Οι σπόροι ταξιδεύουν παντού - Seeds traver everywhere
Thank u Sara!
Η Σάρα από την Ιταλία που καλλιέργησε τα λαχανικά μου και μου στέλνει φωτογραφίες, περιμένω περισσότερα και από εσάς που έχετε πάρει σπόρους…
Της αφιερώνω λοιπόν την ανάρτηση αυτή με χαιρετισμούς στην φίλη της που με ευχαρίστησε.
Ω το τραγικό εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχουν σπόροι βλίτου στην Ελλάδα...
Τα πιο ωραια χορτα τα τρωω στην Ελλαδα. Και απο ολα τα χορτα αυτα που στην κυριολεξια αγοραζω η παραγγελνω οποτε μα οποτε τα βρω ειναι τα βλητα. Δεν υπαρχει καμια περιπτωση να βρω βλητα στην αγορα η στον καταλογο ταβερνας και να μην τα παραγγειλω. Με τηγανιτα ψαρακια και ενα ποτηρι ασπρο κρασι, στην αυρα διπλα στην θαλασσα, δεν μπορω να φανταστω κατι πιο απλο και πιο παραδεισιακο.
Το οτι τα βλητα αρεσουν το γνωριζω φυσικα, ποιος ελληνας δεν τα τρωει. Προφανως ομως δεν αρεσουν μονο στους ελληνες, αρεσουν και στους ξενους, οι οποιοι οταν γυρισουν στην πατριδα τους τα θυμουνται και τα αναπολουν.
Καπως ετσι εγινε και με την Σ., η οποια ζει σε μια πολη της Λομπαρντια, και οταν γυρισε απο διακοπες στην Ελλαδα μου εγραψε ρωτωντας με εαν μπορουσα να την βοηθησω να καταλαβει τι χορτα εφαγε, μια που στην ταβερνα που τα εφαγε και που ρωτησε της ειπανε απλως “greens”. Επειδη δεν ειναι η πρωτη φορα που μετα απο διακοπες στην ελλαδα μου γραφουν ρωτωντας με, εφαγα κατι, περιγραφοντας το, τι ακριβως ειναι αυτο που εφαγα? Πως το λενε? Αναρωτιεμαι εαν ειναι τοσο δυσκολο να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους. Ειναι φετα παρνασου, ειναι κρητικο απακι, ειναι βλητα, ειναι σαντορινιο ντοματακι, μελιτζανα τσακωνικη κλπ. κλπ. Τα τροφιμα εκτος απο ονομα εχουν και επιθετο. Διαφορετικα, ειναι μια Μαρια μεσα σε χιλιαδες Μαριες. Τελος παντων..... Συνεχιζω.
Απο οπως μου τα περιεγραψε και λογω της εποχης που πηγε στην Ελλαδα, σκεφτηκα οτι ηταν βλητα. Εψαξα και τις εστειλα φωτογραφιες και μου το επιβεβαιωσε. Βλητα ηταν. Και πως και που να τα βρει τωρα στην Λομπαρντια.... Εχοντας την τυχη να εχει γη, μου ζητησε βοηθεια για να βρει τους σπορους. Εγω τωρα, επειδη παρακολουθω αρκετα το μπλογκ “φιαχνω μονος μου” , της εδωσα το λινκ και της προτεινα να γραψει στα παιδια και να ζητησει σπορους . Αυτο εγινε πριν ενα χρονο περιπου. Πριν λιγες ημερες μου εστειλε τις φωτογραφιες, με μια προσκληση να φαμε βλητα. Φερνω τηγανιτα ψαρια και τρεχω!!!! Ζουμε και κοντα.
Quando torno in Italia dalla Grecia, immancabilmente sono carica di almeno un valigione in più di quando sono partita. Cibi, soprattutto questi, ma anche artigianato vario, non riesco a resistere e francamente non voglio neppure farlo. Paste, salumi, pani, dolci, ma anche formaggi, olio, miele, semi di girasole, pistacchi, caffè, masticha, di tutto mi porto, di tutto!!! Mi è pure capitato di portare dell’aneto, cosa introvabile a Milano fino a qualche tempo fa.
L’unica cosa praticamente che non porto sono i semi da piantare. Ma mi sa che farò anche questo d’ora in poi.
A causa di S., che è andata in vacanza in Grecia e si è deliziata con un piatto di erbette. Che erbette fossero, non è riuscita a saperlo, dato che alla sua domanda le hanno risposto semplicemente “greens”. Ma che vuol dire greens, quale tipo, quale varietà?
S. è tornata a casa, ma evidentemente non demorde e quindi mi ha contattato chiedendomi che tipo di erbette fossero quelle che ha mangiato. Dalla sua descrizione e data la stagione in cui era andata, ho pensato che fossero i vlita, un’ erba della famiglia delle amarantaceae, che in Grecia si usa lessare e condire con sale, olio, limone, di cui sono golosissima e ne mangio quintalate. Insieme a frittura di pesce e un bel bicchiere di vino bianco, in riva al mare con la brezza, è quanto più semplice e paradisiaco si possa immaginare.
Qui invece una versione con il pomodoro.
foto da qui
Ho cercato quindi delle foto, gliele ho segnalate, e lei mi ha confermato che si, erano proprio quelle. Ma come procurarsele? Personalmente in Italia non le ho mai viste, non so se si coltivano, sicuramente come prodotto edibile non le ho mai viste.
Visto però che S. per sua fortuna ha della terra, mi ha chiesto come fare per procurarsi i semi da piantare. Le ho suggerito di scrivere al blog che seguo abbastanza “ftiaxno monos mou” che è il “fai da te” greco e si occupa anche di coltivazioni e giardinaggio.
Lei ha scritto, e a sua conferma i miei compatrioti sono stati gentilissimi e disponibilissimi cosa di cui peraltro non dubitavo minimamente.
Il risultato lo vedete in queste foto, e io ho un invito per mangiare i vlita.
I pesci fritti e il vino li porto io!!!!!!!!
Πηγή:Great mangiare Greco
Διαβάστε ακόμη:Τα φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας
Ωραιο, αλλα κατι δεν καταλαβα... Εχω παρει στο παρελθον σπορους απ τον Θοδωρο -και Cherokee- και απο τοτε δινω σε οποιον μου ζητησει. Φυσικα και δεν περιμενω τιποτε... Τι να μου στειλουν πισω; Φωτογραφιες 60+ ατομα ή τους σπορους; Aς τους δωσουν αλλου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήστο ακόμα καλύτερα αν τους έδιναν αλλού, εγώ μιλάω γενικά, δε μπορεί να δίνεις 2 τόνους σπόρο σιτάρι δωρεάν και να μη σου φέρνουν πίσω ούτε 500 κιλά... για να σεβαστούμε περισσότερο τους σπόρους τα γράφω, να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, οι σπόροι δεν είναι παιχνίδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα ευχαριστώ ή τι φοβερή ντομάτα είναι αυτή θα τη δώσω και σε άλλους είναι η ανταμοιβή μας, αλλά πως θα δώσουμε και σε άλλους αν δεν βοηθήσουν και άλλοι?
να μαθαίνουμε τουλάχιστον από κάποιους ότι δεν πάνε χαμένοι οι κόποι μας για να μην απογοητευόμαστε...
Ειναι κατανοητο Θοδωρε και καλως γινεται η κουβεντα, γιατι πρεπει να υπαρχει μια φιλοσοφια γυρω απο αυτο το πραγμα. Εγω πχ δεν ηξερα τι μπορεις να περιμενεις. Προφανως μας λειπει η κουλτουρα και ο καθενας μπορει να εχει διαφορετικα πραγματα στο μυαλο του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήστο αν δεν έχουμε χρόνο να οργανωθούμε και να ανταλλάξουμε με άλλους, τότε δεν έχουμε και χρόνο να καλλιεργήσουμε, εσύ πολύ καλά έκανες και τα έγραψες και εγώ διευκρίνισα και το έχω γράψει ότι δε στέλνω έτσι πλέον σπόρους, εκτός από εξαιρέσεις, για αυτό και έβγαλα το εικονίδιο ανταλλαγής σπόρων από τη κεντρική σελίδα πριν αρκετό καιρό. Οι σπόροι δεν είναι ούτε μόδα ούτε μόνο θέμα γεύσης, σε λίγο μπορεί να γίνουν θέμα επιβίωσης και όλοι φέρονται σαν παιδιά δεν πρέπει να τα μαλώσουμε λίγο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ ίσα ίσα στάθηκες πιο εντάξει από μένα συνέχισες να δίνεις και δεν απογοητεύτηκες, εγώ θα έπρεπε να σε ευχαριστήσω γιατί συνέχισες να δίνεις κάνοντας καλό στο blog..., άσε τις φορές που έχεις απαντήσει βοηθώντας
Καλημερα
ΑπάντησηΔιαγραφήψαχνω απο Απριλη 2013 συστηματικα για ποικιλιες τοπικων σπορων (οντας ανεργος πτυχιουχος τεχνολογος γεωπονος)
Καταφερα και βρηκα απο Πελιτι μερικους κυριως ντοματα και καλαμποκι
Περιμενω σε λιγο καιρο θα εχω σπορους απο εκεινα που φυτεψα τελη Μαιου :) ολα δειχνουν καλα αφου ειμαι στο "κοκκινισμα" του καρπου για ντοματες...
Πρωτη φορα εχω την ευκαιρια να φυτεψω σε γη που μου παραχωρηθηκε με στοχο ουσιαστικα την σποροπαραγωγη τοπικων ποικιλιων μια προσωπικη επιθυμια που ως φαινεται εκπληρωνεται σταδιακα.
Αν μπορει καποιος να βοηθησει την προσπαθεια στελνοντας ποικιλιες εποχης (παμε για φθινοπωρο χειμωνα πια) ιδιαιτερα σταρι, βρωμη, βικο, κεχρι, και γενικα σιτηρα θα ηταν θαυμα...ξερω ποσο δυσκολο ειναι και φετος συνειδητοποιω τις δυσκολιες σε απολυτο βαθμο μιας και προσπαθω με βιολογικες και φιλικες στο περιβαλλον μεθοδους καλλιεργειας...
Ευχαριστω και περιμενω οπως παντα. Συνηθως συναντω ανθρωπους με καλη προθεση ομως παντα χανονται και μαζι τους και η ελπιδα για τοπικους σπορους.
Ειμαι Κρητη οπου δυστυχως οπως εχω αντιληφθει οι παλιες ποικιλιες σπανιζουν πλεον! Δυστυχως δεν εχω ανεση στις μετακινησεις στα χωρια αλλα προς το παρον εχω την εντυπωση οτι οι τοπικοι σποροι σπανιζουν.Μακαρι να ειμαι λαθος
Ελπιζω στα καλυτερα για ολους μας που αφιερωνουμε χρονο σε κατι τοσο αξιολογο :)
Το e-mail μου ειναι nikolaos791@gmail.com
Παρακαλω οποιον εχει δυνατοτητα αποστολης εστω λιγων σπορων να επικοινωνησει και φυσικα μολις μπορεσω θα ανταποδωσω
και παλι ευχαριστω και καλη δυναμη
Τελος συγχαρητηρια για το site βοηθαει πολυ!!!