργεια με τον αέρα και τον ήλιο

Όποιος κοιτάξει προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι ακριβώς δίπλα από τους τεράστιους αυτούς ιστούς, είναι εγκατεστημένα και δύο ζεύγη φωτοβολταϊκών. Αυτή ακριβώς είναι η αυτόνομη μονάδα παροχής ενέργειας, που του εξασφαλίζει συνολικά 800 watt ενέργειας, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.<βρ> Οι ανανεώσιμες αυτές πηγές ενέργειας είναι που μέσω μετασχηματιστού, «κινούν» το σπίτι του Πατρινού ζωγράφου και οικονομολόγου, που διαθέτει όλες τις συσκευές κάθε σύγχρονου νοικοκυριού: Ψυγείο, τηλεόραση, μίξερ, ραδιόφωνο, ξυριστική μηχανή, άλλες μικροσυσκευές και φυσικά άπλετο φωτισμό!

Ενέργεια με τον αέρα και τον ήλιο

Δεν πληρώνει ούτε ΔΕΥΑΠ!
Δεν είναι όμως μόνο οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, που ούτε καν μπαίνουν στο σπίτι του:
Το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς τις ΔΕΥΑΠ, αφού δεν την έχει ανάγκη!
Αντλεί νερό με βενζιναντλία από τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα που υπάρχει στην περιοχή, ενώ η βιολογική αποχέτευση που έχει εγκαταστήσει στο σπίτι του, βασίζεται στο σύστημα του τριθάλαμου βόθρου, που δεν χρειάζεται ποτέ εκκένωση.
Ο οικιακός αυτός βιολογικός καθαρισμός, βασίζεται στις σηπτικές δεξαμενές σε σειρά, όπου τα λύματα υποβάλλονται σε καθίζηση, φυσική επίπλευση και χώνευση καθιζόμενης λάσπης.

Ο ίδιος, μιλώντας στον «Κ», ξεκαθαρίζει, ότι ακόμα και αν του χάριζαν ένα πανάκριβο διαμέρισμα σε άλλη περιοχή της Πάτρας, δεν θα εγκατέλειπε το οικολογικό σπίτι του: «H αυτονομία, η αυτάρκεια και η αυτοδυναμία, ήταν πάντα ο στόχος μου. Εδώ μέσα δεν έχει μπει ποτέ λογαριασμός ΔΕΗ ή ΔΕΥΑΠ και ούτε πρόκειται ποτέ να μπει!

Ενέργεια με τον αέρα και τον ήλιο

Δεν αλλάζω με τίποτα αυτό το σπίτι, που για μένα εκτός όλων των άλλων, είναι το καλύτερο εργαστήριο για να δημιουργώ τους πίνακές μου!»

Πηγή: www.dete.gr

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω υδραυλική αντλία νερού

13 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/1/13, 9:10 μ.μ.

    αυτό που θέλω να κάνω και εγώ όταν μετακομίσω στο χωριό μου σύντομα.Αλλά είναι πανάκριβα αυτά τα συστήματα.
    Εχει ασχοληθεί κανείς να μας καμιά οικονομική κατασκευή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/1/13, 9:55 μ.μ.

    Υπάρχουν τα υβριδικά συστήματα που είναι συνδυασμός ανεμογεννήτριας και φωτοβολταικών. Για θέρμανση ενεργειακά τζάκια και ενεργειακές σόμπες με μπόιλερ ώστε να συνδέονται με το καλοριφέρ. Υπάρχουν και οι αντλίες θερμότητας για θέρμανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/1/13, 10:05 μ.μ.

    prepei na ypologiseis ta Watt pou ua katanaloneis
    panel 240Wp apo 200-300Euro
    anemogenhtria 600Watt 500-600 Euro
    mpataries 12v 120Amp 350EuroX2=700
    rythmisths fortish,inverter,kalodia kai kati psiloloidia 500-700Euro
    kalh meleti egatastashs kai eisai aytonomos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο site που παραθέτω http://www.anemogennitria.gr/onlinestore.htm
    έχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κατασκευή ανεμογεννήτριας αλλά δεν έχω καταφέρει να βρω το σημαντικότερο εξάρτημα που ειναι το μοτέρ έτσι όπως το περιγράφει.
    Αν γνωρίζεται κάτι θα με ενδιέφερε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/1/13, 1:01 π.μ.

    Παιδιά συμφέρεει αυτό? Ποιό είναι το κοστος αλλαγής των μπαταριών? και καθε πότε χρειάζονται αλλαγή?
    Εάν κάποιος γνωρίζει ή έχει κάνει πιο παρόμοι εγχείρημα ας μας πεί γιατί και εμένα με ενδιαφέρει το θέμα, όπως και πολύ άλλο κόσμο φαντάζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα. θελει πολλες γνωσεις και μεγαλη προσοχη στην διαχειρηση των φορτιων. αν δεν κανεις καλη διαχειρηση οσο δυνατο συστημα και να βαλεις καποτε θα μεινεις. κατα αρχας ξεχνα ψυγεια,κουζινα,θερμοσιφωνο και οτιδηποτε ενεργοβορο. τα φωτοβολταικα ειναι καλα αλλα μονο γιαφωτισμο και αυτο υπο προυποθεσεις υπο την εννοια οτι ολοι οι λαμπτηρες πρεπει να ειναι τυπου λεντ και να μην υπερβαινουν τα 5-6 βατ ο ενας. οσο για τις μπαταριες ειναι μεγαλο θεμα προσεχε μη σε κοροιδεψουν δεν κανουν οι κοινες θελεις βαθειας εκφορτησης και ειναι πανακριβες, αν υπαρχει δικτυο ΔΕΗ και δεν εχεις πολεοδομικο προβλημα τραβα στη ΔΕΗ και μην ακους παραμυθια. δεν σε συμφερει μα βαλεις αξιοπιστο συστημα γιατι κοστιζει σχεδον οσο ενα αξιοπρεπες να διαβιωνεις σπιτι. δηλαδη παβω απο 20.000 ευρω!!! μην ακους δεν ξερουν οι ανθρωποι.

      Διαγραφή
  6. αγαπητοί φίλοι ελπίζω μέσα στις επόμενες μέρες να τελειώσω το άρθρο για την παρουσίαση ενός υβριδικού συστήματος που λειτουργεί στο σπίτι μου από τον Ιανουάριο του 2002 μέχρι και σήμερα.Για να μην σας κρατάω σε αγωνία να πω πως ακόμα και σήμερα που έχουν κατρακυλήσει οι τιμές των φωτοβολταϊκών και των λοιπών εξαρτημάτων η κατασκευή ενός 100% αυτόνομου σπιτιού στην Ελλάδα δεν είναι οικονομικά αποδοτική σαν επένδυση(αν υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ δίπλα μας).Πολλοί είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για αυτό(θα τους αναλύσω στο άρθρο).Όσοι επιλέγουν αυτό το δρόμο το κάνουν επειδή είναι μακριά από το δίκτυο της ΔΕΗ,η κατοικία είναι μικρή εξοχική ή συνειδητά λόγω οικολογικής ευαισθησίας.Εκτός από το δικό μου σπίτι έχω φτιάξει και το εξοχικό ενός φίλου κοντά στην θάλλασα και λειτουργεί αποδοτικά εδώ και 6 χρόνια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
    Αν σχεδιαστεί καλά εξαρχής και επιλεγούν ποιοτικά υλικά ελαχιστοποιούμε τα προβλήματα και μας μένει μόνο ο περιοδοκός έλεγχος και η συντήρηση του.Περισσότερα σε λίγες μέρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος28/1/13, 8:16 μ.μ.

    Καλά και οι ερημίτες και οι μοναχοί ζουν ασκητικά. Ας μιλήσουμε καλύτερα για τη μέση κατάσταση που είναι μία οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος28/1/13, 8:49 μ.μ.

    οι ανεμογεννήτριες θέλουνε στάνταρ να έχουνε μπαταρίες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος28/1/13, 9:07 μ.μ.

    Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο
    http://www.nightwolf.net/pdf/affordable%20off%20the%20grid%20power%20system.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Nα προσθεσω μονο οτι οι μπαταριες θελουν πολυ μελετη γιατι ειναι πανακριβες και αν δεν γινεται σωστη χρηση τις αχρηστευεις.Υπολογιστε την καλυτερη ποιοτητα βαθιας εκφορτισης'Μπορειτε να εχετε φωτισμο,μικροσυσκευες,τηλεοραση.Για ψυγειο,δυσκολα,μια γεννητρια για συμπληρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος29/1/13, 9:18 μ.μ.

    Για όσους σκέπτονται για ανεμογεννήτρια, να υπολογίζουν και τον θόρυβο που παράγει κατα την λειτουργία της που ειναι σημαντικός.
    Αξίζει να επισκεφθείτε ενα σπίτι που έχει για να καταλάβετε τι λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.