ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΣΠΟΡΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.!
Η έγκριση του κανονισμού θα σημάνει το τέλος τοπικών ποικιλιών
Φωνές από Βορρά και Νότο προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν συναδέλφους τους στην Ευρωβουλή να καταψηφιστεί διακομματικά η νομοθετική πρόταση που υποχρεώνει τους αγρότες της Ε.Ε. να μην αναπαράγουν τους σπόρους αλλά να τους αγοράζουν μόνο από πολυεθνικές.
Η εμπορική αξία της παγκόσμιας αγοράς σπόρων εκτιμάται σε περίπου 45 δισ. δολ.
Φραγμό στη μονοπώληση του ελέγχου της παραγωγής και εμπορίας των τροφίμων προσπαθούν να βάλουν ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες συμπαρατασσόμενοι απέναντι στην πρόταση κανονισμού που έχει καταθέσει η επιτροπή Υγείας της Ε.Ε. Βάσει της πρότασης, επιβάλλονται γραφειοκρατικά εμπόδια στους γεωργο-κτηνοτρόφους, αν δεν προσφεύγουν στις βιομηχανίες σπόρων.
Η αιτιολογία που προβάλλει η επιτροπή μέσω της γενικής γραμματείας της που έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των φυτών είναι ότι απλοποιεί τη νομοθεσία και τις 12 σχετικές οδηγίες που συμπεριλαμβάνει στον προταθέντα κανονισμό!
Πατέντα
Υπενθυμίζεται ότι η κανονική νομοθεσία που αφορά την εμπορία σπόρων ίσχυε από τη δεκαετία του 1960. Μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη στην Ε.Ε. των «27» είχαν (υποχρεωτικώς) ενσωματώσει το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. στην εθνική τους νομοθεσία.
Επί της ουσίας αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται σήμερα για τον έλεγχο της σποροπαραγωγής ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, με τη ραγδαία ανάπτυξη της γενετικής μηχανικής. Τότε έγινε η εισαγωγή του όρου της «βιομηχανικής πατέντας οργανισμών», αλλάζοντας τη φύση της ίδιας της γεωργίας.
Μόνο λίγες εταιρείες-κολοσσοί που δεν ξεπερνούν τη μία ντουζίνα (Syngenta-Dupont, Monsanto, Basf) ελέγχουν τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς.
Στο παιχνίδι συμμετέχει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Από τις αρχές του 2000 προώθησε συνθήκες και νομικές συμφωνίες όπως εκείνη για τα ζητήματα εμπορίου για τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορά περισσότερα από 140 κράτη και επιτρέπει το πατεντάρισμα γονιδίων, φυτών, ζώων, βακτηρίων, ιών κ.λπ.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζουν ότι με το νέο κανονισμό προβλέπονται: Απλούστεροι και ευέλικτοι κανόνες για την εμπορία σπόρων και άλλου φυτικού-αναπαραγωγικού υλικού με σκοπό να διασφαλιστούν η παραγωγικότητα, η προσαρμοστικότητα και η ποικιλότητα των καλλιεργειών και των δασών της Ευρώπης. Επίσης εξασφαλίζεται η προστασία της βιοποικιλότητας και της βιώσιμης γεωργίας κ.ά.
Έλεγχος τροφής
Δεν είναι έτσι τα πράγματα, αντιλέγει ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης επισημαίνοντας ότι «με τη δικαιολογία της προστασίας της αγροτικής παραγωγής κλιμακώνεται ο πόλεμος για τον έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές».
Με τροπολογία του ζητείται η «πλήρης απόρριψη της πρότασης». Προσπαθώ, λέει ο ευρωβουλευτής, να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου.
Η έγκριση του κανονισμού θα σημάνει και το τέλος των τοπικών ποικιλιών και την εξάρτηση του αγροτικού κόσμου από τους γίγαντες της γενετικής μηχανικής που προωθούν τα μεταλλαγμένα ως τη λύση-σωτηρία των προβλημάτων επισιτισμού παγκοσμίως.
Η νέα πραγματικότητα όμως θα διαμορφώσει ένα νέο νομικό, τεχνικά ασφυκτικό πλαίσιο, που θα απαγορεύει ακόμα και το μαρουλάκι στη γλάστρα.
Πηγή:Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013-Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ
Διαβάστε ακόμη:Σπόροι: διάρκεια ζωής
Όποιος γνωρίζει λίγα πράγματα από την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, καταλαβαίνει γιατί γίνονται όλα αυτά ....!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι την αποκάλυψη να μην έχει υπόψη του κάποιος λίγο μυαλό αν διαθέτει και αν τον ενδιέφεραν τα κοινά, έχει αντοληφθεί εδώ και καιρό τα εφιαλτικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες όλης της ανθρωπότητας (από εμβολιασμούς, αεροψεκασμούς, δηλητηριασμό των τροφίμων από τους ίδιους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, για την δολοφονική μόλυνση του νερού, τα φάρμακα) μέχρι την τοξικότητα της οικονομίας! Και τα οποία μια χαρά εφαρμόζονται όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν να βολεύονται περιμένοντας σωτήρες ή αρμαγεδδώνες, συνεχίζοντας να παραμένουν βολεμένοι στους καναπέδες τους και στην απαιδευσιά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤίποτα νέο δηλαδή. Μια χούφτα εθισμένων ανθρώπων συνεχίζουν τη σαπίλα των προηγούμενων ετών. Όποιος χρησιμοποιήσει λίγο το μυαλό του θα καταλάβει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό από το μεσαίωνα μέχρι σήμερα, παρολες τις επαναστάσεις, αιματοχυσίες, φωνές και δάκρυα. Γιατί ο άνθρωπος έχει αποτύχει να εξελιχθεί πνευματικά. Δεν φταίμε εμείς που είμαστε αδαής, αυτό μας μαθαίνουν απ' τη κούνια. Και αφού μας φάνε και μας χωνέψουν διάφορα στομάχια (γονείς, σχολείο, φίλοι, ηλικία, κοινωνία), όπως λέει και ο Ρόμπινς, καταλήγουμε μια καφέ αηδιαστική μάζα. Και τα σκατά είτε κουρνιάζουν στον καναπέ είτε είναι έξω στους δρόμους να διαμαρτύρονται, πάλι σκατά είναι, βρωμερά και αηδιαστικά.
Διαγραφήτο χειρότερο είναι πως θα κάναμε τα ίδια αν ειμασταν στη θέση τους
ΔιαγραφήΧαμός θα γίνει.Δεν πάει άλλο.Νομίζετε οτι θα το δεχτούν αυτό και σε άλλες χώρες?Ο κόσμος ξέρει πια.Θα τους τα σπάζουνε όλα παγκοσμίως.Όπως είπα..τους τρώει το κωλαράκι τους..θα την φάνε καλά λοιπόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΝΕΡΑΝΤΖΑΔΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΙΒΟΥΜΕ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΣΟΠΟΤΗΡΟ ΧΥΜΟ.
ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΡΑΣΟΠΟΤΗΡΟ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΥΜΟ
ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΝΕΡΟΥ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ.
ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΝΑΜΕ.
ΜΥΘΟΣ ΕΝΑ - ΤΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΚΡΑ.
ΜΥΘΟΣ ΔΥΟ - ΤΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΥΝΑ.
ΜΥΘΟΣ ΤΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ.
ΤΟ ΝΕΡΑΝΤΖΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ
ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΒΛΑΚΑΣ.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΜΑΣ.
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΠΑ.
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΟ ΨΗΤΟ.
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ.
ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ
ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.
ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ
Έχεις απόλυτο δίκιο.Εμείς τα μεταχειριζόμαστε όπως ακριβώς το περιγράφεις εδώ και..χρόνια.Μάλιστα τα στύβω και τα βάζουμε σε παγοκύστεις μιας χρήσεως και τα έχω στο καταψύκτη για λεμόνια όλο τον υπόλοιπο χρόνο.Φέτος δε φύτεψε ο άνδρας μου στο κτήμα μας 5 από αυτές.
ΔιαγραφήΔεν τολμώ να σου πω τίποτα παραπάνω από ένα "θερμά συγχαρητήρια"
ΑπάντησηΔιαγραφή