Το ξύπνημα των σπόρων

Το ξύπνημα των σπόρων

Προβλάστηση σπόρων

Πέρασε επιτέλους ο χειμώνας...
Έφτασε η ώρα να ξεκινήσουμε το σπορείο μας για τα καλοκαιρινά κηπευτικά, αν φυσικά θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία του «ξυπνήματος» των σπόρων και να μην αγοράσουμε έτοιμα φυντάνια άγνωστης προέλευσης και γονιμότητας. Τα σποράκια από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, αφού ακολούθησαν αυστηρά τη διαδικασία επιλογής, καθαρισμού και ξήρανσης, αποθηκεύτηκαν αεροστεγώς είτε σε γυάλινα βαζάκια, είτε σε πλαστικά κουτιά, είτε στο ψυγείο τα είδη που για να βλαστήσουν πρέπει να περάσουν ένα δυνατό τεχνητό χειμώνα (πυρηνόκαρπα).

Το ξύπνημα των σπόρων

Στη φύση για να βλαστήσει ένα σπόρος από μόνος του, θα πρέπει να έχουν ευνοήσει ένα σωρό συνθήκες. Να έχει θαφτεί με χώμα 3-4 φορές το ύψος του, να μην έχουν προλάβει να βγουν παρασιτικά φυτά πριν από αυτόν, την ώρα που η θερμοκρασία είναι ιδανική το χώμα που βρίσκεται να έχει υγρασία, να μην πατηθεί όταν ξεπροβάλλει κι ένα σωρό άλλα...

Το ξύπνημα των σπόρων

Εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιγράψουμε αυτές τις ιδανικές συνθήκες από τη φύση και να καταφέρουμε να βλαστήσουν οι σπόροι μας μέσα σε ένα δωμάτιο χωρίς ατσαλιές.

Για την προβλάστηση σπόρων Θα χρειαστούμε:

  • Ένα πλαστικό δοχείο για καλούπι περίπου στο μέγεθος της χαρτοπετσέτας.
  • Ένα ρολό χαρτί κουζίνας. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα τυπωμένα χαρτιά για ευνόητους λόγους.
  • Πλαστικές διαφανείς σακούλες.
  • Αυτοκόλλητες ετικέτες για να μη μπερδέψουμε τις ποικιλίες.
  • Νερό βροχής ή από καθαρή πηγή. Αν δεν έχουμε, τότε αναγκαστικά από τη βρύση.

Κόβουμε μονοκόμματο χαρτί από το ρολό περίπου 50cm. Αυτό αντιστοιχεί σε τέσσερα κομμάτια ενωμένα. Τα δύο θα είναι ο πάτος και τα άλλα δύο το σκέπασμα. Τα δύο τα στρώνουμε στην κάτω μεριά του πλαστικού κουτιού. Στη συνέχεια τα βρέχουμε τόσο ώστε να υγρανθεί το χαρτί, όχι όμως να περισσεύει νερό. Σκορπίζουμε τους σπόρους που θέλουμε και μετά τους σκεπάζουμε με το υπόλοιπο χαρτί. Ρίχνουμε πάλι λίγο νεράκι ώστε να υγρανθεί και το επάνω μέρος και πιέζουμε ελαφρά τις άκρες του χαρτιού ώστε όλο στο σύνολό του να είναι επίπεδο.

Το ξύπνημα των σπόρων

Σε μια από τις πλαστικές σακούλες αφού έχουμε γράψει στην αυτοκόλλητη ετικέτα κάθε χρήσιμη πληροφορία για τα σποράκια που θα περιέχονται, κάνουμε καμιά 10αριά τρυπούλες στο σημείο που θα καταλήξει το βρεγμένο χαρτί με τα σποράκια.

Το ξύπνημα των σπόρων

Τοποθετούμε προσεκτικά τους σπόρους στη σακούλα κι αυτό ήταν! Δεν έχουμε πλέον παρά να τα τοποθετήσουμε σε ένα ζεστό μέρος, πάντα αντιγράφοντας τη μάνα φύση, και να ελέγχουμε μέρα παρά μέρα αν το τα χαρτιά με τους σπόρους είναι αρκετά υγρά ή πότε θα ξεπροβάλλουν οι ριζούλες τους. Στη φάση αυτή ο ήλιος δε χρειάζεται. Φυσικά θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ένα αρκούντως ζεστό περιβάλλον.

Το ξύπνημα των σπόρων

Δε θα χρειαστεί να περιμένουμε και πολύ. Οι ιδανικές συνθήκες που προσφέραμε στα νεογνά θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της ρίζας. Πρώτοι οι σπόροι από τα ηλιοτρόπια θα γεννηθούν. Θα ακολουθήσουν οι ντομάτες, τα φασόλια, οι κατιφέδες και τα βασιλικά (δεν πιστεύω να τα αγοράζετε!) και αρκετά αργότερα οι μελιτζάνες, οι πιπεριές οι κολοκυθιές και τελευταίες οι λούφες.
Ήρθε πια η ώρα να πάρουν την πρώτη γεύση από χώμα. Θέλουμε καλής ποιότητας κομπόστα και καθαρά χέρια.

Το ξύπνημα των σπόρων

Οι καπνιστές καλό θα ήταν να φορούν γάντια ή να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους. Η αναλογία για το βάθος φυτέματος ισχύει και σε αυτή τη φάση. Δε μετράμε το ύψος του σπόρου μαζί με τη ρίζα. Μονάχα το σπόρο. Προσέχουμε λοιπόν ο σπόρος να θαφτεί με χώμα 3-4 φορές το μέγεθός του. Και φυσικά η ρίζα να είναι προς τα κάτω. Τη συνέχεια την ξέρετε οι περισσότεροι. Για όσους νέους καλλιεργητές δεν την γνωρίζουν ας διαβάσουν το άλλο αρθράκι που έχω γράψει «Το δικό μας σπορείο λαχανικών».
Ας συμπληρώσω και λίγο τη διαδικασία για τα πυρηνόκαρπα μιας και τα ανέφερα παραπάνω. Αφού βγάλουμε τα κουκούτσια από το ψυγείο θα πρέπει να σπάσουμε πολύ προσεκτικά το σκληρό εξωτερικό περίβλημα για να επισπεύσουμε την όλη διαδικασία. Κατά τα άλλα ακολουθούνται οι διαδικασίες όπως και για τους σπόρους των κηπευτικών.

Το ξύπνημα των σπόρων

Στην φωτογραφία βλέπετε κουκούτσια βερικοκιάς με επιτυχία βλάστησης 100%. Σήμερα που μιλάμε είναι ολόκληρα δεντράκια.

Τι θα πετύχουμε με όλο αυτό;
Μεγάλη οικονομία σπόρων. Θα ξέρουμε πως οι σπόροι που δε θα βγάλουν ριζούλα είναι στείροι.
Θα αποφύγουμε τον κόπο του ξεριζώματος στα σποροδοχεία, άμα τύχει και φυτρώσουν περισσότεροι από ένας.
Μπορούμε να διαλέξουμε τους πιο «ζωηρούς» και να έχουμε εύρωστα φυτά.
Αυτοί που σπέρνουν απευθείας στο χωράφι δε θα έχουν κενά στις σειρές αν σπέρνουν πια προβλαστημένους σπόρους.
Μέσα από την όλη διαδικασία μπορεί να ανοίξει η διάθεση σε κάποιους και να ξεκινήσουν να βάλουν στη διατροφή τους τα φύτρα. Αναζητήστε πληροφορίες γι΄αυτό κι επιφυλάσσομαι για εκτενές άρθρο.
Τέλος είναι υπέροχη η αίσθηση του να ζεις το θαύμα της φύσης από τον σπόρο μέχρι τη μάρανση του φυτού στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Είναι ένα καταπληκτικό μάθημα για την εισαγωγή των παιδιών στην κηπουρική. Είναι ένα είδος αντίστασης σε εκείνους που θέλουν να έχουν τον έλεγχο της τροφής μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να διαθέτουμε λίγο από το χρόνο μας για να ξυπνάμε τους σπόρους. Τους δικούς μας σπόρους...

Διαβάστε ακόμη:Σπόροι: διάρκεια ζωής

24 σχόλια:

  1. Αυτη η μεθοδος με τη σακουλα δουλευει με ολους τους σπορους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους ηλιόσπορους τους βγάζουμε από το στόφλι τους?
    Φωτεινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφη η ανάρτησή σας και χρήσιμη όπως πάντα.
    Οι καπνιστές γιατί παρακαλώ δεν επιτρέπεται να φυτέψουν τους σπόρους αν δεν φορούν γάντια? Αστειευόσαστε μήπως θεωρώντας τους σπόρους ντελικάτους σαν μωρά ή είναι κάτι άλλο γιατί θορυβήθηκα! Να το χρησιμοποιήσω αν είναι ως επιχείρημα για να κόψει και ο σύζυγος το κάπνισμα! Αυτό οπωσδήποτε θα πιάσει γιατί καταπιάνεται κάθε χρόνο με τα σπορεία του και μάλλον δεν το ξέρει αυτό!
    Ευχαριστώ πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκο η απάντηση είναι πως δουλεύει με όλους τους σπόρους. Φαντάσου πως λειτουργεί σαν θερμοκοιτίδα.

    Φωτεινάκι ειδικά τους ηλιόσπορους δε χρειάζεται να τους βγάλουμε από το τσόφλι. Φυτρώνουν ταχύτατα.

    Τζωρτζίνα δεν αστειεύομαι. Καπνιστής κι εγώ (δυστυχώς). Θέλω να ολοκληρώσω τη μετάφραση μιας ιταλικής μελέτης για το θέμα και θα την αναρτήσω. Η τοξικότητα της νικοτίνης στο σπόρο θα παίξει ρόλλο στη μετέπειτα ανάπτυξη και απόδοση του φυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σας!
    ήθελα να ρωτήσω για σπόρους καστανιάς. βρήκα κάστανα με φύτρο κάτω από μία καστανιά αλλά κανένα δεν είχε ρίζα. αυτό σημαίνει ότι είναι στείρα? μάζεψα μερικά και έβαλα κάποια σε χώμα και κάποια σε βαμβάκι. όλα όμως ξεράθηκαν, παρόλο που τα πότιζα τακτικά. πρέπει να τα βάλω σε σακούλα?
    ευχαριστώ για την όποια συμβουλή,
    Ρόμπιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Robin όχι δε σημαίνει πως είναι στείρα.
    Για να είσαι αρκετά σίγουρος πως οι σπόροι θα γίνουν κάποια στιγμή δέντρα, θα πρέπει να τους τοποθετήσεις σε ψυγείο από Οκτώβρη μέχρι Φλεβάρη. Όταν βγουν από το ψυγείο, ακολουθείς τη διαδικασία που περιγράφω.
    Οι αμερικανοί χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα μόνο που αντί για χαρτί τοποθετούν τους σπόρους σε βρεγμένα βρύα. Απαραίτητες πάντα οι τρυπούλες στη σακούλα.
    Φυσικά η καστανιά πρόκειται για δέντρο που χρειάζεται υψόμετρο για να ευδοκιμήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φιτεψα σπορους κερασιας που μαζεψα πριν λιγεσ μερες αλα τους εβγαλα το σκλιρο τσοφλι.... οι σποροι θα βλαστισουν ????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σας κύριε Ανδριόπουλε διάβασα απο αλλο forum που ειχατε αναφέρει το ιδιο σύστημα με εφημερίδα σε κουτάκι, δημοσίευσα κάποια ερώτηση αλλά δεν το παρακολουθείτε μάλλον, τελικά αυτό το σύστημα ειναι καλύτερο η με την εφημερίδα?. Το εκανα πρώτη χρονιά φέτος το εβαλα ακριβώς οπως το περιγράψατε και οι σπόροι πιπεριάς μελιτζάνας 13 μέρες, και απο ριζάκια τίποτε, του δέ μαρουλιού μάλλον μου σαπίσανε δεν εβγαλαν ρίζα, ( Πρώτη φορά ασχολούμε με φύτευση σπόρων, νερό εβαζα στό κουτάκι λίγο κάτω κάτω, μήπως δεν εκανα κάτι καλά? και το ακούμπισα σε σημείο που ειχε περίπου 25 βαθμούς.
    Τώρα οταν λέτε ικανοποιητικά ριζάκια πόσο μήκος εννοείτε?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου Λεωνίδα. Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος μου είναι εξαιρετικά περιορισμένος και δεν γίνεται να παρακολουθώ τακτικά άλλα sites, το ftiaxno όμως το βλέπω καθημερινά.
    Αποφεύγουμε πλέον την εφημερίδα για την περιεκτικότητά της σε μελάνι και τα χημικά που συνεπάγονται από αυτό. Οι μελιτζάνες αργούν να φυτρώσουν, οπότε περίμενε ακόμα λίγο.
    Νερό δε θέλουμε να λιμνάζει κάπου. Το χαρτί θα πρέπει να είναι απλά υγρό. Το ότι σάπισαν οι σπόροι μαρουλιού σημαίνει είτε ύπαρξη πολύ νερού, είτε κακή ποιότητα σπόρου. Οι ρίζες αν είναι 5 φορές μεγαλύτερες από τον σπόρο είναι έτοιμος για φύτευση.

    Ιλιάνα, αν οι σπόροι είναι υγιείς, θα βλαστήσουν. Καλώς έκαμες και έβγαλες το τσόφλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ Κώστα για την απάντηση, θα σε ζαλίσω λιγάκι.
    Θα καταργήσω τίς εφημερίδες και θά κάνω αυτότο σύστημα.Βάζω 2 κομμάτια χαρτιού κουζίνας πάνω, και 2 κάτω ψεκάζω τά κομμάτια με ψεκαστηράκι το πάνω καί το κάτω τα ενώνω τά πατώ μαλακά και τά βάζω σε ναυλον σακουλάκια τα οποία τρυπώ απο την κάτω πλευρά? και τα δένω απο το ανοιγμα που εχουν, η οχι? αν τα βάλω το ενα πάνω στο αλλο σε ενα ταπεράκι μέσα και το ταπεράκι σε ενα σημείο λιγάκι ζεστό θα εχω πρόβλημα? Γιατί εσένα στην photo τά βλέπω απλωμένα σε τραπεζάκι.
    Επίσης το βάθος φύτευσης οταν λέμε 2 φορές το μέγεθος του σπόρου π.χ το φασόλι στο μήκος η το υψος?(στενή η φαρδιά πλευρά μετράμε?) γιατι αν ειναι απο την μεγάλη πρέπει να πάει στον πάτο απο το κουτάκι, τά κλασικά κουτάκια εχουν 6 πόντους βάθος. τώρα τα φασόλια με το μάτι κάτω?. τα αγγούρια και τα κολοκύθια με το μητάκι κάτω?
    Εχω και ενα θέμα με το πότισμα οταν τα βάλω στα κυπελάκια, εχω πάρει ειδικό χώμα για σπορείο, εχω φτιάξει μιά κατασκευή με κουνελόσυρμα και ναυλον γυρω γύρω και δεν στεγνώνει ευκολά το χώμα, τα ανοίγω βέβαια λίγο κάθε μέρα , κάθε πότε θέλει πότισμα για τι σε μερικά πάνω το χώμα εχει κάνει λίγο πρασινο.
    Συγνώμη για τις απανωτές ερωτήσεις αλλά πρώτη φορά ασχολούμε με τούς σπόρους συνήθως επαιρνα ετοιμα φυτάκια.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λεωνίδα, κάνε όπως περιγράφεις την πρώτη παράγραφο, αλλά δε κλείνεις κανένα άνοιγμα της σακούλας. Οι τρύπες να είναι στην επάνω μεριά. Καλό είναι να μη τα τοποθετείς το ένα πάνω στο άλλο για να μην έχεις πρόβλημα μουχλιάσματος.
    Βάθος φύτευσης υπολογίζεις το ύψος του σπόρου. Για τους μεγάλους σπόρους αγοράζεις μεγαλύτερα δοχεία. Και φυσικά φυτεύονται με το μυτάκι προς τα κάτω αφού αυτό είναι η ρίζα του σπόρου.
    Η πρασινάδα στο σπορείο σου δηλώνει υπερβολικό πότισμα και ανεπαρκή αερισμό. Πρέπει άμεσα να ανοίξεις τρύπες στο νάϋλον. Επαναλαμβάνω πως τα φυτά χρειάζονται υγρασία κι όχι υπερβολή στο νερό.
    Καλή επιτυχία στην πρώτη σου προσπάθεια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κώστα σε ευχαριστώ για τίς απαντήσεις σου και τον κόπο που κάνεις να βοηθήσεις και εμάς τους ασχετους στο αθλημα....
    Οσον αφορά το πράσινο πάνω, η αλήθεια ειναι οτι για κάμποσο καιρό στην αρχή δεν ανοιγα τα καπάκια καθόλου, μετά που τα ανοίγω το πράσινο σχεδόν εξαφανίστηκε, φοβάμαι νά κάνω τρύπες στα νάυλον, διότι εδώ στο χωριό κάνει κάτι 8ρια νοτιάδες και δεν πιστέυω να μείνει τίποτε ορθιο.Φαντάσου ειναι μακρόστενα κουτιά 30 πόντοι Χ 1,5 μέτρο και χωράνε 4 βάσεις των 20 κουτακιών εκαστο δηλαδή 80 κουτάκια το καθένα και εχω φτιάξει 2 γύρω γύρω κουνελόσυρμα και μετά ναυλον, και ανοιγόμενα καπάκια.
    Δες για να καταλάβεις https://dl.dropboxusercontent.com/u/36622855/IMG_20140228_154731.jpg
    Για τα σακουλάκια κατάλαβα πλήρως.
    Τώρα η τελευταία μου ερώτηση γιατι αρκετά σε ζάλισα, γιατί δεν ξέρω αν εχει σημασία και οι γνώμες διαφέρουν.
    Κοίτα πώς φυτεύω στα κλασικά κουτάκια. Εχω σε μια μεγάλη λεκάνη χώμα σπορείου, γεμίζω μέχρι πάνω το κουτάκι, πατώ το χώμα ελάχιστα, ποτίζω καλά με ενα ψιλό σωληνάκι μέχρι να τρέχει το νερό απο κάτω. Τό χωμα τώρα εχει κατέβει 1, 1,5 δάκτυλο. Τί κάνω τώρα. Τα μέν ψιλά σποράκια ντομάτα πιπεριά μελιτζάνα κτλ, τα ακουμπώ πανω στο βρεγμένο χώμα και συμπηρώνω ελάχιστο χώμα μέχρι να σκεπαστούν, στους δε μεγαλύτερους αγγούρια κολοκύθια φασόλια κτλ, τους βουλιάζω μέσα στο χώμα αναλόγως και πάλι σημπληρώνω απο πάνω λίγο χώμα μέχρι να γεμίσει μέχρι πάνω και ποτίζω λίγο με το ψεκαστηράκι νερό.
    Ειναι αυτό σωστό? η αλλοι λένε γεμίζουν μέχρι πάλω χώμα στεγνό φυτεύουν το σπόρο αναλόγως και ποτίζουν καλά μετά? αλλά οπως το χώμα υποχωρεί δεν θα κατέβει και ο σπόρος ποιό βαθιά?, μετά δεν πρέπει να συμπληρώσουν χώμα?

    Ευχαριστώ για ολα, καλό Πάσχα οτι επιθυμείς με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λεωνίδα ο τρόπος που τοποθετείς τους σπόρους είναι μια χαρά! Ίσως σου φαίνονται περίπλοκα όλα αυτά, αλλά θα δεις που σε κανα δυό χρόνια θα τα κάνεις μηχανικά.
    Η κατασκευή σου είναι μια χαρά, αλλά αν είχες χώρο καλό θα ήταν να δοκιμάσεις την κατασκευή που έχω κάνει με παλέτες στο άρθρο "το δικό μου σπορείο λαχανικών". Μπορείς να τη στηρίξεις και στο χώμα χωρίς να φοβάσαι τους δυνατούς ανέμους.
    Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κώστα γειά και πάλι, την εχω δεί την κατασκευή σου χώρο εχω αφθονο παλλέτες δεν εχω, αφ'ενος αφετέρου τα 160 κυπελάκια που παίρνουν οι δύο μου κατασκευές ειναι υπερ αρκετά για μένα, δεν βάζω πάρα πολλά. Εδώ που ζώ στον Αποκόρωνα Χανίων οι πέτρες ειναι πολύ περισότερες απο το χώμα, εχω πολύ χωράφι ( ο Θεός να το κάνει) διότι στους λάκους που κάνεις βρίσκεις μασίφ πλάκες απο κάτω δεν ειναι ευκολο, δεν ειναι σαν το χωράφι που βλέπω στίς φωτό που εχεις αναρτήσει,.... που τέτοια τύχη, εχω βρεί ενα κομματάκι που εχει λίγο παραπάνω χώμα καιτα βάζω εκεί, το εχω περιφράξει μέσα στην περίφραξη που εχω γιατί απο αδέσποτα ζώα κατσίκια πρόβατα αλλο τίποτε.....
    Κάτι τελευταίο. Τό χώμα που πήρα ειναι οτι καλύτερο για σπορείο με ολα τα συστατικά. Τά φυτάκια μέχρι να τά φυτέψω κάτω με το καλό, θέλουν τίποτε αλλο εκτός απο νερό? κάτι δυναμωτικό, διάβασα για τσουκνιδόζουμο, κτλ... ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λεωνίδα κάθε τόπος έχει τη δική του ευλογία. Άμα θέλει ο άνθρωπος φυτεύει παντού! Το χωραφάκι που βλέπεις για να το κάνω καλλιεργήσιμο έχω μεταφέρει τόνους ξεβρασμένα φύκια από τη θάλασσα και τόνους κομπόστας που παρασκεύασα ο ίδιος. Παρόλα αυτά καμιά φορά οι δυσκολίες είναι που σου δίνουν το κίνητρο να συνεχίσεις...
    Τώρα για τα φυντανάκια.Μη τους ρίξεις τίποτα σ΄αυτή τη φάση. Από την τελική μεταφύτευση και μετά τα συζητάμε. Μόνο νερό, ήλιο κι αεράκι για να γυμνάζεται ο αδύναμος κορμός τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νασε καλά να ρωτήσω κάτι άλλο. Διαβάσα ότι καλό είναι καθε μέρα να ψεκαζουμε τα φυτακια με ψεκαστηρακι τα φύλλα τους ισχύει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κώστα γειά, ελπίζω το Πάσχα να περάσετε καλά,ηθελα να ρωτήσω κάτι. Εδώ και καμμιά εβδομάδα, εβαλα κάτω τα πρώτα φυτάκια απο το σπορείο, αγγουράκια, κολοκυθάκια και φασολάκια καμμιά 15ρια.Το ασχημο ειναι οτι μετά 2-3 μέρες εριξε για 2 μέρες πολύ δυνατές βροχές, και είχε και δυνατό αέρα, σήμερα να καταλάβεις είχε 31 βαθμούς.
    Ειδα πάνω τους και αρκετά μυρμηγκάκια, και προκειμένου να τους ρίξω θειάφι η θειοχαλκίνη επιδή ηταν πολύ φρεσκοφυτεμένα και οχι πάρα πολύ ανεπτυγμένα προτίμησα και εριξα (το ειχα κάνει καί πέρισυ αλλά οχι τόσο πρόωρα), το οικολογικό σε 1 λίτρο νερό 1 κουταλάκι AVA, 1 κουταλάκι οινόπνευμα, και 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα, και τα ψέκασα. Τα μερμύγκάκια μυγάκια κτλ ψοφήσανε, αλλά στο φυτά ποιό πολύ στίς αγγουριές,και λίγο στίς κολοκυθιές και εχουν κιτρινίσει λίγο τα κάτω φύλλα οχι βέβαια σε τρομερό βαθμό και σε κάποια σημεία εχει σαν στοίγματα ασπρα λίγα, αλλά οταν τα εβαλα κάτω ηταν καταπράσινα. Δεν εκανα καλά? Υπάρχει τίποτε που μπορώ νά κάνω? Γιατί μετά την βροχή εχω ακούσει για σύρικα κτλ..
    Σήμερα εβαλα ντομάτες καμιά 20ρια και κάτι φασολάκια.
    Οτι μεγαλώνει το βάζω κάτι. Ερασιτέχνης βλέπεις....
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Λεωνίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Τα νεαρά φυτά δεν χρειάζονται ψεκασμούς. Τουλάχιστον όχι στις δοσολογίες που συνιστώνται για τα μεγαλωμένα. Οπότε κάνεις μια δραματική μείωση των συστατικών σε σχέση με το νερό και ψεκάζεις. Για τα αρχικά στάδια ανάπτυξης μπορείς σε 5lt νερού να διαλύεις 1 κουταλάκι του γλυκού χαλκούχο σκεύασμα και να ψεκάζεις προληπτικά.Ούτε ava ούτε οινόπνευμα. Το κιτρίνισμα στα κάτω φύλλα ίσως να πρόκειται για φυσιολογικό μαρασμό, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
    Τέλος προσπαθήστε να κάνετε τις αναρτήσεις σας στις σωστές ενότητες για να βοηθούνται όλοι από τις τυχόν ερωτήσεις. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά μόνο τη βλάστηση των σπόρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευχαριστώ για την απάντηση και εχεις δίκιο για το post στο λάθος σημείο αλλά δεν ξέρω ποιά post παρακολουθείς και επειδή εχεις μεγάλη πείρα δημοσίευσα εδώ,
    Εψαξα στο forum για το χαλκούχο σκεύασμα αλλά δεν βρήκα τίποτε, και δεν βρήκα να εχει μπάρα αναζήτησης του site.Mήπως εχεις κανένα link η που ακριβώς να το ψάξω? Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος4/9/19, 7:15 μ.μ.

    Τους σκληρούς σπόρους τους σπάμε πρέπει πρώτα και μετά τους βάζουμε στο βάζο να βλαστησουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μία ερώτηση ενός "πρωτάρη", τόσο απλή που μπορεί και να γελάσετε :) (υπόψη, δεν έχω βρει πουθενά στο ίντερνετ την απάντηση)! Αφού προβλαστήσουν οι σπόροι κι έχουν βγάλει μια φύτρα, μετά ο σπόρος φυτεύεται με τη φύτρα προς τα πάνω; Ή στα πλάγια; Εγώ επειδή δεν ήξερα, σκέφτηκα να μιμηθώ τη φύση και φύτεψα τον σπόρο στα πλάγια, σε βάθος όσο 3-4 σπόροι σε πάχος (βελανιδιάς, έχουν κάποιο σεβαστό πάχος). Αν είναι, φαντάζομαι θα βρει τον δρόμο της προς την επιφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα σας και χρόνια πολλά.
    Έχω αγοράσει πρόσφατα σπόρους σολανόδενδρου και θα ήθελα τη γνώμη σας για τον τρόπο φύτευσης-αφύπνισης. Σκέφτομαι εμβάπτιση του σπόρου σε διάλυμα acandian για τρεις ώρες και αφού στεγνώσει σε γλάστρα με πλούσιο χώμα και κάλυψη της γλάστρας με δεκάλιτρη μπουκάλα νερού. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου ακούγετε μια χαρά, διατηρήστε την υγρασία στην γλάστρα και καλή επιτυχία, προσωπικά δεν έχω φυτέψει από σπόρο για να γνωρίζω σε πόσες μέρες φυτρώνουν

      Διαγραφή
  23. καλησπερα εχω θεμα με σπορους μαρουλιου δεν φυτρονουν με τιποτα ειναι σακουλακια απο φυτοριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.