Σελίδες

Χαμομήλι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Χαμομήλι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Το χαμομήλι και οι χρήσεις του

Το χαμομήλι είναι βέβαιο ότι θαυμάσια σπάει την πέτρα, μερικοί το παίρνουν σαν σιρόπι ή σαν έγχυμα, άλλοι εισάγουν τον χυμό στη κύστη με ένεση, η γνώμη μου είναι ότι αυτό είναι το λάθος. Όταν λαμβάνετε μισή δραχμή το πρωί μαζί με λευκό κρασί, είναι καλύτερο από όλα. Το ότι είναι θαυμάσιο για την πέτρα φαίνεται από αυτά που έχω δει και δοκιμάσει. Μία πέτρα βγαλμένη από το σώμα ενός ανθρώπου, τυλιγμένη σε χαμομήλι σε σύντομο χρόνο διαλύεται.
Είναι επωφελής σε όλα τα είδη της θέρμης. Ευκολύνει τους πόνους από τους κολικούς και την πέτρα και όλους τους πόνους της κοιλιάς. Το λάδι που φτιάχνετε με το χαμομήλι χρησιμοποιείτε στις σκληρύνσεις, τις κράμπες, τους πόνους των συνδέσμων, των τενόντων ή οποιουδήποτε μέρους του σώματος.
Πηγή: Culperer’s Complete herbal

Η Ανθεμίς (αρχ. ελλ. ἀνθεμίς = ἄνθος - Επιστημονικό όνομα Anthemis) είναι γένος αρωματικών ανθοφόρων φυτών της οικογένειας των Συνθέτων.
Η ονομασία ανθεμίς χρησιμοποιείτο ήδη από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους για τα είδη που σήμερα ονομάζονται Matricaria Chamomilla (το πιο κοινό είδος χαμομηλιού), Anthemis tinctoria και Anthemis rosea. Σήμερα στην Ελλάδα τα είδη του γένους Ανθεμίς είναι γνωστά ως μαργαρίτες και άγριο χαμομήλι.

Χαμομήλι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Κατά τους αρχαίου Έλληνες
Ανθεμίδα: άλλοι την αποκαλούν «λευκάνθεμο», άλλοι «ηράνθεμο», επειδή ανθίζει την άνοιξη, άλλοι «χαμομήλι», επειδή μοιάζει στη μυρωδιά με τα μήλα, άλλοι «μηλάνθεμο», άλλοι «χρυσοκαλλία» και άλλοι «καλλία».

Περιγραφή
Αυτής υπάρχουν τρία είδη, τα οποία διαφέρουν μόνο στα άνθη βλαστοί μιας σπιθαμής, με τη μορφή θάμνου, οι οποίοι έχουν πολλές διακλαδώσεις, μικρά φυλλαράκια, λεπτά, και κεφάλια σφαιρικά τα οποία από μέσα έχουν μικρό λουλουδάκι λευκό και χρυσάφι, ενώ απ’ έξω περιβάλλεται κυκλικά από λευκά ή κίτρινα ή πορφυρόχρωμα φυλλαράκια στο μέγεθος του απήγανου. Φυτρώνει σε πετρώδεις περιοχές και δίπλα στους δρόμους, ενώ μαζεύεται την άνοιξη.

Χαμομήλι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Χρήσεις του χαμομηλιού

Οι ρίζες, τα άνθη και το φυτό έχουν την ιδιότητα να θερμαίνουν και να λεπταίνουν όταν πίνονται και όταν γίνονται ατμόλουτρα, προκαλούν την έμμηνο ρύση, αποβάλλουν τα έμβρυα, τις πέτρες και τα ούρα- πίνονται και για τις φουσκώσεις και τις συστροφές των εντέρων, ενώ καθαρίζουν και τον ίκτερο και θεραπεύουν όσους πάσχουν από το συκώτι τους.

Το αφέψημά τους χρησιμοποιείται στα ατμόλουτρα για τις παθήσεις της ουροδόχου κύστης.

Πιο χρήσιμη για όσους έχουν πέτρα είναι αυτή που έχει πορφυρόχρωμο άνθος (Anthemis rosea), η οποία στο σύνολό της είναι μεγαλύτερη και η οποία αποκαλείται ιδιαίτερα «ηράνθεμο», το αποκαλούμενο «λευκάνθεμο» και το «χρυσάνθεμο» είναι πιο διουρητικό.

Χαμομήλι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Αν γίνουν κατάπλασμα, θεραπεύουν τα συρίγγια του δακρυικού ασκού, ενώ όταν μασιούνται, θεραπεύουν τις άφθες του στόματος. Τις χρησιμοποιούν μερικοί ως αλοιφή λιώνοντας τες μαζί με λάδι για την αναστολή των περιοδικά επανεμφανιζόμενων πυρετών.

Πρέπει να φυλάγονται τα φύλλα και τα άνθη, κοπανίζοντας ξεχωριστά καθένα από αυτά και πλάθοντάς τα σε δισκία, και ξεραίνοντας τη ρίζα.

Όταν χρειαστεί, πρέπει να δίνουμε δύο μέρη του άνθους, ένα του βοτάνου και της ρίζας, και άλλοτε ένα μέρος από το άνθος και δύο από το φυτό, διπλασιάζοντας την ποσότητα καθενός εναλλάξ κάθε μέρα, πρέπει δε να πίνονται με νερωμένο μελόκρασο.

Πηγή: Διοσκουρίδης-Περί ύλης ιατρικής Γ’

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Διαβάστε ακόμη:Φλόμος: φαρμακευτικές ιδιότητες

16 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίες πληροφορίες και ενημερωτικό το σάιτ σας. Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση. Μένουμε στην Κρήτη για ευνοήτους λόγους δεν δίνω ακριβή τοποθεσία. Μας προτείνουν να αναλάβουμε ικογενειακώς μια φάρμα με αρκετά άλογα και φανταστικό πολύ-πολύ χώρο με σταύλους και λοιπές ευκολίες, θα ήθελα να μάθω πόσο περίπου ετησίως στοιχίζει ένα άλογο ? Τα εν λόγω είναι σχεδόν ελεύθερα, φιλικά επισκέψιμα καλόβολα ,γερά ηλικίες από 2 μωρα αλογάκια μαμάδες μπαμπάδες μια εγγυος και ....ένας παππούς αξιολατρευτος. είμαστε 8 δραστήριοι στην οικογένεια θα ήθελα να μάθω περίπου το κόστος του κάθε αλόγου ώστε να υπολογίσω χονδρικώς. σας ευχαριστώ το μέηλ μου lemonie@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΩΑΝΝΗΣ9/6/14, 4:51 μ.μ.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΙΑΤΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χυλό σιταριού φτιάχνουμε από σιταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης, θα έλεγα αποκλειστικά
    από βιολογική καλλιέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκος ηθδ17/7/14, 12:50 μ.μ.

    Κανονικά η σπορά του είναι από Φεβρουάριο μέχρι και Σεπτέμβριο. Και η συγκομιδή από Μάρτιο μέχρι και Οκτώβριο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πως ξερεις φιλε μου οτι τα πυροτουβλα περιεχουν αμιαντο? Καλο ειναι να μην λεμε ανακριβειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σχετικά με τα πυρότουβλα των θερμοσυσσωρευτών, δεν έχουν αμίαντο, γιατί ο αμίαντος δεν έχει λόγο ύπαρξης μέσα στα πυρότουβλα. Περιέχουν όμως μαγνήσιο για την αύξηση της θερμοχωρητικότητας το οποίο από όσα έχω διαβάσει δεν ευθύνεται για κάποια ασθένεια ή κατι τέτοιο.. Προσωπικά τα έχω χρησιμοποιήσει για το δάπεδο του φουρνου μου.


    https://www.youtube.com/watch?v=SxNFWP8qpEc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν χρειαζεται να προμηθευτεις τη σκονη που την επεξεργαζονται με καποιο τροπο που δεν ξερουμε,αλλα να αγορασεις σιταρι απο το σουπερ να το βρασεις πολυ ωρα και ο χυλος απο αυτο να εχει τα ιδια αποτελεσματα..ειναι προσωπικη μου αποψη και την εχω εφαρμοσει, και νομιζω ποιο υγιεινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ότι έχεις πιάσει μελίγκρα απο την αρχή και τα μυρμιγκάκια κάνουν παρτι. Καλο ειναι με την σπορά ή μολις σκάνε τα φυτώρια να ψεκάσεις με ένα διάλυμμα χαλκού-θειου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το είχα παθει και εγώ και εφταιγε το χώμα..... ήταν πυλός μπετόν αρμε....πολλες φορές εμποδίζει την δημιουργία βολβών ιδίων καρότων..... Μπορει να ήθελες και λιπασμα..... ο σπορος δεν μου έχει τύχει....απο την στιγμή που το φυτό ξεκινάει και έχει φύλα πανω απο το χώμα ο σπόρος επιτέλεσε το καθήκον του.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεώργιος15/3/15, 6:05 μ.μ.

    Εχω αγοράσει απο πέρσι έτοιμο ξυλοφουρνο. Έψησα κλεφτικο και φλαουνες ολα πήγαν καλα. Σημερα άναψα τον φούρνο και τον ζέστανα οπως έπρεπε μεχρι που τα τούβλα έγιναν άσπρα. Το θερμόμετρο έδειξε 320 βαθμούς. Αφαίρεσα τα κάρβουνα, πέρασα ενα βρεγμένο πανί και ακολούθως έβαλα 4 κιλά κρέας για κλεφτικο σε μερίδες με τις πατάτες τους. Έκλεισα τον φούρνο στους 250 βαθμούς και μετα απο 5 ωρες τον άνοιξα. Δεν ψήθηκε. Παρατήρησα οτι η θερμοκρασια έπεφτε συνεχόμενα και κατέβηκε στους 50 βαθμούς μεσα σε 2 ωρες. Άλλες φορές άφηνα μεσα τα κάρβουνα και το κρέας σε γάστρα. Γιατι έγινε αυτο δεν ξερω για αυτο ρωτώ. Όσες ρωγμές είχε τς έκλεισα και τον άναψα τρεις μέρες πριν για να φύγει η υγρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προφανως εχει απωλειες. Σου προτεινω να τον καλυψεις με πετροβαμβακα, να τον στερεωσεις με κοτετσοσυρμα και να τον σοβατισεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αννιτα, τωρα διαβασα τα σχολια σου, θα ηθελα να μαθω τον εφτειαξες τελικα τον ξυλοφουρνο? πες μας λεπτομερειες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mixalhs Palaitsakis2/6/15, 4:40 μ.μ.

    τώρα τον ιουνιο τη μπορούμε να φυτεύσουμε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://www.ftiaxno.gr/2009/07/blog-post_01.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ