Σελίδες

Πως κάνουμε το νερό πόσιμο

Πως κάνουμε το νερό πόσιμο

Πως γίνετε το νερό πόσιμο

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το νερό πόσιμο και νερό από άγνωστη πηγή, φυσική η τεχνική, πρέπει πάντα να τυχαίνει μίας τέτοιας επεξεργασίας.
Ασφαλώς, αν δεν υπάρχει τρόπος να κάνετε ασφαλές το νερό που θα πιείτε και δεν βρίσκετε άλλη πηγή, τότε η επιλογή είναι απλή: Το πίνεις και μπορεί να πεθάνεις ή δεν το πίνεις και σίγουρα πεθαίνεις.

• Βράστε το
Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε πως το νερό είναι 100% ασφαλές είναι να το βράσετε για δέκα λεπτά. Αυτό λένε τα περισσότερα βιβλία και οι ειδικοί και είναι θαυμάσιο αν έχετε αρκετά καυσόξυλα για να διατηρήσετε μία φωτιά τόσο πολύ. Είναι επίσης χρονοβόρο, καθώς απαιτείται χρόνος για να αναφτεί η φωτιά, να βράσει το νερό και να κρυώσει ώστε να μπορείτε να το πιείτε. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να ξαναρχίσετε από την αρχή.
Το ιδανικό, λοιπόν, είναι δέκα λεπτά βράσιμο αν διαθέτετε δοχείο και καύσιμα. Αν δεν έχετε τόσα καύσιμα ή χρόνο, μειώστε στα πέντε λεπτά, εκτός και αν το νερό είναι πραγματικά βρώμικο και λασπωμένο.
Αν υπάρχουν ελάχιστα καύσιμα, ένα λεπτό σε σιγανό βρασμό αποδίδει σχεδόν πάντα, και εγώ, προσωπικά, αυτό μόνο κάνω. Σε πραγματική έλλειψη καυσίμων, απλώς ζεστάνετε το νερό μέχρι να πάρει μία βράση, και το πιθανότερο είναι πώς θα γίνει πόσιμο. Πάντως, σίγουρα θα είναι ασφαλέστερο από πριν.

• Χρησιμοποιήστε Χημικά
Σε ιδανικές συνθήκες, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε από τις φανταχτερές ταμπλέτες και τα υγρά που υποτίθεται πως απολυμαίνουν το νερό.
Ένας επιζών σπάνια έχει πρόσβαση σε τέτοιες ουσίες τού εμπορίου, ας δούμε λοιπόν κάποιους αυτοσχέδιους τρόπους για να επεξεργαστείτε το νερό χημικά.
Η χλωρίνη είναι θαυμάσιο μέσο απολύμανσης, βρίσκεται σε όλο τον κόσμο και είναι εύκολη στην χρήση. Υπάρχουν πολλές συνταγές για την ποσότητα, αλλά εγώ προσπαθώ να κρατήσω τα πράγματα απλά και χρησιμοποιώ την συνταγή «Άφθονη», αρκεί να είναι ασφαλής. Βασικά, μία κουταλιά του γλυκού ανά τέσσερα λίτρα δεν θα σας βλάψει.

Κανόνες Προσθήκης Χλωρίνης για Καθαρισμό του Νερού:

  • 1 σταγόνα αναλογίας 10% για κάθε λίτρο
  • 10 σταγόνες αναλογίας 1% για κάθε λίτρο
  • 5 σταγόνες αναλογίας 10% για κάθε γαλόνι ~ 4 λίτρα
  • 50 σταγόνες αναλογίας 1% για κάθε γαλόνι

Διπλασιάστε τις παραπάνω ποσότητες σε πολύ βρώμικο νερό

Προσθέστε την χλωρίνη, κουνήστε δυνατά, αφήστε το μείγμα να ενεργήσει 15-30 λεπτά και πιείτε. Οι περισσότεροι πίνουν καθημερινά λίγο χλώριο μαζί με το νερό της βρύσης τους, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το χλώριο σκοτώνει πολλά, αν όχι όλα τα παράσιτα και αν είναι το μόνο που έχετε, χρησιμοποιήστε το άφοβα.

Ιώδιο
Το ιώδιο είναι επίσης καλός τρόπος για την απολύμανση του πόσιμου νερού. Απλώς αργεί περισσότερο, γι’ αυτό αφήστε το να ενεργήσει κάπου 30 λεπτά, ή 60 λεπτά εάν κάνει πολύ κρύο.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχω πάντα στο κουτί των πρώτων βοηθειών ιώδιο σε σταγόνες. Όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μικρό τραύμα, αν δεν έχετε νερό να το καθαρίσετε, αλλά επίσης είναι και ένας τρόπος για να έχετε ασφαλέστερο νερό.
Τα περισσότερα βάμματα ιωδίου πουλιούνται σε σκούρα γυάλινα μπουκαλάκια με περιεκτικότητα 2%. Ρίξτε λίγες σταγόνες στο νερό σας, ανακατέψτε και αφήστε να περάσουν 30 λεπτά πριν το καταναλώσετε.

Σταγόνες Προσθήκης Ιωδίου 2% για Καθαρισμό του Νερού:
2 σταγόνες ανά λίτρο
10 σταγόνες ανά γαλόνι

• Διηθήστε το
Μπορείτε να αγοράσετε πολλών ειδών φίλτρα, τα οποία και πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που είναι διαθέσιμα. Συνήθως όμως δεν υπάρχουν και έτσι χρειάζεται κάποια μέθοδος διήθησης ώστε αν μη τί άλλο να απαλλαγείτε από τα μεγαλύτερα ζωύφια και τα άλλα σκουπίδια.
Το νερό φιλτράρεται καλύτερα μέσα από στρώσεις υλικού. Βρείτε μερικές κάλτσες, παντελόνια, ή φουλάρια και δέστε τα σε ένα τρίποδο από ξύλα - οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μία σειρά από στρώματα μέσα από τα οποία να κυλάει το νερό. Ή χρησιμοποιήστε οτιδήποτε άλλο βρείτε, όπως ένα μπιτόνι νερού με τον πάτο κομμένο και αναποδογυρισμένο χωρίς καπάκι, έτσι ώστε το νερό να διηθείται μέσα από αυτό.

Μόλις έχετε έτοιμες τις στρώσεις (αν υπάρχει μόνο μία στρώση, έστω αυτή), τότε χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε φυσικό υλικό υπάρχει γύρω σας ως φίλτρο νερού (σκεφτείτε τα φίλτρα άνθρακα).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμμο, πηλό, πέτρες, χώμα, κάρβουνα από την φωτιά σας, ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο υλικό ως φίλτρο νερού. Σημασία έχει να βάζετε τα μεγαλύτερα αντικείμενα στην κορυφή, και μετά να κάνετε στρώματα με το πιο ψιλό υλικό στον πάτο. Βεβαιωθείτε πώς χρησιμοποιείτε το πιο λεπτό ύφασμα στον πάτο, ώστε τα μικρότερα σωματίδια να μην παρασυρθούν μέσα στο δοχείο σας.
Αν υπάρχει πολύ νερό, όπως ένα ρυάκι, καλό είναι να αφήσετε το νερό να τρέξει μέσα από το φίλτρο για αρκετή ώρα ώστε να ξεπλύνετε και να διυλίσετε τυχόν σωματίδια και άσχημες γεύσεις ή οσμές.
Λυτή η μέθοδος φιλτραρίσματος δεν θα σκοτώσει ούτε θα αφαιρέσει τα παράσιτα των εντέρων, μα θα δώσει στο νερό καλύτερη οσμή και γεύση και θα μειώσει το σύνολο των βακτηριδίων.

• Σουρώστε το
Αν πραγματικά δεν έχετε τίποτα, και δεν έχετε την πολυτέλεια να σκίσετε τα ρούχα σας για να κάνετε ένα πρόχειρο φίλτρο, τότε κάποιες φορές είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την Μητέρα Φύση ως σουρωτήρι τού νερόλακκου.
Ανοίξτε μία τρύπα κοντά στην πηγή τού νερού και αφήστε την να γεμίσει. Μετά πιείτε. Σκάψτε κάπου 30 εκατοστά μακριά από την όχθη του ποταμού ή της λίμνης, σε βάθος 30 περίπου εκατοστών.

• Λιάστε το
Αν δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βράσετε, να διηθήσετε, ή να επεξεργαστείτε με κάποιον άλλο τρόπο το νερό σας, αφήστε τον ήλιο να κάνει την δουλειά για εσάς. Οι υπεριώδεις ακτίνες του μπορούν να κάνουν το νερό ασφαλές.
Ένα καθαρό πλαστικό μπουκάλι είναι ιδανικό, αλλά οτιδήποτε διαφανές μπορεί να χρησιμεύσει, ακόμα και μία πλαστική σακούλα με κλείσιμο ή ένα κομμάτι πλαστικού. Γεμίζετε μέχρι βάθος 10 εκατοστών, επειδή οι υπεριώδεις ακτίνες δύσκολα διαπερνούν περισσότερο.

Πάρτε το νερό που έχετε, φιλτράρετε ώστε να αφαιρέσετε τα σωματίδια που εμποδίζουν τον ήλιο, βάλτε το νερό στο καθαρότερο διαφανές πλαστικό ή γυάλινο δοχείο που έχετε, γεμίστε το σχεδόν ως επάνω, κουνήστε το για να οξυγονωθεί και μετά κλείστε το ώστε να μην μπαίνει αέρας.
Μετά αφήστε το στον ήλιο όσο περισσότερο μπορείτε. Βάλτε το πάνω σε κάτι μαύρο ή ζεστό, όπως έναν σκούρο βράχο ή μεταλλική επιφάνεια για να αυξήσετε την θερμοκρασία του. Όσο πιο ζεστό, τόσο καλύτερα. Όσο περισσότερο μείνει στον ήλιο, τόσο το καλύτερο.

Βασικές Συμβουλές για το Λιάσιμο του Νερού:
Σε μία ζεστή ημέρα το νερό φτάνει στους 50° C (την επιθυμητή θερμοκρασία) μέσα σε μία περίπου ώρα.
Αν έχει ήλιο αλλά δεν κάνει πολλή ζέστη, χρειάζεται περίπου έξι ώρες.
Αν δεν κάνει καθόλου ζέστη μα η ημέρα είναι ηλιόλουστη, μπορεί να χρειαστούν 12 ώρες, ή όλη την ήμερα. Αν έχει συνεχώς συννεφιά, τότε αφήστε το νερό έξω για δύο ολόκληρες ημέρες.

Το μόνο πρόβλημα με αυτή την τεχνική είναι πώς τα βακτηρίδια αναπτύσσονται πάλι, αντίθετα με το βρασμένο νερό το οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε για λίγο. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, καλό είναι να βγάζετε τα δοχεία σας έξω το πρωί και να πίνετε το νερό όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Με άλλα λόγια, πρέπει να πίνετε κάθε ημέρα το νερό που καθαρίσατε.

Τελικά, μπορείτε να κάνετε το νερό ασφαλέστερο στην πόση μόνο με το να βγάλετε στον ήλιο. Σαν τελευταία λύση, ακόμα και ένας κουβάς ή άλλο δοχείο που εκθέτει το νερό στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει κάπως. Φροντίστε μόνο να πίνετε το νερό από το πάνω μέρος του δοχείου, αφού πρώτα αυτό μείνει για αρκετή ώρα εκτεθειμένο.

Πηγή:Εγχειρίδιο επιβίωσης ειδικών δυνάμεων

Διαβάστε ακόμη:Πόσιμο νερό και φίλτρα

26 σχόλια:

  1. Σήμερα παρατήρησα κάποιο πρόβλημα σε μερικά από τα φυτά μου
    (Habanero και Jalapeno) και στεναχωρήθηκα,οι βλαστοί σε ένα σημείο φαίνονται σαν πληγωμένοι σαν κάποιος δηλαδή να τους ζούληξε με το νύχι με αποτέλεσμα να γέρνουν και να σωριάζονται στο έδαφος δεν ξέρω τι ακριβώς φταίει θέλω να τονίσω πως τα φυτά είναι στα κυπελλάκια με σκέτη χωνεμένη κοπριά τα έχω βγάλει έξω εδώ και μερικές μέρες όμως καλυμμένα με ναύλον (μικρό θερμοκήπιο) και σε μέρος που δεν τα χτυπάει ο βοριάς απλά είμαι αρκετά βόρεια σε υψόμετρο 750μ και ο καιρός είναι άστατος και βροχερός και τις νύχτες η θερμοκρασία πέφτει κάτω απο τους 10°C.
    Προτείνεται κάποια λύση ώστε τουλάχιστον να γλιτώσω τα υπόλοιπα φυτά μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα! οσο αφορα το μελισσοκερι, αν αγορασουμε απο καταστημα βιολογικων προιοντων; θα ειναι εξισου το ιδιο σκαρτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και συγχαρητηρια για το blog, είναι εμπνευστικο!!!
    Θα ηθελα να ρωτησω πως ποτιζουμε και αν χρειαζεται κατι ιδαιτερο η μεντα, το δεντρολιβανο και η λεβαντα; Βρηκα κατατοπιστικο το σχολιο σχετικα με τη ριγανη, ποτισμα κλπ
    Ευχαριστωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. pia meri tou dentrolibanou xrisimopiounte ta anthi ? I kai ta filla?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το δεντρολίβανο το μαζεύουμε πάντα όταν έχει και το λουλούδι
    και φυσικά χρησιμοποιούμε μαζί και τα 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μεντα θελει υγρασια. Περισσοτερο νερο απο τα αλλα δυο, που καλο ειναι να στεγνωνει το χωμα και μετα να τα ποτιζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Bouronikos Giorgios8/5/14, 10:29 π.μ.

    Καλημέρα σε όλους

    Βρήκα συμπτωματικά το site σας και ομολογώ πως με έχει καταπλήξει ευχάριστα. Θα ήθελα την βοήθεια της ευρύτερης παρέας. Είμαι και εγώ φίλος των καυτερών και θα ήθελα να μου υποδείξετε : 1) Μία ποικιλία πράσινης καυτερής πιπεριάς (για φαγητό) 2) Μία ποικιλία κόκκινης πιπεριάς για αποξήρανση και άλεσμα. Θα ήθελα να είναι πολύ καυτερά και να μου πείτε που μπορώ να προμηθευτώ φυτά ή σπόρους. Επειδή καταλαβαίνω πως η επιλογή θα είναι δύσκολη σας παρακαλώ θα ήθελα να μου υποδείξετε τις ευκολότερες (για το κλίμα της Θεσσαλονίκης) ποικιλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργο οι african bird σου κάνει για αποξήρανση και άλεσμα και είναι από τις πιό καυτερές που ευδοκιμούν εύκολα στο κλίμα της Ελλάδας. Για πράσινη καυτερή φαγητού δεν γνωρίζω. Οι καυτερές habanero που αναφέρω δεν κάνουν για τα βόρεια κλίματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιάννη μπορεί να ήταν από το κρύο μπορεί από έντομο, αν βρήκες άκρη πες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχει στα φαρμακεία σε κάψουλες,τις οποίες τις σπάς και βγάζουν ένα λαδάκι.Μπορείς ακόμη και να την καταπιείς αυτήν σα βιταμίνη Ε!Είναι πολύ οικονομικές,ονομάζονται Eviol.Αλλά δε γνωρίζω αναλογία.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. επιδει φτιαχνω κεραλοιφες με μεγαλες ποσοτητες παιδια στην ομονοια,μενανδρου 42 εχουν το καλυτερο και το πιο αγνο μελισσοκερι και το πιο φθηνο της αγορας το εχουν ψαξει πολυ οι ανθρωποι αληθεια, εχω παει παντου και εκει βρηκα το καλυτερο....εχουν και δικες τους κεραλοιφες και lip balm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σας!Θελω να φτιαξω κεραλοιφη για κρυολογημα γριπη. Θελω να ρωτησω σε τη μορφη πρεπει να ειναι ο ευκαλιπτοσ-μεντα-φασκομηλο που θα χρησιμοποιησω ,π.χ. αιθεραιο ελαιο τι ακριβως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κεραλοιφη για γριπη λεει ο αλλος... η κεραλοιφη δεν ειναι γιατρικο γριπης ουτε κρυολογηματος ουτε τιποτα τετοιο. Μας αρεσουν οι μυθοι τελικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν είναι γιατρικό,όχι,αλλά έχω διαβάσει ότι αν περιέχει και ευκάλυπτο,κάνει καλό στην βουλωμένη μύτη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πλάκα κάνεις.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. an gnwrizei kapoios to antidoto tou karph as mas to pei dioti exw trofodothsei ta zwa mou me megalh posothta kai mou psofane!einai epeigon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. γιώργος κ.8/1/15, 9:39 π.μ.

    Νομίζω δεν χρειαζόταν να τις πετάξεις στα σκουπίδια. Την λίγο πιο πηχτή μπορούσες να την βάλεις πάλι σε bain marie και να προσθέσεις λίγο ελαιόλαδο. Και στην πιο αραιή να προσθέσεις λίγο κερί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καταπληκτική η συνταγή!!! Είναι βάλσαμο η κηραλοιφή!
    Κεράκι αγνό, ευωδιαστό και πάμφθηνο βρήκα στην λαϊκή στον πάγκο με το μέλι!!!! Δυστυχώς ο παππούλης μου δεν φτιάχνει μέλι πια λόγω ηλικίας αλλά η μυρωδιά όπως την περιγράφει το άρθρο είναι σωστό κριτήριο για την αγνότητα του κεριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπορείς να φτιάξεις έλαιο με χαμομηλάκι και να το προσθεσεις ετσι σκετο το βοτανο δεν γίνεται! Το χαμομηλελαιο φτιάχνεται και σπίτι! λαδάκι και χαμομήλι σε μπεν μαρι για 4-5 ώρες σε χαμηλή φωτια και είναι έτοιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. γιώργος8/2/15, 6:02 μ.μ.

    http://europepmc.org/abstract/med/8741021

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. μπορω να βαλω βαλσαμολαδο και αιθεριο ελαιο σιτρονελας και να το χρησιμοποιω σαν αποθητικο για τα κουνουπια; μια κοπελα μου ειπε οτι το μελισοκερι προσελκυει τις μελισσες και δεν πρεπει να την χρησιμοποιουμε το καλοκαιρι... ισχυει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα θα ήθελα να ρωτήσω για το σκευος στο μπεν μαρι μπορεί να είναι μεταλλικό η θα χει θέμα με οξειδωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φυσικά σε καλό ανοξείδωτο και ποτέ σε αλουμινένιο σκεύος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εξαιρετικη Σελιδα Μπραβο στον-στην Διμιουργο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ