Σελίδες

Υγιεινές συνταγές με πλιγούρι

Φαγητά και συνταγές με πλιγούρι

Πως μαγειρεύουμε το πλιγούρι: Παραδοσιακές συνταγές
Αυτό το «ξεχασμένο» αλλά πεντανόστιμο δημητριακό μπορεί να αντικαταστήσει στα πιάτα μας το ρύζι και είναι δέκα φορές πιο ωφέλιμο και υγιεινό. Το πλιγούρι είναι γεμάτο φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β, βιταμίνη Ε που βοηθάει στην καλή λειτουργία του καρδααγγειακού συστήματος, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.
Μάλιστα έχει αποδειχθεί πως η συστηματική του κατανάλωση μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ ενδείκνυται και για τη δίαιτα των διαβητικών.

«Ριζότο» με πλιγούρι και αποξηραμένο βερίκοκο

Για 4 άτομα • Χρόνος προετοιμασίας: 25'

Υγιεινές συνταγές με πλιγούρι

Υλικά
1/3 φλιτζ. Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γραμμ. αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα στη μέση
1 ½ φλιτζ. Πλιγούρι
½ φλιτζ. γλυκό λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 κ.γλ. κάρι
Αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
2-3 κ.σ. μαϊντανό ή/και άνηθο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητική κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 6'-7’ να μαλακώσει και να γλυκάνει. Προσθέτουμε τα βερίκοκα κομμένα στη μέση και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3'-4' ακόμη. Τότε ρίχνουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.
Πασπαλίζουμε με το κάρι και το αφήνουμε να βγάλει το άρωμά του. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε λίγο λίγο με μια κουτάλα το ζωμό λαχανικών, τον οποίο φροντίζουμε να διατηρούμε ζεστό. Περιμένουμε να «πιει» το πλιγούρι κάθε κουταλιά πριν ρίξουμε την επόμενη, όπως κάνουμε και με το κανονικό ριζότο. Φροντίζουμε, όμως, να δοκιμάζουμε τακτικά, γιατί το πλιγούρι ψήνεται πιο γρήγορα από το ρύζι και δεν θέλουμε να παραβράσει. Αλατοπιπερώνουμε με μέτρο.
Μόλις χυλώσει το πλιγούρι, το αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως, «ραντίζοντας» κάθε πιάτο με λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά για έξτρα άρωμα.

Σαλάτα πλιγούρι με κολοκύθα

Για 4 άτομα • Χρόνος προετοιμασίας: 30'

Υγιεινές συνταγές με πλιγούρι

Υλικά
1 ½ φλιτζ. πλιγούρι
1 ζωμός λαχανικών
400 γραμμ. κολοκύθα κομμένη σε καρέ
2 ντομάτες σε καρέ
1/3 φλιτζ. Ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι (φρέσκο ή ξερό)
Αλάτι, πιπέρι
4 κ.σ. μπαλσάμικο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Βάζουμε το πλιγούρι σε λεκάνη. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και περιχύνουμε με βραστό νερό, τόσο ώστε να καλύψει το πλιγούρι και να εξέχει κι ένα δάχτυλο. Ανακατεύουμε να διαλυθεί ο ζωμός και καλύπτουμε με πετσέτα. Αφήνουμε το πλιγούρι στην άκρη να πιει το νερό και να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κολοκύθα. Την καθαρίζουμε προσεκτικά από τη φλούδα, αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε την ψίχα σε καρέ. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και ραντίζουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στον αέρα για 20' να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Μόλις φουσκώσει χο πλιγούρι, το αφρατεύουμε με το πιρούνι μας και το αδειάζουμε στη σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα καρέ κολοκύθας, μαζί με τα ζουμιά που έχουν βγάλει στο ταψί, και την ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε με μέτρο. Χτυπάμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο και περιχύνουμε τη σαλάτα πριν σερβίρουμε.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω πλιγούρι

3 σχόλια:

  1. ναι είναι αλήθεια, τώρα δεν φτιάχνουμε κοτέτσια στις κότες αλλά ξενοδοχεία, άσε που τώρα κάνουν και χρυσά αυγά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραία πατέντα με το μεταφερόμενο κοτέτσι.Δεν πρέπει να είναι δύσκολο στην κατασκευή από όσο είδα στο βίντεο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειμαι ο Τασος απο Πατρα.θελω να μετακομισω στην Μεσσηνια και να ξεκινησω με κοτες ωοτοκιας οποτε χρειαζομαι καποιον να με προσανατολισει με καποιες χρησιμες πληροφοριες. παραθετω το e mail Μου stathatost@gmail.com ευχαριστω προκαταβολικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ