Η χρήση του θυμαριού σε ασθένειες ζώων
Στο Υπουργείο Εσωτερικών απεστάλησαν δείγματα είδους θύμου (θυμαριού) με οδηγίες χρήσης αυτών για τη θεραπεία της επιζωοτικής αφθώδους στοματίτιδας (Hapthe epizootique) των βοδιών και των προβάτων.
Η χρήση του μέσου αυτού προτείνεται από τον Ιταλό Morandi.
Συνίσταται δε αυτό σε επανειλημμένες πλύσεις του προσβαλλόμενου στόματος του ζώου με κρύο νερό, στο οποίο μούσκεψε για δυο μέρες το ξερό χόρτο του παραπάνω αναφερόμενου είδους σε αναλογία: 1 μέρος χόρτου σε 10 μέρη νερού.
Τα δείγματα και οι οδηγίες αυτές στάλθηκαν στον πλέον ειδήμονα για αυτά, κ. Β. Ν. Πιλάβιο, αρχικτηνίατρο του στρατού και καθηγητή της Κτηνιατρικής στο Πολυτεχνείο.
Αυτός μας έστειλε τις παρακάτω δημοσιευμένες σχετικές πληροφορίες.
‘Έλαβα... τα δείγματα θυμαριού που στάλθηκαν από την Ιταλία που έχουν εφαρμοσθεί επιτυχώς από τον καθηγητή Piana του Μιλάνου για την ίαση της επιζωοτικής αφθώδους στοματίτιδας και μεσοχηλίτιδας των μηρυκαστικών ζώων ειδικά για το είδος θυμαριού ( Thymus serpylli) δεν έχω εμπειρία μέχρι τώρα πάνω στα παραπάνω νοσήματα, θα πειραματιστώ σε πρώτη ευκαιρία.
Το κοινό θυμάρι (Thymus vulgaris) πολλές φορές, και εδώ και στις επαρχίες, ιδιαίτερα δε στη Λαμία και στη Θήβα, άλλοτε, με εκπληκτική επιτυχία εφάρμοσα για πλύση των στομάτων των αλόγων από τις πληγές που γίνονται με τα σκληρά καλάμια του άχυρου (σανού) και τα αγανά του, όπως και για πλύση των τραυμάτων και των εξελκώσεων του δέρματος.
Εν γένει η θεραπεία με θυμάρι επάνω στις πληγές του εξωτερικού δέρματος και των βλεννομεμβρανών είναι από παλιά γνωστή στην κτηνιατρική. Στις εξοχές μάλιστα προτιμάται και από αυτό το φανικούχο ύδωρ.
Αποδείχτηκαν επίσης ωφέλιμότατες οι εισπνεύσεις καπνών ξερού θυμαριού στις χρόνιες, κακοσμίες ρινικών καταρροών των ζώων.
Από τα περιστατικά αυτά πιστεύω ότι πολύ πιθανά το θυμάρι να εξασκεί και επί των ειδικών εξελκώσεων της αφθώδους στοματίτιδας με κάποια ιαματική ενέργεια, καθότι, όπως αποδείχθηκε, έχει όντως αντισηπτική και αρσικάκοσμο επίδραση ενάντια στις εξελκώσεις, εφαρμοζόμενος είτε μουσκεύοντάς το είτε σε μορφή αφεψήματος.
Πηγή: Ελληνική Γεωργία, Ιανουάριος 1893
Διαβάστε ακόμη:Το μαγειρικό αλάτι στη κτηνοτροφία & κτηνιατρική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.