Σελίδες

Ανθεκτικότητα φυτών σε αλατούχα εδάφη

Ποια φυτά αντέχουν σε αλατούχα εδάφη

Κατ’ αρχήν όλα τα φυτά είναι ευπαθέστερα στην παρουσία αλάτων όταν είναι σε νεαρά ηλικία από όταν είναι μεγαλωμένα. Το φύτρωμα των σπόρων επίσης εμποδίζεται πολύ από την παρουσία αλάτων στο έδαφος.
Όταν ένας σπόρος κατορθώσει να φυτρώσει σε ένα αλατούχο έδαφος, τότε το νεαρό φυτό κατευθύνει τις ρίζες του προς τα σημεία του εδάφους που είναι λιγότερα αλατούχα και έτσι κατορθώνει να επιζήσει.

Και το κλίμα έχει κάποια επίδραση στην αντοχή των φυτών στα αλατούχα εδάφη δηλ. κατά μερικούς ερευνητές, θερμό κλίμα επιτείνει την δυσμενή επίδραση των αλάτων η ισχύς όμως του συμπεράσματος αυτού δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη πλήρως.
Εκείνο όμως το όποιο έχει περισσότερη σημασία, εάν είναι ακριβές, είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα φυτό όχι απολύτως εγκλιματισμένο σε μία περιοχή, υποφέρει περισσότερο από την παρουσία αλάτων, από ένα όμοιο φυτό (π.χ. άλλης ποικιλίας) καλώς εγκλιματισμένο.

Εάν ο ισχυρισμός αυτός είναι ορθός θα πρέπει και η άποψη αυτή να λαμβάνεται υπ.’ όψιν όταν πρώην αλατούχα ή αλκαλικά εδάφη, μετά την ανάκτηση τους, υποβάλλονται σε καλλιέργεια για πρώτη φορά και να προτιμώνται ντόπιες ποικιλίες φυτών (π.χ. τριφυλλιού ή βάμβακος).

Το εργαστήριο αλατούχων περιοχών της περιοχής River-side προσπάθησε να συντάξει, βάση των μέχρι τότε δεδομένων της παρατηρήσεως και του πειράματος, πίνακα σχετικής ανθεκτικότητας στα άλατα των κυριοτέρων καλλιεργουμένων φυτών, ο οποίος να είναι δυνατόν να βρει πρακτική χρησιμοποίηση. Τον πίνακα αυτόν θεωρεί ως υποκείμενο για περαιτέρω τροποποίηση.

Παραθέτουμε τον πίνακα αυτό παραλείποντας τα φυτά εκείνα τα οποία δεν συναντώνται ως καλλιεργούμενα από εμάς και με την παρατήρηση ότι η σχετική ανθεκτικότητα των φυτών, όπως παρίσταται στον πίνακα, είναι δυνατόν να εμφανίζεται διαφορετικός υπό τις Ελληνικές συνθήκες.

Η προσανατολική αξία όμως του πίνακα είναι αναμφισβήτητος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Πίνακας σχετικής ανθεκτικότητας καλλιεργούμενων φυτών αλατούχα εδάφη

Α' Οπωροφόρα

Ανθεκτικά

Μέσης ανθεκτικότητας

Ευπαθή

Συκιά

Αχλαδιά

Αμπέλι

Αμυγδαλιά

Ελιά

Βερικοκιά

Ροδακινιά

Δαμασκηνιά

Μηλιά

Πορτοκαλιά

Λεμονιά

Β' Φυτά μεγάλης καλλιέργειας - Κηπευτικά

Ανθεκτικά

Μέσης ανθεκτικότητας

Ευπαθή

Ζαχαρότευτλα

Μηδική

Βίκος

Παντζάρια-Τεύτλα

Λινάρι

Πίσα

Βαμβάκι

Τομάτα

Σέλινο

Σπαράγγια

Λάχανα

Σόργο

Αγκινάρες

Κριθάρι

Μελιτζάνες

Σίκαλη

Πατάτες

Βρώμη

Φασόλια

Ρύζι

Πεπόνια

Μαρούλια

Καρότα

Σπανάκι

Κολοκύθια

Κρεμμύδια

Πιπεριές

Σιτάρι

Γ’ Κτηνοτροφικά φυτά

Ανθεκτικά

Μέσης ανθεκτικότητας

Ευπαθή

Είδη αγριοσίκαλης

Λευκό τριφύλλι

Alopecurus Sp.

Αγριάδα (CynodonDactylon)

Λόλιουμ-Lolium perenne

Κόκκινο τριφύλλι

Σίκαλη

Σιτάρι

Βρώμη

Σημείωση: Η ανθεκτικότητα των φυτών εντός της ίδιας στήλης βαίνει ελαττωμένη από τα πάνω προς τα κάτω.
Τελειώνοντας την συζήτηση περί της επιδράσεως των αλάτων επί των διαφόρων φυτών είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι μία υπερβολική συμπύκνωσης αλάτων στο έδαφος επιδρά δυσμενώς και επί των διαφόρων μικροοργανισμών. Αν και οι σχετικές έρευνες δεν έχουν καταλήξει στην διατύπωση οριστικών συμπερασμάτων, υπάρχουν πειραματικά δεδομένα, τα οποία παρέχουν ενδείξεις ότι στα πολύ αλατούχα εδάφη η αμμωνιοποίηση και ιδιαιτέρως η νιτροποίηση περιορίζονται κατά πολύ καθώς και ή δέσμευση ελεύθερου ατμοσφαιρικού αζώτου υπό μη συμβιωτικών οργανισμών.

Πηγή: Η πρακτική εδαφολογία-Ν. Α. Πολυζόπουλου-Αθήνα 1956

Διαβάστε ακόμη:Οι τιμές ph του γόνιμου εδάφους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ