Πως φτιάχνω κεραλοιφή
Το μελισσοκέρι είναι χρήσιμο σε άπειρες εφαρμογές, όμως από μόνο του δε διαθέτει ενυδατικές ιδιότητες. Δρα σαν αδιαβροχοποιητής (όπως η βαζελίνη) και προστατεύει από τις εξωτερικές απώλειες και την εξάτμιση της υγρασίας του δέρματος.
Όταν όμως συνδυαστεί με ελαιόλαδο, δημιουργείται η φημισμένη κηραλοιφή, η οποία είναι ότι πιο αγνό και ωφέλιμο μπορείτε να προσφέρετε στο δέρμα σας.
Είναι η πιο απλή αλοιφή που θα φτιάξετε ποτέ και ίσως αυτή από την οποία θα ξεκινήσετε τη "σταδιοδρομία" σας, ως ερασιτέχνες κοσμετολόγοι.
Για εμένα προσωπικά η κηραλοιφή πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι ανεξαιρέτως και να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση, αντί των αλοιφών του εμπορίου. Από την απλή ενυδάτωση και περιποίηση του δέρματος μέχρι τα σκασμένα χείλη και συγκάματα και από επιπλεγμένες δερματοπάθειες μέχρι πληγές, έλκη, εγκαύματα και μολύνσεις. Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές, καταπραϋντικές, επουλωτικές, ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες. Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα χωρίς περιορισμό, είναι πολύ ευεργετική, πανεύκολη στη παρασκευή της και κοστίζει ελάχιστα χρήματα. Ακόμα κάθεστε;
Βασική συνταγή κεραλοιφής
1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Παρασκευή κεραλοιφής
Τρίβουμε σε ένα τρίφτη το μελισσοκέρι
Το λιώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, πάντα σε bain marie, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν
Αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά και το βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί και είναι έτοιμο για χρήση.
Ούτε χτύπημα, ούτε θερμόμετρα, ούτε γαλακτωματοποιητές, ούτε τίποτα άλλο περίπλοκο.
Πρώτες ύλες
Μελισσοκέρι θα βρείτε στα καταστήματα συσκευασμένο σε μορφή κόκκων ή σταγόνων. Δε σας το συνιστώ. Αυτή μορφή συνήθως δεν είναι καθαρή και περιέχει παραφίνη. Το ιδανικό είναι να βρείτε έναν έμπιστο μελισσοκόμο και να προμηθεύεστε το μελισσοκέρι σας από αυτόν. Θα καταλάβετε τη διαφορά των δύο τύπων κεριού με μια "μυτιά". Το αγνό μελισσοκέρι μυρίζει μέλι, το τυποποιημένο μυρίζει κερί. Χρησιμοποιείτε πάντα βιολογικό, extra παρθένο ελαιόλαδο.
Βασική συνταγή κεραλοιφής και παραλλαγές
Οι παραλλαγές είναι ατέλειωτες. Πολλοί χρησιμοποιούν σπαθόλαδο αντί για ελαιόλαδο, άλλοι προσθέτουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα βοτάνων, άλλοι κάνουν συνδυασμούς ελαίων και βουτύρων, άλλοι βάζουν μέλι και βιταμίνες μέσα και ούτω καθεξής. Η βασική συνταγή είναι αυτή που σας έδωσα παραπάνω. Ξεκινήστε με αυτήν και μετά πειραματίζεστε και με άλλα υλικά, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος σας και το προορισμό της κηραλοιφής.
Προσοχή στις δοσολογίες
Αν βάλετε παραπάνω ελαιόλαδο θα πάρετε αλοιφή με πιο λεπτή υφή, αλλά θα αφήνει έντονη λιπαρότητα στο δέρμα. Αν βάλετε παραπάνω κερί, θα γίνει πολύ συμπαγής και θα είναι δύσκολη στην εφαρμογή. Κυκλοφορούν πολλές "βασικές" συνταγές, άλλες με 3 κουταλιές μελισσοκέρι, που κάνουν τη κηραλοιφή τούβλο και πρακτικά αδύνατο να απλωθεί στο δέρμα, άλλες με 100-150ml ελαιόλαδο, που τη κάνουν λίγο πιο πηχτή από το σκέτο ελαιόλαδο. Μη μπείτε στο κόπο να τις δοκιμάσετε. Τις δοκίμασα εγώ όλες και τις πέταξα κατευθείαν στα σκουπίδια.
Σημειώσεις
- Το προϊόν σας έχει διάρκεια ζωής περίπου 3 μήνες, αν το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
- Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπο να ξέρετε πως δεν ενδείκνυται τόσο για λιπαρές επιδερμίδες, μιας και από τη φύση της είναι μια λιπαρή κρέμα.
- Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε σε βρέφη αποφύγετε να προσθέσετε αιθέρια έλαια.
- Λίγη βιταμίνη Ε είναι πάντα επιθυμητή, για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και για τη "παράταση" ζωής που δίνει στο προϊόν.
Τη βρήκα στο internet (σε ελληνικό e-shop) μέχρι και 19,90€ για ένα βαζάκι των 40 ml... Το κόστος να τη φτιάξετε στο σπίτι, είναι πολύ πιο φτηνό.
Πηγή: Χειροποίητον
Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω Φυσική αλοιφή εντριβής για κρυολόγημα
Από τις καλύτερες αλοιφές που μπορούμε να έχουμε στο σπίτι! Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας! Φιλιά και καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστουμε πολυ!!!παντα ενδιαφερουσες οι αναρτησεις σας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ καλο ευχαριστούμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ερώτηση όταν λέτε διάρκεια ζωης τρεις μήνες μετα τι παθαίνει ειναι ακατάλληλη για εφαρμογή; Ρωτάω γιατι έχω μια και δεν το ήξερα
Άλλη μια φορα ευχαριστω
Μανώλης σταματακης
Τέλεια...να'σαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈψαχνα καιρό αυτή την αναλογία!
Όλες οι αναρτήσεις σας είναι ενδιαφέρουσες!
Εύγε! Με χαρά επιβεβαιώνω την παραπάνω αναλογία, που πραγματικά είναι οτι πρέπει. πριν απο δυο μέρες την φτιάξαμε με μαθητές στο σχολείο στα πλαίσια project.Είναι αλοιφή θυσαυρός!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πεθερά μου φτιάχνει κάτι τέτοιο (μάλλον με λίγο περισσότερο λάδι) και με αφροξυλιά και μια ιδέα χαμομήλι, και είναι άψογη για εγκαύματα!
Ελπίζω κάποια στιγμή να μου δώσει την ακριβή συνταγή ;)
Παρακαλώ Μπορείτε
Διαγραφήνα μου πείτε πως βάζει την αφροξυλι.
Θα πρέπει πρώτα να φτιάξουμε λάδι με φλοιό αφροξυλιάς κοινός σαμπούκο και μετά να φτιάξουμε την κεραλοιφή μας.
ΔιαγραφήΜπορείτε να δείτε εδώ σχετικά για την παρασκευή θεραπευτικών λαδιών εδώ:
https://www.ftiaxno.gr/2014/05/paraskeui-therapautikon-ladion.html
Sas efharisto! Hronia prospatho na vro tin suntagi...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως προσθέτουμε βότανα στην κεραλοιφή; Για παράδειγμα η Χριστιάννα παραπάνω αναφέρει χαμομήλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆραγε μπορώ να χρησιμοποιήσω σαν μελισσοκέρι το κερί - όχι το άσπρο φυσικά - από την εκκλησία; Μυρίζει σαν αγνό. Γνωρίζει κανείς αν προσθέτουν κάτι άλλο για να φτιάξουν το κερί, ή απλώς το λιώνουν;
ΑπάντησηΔιαγραφήοχι ! δεν κανει το κερι απο την εκκλησια ! Αυτο ειναι συνθετικο !
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτησω κατι,ποσες φορες την ημερα μπορουμε να την βαζουμε;ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα κάνω μια ερώτηση... έβαλα σε bain marie το λάδι και για κάποιο λόγο το ξέχασα... Του είχα βάλει και ζελατίνη για να μην μπει υγρασία μέσα στο λάδι. Εξατμίστηκε όλο το νερό μετά από 1 περίπου ώρα και ευτυχώς το μάτι έσβησε μόνο του (κεραμική κουζίνα)... Πιστεύεται ότι έχει χαλάσει η κηραλοιφή; Το σημείο βρασμού του λαδιού είναι οι 180 βαθμοί αλλά με το bain marie το λάδι έφτασε τους 80 (το δοκίμασα και το είδα). Αν δεν έχει χαλάσει το μίγμα να μην το πετάξω (είναι και ένα λίτρο).
Ευχαριστώ,
Δημήτρης
Σκέφτομαι να φτιάξω κεραλοιφή κι έψαχνα γενικά στο ίντερνετ τις αναλογίες. Παρ' ότι σε έχω στα φιλικά μου ιστολόγια, δε σκέφτηκα εξ' αρχής να ψάξω στο δικό σου, αλλά, ευτυχώς, βγήκες πάνω πάνω στην αναζήτησή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω γιατί, αλλά εσένα σε εμπιστεύομαι περισσότερο από ό,τι άλλο διαβάζω στο ίντερνετ.
Ευχαριστώ!
Καλησπερα.Για κεραλοιφη με βαλσαμελαιο οι αναλογιες ειναι ιδιες?Δηλαδη 1 κερι 5 βαλσαμελαιο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι είναι η ίδια αναλογία , το έχω φτιάξει και έχει καλή υφή .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΤΤΩ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ? ΖΩ ΣΤΗΝ ΑΓΛΙΑ. Η ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΑΔΑ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Την έφτιαξα και εγώ χτες με τις προτεινόμενες δοσολογίες.Αντί για μπενμαρί έβαλα όλα τα υλικά σε βαζάκι και στο φούρνομικροκυμάτων για 2-3 λεπτά.Έπηξε και βγήκε πολύ ωραία.Επειδή ήταν σκληρή την ανακάτεψα με ένα μαχαίρι και έγινε τέλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικό κερί βρήκα σε ένα κατάστημα μπαχαρικών στην Αθήνα κέντρο οδός
Ευριπίδου 10 ευρώ το κιλό.Πήρα ένα κομμάτι 180 γρ. 1,80 ευρώ.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή.Σκέφτομαι να την κάνω σε παραλαγές σε μικρές ποσότητες πάντα να μην πηγαίνει καιχαμένη.
νομίζω με τον φούρνο μικροκυμάτων κατέστρεψες τις ωφέλιμες ιδιότητες τον υλικών που χρησιμοποίησες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι μελισσοκόμος και έχω προς διάθεση λίγη ποσότητα αγνού κεριού ιδανικού για κηραλοιφή.. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται από τους διαχειριστές αυτή η ανάρτηση, ίσως ενδιαφέρει και τους ίδιους
ΑπάντησηΔιαγραφήmonogramma94@yahoo.gr
Έφτιαξα κεραλοιφή με την συνταγή που έδωσες αλλά με αμυγδαλέλαιο και πρόσθεσα βιταμίνη Ε και εθαίριο έλαιο λεβάντας ! Βρήκα ά ποιότητας μελισσοκέρι στην ευριπίδου στο κέντρο στο μαγαζί "Φλόγα".. ευριπίδου 30 αν δεν κάνω λάθος
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΩΡΑ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΩ ,ΒΑΖΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΑΝΘΗ ΝΕΡΑΥΖΙΑΣ .ΤΟ ΝΕΡΟΛΙΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΣΧΟΒΟΛΑ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια χαρά σε όλους σας, ξέρει κανείς τι βιταμίνη Ε πρέπει να προσθέσουμε στην κηραλοιφή; εννοώ υπάρχει σε σκεύασμα .. αμπούλες ή κάτι άλλο; και πόση είναι η αναλογία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ εκ΄των προτέρων
Γειά σας με 1 κουταλιά κερι εννοείτε όταν είναι λιωμένο η όταν είναι τριμμένο. Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΕΙΑΣΑΣ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΗΜΕΡΑ 16/12/18 ΜΕ ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ,ΕΒΑΛΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΑΔΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΠΟΙΟ ΛΕΠΤΗ ΓΙΑ ΑΛΟΙΦΗ ΣΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΦΑΓΟΥΡΑ,ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήγια φαγούρα θα χρησιμοποιούσα λάδι από στελλάρια
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.ftiaxno.gr/2013/04/blog-post_3.html
Εκανα την κεραλοιφη και την εβαλα σε βαζάκια...καποια βαζακια ομως,οταν κρυωσε και σταθεροποιήθηκε αοο την μεσα μερια εκαναν φουσκάλες...ΓΙΑΤΙ;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι σύγχρονες παραφίνες έχουν καλές απομημισεις σε άρωμα και υφή μελισσιου κεριού. Προτείνω το μάσημα σαν μέθοδο όπως και το σημείο στίξης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤίξης...
ΔιαγραφήΑν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε σε βρέφη αποφύγετε να προσθέσετε αιθέρια έλαια, γιατι το λετε? ευχαριστω εκ των προτέρων
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε το έχω φτιάξει και είναι τελειο
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια σινταγη καιγηα εμμοραιτες ευχάριστο πόλι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αιθέρια έλαια τα αποφεύγουμε στα βρέφη και παιδιά από 0-3 χρόνων αλλά και στις έγκυες στην περιοχή της κοιλιάς.
ΑπάντησηΔιαγραφή