Συνταγές για παραδοσιακά μελομακάρονα
Μελομακάρονα με αλεύρι
Υλικά για τη ζύμη:
- 1 ποτήρι του νερού λάδι εκλεκτό
- ½ ποτήρι τον νερού ζάχαρη
- ½ ποτήρι του νερού αλισίβα
- ½ ποτήρι χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού (ανάμικτα
- 1 ποτήρι χονδροκοπανιομένα καρύδια
- 3 ποτήρια αλεύρι μαλακό (όσο πάρει)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 1 κουταλάκι μπαϊκιν πάουντερ
Για το σιρόπι: 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη, 1 ποτήρι του νερού μέλι, ½ ποτήρι νερό.
Παρασκευή μελομακάρονων
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με την πάουντερ. Σε πήλινη λεκάνη, δουλεύετε το λάδι με τη ζάχαρη επί μία ώρα. Προσθέτετε την αλισίβα, τα κονιάκ, και τον χυμό του πορτοκαλιού - λεμονιού. Ρίχνετε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνετε χαλά να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Πλάθετε τα μελομακάρονα κυλινδρικά, τα πιέζετε με πιρούνι να γίνει η επιφάνεια τους αυλακωτή, τοποθετείτε σε λαμαρίνα και ψήνετε σε μέτριο φούρνο 20-30 λεπτά.
Στο μεταξύ βάζετε το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι να πάρουν μερικές βράσεις. Ξαφρίζετε βουτάτε μέσα ατό σιρόπι τα μελομακάρονα κρύα (όχι περισσότερα από 3-4 τη φορά). Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τοποθετείτε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με τα καρύδια και λίγη κανελοζάχαρη.
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι
Υλικά για τη ζύμη:
- 1 φλιτζάνι τα άγιο λάδι ή 1 πακέτο βιταμ των 256 γραμ. (80 δρμ.)
- 2 ½ φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό (περίπου)
- ¼ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
- 1/4 φλιτζανιού τσαγιού κονιάκ
- 1/4 φλιτζανιού τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι σόδα
Για το σιρόπι: 1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, ¾ φλιτζανιού νερό, 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα κοπανισμένη και κανελοζάχαρη).
Παρασκευή μελομακάρονων
Σε πήλινη λεκάνη - χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη επί 3/4 της ώρας. Ρίχνετε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη σόδα λιωμένη καλά μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού.
Προσθέτετε λίγο λίγο το σιμιγδάλι και το αλεύρι περασμένο από τρυπητό και ζυμώνετε πολύ καλά να ενωθούν με τα υλικά και να γίνει μια μάζα μέτρια. Πλάθετε τα μελομακάρονα και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 20 λεπτά περίπου. Τα μελώνετε και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.
Πηγή: Η νέα μαγειρική ζαχαροπλαστική του Ελληνικού σπιτιού-Σοφίας Απ. Σκούρα-Αθήναι 1960
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι 2
Για τη ζύμη:
5 φλιτζάνια του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 φλιτζάνια λάδι καλό
μισό φλιτζάνι ζάχαρη ψιλή
2 φλιτζάνι μέλι
μισό ποτήρι του κρασιού κονιάκ
το ζουμί δύο πορτοκαλιών και ενός πορτοκαλιού τη φλούδα ξυσμένη
1 κουτάλι μπέικον πάουντερ
Για το σιρόπι: 300 δράμια μέλι και 2 ποτήρια νερό
Παρασκευή μελομακάρονων
Βάζουμε το σιμιγδάλι στη λεκάνη, πυρώνομε το λάδι καλά, το ρίχνουμε μέσα στο σιμιγδάλι και το τρίβουμε με τα χέρια μας πολύ ώρα, να αναμιχτούν καλά, τότε βάζομε τη ζάχαρη και το μέλι, αφού πρώτα το βάλουμε λίγο στη φωτιά να αναλύσουν, ρίχνουμε και μισό ποτήρι του κρασιού νερό, τα μυρωδικά, τον ζωμό των πορτοκαλιών, το κονιάκ και το μπέικον πάουντερ, το οποίο ανακατέψαμε πριν με μια χούφτα αλεύρι. Τότε ζυμώνομε καλά τη ζύμη λίγη ώρα και πλάθομε τα μελομακάρονα σε διάφορα σχήματα.
Τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στην αρχή, και κατόπιν δυναμώνομε το φούρνο, και καθώς είναι ζεστά, τα ρίχνομε μέσα στο σιρόπι, το οποίο έχουμε ήδη βράσει και δέσει λίγο. Αφού βάλουμε μέσα τα μελομακάρονα, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τα αφήνουμε 5-6 λεπτά, τα βγάζομε με την τρυπητή κουτάλα, τα βάζουμε μέσα στην πιατέλα, τα πασπαλίζομε με μπόλικο ψιλοκοπανισμένο καρύδι, το οποίο έχουμε ανακατέψει με ζάχαρη και κανέλα.
Πηγή: Η νέα και καλύτερη μαγειρική ζαχαροπλαστική-Άντειας Παντούλη-Αθήναι 1954
Μελομακάρονα γεμιστά(Σπεσιαλιτέ Αστακού Ξηρομερίου)
Υλικά για τη ζύμη:
- μισό κιλό λάδι
- 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
- 1 ποτήρι του νερού αλισίβα
- 4 πορτοκάλια (ό χυμός και ή φλούδα ξυστή)
- 1 κουταλιά του γλυκού σόδα
- μισό ποτήρι κονιάκ
- μισό κιλό σιμιγδάλι
- 1 κιλό αλεύρι
Για τη γέμιση: αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα.
Για το μέλωμα: 2 ποτήρια του νερού μέλι, 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη, 3 ποτήρια του νερού νερό.
Παρασκευή μελομακάρονων
Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη την αλισίβα με το λάδι και τα χτυπάμε μισή ώρα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε ένα τέταρτο.
Ρίχνουμε το χυμό των πορτοκαλιών μαζί με τη σόδα, την ξυσμένη φλούδα και το κονιάκ, εξακολουθώντας το χτύπημα ένα τέταρτο περίπου. Τέλος, προσθέτουμε το σιμιγδάλι πρώτα και ύστερα το αλεύρι λίγο-λίγο, ώστε να γίνει ή ζύμη μαλακιά.
Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα. Τα ψήνουμε. Ψήνουμε και το σουσάμι. Καθαρίζουμε την καρυδόψιχα. Όλα αυτά τα χτυπάμε λίγα-λίγα στο γουδί. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε κανελογαρίφαλα σκόνη, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό, τόσο, όσο χρειάζεται για να δέσει το μίγμα.
Παίρνουμε λίγο απ’ αυτό το μίγμα, το τυλίγουμε σ’ ένα κομματάκι από τη ζύμη, το πλάθουμε και το τοποθετούμε σε ταψί ή λαμαρίνα. Συνεχίζουμε το ίδιο, ώσπου να τελειώσει το μίγμα.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Στο μεταξύ βράζουμε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό, να δέσει λίγο το σιρόπι. Όταν βγάλουμε τη λαμαρίνα από το φούρνο, ρίχνουμε μέσα το σιρόπι ζεστό και τ’ αφήνουμε να το απορροφήσουν τα μελομακάρονα.
Πηγή: Πατροπαράδοτες Ελληνικές συνταγές-17.000 Ελληνίδες νοικοκυρές γράφουν τις συνταγές του τόπου τους
Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω κουραμπιέδες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.