Πως φυτεύουμε μόνοι μας δέντρα αυτή την εποχή από σπόρους
Τι θα λέγατε να φυτέψουμε 10.000 δέντρα ή και περισσότερα τον επόμενο χειμώνα; Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα σε μερικά χρόνια να υπάρχουν χιλιάδες καρποφόρα δέντρα στην περιοχή μας, όλα ελεύθερα και προσιτά σε οποιονδήποτε;
Ας αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα που μπορούμε και δεν κοστίζουν, χρειάζεται μόνο να δείξουμε ενδιαφέρον...
Για να δούμε πώς θα γίνει... Που θα βρούμε τα δέντρα;
Αυτές τις ημέρες που όλοι τρώτε κεράσια, βερίκοκα, μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, αχλάδια κ.λ.π. κρατείστε τα κουκούτσια. Αμέσως έχετε στα χέρια σας εκατοντάδες εν δυνάμει δέντρα.
Πώς νομίζετε ότι φύτευαν δέντρα οι παππούδες μας;
Σίγουρα πριν πενήντα χρόνια δεν υπήρχαν φυτώρια, μάλιστα θα ήταν πολύ αστείο αν κάποιος σ’ ένα κεφαλοχώρι άνοιγε μια τέτοια επιχείρηση.
(Άγρια κερασιά στις πλαγιές του Πάικου. Στις 15 Ιουνίου ήταν φορτωμένη περίπου με 200 κιλά κεράσια, εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς, χωρίς καμία προσβολή από έντομα, τα οποία γευτήκαμε και κρατήσαμε τα κουκούτσια).
Πως και που θα φυτέψουμε δέντρα από σπόρους;
Ο καθένας από εσάς ας ξεκινήσει γύρω από το σπίτι του, στη γειτονιά του να φυτεύει τα κουκούτσια, εκεί που πηγαίνει έναν περίπατο με τον φίλο του, σ’ ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο...
Δεν χρειάζεται να πάρουμε μαζί μας τσάπα και άλλα σκαπτικά εργαλεία, το μόνο που χρειάζεται είναι να θάψουμε στο σημείο το κουκούτσι σε βάθος όσο το μέγεθος του.
Πότε φυτεύουμε τα κουκούτσια;
Συγκεντρώνουμε τα κουκούτσια σ’ ένα πλαστικό δοχείο(ταπερ) και τα αφήνουμε στη σκιά να ξεραθούν. Ύστερα μπορούμε να αρχίσουμε να τα θάβουμε από το Νοέμβριο έως και το Φεβρουάριο.
Πώς θα τα ποτίσουμε;
Δεν θα χρειαστούν πότισμα, η φύση θα τα φροντίσει..
Πώς θα τα φροντίσουμε;
Την επόμενη άνοιξη που θα περάσουμε να τα δούμε θα εκπλαγούμε ότι τα περισσότερα θα έχουν γίνει μικρά δεντράκια. Εάν το σημείο που τα έχουμε φυτέψει υπάρχει βοσκή ή ξέρουμε ότι θα περάσουν τα χορτοκοπτικά του Δήμου τότε θα χρειαστεί να βάλουμε ένα μικρό πλέγμα γύρω από τα δεντράκια για να τα προστατέψουμε.
Πώς θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία σ’ αυτή μας την προσπάθεια;
Για να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, δηλ. από κάθε κουκούτσι να βγει και δεντράκι τότε χρειάζεται το κουκούτσι να προέρχεται από καρπό άγριου δέντρου. Τα κουκούτσια από άγριο δέντρο έχουν μεγαλύτερη βλαστικότητα. Το Πάικο και όχι μόνο είναι γεμάτο άγρια δέντρα, εάν δεν γνωρίζετε εσείς τότε σίγουρα κάποιος φίλος, γνωστός σας κυνηγός ή και βοσκός γνωρίζει και θα σας πει που θα βρείτε ή μπορεί και να σας φέρει. Μη διστάσετε να ρωτήσετε, όποιος ψάχνει βρίσκει...
Ο Παναγιώτης Μανίκης, φυσικός καλλιεργητής, σε μια από τις πολλές ομιλίες που έχει κάνει ανέφερε τα εξής:
«Το δέντρο από κουκούτσι δεν χρειάζεται πότισμα γιατί η ρίζα του είναι πολύ βαθιά π.χ. ένα δεντράκι ύψους 10 εκατοστών έχει ήδη 30 ή και 40 εκατοστά ρίζα, έτσι βρίσκει την υγρασία που χρειάζεται και αντέχει στην ξηρασία. Και η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι είναι ανομοιόμορφα όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος, το βάρος, ότι είναι μια θαυμάσια τροφή για μια οικογένεια, μια θαυμάσια τροφή για τους καταναλωτές που ξέρουν να εκτιμήσουν τις αληθινές γεύσεις. Όχι, όμως, γι’ αυτούς που έχουν αλλοιωμένες γεύσεις. Τα δέντρα αυτά έχουν μια ισχυρή πασσαλώδη ρίζα, που πάει σε βάθος σε αναζήτηση νερού, φαγητού και θρεπτικών στοιχείων. Άρα αυτά τα δέντρα είναι προορισμένα να επιβιώσουν. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι η ρίζα τους είναι κεντρική πασσαλώδης. Ένα δέντρο, που βγαίνει από σπόρο, έχει μνήμη επιβίωσης.
Άρα, λοιπόν, αυτή η κεντρική πασσαλώδης ρίζα είναι το κλειδί για την επιβίωση ενός δέντρου. Είναι μια ρίζα που πάει σε βάθος για την αναζήτηση νερού και θρεπτικών στοιχείων και μπορεί να μας δώσει αντοχή του φυτού σε ξηρασία, σε μεγάλη υγρασία, σε αρρώστιες, σε προσβολές από έντομα. Ένα δέντρο που μεγαλώνει απ’ ευθείας από το κουκούτσι, ουσιαστικά δε χρειάζεται πότισμα. Τώρα αν στη συνέχεια εμείς θέλουμε να το μπολιάσουμε γιατί μας αρέσει μια συγκεκριμένη ποικιλία, π.χ. τα τραγανά κεράσια της Έδεσσας ή τα ροδάκινα ή οι γερμάδες, πάλι μπορούμε να το μπολιάσουμε απ’ ευθείας στο χωράφι πάνω στο άγριο, που έχει βγει ή στο ημιάγριο. Και πάλι θα έχουμε τα δεύτερα καλύτερα.
Τώρα, όταν σπέρνουμε ένα κουκούτσι από βερίκοκο που φάγαμε, από δαμάσκηνο που φάγαμε, από ροδάκινο που φάγαμε, δε θα βγει ούτε άγριο δέντρο ούτε ήμερο. Αυτό που θα βγει, θα είναι κάτι ανάμεσα στο άγριο και στο ήμερο. Αλλά θα έχει ένα σχήμα που θα είναι φυσικό δέντρο».
Τον περασμένο Ιανουάριο σε διάφορα σημεία του Πολυκάστρου βάλαμε απ’ ευθείας στο χώμα κουκούτσια από βερίκοκο. Σήμερα, όπως βλέπετε, είναι ήδη δεντράκια 35 έως 40 εκατοστών.
Μεγαλώνουν χωρίς την φροντίδα μας, η κεντρική πασσαλώδης ρίζα τους αγγίζει το ένα μέτρο, άρα έχει βρει την υγρασία που χρειάζεται για να «βγάλει» το καλοκαίρι και όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του χώματος.
Πηγή: Εθελοντική Ομάδα Παιονίας-Πολύκαστρο
Διαβάστε ακόμη:Σπόροι δέντρων και λαχανικών: Διάρκεια ζωής
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ποδηλάτες από την Πάτρα κάνουν καλή δουλειά, τα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα και μπράβο τους, λυπάμαι που δεν τους έχω βοηθήσει αρκετά με σπόρους…
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πανεύκολο να φυτεύεις δέντρα από σπόρους, όπου μπορούμε.
Εάν φυτεύαμε ένα δέντρο την εβδομάδα η Ελλάδα θα ήταν 2 φορές πλουσιότερη…
Δεν έχουμε δικαιολογίες, όλοι μπορούμε να φυτεύουμε δέντρα από σπόρους , που δεν χρειάζονται και πότισμα, από βελανιδιές και κυπαρίσσια μέχρι αχλαδιές, δαμασκηνιές, καρυδιές, αμυγδαλιές και τόσα άλλα….
Μέχρι και δάσος μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε
Δείτε και το σχετικό ντοκιμαντέρ http://www.youtube.com/watch?v=PSFyyF1rMPE
Συγχαρητήρια για τη ιδέα κ την πρωτοβουλία , θα το κάνω κ εγώ με μια ελιά που έχω
ΑπάντησηΔιαγραφήπω πω τι υπέροχη ιδέα είναι αυτή!!!θα βάλω όλη την παρέα να κρατήσουμε κουκούτσια και θα το γεμίσουμε το μέρος!!αυτή την ανάρτηση που κάνατε να την κρατήσετε ψηλά για πολύ καιρό να το διαβάσουν όλοι όσοι μπουν!!αυτό είναι πλούτος ρε παιδιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω δει τον Παναγιώτη Μανίκη σε ένα βίντεο να αναφέρει τα δέντρα-αντλίες. Δέντρα δηλαδή που μεταφέρουν νερό από ένα μέρος σε ένα άλλο. Βάζοντας τέτοια δέντρα, μπορούμε να έχουμε ένα κτήμα, με μία πηγή νερού (τρεχούμενο ρυάκι ή και βάλτος) κι από εκεί να τροφοδοτείται όλο το κτήμα μόνο του. Ξέρουμε μήπως πoια είναι αυτά τα δέντρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκακια Κωνσταντινουπολεως
Διαγραφήπλάτανος, ιτιά, λέυκη. ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλύ σωστά όλα τα παραπάνω, όμως έχω μια επιφύλαξη σχετικά με τους καρπούς. Γνωρίζουμε όλοι ότι όταν φυτεύεις ένα δέντρο από κουκούτσι, το δέντρο αυτό αν και αναπτύσεται κανονικά σαν δέντρο, αυτό δεν βγάζει καρπούς ή τουλάχιστον βγάζει λίγους καρπούς. Επειδή δεν γνωρίζω τι ακριβώς γινότανε τα παλια χρόνια, αναρωτιέμαι μήπως το γεγονός ότι τα δέντρα αυτά δεν βγάζουν καρπούς έχουν άμεση σχέση με όλη τη βιομηχανία σπόρων και δεντρυλλίων. Τι θέλω να πω: Ως γνωστόν οι βιομηχανίες που παράγουν σπόρους και υβρίδια λαχανικών, με κάποιες μεθόδους στειρώνουν τους σπόρους τους, οπότε αν π.χ. φυτέψεις μια ντοματιά-υβρίδιο από αγορασμένο τέτοιο σπόρο και μετά κρατήσεις σπόρο από αυτή τη ντοματιά και τον ξαναφυτέψεις την επόμενη χρονιά τότε ενώ θα βγεί το φυτό η ντοματιά και θα αναπτυχθεί κανονικά, εντούτοις δεν θα βγάλει ντομάτες ή θα βγάλει ελάχιστες. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν το ίδιο ισχύει και με τα δεντύλια που πουλιούνται, και γι αυτό το λόγο αν σπείρεις ένα κουκούτσι, το δέντρο που θα βγεί δεν θα παράγει καρπούς, εκτός κι αν το εμβολιάσεις. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν παραδοσιακές ποικιλίες π.χ. κερασιών, ροδάκινου κτλ, από τις οποίες μπορείς να σπείρεις τους σπόρους τους και να προκύψουν το ίδιο παραγωγικά οπωροφόρα δέντρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα όλο το εγχείρημα αυτό, δηλαδή του να φυτέψουμε δέντρα από σπόρους δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει ως προς το θέμα της παραγωγής, αν δηλαδή θέλουμε να πάρουμε και καρπούς από αυτά τα δέντρα. Αν δεν μας ενδιαφέρουν οι καρποί, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα φυσικά, ενώ αν μας ενδιαφέρουν, τότε ή θα πρέπει να τα εμβολιάσουμε ή θα πρέπει να προμηθευτούμε σπόρους από παλιές παραδοσιακές ποικιλίες που δεν έχουν το πρόβλημα της καρποφορίας.
Τα δέντρα από κουκούτσι απλός αργούν να καρποφορήσουν, ενώ τα εμβολιασμένα φέρνουν καρπό στον τρίτο χρόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως μπορώ να φτιάξω φυτώριο ελιάς μόνος μου???????
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος μποροι να μου εξιγισει πως μπορω να παλλαπλασιασω την Ελια μεσα απο κουκουτσι κ μεσα απο κλαρακια
ΑπάντησηΔιαγραφή(Θα ηθελα εαν γινεται να μου το στειλεται στο email μου
billylnts@gmail.com
Eyxsristw poly
Τα δέντρα από κουκούτσι δίνουν καρπό κατά τον 5ο με 6ο χρόνο. Ακόμα δεν υπάρχουν γενετικά μεταλλαγμένα δέντρα εκτός από 2 ειδών λωτών όπως λέει και ο Παναγιώτης Μανίκης. Μπορούμε πραγματικά να πρασινίσουμε εκτάσεις! Μαζέψτε σπόρους όλοι να φυτέψουμε όλα τα αστικά και περιαστικά πάρκα και δάση της Ελλάδας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να φυτεύω κουκούτσια στο μπαλκόνι σε γλάστρες?
ΑπάντησηΔιαγραφήναι φυσικά αρκεί να είναι 30 εκατοστών ύψος για να προχωρήσει η ρίζα μέχρι να την μετα φυτέψετε, εγώ σε μεγαλύτερες γλάστρες φυτεύω συνήθως 3-4 σπόρους και άνοιξη νωρίς μεταφυτέυω στην καθεμιά γλάστρα και το επόμενο Φθινόπωρο στο χώμα...
ΔιαγραφήΦυσικά τέτοια εποχή οι γλάστρες στην σκιά και συχνό πότισμα...
Ξεκίνησα και εγώ φέτος να βάζω καπρποφόρα δέντρα στην Λάρισα. Όσο περνέι ο καιρός θα βάλω και άλλα οπουδήποτε μπορώ αλλά χρειάζομαι και χρόνο για αυτά! Πολύ ωραίο το άρθρος σας και δημιουργικό. Σκέφτομαι επίσης να βάλω και κάποια τους είδους wisteria για ομορφια, ισκιο και μυρωδιά απέναντι από το σπίτι μου αλλά το σκέφτομαι πάρα πολύ γιατί η γιαγιά μου πάει και καθαρίζει χόρτα από απέναντι και τα ξεριζώνει όλα... μου έχει ξεριζώσει 3 δεντράκια μέχρι στιγμής που είχαν βγει... της λέω να μην τα ξεριζώνει αλλά δεν βλέπει καλά και μου τα κατέστρεψε όλα χαχαχα έχει πλάκα βάζω ένα δέντρο της λέω μην πας να προς τα εκεί έβαλα δεντράκι, μετά από μερικές ημέρες σπασμένο το δεντράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήμπορώ να φυτέψω λεμονιές με αυτό το τρόπο? Ευχαριστώ πολύ για όλες τις συμβουλές που τόσο απλόχερα μας δίνετε! Καλή συνέχεια στο όμορφο έργο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι φυσικά και μπορείτε, τέτοια εποχή αν σας έχουν μείνει λεμόνια από δικά σας δέντρα μπορείτε (μερικά σπόρια τα βρίσκουμε ήδη φυτρωμένα μέσα), αλλιώς τα στεγνώνουμε και τα φυτεύουμε την άνοιξη... απλά δεν κρατάνε τα χαρακτηριστικά του δέντρου πολλές φορές
Διαγραφή