Συνταγή για τσουρέκι με κανέλα!
Υλικά για τη ζύμη
- 1 φακελάκι μαγιά, 500 ml ζεστό γάλα
- 125 γραμμ. βιτάμ ή βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κιλό αλεύρι, 100 γραμμ. ζάχαρη
- 2 μεγάλα αβγά και 1 αβγό χτυπημένο για να αλείψουμε το ψωμί
- 2 κ. κ. αλάτι, 1 κ. κ. κανέλα
Υλικά για τη γέμιση
250 γραμμάρια ζάχαρη, 2 κουταλιές σούπας κανέλα
Παρασκευή κανελόψωμου
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το γάλα και τη μαγιά και αναμειγνύουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε το βιτάμ ή το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα 2 αβγά και το αλάτι.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, ώσπου να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Τέλος προσθέτουμε την κανέλα. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο και ζυμώνουμε για 3 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα μπολ σκεπασμένη για 1 ώρα, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Μεταφέρουμε και πάλι στον πάγκο, ζυμώνουμε για 3 λεπτά και επιστρέφουμε τη ζύμη στο μπολ για άλλη 1 ώρα.
Για τη γέμιση:
Στη συνέχεια ζυμώνουμε και πλάθουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο. Απλώνουμε τη γέμιση από ζάχαρη και κανέλα, αφού τα έχουμε ανακατέψει και λιώσει με 3-4 κουταλιές ζεστό νερό. Αφήνουμε γύρω γύρω ένα κενό περίπου 5 εκ. χωρίς γέμιση, το οποίο αλείφουμε με αβγό και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα για να μη μας φύγει η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και τοποθετούμε σε μεταλλικές φόρμες ψωμιού αφού τις λαδώσουμε. Ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηλώσει και να φουσκώσει για 40 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C. Αλείφουμε το ψωμί μας με αβγό και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Η δοσολογία είναι για 2 μεγάλες φόρμες.
Αν αντί για κανέλα χρησιμοποιήσουμε μαχλέπι στη ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε με την ίδια συνταγή τσουρέκι!
Διαβάστε ακόμη:Φυσικά φάρμακα-Μέλι και Κανέλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.