Διανύουμε την Εβδομάδα Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Copyright Week) παγκοσμίως, πλησιάζει η επέτειος του θανάτου του Aaron Swartz, και δύο χρόνια μετά τις διαδηλώσεις για τον SOPA έχει ξεκινήσει η χρονιά που θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Διάφοροι Οργανισμοί που ασχολούνται με το Διαδίκτυο, Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί αλλά και Εταιρείες συνεργάζονται το τελευταίο διάστημα για να διασφαλίσουν ότι οι φωνές των χρηστών του Διαδικτύου θα ακουστούν καθαρά σε σχέση με την αναδιάρθρωση του Νόμου. Τα Creative Commons, η Communia, το Open Knowledge Foundation, το Electronic Frontier Foundation και η Ευρωπαική Ένωση έχουν ξεκινήσει ήδη τον Δημόσιο Διάλογο για τις μεταρρύθμιση του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το μέλλον του Διαδικτύου, των Κοινών, του Δημόσιου Κτήματος και των Ορφανών Έργων.
Σύμφωνα με την Communia “Αν οι πολίτες και οι χρήστες δεν φροντίσουν οι ίδιοι να ακουστούν, το αποτέλεσμα της Συζήτησης της Ευρωπαικής Ένωσης και η αναδιάρθρωση του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας ενέχει τον κίνδυνο να περιορίσει και άλλο τα δικαιώματα μας στο Διαδίκτυο και να παρεμποδίσει τη δημιουργία, το διαμοιρασμό και την πρόσβαση στον πολιτισμό και την επιστήμη και να αποδυναμώσει το Κοινό Κτήμα”
Η Communia με στόχο να αποτρέψει κάτι τέτοιο ένωσε τις δυνάμεις της με διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και γενικά Φορείς για να δημιουργήσει ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τους πολίτες και τους επαγγελματίες να απαντήσουν στο Διάλογο της ΕΕ με τρόπο τέτοιο ώστε να προωθείται η πρόσβαση στον Πολιτισμό και να ενδυναμωθεί το Κοινό Κτήμα. Το εργαλείο αυτό μπορείτε να το βρείτε στην διεύθυνση youcan.fixcopyright.eu
Το εργαλείο αυτό σας επιτρέπει να δείτε 80 ερωτήσεις από τα επίσημα έγγραφα του Διαλόγου και τις απαντήσεις εκατοντάδων χρηστών, γονιών, δασκάλων και ακαδημαϊκών, ερευνητών, εταιριών και ελεύθερων επαγγελματιών βιβλιοθηκάριων, Bloggers και Οργανισμών. Υπάρχει η επιλογή να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις και το site προσφέρει βοήθεια και πληροφορίες για το πως να απαντήσετε.
Αν σας ενδιαφέρει το Σύστημα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και πως αυτό μπορεί να προωθήσει την καινοτομία και την πρόσβαση στο Πολιτισμό και την Έρευνα την ψηφιακή εποχή και αν νοιάζεστε για το Δημόσιο Κτήμα πάρτε λίγο χρόνο και μπείτε και εσείς στον Δημόσιο Διάλογο.
Δεν συμβαίνει πολύ συχνά οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να ακουστούν στις πολύπλοκες και πολύ συχνά δυσνόητες συζητήσεις για την Ευρωπαϊκή Πολιτική περί copyright. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει διάλογο για το πόσο σωστό είναι το υπάρχον πλαίσιο της Οδηγίας 2001 Copyright in the Information Society. Η συγκεκριμένη οδηγία καθόρισε τις ελευθερίες που έχει κάποιος χρήστης περιεχομένου χωρίς αδειοδότηση από τον δημιουργό για εκπαιδευτικούς λόγους, για άτομα με ειδικές ανάγκες και για πρόσβαση στην πολιτισμική κληρονομιά ή για προσωπική κρίση.
Αυτές οι ελευθερίες είναι καίριας σημασίας στην διαμόρφωση του copyright, στο τι περιορίζεται από το νόμο και τι είναι ελεύθερο για χρήση. Πιέζοντας να καθιερωθούν αυτές οι ελευθερίες και να αυξηθούν ή να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι εξαιρέσεις στο Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, στόχος είναι να έχουμε ένα πιο δίκαιο σύστημα προστασίας των δημιουργικών έργων που προστατεύει μεν τα δικαιώματα των δημιουργών αλλά δεν περιορίζει την πρόσβαση στην γνώση και τον πολιτισμό στη κοινωνία σαν σύνολο. Ο διάλογος που έχει ανοίξει η Επιτροπή δίνει την ευκαιρία να ενισχύσουμε αυτό το επιχείρημα αρκεί να υπάρχει συμμετοχή.
Σαν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουμε στα Κοινά και να φροντίσουμε η αναδιάρθρωση του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας να προάγει τη δημιουργία, τον διαμοιρασμό, την καινοτομία και να ταιριάζει καλύτερα στη φύση ενός από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, ενός εργαλείου που έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, τις τέχνες, την πολιτική και την κοινωνία την ίδια, του Διαδικτύου.
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2014 | CreativeCommons
Διαβάστε ακόμη:Το παραμύθι της ανάπτυξης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.