Φέρτε τα πίσω

Φέρτε τα πίσω

“BRING THEM BACK!” είναι το όνομα της καμπάνιας των πολιτών του κόσμου με στόχο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και την επανένωση του μνημείου.
«... πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για εμάς. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία .Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας...», Μελίνα Μερκούρη.

Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου ανεξαρτήτως χώρας, ηπείρου και εθνικότητας για την ιστορία ενός από τα σημαντικότερα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε, είναι η συλλογική προσπάθεια για τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου αριθμού υπογραφών από πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, που στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα “BRING THEM BACK!” και διακηρύττουν τις δικές τους αξίες πολιτισμού στον 21ο αιώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε το www.bringthemback.org

Η κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν

Το χρονικό της αρπαγής των μαρμάρων του Παρθενώνα έχει εν συντομία ως εξής:

Ο λόρδος Elgin ήταν πρέσβης της Αγγλίας στην Οθωμανική Πύλη στα έτη 1799-1803. Σουλτάνος τότε ήταν ο Selim ΙΙΙ o οποίος το 1808 μΧ δολοφονήθηκε μετά την ανταρσία των Γενιτσάρων, από τον επικεφαλής μαύρο Μεγάλο Ευνούχο του Χαρεμιού του Nezir Aga.

Είναι ο ίδιος Σουλτάνος, αποδέκτης του διαμαντιού του Top Kapi πού έδωσε η Leticia Bonaparte, μητέρα του Μεγάλου Ναπολέοντα, για την απελευθέρωση του εραστή της λοχαγού Camus, ο οποίος συνελήφθη στη Μάχη της Νικοπόλεως Πρέβεζας από τις δυνάμεις του Αλή Πασά Τεπελενλή. Ο λόρδος Elgin, εκμεταλλευόμενος τη θέση του αυτή αλλά και την επιρροή της Αγγλίας στον Σουλτάνο Selim III, λόγω της βοήθειας που παρείχαν οι Άγγλοι στους Οθωμανούς για τον πόλεμο Οθωμανών κατά των Γάλλων του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην Αίγυπτο, κατόρθωσε να αποσπάσει φιρμάνι (ferman = διάταγμα του Σουλτάνου) στις 6 Ιουνίου 1801, το οποίο του επέτρεπε την αφαίρεση αρχαιοτήτων από την Ακρόπολη των Αθηνών. Το φιρμάνι του Καϊμάκ Πασά όριζε «να μην υπάρξει καμιά διακοπή, ούτε εμπόδιο στις εργασία τους από τον Δισδάρη, ή άλλο πρόσωπο. Κανείς να μην αναμιχθεί με τα ικριώματα ή τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν, και ουδεμία αντίρρηση να υπάρξει στη μεταφορά μαρμάρων με επιγραφές...»

Ο Elgin ολοκλήρωσε το καταστροφικό του έργο μέσα σε 18 μήνες, το τέλος του έτους 1802. Ήταν τέτοια η καταστροφή στον Παρθενώνα, που είχε μετατραπεί σε Οθωμανικό Τζαμί και έχαιρε του σεβασμού και της θρησκευτικής ευλάβειας των Τούρκων, ώστε ο τοπικός Δισδάρης (διοικητής) αναφώνησε στο τέλος της αποκαθήλωσης των μαρμάρων, δακρύζοντας, προς τον επικεφαλής του Αγγλικού συνεργείου «Τέλος».

Ο Άγγλος περιηγητής Edward Dodwell Clarke αυτόπτης μάρτυρας της σύλησης γράφει στο οδοιπορικό του: «Οι καταστροφές στο μνημείο που έγιναν σε ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερες από όσες έγιναν σε ολόκληρο τον 18ο αιώνα, και μεγαλύτερες από αυτές του πυροβολικού των Βενετών». Ο Ιταλός ζωγράφος Jovanni Batista Lusieri που προίστατο της αποκαθήλωσης των γλυπτών, ομολογεί σε επιστολή του προς τον εργοδότη του λόρδο Elgin ότι «εκτελώντας τις εντολές σας αναγκάστηκα να γίνω λίγο βάρβαρος».

Ο ίδιος ο λόρδος Byron αυτόπτης μάρτυρας της σύλησης έγραψε ποίημα σχετικά με τίτλο «Η κατάρα της Αθηνάς» (312 στίχοι).

Ήδη, από το 1980 η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για να πεισθεί η Βρετανική Κυβέρνηση να επιστρέψει τα κλεμμένα αριστουργηματικά αυτά μάρμαρα του Φειδία που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, αλλά αντιμετωπίσθηκε ειρωνικά με τη φράση «Η απάντησή μας στην κυρία Μερκούρη είναι ότι η φράση Ποτέ την Κυριακή, ισχύει και για τις άλλες μέρες», κάνοντας ειρωνική αναφορά στην κινηματογραφική ταινία της Μελίνας Μερκούρη «Ποτέ την Κυριακή» («Never on Sunday», Gules Dassin).

Όμως το κλίμα άρχισε ραγδαία να αντιστρέφεται τον Ιούνιο 2009, μετά τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, πού μεταδόθηκε σε όλο τον πλανήτη και άφησε άφωνους τους πολίτες και τους ειδικούς.

Στις 27 Ιουνίου 2009, η εφημερίδα Guardian πραγματοποίησε ηλεκτρονική δημοσκόπηση σχετικά με την επιστροφή ή μη των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και η απαντήσεις ήταν 92% ναι και 8% όχι.

Βιβλιογραφία:
Ευγενία Κεφαληναίου: «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα και το κατηγορώ του Μπάϊρον», εκδόσεις Ολκός, Αθήνα, 2003.
Γ. Τόλιας: «Ο πυρετός των μαρμάρων 1800-1820», εκδόσεις Ολκός, Αθήνα 1996.
Εφημερίδα Ελευθεροτυπία: «Τι Έλγιν, τι Ηρόστρατος», του Δημήτρη Γκιώνη, Φύλλο 27-06-2009, σελίδα 5.
Εφημερίδα Guardian, 27 Ιουνίου 2009.
Χαράλαμπος Γκούβας: «Η Ιστορία του Νομού Πρέβεζας», έκδοση 2009.

Πηγή: http://www.preveza-info.gr

Διαβάστε ακόμη:Γιατί η Ελλάδα; Και γιατί τα Ελληνικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.