Σελίδες

Βερικοκιά: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Βερικοκιά: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Καλλιέργεια και πολλαπλασιασμός βερικοκιάς

Η βερικοκιά είναι δέντρο με γρήγορη καρποφορία και σε συνδυασμό με την πρωιμότητα και ωραιότητα του προϊόντος της έχει καταστεί ένα από τα προσφιλέστερα οπωροφόρα δέντρα.
Κατάγεται από την Κίνα και στην Ελλάδα ήρθε απ την Ιταλία κατά τον πρώτον αιώνα μ. X. και γι αυτήν μιλούν διάφοροι ιστορικοί, όπως ο Πλίνιος, ο Διοσκουρίδης και αργότερα ο Γαληνός (129—201 μ. X.).

Η βερικοκιά αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες στην χώρα μας όπως και τις ψηλές του καλοκαιριού, όμως φοβάται πολύ τις απότομες ατμοσφαιρικές μεταβολές κατά την περίοδο της βλάστησης και περισσότερο σε αυτήν της ανθοφορίας, επειδή ανθίζει νωρίς -συχνά νωρίτερα και απ την αμυγδαλιά- με συνέπεια να κινδυνεύει απ τους παγετούς της άνοιξης που καταστρέφουν τα άνθη της. Οπότε το καλύτερο κλίμα για την καλλιέργειά της, είναι αυτό απ το οποίο απουσιάζουν οι παγετοί και οι ομίχλες της άνοιξης.

Έδαφος
Ως προς το έδαφος, έχει λίγες απαιτήσεις και μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση, όμως απ την σύσταση του, εξαρτάται η καρποφορία και ιδίως η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Προτιμά εδάφη ελαφριά, που δεν κρατούν νερό και ασβεστώδη, ενώ πάει καλά και σε αμμώδη, σχιστολιθικά ή και χαλικώδη που δεν κρατούν νερά.
Η βερικοκιά, φοβάται την υγρασία παρά την ξηρασία. Σε εδάφη συμπαγή, ψυχρά που συγκρατούν υπερβολική υγρασία παρουσιάζει μεν ζωηρή βλάστηση αλλά μικρή παραγωγή και καρπούς κακής ποιότητας, άνευ αρώματος και γεύσεως, ενώ υποφέρει από προσβολές όπως της κομμίωσης και της σηψιρριζίας με αποτέλεσμα την απότομη ξήρανση.

Σπορά και πολλαπλασιασμός βερικοκιάς

Η βερικοκιά πολλαπλασιάζεται μόνο με σπόρο και εμβολιασμό. Τα φυτά από σπόρο είναι υγιέστερα και παράγουν καρπούς μεν μικρούς, αλλά γλυκούς και πολύ αρωματικούς. Επειδή όμως αποκλίνουν συνήθως προς τον άγριο τύπο, έχουν ανάγκη εμβολιασμού με την επιθυμητή ποικιλία.
Για την δημιουργία φυτών από σπόρο, πρέπει να χρησιμοποιούνται προερχόμενοι από ώριμους καρπούς και από δένδρα μέσης ηλικίας που είναι εύρωστα και απαλλαγμένα από ασθένειες. Αναλόγως τής χρησιμοποιούμενης ποικιλίας, οι επιλεγμένοι σπόροι βερικοκιάς σπέρνονται επί τόπου, μετά από προβλάστηση ή μη, εντός μικρών λάκκων, σε βάθος 4-5 πόντων και περιποιούμαστε τα δενδρύλλια μέχρι να μεγαλώσουν.

Μόνο ενοφθαλμισμός γίνεται για τον εμβολιασμό τής βερικοκιάς. Ή την άνοιξη με διατηρούμενα εμβόλια του προηγούμενου χρόνου, είτε τον Ιούλιο - Αύγουστο, με νέους οφθαλμούς απ τους βλαστούς του έτους, ή το φθινόπωρο με καμωμένους οφθαλμούς.
Η βερικοκιά καλλιεργείται σε οπωρώνες ή σε αυλές των οικιών, στις οποίες μάλιστα ευδοκιμεί και καλύτερα, λόγω της προστασίας που τυγχάνει από τους ανέμους και τους παγετούς. Στην συστηματική εκμετάλλευση οι αποστάσεις πρέπει να είναι 6-8 μ. αναλόγως τής ποιότητας του εδάφους, των χρησιμοποιούμενων υποκειμένων και των ποικιλιών.

Η βερικοκιά από σπόρο προσαρμόζεται στα πτωχά, ξηρά, ασβεστώδη και βαθιά εδάφη, αλλά τα αποκτώμενα δένδρα είναι περιορισμένης αναπτύξεως και αντοχής, ταυτόχρονα δε μικρής αποδοτικότατος.
Η αμυγδαλιά αποτελεί εξαιρετικό υποκείμενο για τα ξηρά, αλλά πλούσια και βαθιά εδάφη και τα δένδρα είναι εύρωστα, παραγωγικά και μακρόβια. Ο εμβολιασμός όμως της βερικοκιάς στη αμυγδαλιά, πρέπει να γίνει τον πρώτο χρόνο.
Η δαμασκηνιά από σπόρο είναι το καλύτερο υποκείμενο για τους βορειότερους τόπους, όπως και για τα συμπαγή, υγρά και πολύ ποτιζόμενα εδάφη. Από τις ποικιλίες αυτής, καλύτερη θεωρείται η κορομηλιά.

Κλάδεμα
Επειδή το χαμηλό σχήμα είναι προτιμότερο, το νέο δενδρύλλιο θα πρέπει να κοπεί στους 30-50 πόντους απ το έδαφος, σε σημείο που παρουσιάζει ζωηρούς και καλά διαμορφωμένους οφθαλμούς.
Το σχήμα τους δέντρου πρέπει να έχει σχήμα κυπέλου ή κανονικού, δηλαδή να αφήσουμε την φυσική του τάση. Για το σχήμα του κυπέλλου, τον επόμενο χρόνο, διατηρούνται μόνον 3-4 βλαστοί που βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις, άλλα με διαφορετικές κατευθύνσεις.

Περιποιήσεις
Πρέπει να κάνουμε 2-3 σκαλίσματα διαδοχικά κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού για την συγκράτηση τής υγρασίας και την καταστροφή των αγρίων χόρτων. Κατά την εκτέλεση όμως αυτών πρέπει να καταβάλλεται μεγάλη προσοχή, ώστε να μη κόβουμε η τραυματίζουμε ρίζες ή τον κορμό του δέντρου, γιατί εξ αιτίας αυτού προκαλείται κομμίωση και συχνά η καταστροφή του.
Σε τόπους δροσερούς που διατηρούν σχετική υγρασία, η βερικοκιά μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς καθόλου ποτίσματα όταν είναι εμβολιασμένη σε αμυγδαλιά. Σε τόπους όμως ξηρούς, είναι απαραίτητα τα ποτίσματα ανά 15-20 μέρες, απ την άνθηση και μέχρι την ωρίμανση, αν θέλουμε να έχουμε εκλεκτής ποιότητας καρπούς.

Λίπανση
Η βερικοκιά είναι σχετικώς απαιτητική, ιδίως όταν μπει στη καρποφορία. Απ τα συνθετικά λιπάσματα συνιστάται ο τύπος 4-10-10 με 3-4 κιλά ανά δένδρο. Αν χρησιμοποιηθεί κοπριά, αυτή πρέπει να είναι απολύτως χωνεμένη και η αναλογία είναι 20-25 κιλά ανά δέντρο.
Οι κύριες λιπάνσεις, πρέπει να γίνονται πριν μπει ο χειμώνας και να συμπληρώνουμε την περίοδο των σκαλισμάτων την άνοιξη. Εξαιρετικά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε με την εφαρμογή χλωρής λίπανσης.

Παραγωγή
Η βερικοκιά εισέρχεται στην καρποφορία από το 3ο-4ο έτος από τη φύτευσή της και την αυξάνει προοδευτικά για να φθάσει σε πλήρη ακμή παραγωγής το 12ο -16ο έτος, όταν σε ελεύθερο σχηματισμό και ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να ξεπεράσει τα 100 κιλά. Συνήθως εξακολουθεί να παρουσιάζει πλούσιες αποδόσεις μέχρι το 35-40 έτος της ηλικίας της.

Διαβάστε ακόμη:Ποτό και γλυκό με βερίκοκο

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/3/18, 10:47 π.μ.

    Γεια σας ειχα μια βερυκοκια στο μπαλκονι η οποια ηταν 30 χρονων. Η γλαστρα ηταν αρκετα μεγαλη αλλα το δεντρο φυσικα ειχε σταματησει να αναπτυσσεται. Αποφασισα τελικα να την τοποθετησω σε ενα μεγαλο παρτερι εξω απο το σπιτι μου. Το μονο προβλημα που αντιμετωπιζω ειναι οτι μου φανηκε σαν να ηταν λιγο ξερο το δεντρο... Ειχε δλδ αρκετα κλαδια τα οποια ηταν ξερα. Υπαρχει καποιος τροπος να καταλαβω αν το δεντρο ειναι τελειως ξερω ? Δυστυχως απο λουλουδια ειχε μονο ενα πανω του. Ευχαριστω για το χρονο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά ο χρόνος ζωής της βερικοκιάς δεν είναι πάνω από 30 χρόνια .... καλύτερα να φυτέψεις μία καινούργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα πω ότι δεν είναι αλήθεια, σε τι δένδρο όμως ήταν μπολιασμένη η βερικοκιά?

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος8/10/18, 8:23 π.μ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΒΕΡΥΚΟΚΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΖΗΣΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΞΕΡΑΘΗΚΕ ΟΜΩΣ ΠΡΟΛΑΒΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΝΙΟ ΚΑΡΠΟ ΣΕ ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΑ ΜΕΤΑ 40 ΜΕΡΕΣ ΕΙΧΑ ΤΗ ΧΑΡΑ ΝΑ ΔΩ ΜΙΚΡΟ ΣΑ ΝΥΧΙ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΦΥΤΡΟ.

    Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΥΤΡΩΜΕΝΟ ΚΑΡΠΟ; ΠΟΙΟ ΧΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΩΣ ΑΠΛΕΤΟ ΣΑ ΜΙΚΡΟ ΦΥΤΟ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ; ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΤΟ ΠΟΤΙΖΩ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάλτε το σε μια γλάστρα με καλό χώμα κομπόστας, σε μέρος με ήλιο και προστατέψετε το το χειμώνα όσο μπορείτε από την παγωνιά.
      Τώρα από το σπόρο μπορεί να μην βγει ο ίδιος καρπός για αυτό την ποικιλία αυτή την κεντρώνουν, το δέντρο όμως θα είναι ανθεκτικότατο και ας κάνει μικρότερους καρπούς, αλλιώς το κεντρώνετε... νερό θέλει από την άνοιξη εκτός αν δεν βρέχει καθόλου...

      Διαγραφή
  4. Χαίρετε! Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε μία βερυκοκιά με τη διαδικασία της καταβολάδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σας, το 2012 μου έδωσαν ένα μικρό κλαδάκι βερικοκιάς να το φυτέψω. Ήταν "πιασμένο" σε γλαστράκι. Σήμερα είναι ένα δεντράκι περίπου 2 μέτρων. Περιμέναμε φέτος ότι θα έδινε τουλάχιστον άνθη. Δεν έγινε τίποτε. Δείχνει εύρωστο χωρίς ίχνη αρρώστιας. Θέλω να σας ρωτήσω τι έχουμε κάνει λάθος. Χρειάζεται μήπως εμβολιασμό; Κλάδεμα; (Μόλις πέρσι από τον κύριο κορμό του έβγαλε 3-4 διακλαδώσεις). Στα γύρω σπίτια υπάρχουν βερικοκιές άρα δεν πρέπει να φταίει το χώμα. Είναι φυτεμένο σε ηλιόλουστο χώρο σε υψόμετρο 100-150 μέτρων μέσα σε αυλή κοντά στο σπίτι. Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο μέτρα είναι λίγα μικρό για τα χρόνια του, τα δέντρα από σπόρο κάνουν 7 χρόνια για να δώσουν καρπό, λογικά του χρόνου πρέπει να δώσει και αυτό, εκτός εάν έχει κάποια αρρώστια

      Διαγραφή
  6. Γειά σας. ΄Εχω μια βερυκοκιά στην αυλή μου που έκανε κάθε χρόνο αρκετά βερύκοκα γλυκά και αρωματικά. Πέρισυ και φέτος έκανε πολύ λίγα, και επίσης παρατήρησα κάτι σάν ρετσίνη σε μερικά σημεία στον κορμό. Ξέρω ότι είναι ασθένεια. Τί μπορώ να κάνω από τώρα και στο εξής για να τη σώσω? Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σας. Δείτε λίγο εδώ τους τρόπους αντιμετώπισης https://plantpro.gr/disease/F53/1130200

      Διαγραφή
  7. γεια σας εχω μια βερικοκια που φαινεται πολυ υγιής, ανθοφορει παρα πολυ ειναι φανταστικη με δυναμη τα κλαδια της ειναι περιπου 4 ετων περισυ κρατησε μονο ενα καρπο και φετος ουτε ενα, τι πρεπει να κανω, φετος περιμενα οτι θα εχει περισσοτερους καρπους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πέρσι ήταν η χρονιά τους, βερικοκιά που είχε να κάνει 20 χρόνια έκανε, δυστυχώς δεν εμπιστεύομαι πλέον τους φυτωριούχους... μόνο από παλιά δέντρα που τα φτιάχνουμε μόνοι μας

      Διαγραφή
  8. πως να αποθηκευσω σωστα σπορους πυρηνοκαρπων?στο ψυγειο η εκτος ψυγειου?ποσες μερες να αφησω τα κουκουτσια να ξεραθουν πριν τα αποθηκευσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο σπόρος της βερικοκιάς δυστυχώς διατηρήτε μόνο για ένα μήνα δείτε εδώ αναλυτικά:

      Σπόροι: διάρκεια ζωής
      https://www.ftiaxno.gr/2012/10/blog-post_186.html

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ