Σελίδες

Συνταγή: Τραχανάς γλυκό

Παραδοσιακές συνταγές γλυκών με τραχανά

Συνταγή: Τραχανάς: γλυκό

Γλυκό: Τραχανόπιτα με σιρόπι

Υλικά για το φύλλο:

  • 750 γραμ. αλεύρι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι καλό
  • νερό

Υλικά για τη γέμιση:

  • 3 χούφτες τραχανάς γλυκός σπιτικός
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι καρύδι κομμένο
  • κανέλα και γαρίφαλο σκόνη

Υλικά για το ψήσιμο:
1 μπουκάλι γάλα

Για το σιρόπι:

  • 4 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό

Βάζουμε σε σουπιέρα το αλεύρι, το λάδι και νερό και τα ανακατεύουμε, να γίνει μια κανονική ζύμη. Την πλάθουμε με τα χέρια πάνω σε μάρμαρο και τη χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Μ’ αυτά ανοίγουμε 6 φύλλα ψιλά.
Κόβουμε τα καρύδια και τα βάζουμε σε σουπιέρα. Προσθέτουμε το ένα ποτήρι ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρίφαλα.

Σε άλλη σουπιέρα ρίχνουμε τον τραχανά και νερό, μέχρι να σκεπαστεί. Τον αφήνουμε να φουσκώσει.

Λαδώνουμε ταψί No 34 και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Το πασπαλίζουμε με κανέλα. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο. Ρίχνουμε αραιά τραχανά και καρύδια. Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Από πάνω στρώνουμε δύο φύλλα και ρίχνουμε λάδι.
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και τη βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μια ώρα. Μετά τη μια ώρα ανοίγουμε το φούρνο και ρίχνουμε ένα μπουκάλι γάλα.
Αφού ψηθεί 30 λεπτά ακόμη, τη βγάζουμε και ρίχνουμε το σιρόπι, που έχουμε στο μεταξύ ετοιμάσει με τη ζάχαρη και το νερό και το αφήσαμε να κρυώσει.

Γλυκό: Τραχανόπιτα νηστίσιμη

Υλικά:

  • μισό κιλό ταχίνι
  • μισό κιλό αλεύρι
  • μισό κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι τού κρασιού αλισίβα
  • 2 πορτοκάλια (ο χυμός)
  • 1 κουταλιά κανελογαρίφαλα
  • 2-3 καρύδια καθαρισμένα και κοπανισμένα
  • 3 κουταλάκια μπαίκιν πάουντερ

Παρασκευή γλυκού με τραχανά:
Βάζουμε σε λεκάνη πήλινη το ταχίνι με τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε με το χέρι.
Προσθέτουμε το πορτοκαλόζουμο, τα κανελογαρίφαλα, την αλισίβα, τη μπαίκιν κοσκινισμένη με λίγο αλεύρι, τα καρύδια και τέλος το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
Στρώνουμε το χυλό σε καλά λαδωμένο ταψί και τον ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Πηγή: Πατροπαράδοτες Ελληνικής συνταγές-17.000 Ελληνίδες νοικοκυρές γράφουν τις συνταγές του τόπου τους

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σπιτικό τραχανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ