Μουσικής Μύηση: Λεκάκης Γιώργος
Αφορμή για την ανάρτηση αυτή στάθηκε η γνωριμία μου με τον εξαίρετο δημοσιογράφο,συγγραφέα και λαογράφο Γιώργο Λεκάκη και την παρουσίαση του νέου του βιβλίου στην Κομοτηνή. Η αλήθεια είναι ότι πήγα στην παρουσίαση μην γνωρίζοντάς τον και ο τίτλος του βιβλίου με έκανε να πιστεύω ότι θα πλήξω μετά από λίγο. Πίστευα ότι απευθύνεται μόνο σε μουσικούς ή σε κάποιο ειδικό κοινό αλλά στην πραγματικότητα ήτανε μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας.Κανένας μας δεν έπληξε ούτε λεπτό και μάθαμε πράγματα απίστευτα. Ακόμα και τα παιδιά που συμμετείχαν δεν έπληξαν και δεν ήθελαν να φύγουν όταν ήρθαν οι γονείς τους για να τα πάρουν.
Ο τρόπος που παρουσίασε την απίστευτη γνώση και πλούτο των αρχαίων προγόνων μας και η τεκμηρίωση του μας άφησαν όλους πιστεύω άφωνους.Δυστυχώς τίποτα δεν μάθαμε για αυτά στην εκπαίδευση ούτε εμείς ούτε και τα παιδιά μας και πρέπει να τα ψάξουμε μόνοι μας μέσα σε βιβλία,μουσεία,τόπους και παραδόσεις μας.Η αλήθεια είναι εδώ έξω και μας περιμένει..................
Γιώργο να είσαι πάντα γερός και δυνατός για να συνεχίσεις το έργο σου.
Παρακάτω παραθέτω το κείμενο από τον ιστότοπο του (http://www.lekakis.com) και μια αναφορά στο νέο του βιβλίο:
Ο τίτλος και μόνο μας δίνει τον λόγο για τον οποίο γράφηκε αυτό το βιβλίο, αφού κάνει το εύγλωττο λογοπαίγνιο μεταξύ των ομορρίζων λέξεων «μουσική» και «μύηση» - αμφότερες ξεκινούν από την ρίζα μυ-, την κατ’ εξοχήν ρίζα που δίνει λέξεις σχετικές με την κίνηση…
Στο 230 σελίδων βιβλίο του Γιώργου Λεκάκη «Μουσικής Μύηση», που κυκλοφόρησε από την «MadMelody», διαβάζουμε θέματα σχετικά με την μουσική και την μουσική παιδεία, κυρίως σχετιζόμενα με τις απαρχές της μουσικής, στην αρχαία Ελλάδα, τις δυνατότητές της, την ευεργετική και ιαματική της δύναμη, την επιρροή της στον ανθρώπινο εγκέφαλο, το νερό, την γεύση των φαγητών και των προϊόντων, κ.ά. με τα οποία δεν καταγίνονται τα περισσότερα βιβλία μουσικής.
Την μουσική ονόμασε… Μουσική ένας αρχαίος Έλληνας σοφός! Έκτοτε όλες οι χώρες του κόσμου με αυτήν την λέξη γνωρίζουν αυτήν την τέχνη! Η κιθάρα εφευρέθηκε και πρωτοπαίχθηκε στον Κιθαιρώνα, απ’ τον οποίο ονοματίσθηκε κιόλας! Ποιος ήταν ο πρώτος λυράρης του κόσμου; Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μουσική που ηρεμούσε, που προκαλούσε ανώδυνους τοκετούς, που επηρέαζε τα αμπέλια και έδιναν καλύτερο κρασί, κλπ. Σ’ αυτά και σε πολλά άλλα απαντά το βιβλίο.
Έτσι ανάμεσα στα κεφάλαιά του διαβάζουμε τίτλους και θέματα όπως «Μύρια τα μύχια: Εισαγωγή στην μύηση – Η μουσική κινεί», «Τι έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί για την μουσική», «Ας μιλήσουμε για τον ήχο», «Στα βάθη της μουσικής», «Ο Λάσος απ’ την Ερμιόνη - ένας των 7 σοφών της αρχαιότητος - είναι ο ευρετής του όρου «μουσική!», «Η κιθάρα ονομάσθηκε έτσι γιατί πρωτοήχησε στον Κιθαιρώνα της Βοιωτίας! Ο Αμφίων, ο πρώτος λυράρης!Έπαιζε λύρα και οι πέτρεςσυναρμολογούσαν από μόνες τους τα τείχη των Θηβών! Η μουσική κινεί! Και αυξάνει την παραγωγικότητα!», «Τα Δήλια, η… “Eurovision” της αρχαιότητος, αφούκάθε χρόνο, κατά τα Δήλια, που γίνονταν Μάιο, συνέρρεαν στην Δήλο νέοι και νέες απ’ όλον τον κόσμο, για να τραγουδήσουν ύμνους στον Απόλλωνα.Πόλεις έπεμπαν μουσικά συγκροτήματα και χορωδίες. Την γιορτή παρακολουθούσαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Τραγουδούσαν και χόρευαν οι Δηλιάδες Νύμφες», «Μαρσύας: Μουσικός, που το έπαιξε “φίρμα” στον Απόλλωνα… Εφηύρε τον δίαυλο! Απ’ το αίμα του γεννήθηκαν οι Σάτυροι», «Άπτερα Κρήτης: Πώς η ήττα σε έναν διαγωνισμό μουσικής, σου “κόβει τα φτερά”», «Κλονάς: Ο ευρετής επτά αυλωδικών νόμων!!!», «Τέττιγες: Η… λαογραφία των εντόμων,που κάποτε ήταν ο πλέον φιλόμουσος λαός της γης», «Τι λόγο ύπαρξης είχε η αρχαία Επτάηχος Στοά στην Ολυμπία; Ο επαναλαμβανόμενος ήχος ηρεμεί και επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλο. Απόκρυφη γνώση των ιερατείων», «Η μαία Ιστορίδα πετύχαινε ανώδυνους τοκετούς με μουσική και τραγούδια. Μέθοδος γνωστή από τα αρχαία χρόνια», «Νανούρισμα, το κατ’ εξοχήν ηρεμιστικό (τραγούδι)», «Aιώρα: Το αρχαίο τραγούδι της Ηριγόνης και των κοριτσιών, από τον Διόνυσο Αττικής. Από την αλήτιδα στα τραγούδια της κούνιας.Γιατί οι αρχαίοι έβαζαν κοπέλλες και τραγουδούσαν στα αμπέλια για καλό κρασί», «Η μουσική επηρεάζει το νερό. Το νερό γίνεται καλύτερο όταν ακούει καλύτερη μουσική», «Ο ήχος επηρεάζει την γεύση!», «Η μουσική του δάσους -Πτηνών ώρες και συμβολισμοί. Οι ώρες που τραγουδούν τα πουλιά, μας δείχνουν τον δρόμο της τέλειας χαλάρωσης δια της μουσικής», «Τι μουσική άκουγε ο Άη Βασίλης;Εισαγωγή-μύηση στην μουσική της Καππαδοκίας», κ.ά.
Το βιβλίο κλείνει με 12 σελίδες σχετική ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ!
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στην «Mad Melody», http://madinmedia.gr/
στην Αθήνα (Τριανταφυλλοπούλου 21, ΤΚ 10443 Σεπόλια, τηλ.210-81.04.036-7, τηλ/πο 81.04.884)
και στην Θεσσαλονίκη (Ερμού 48, τηλ. 2310-25.23.20) και σε επιλεγμένα καλά βιβλιοπωλεία.
Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα
Διαβάζοντας αυτό : "Δυστυχώς τίποτα δεν μάθαμε για αυτά στην εκπαίδευση ούτε εμείς ούτε και τα παιδιά μας και πρέπει να τα ψάξουμε μόνοι μας μέσα σε βιβλία,μουσεία,τόπους και παραδόσεις μας."
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτηκα αυτό : " και να ήταν μόνο αυτά τα τίποτα που μάθαμε και μαθαίνουνε και τα σημερινά παιδιά. Σχεδόν γενικώς και ειδικώς τίποτα."
Αν και αναλύετε, πολλά θέματα εδώ στο ftiaxno.gr και θα μπορούσατε να γράψετε ένα σχετικά με την Ελληνική Παιδεία, θα σας πρότεινα και έαν θέλετε να γράψετε εσείς οι ίδιοι κάτι από κοινού. Ένα κείμενο που τα Ελληνάκια είναι τα σπόρια, τα χωράφια είναι τα σχολεία-εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι καλλιεργητές οι γονείς και οι καθηγητές. Τι σοδειά θερίζει κανείς μετά από 15-16-17 χρόνια ? Τι φρούτα παράγουν τα δέντρα ? Πόσοι σπόροι επιβιώνουν ? Τι κάνουν οι καλλιεργητές ώστε να αυξήσουν την ποιότητα και τη ποσότητα της παραγωγής τους όλα αυτά τα χρόνια ας πούμε των τελευταίων 20-30 χρόνων. Και ότι άλλο βάλει το μυαλό σας. Εσείς που ξέρετε ένα παραπάνω από σπόρια και καλλιέργειες. Τελικά μήπως όλα είναι καλά, απλά το ανθρώπινο σπορείο, εκ φύσεως έχει χαμηλή βλαστικότητα, ακόμη και σε καλοκαιρία λόγω ευαισθησίας ? Να μαζέψουμε συνεργασίες και σχόλια.