Συνταγές για γλυκό με βερίκοκα
Συνταγή: λικέρ βερίκοκων με οινόπνευμα
Για 2 κιλά φρούτων καθαρίζουμε 500 γραμμάρια ζάχαρη και προσθέτουμε 3 λίτρα οινόπνευμα, δεν πρέπει δε τα βερίκοκα να είναι πολύ ώριμα. Αφού τα τρυπήσουμε τα ρίχνουμε σε βραστό νερό, έπειτα τα βγάζουμε ρίχνοντάς τα σε κρύο νερό. Τα στεγνώνουμε σε σουρωτήρι, τα βάζουμε σε γυάλινο δοχείο και 2 ½ κιλά σιρόπι από καθαρισμένη ζάχαρη και αρκετό οινόπνευμα για να πλεύσουν τα βερίκοκα. Κλείνουμε αεροστεγώς το δοχείο και μετά από 6 ημέρες μπορούν να φαγωθούν.
Συνταγή: λικέρ με πυρήνες βερίκοκου
Σπάζουμε 50 κουκούτσια βερίκοκων και δαμάσκηνων και τα αφήνουμε για 4 μήνες να μουσκέψουν σε μία φιάλη με οινόπνευμα. Προσθέτουμε 4 γραμμάρια άνθη πορτοκαλιάς, 3 γραμμάρια κανέλα, 125 γραμμάρια ζάχαρη την οποία λιώνουμε σε λίγο νερό.
Συνταγή: Βερίκοκα ολόκληρα κρυσταλλωτά
Διαλέγουμε του ιδίου μεγέθους βερίκοκα και τα σχίζουμε από το ένα μέρος, από το οποίο βγάζουμε τον πυρήνα τους (κουκούτσι). Βάζουμε κατόπιν στη φωτιά μια λεκάνη με νερό κρύο και ρίχνουμε τα βερίκοκα, ευθύς δε άμα αρχίζουν να μαλακώνουν, τα παίρνουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε κρύο νερό.
Στραγγίζουμε κατόπιν αυτά και τα ρίχνουμε μέσα σε μια λεκάνη όπου έχουμε αρκετό βραστό σιρόπι για να πλέουν καλά μέσα. Αφήνουμε αυτά ένα λεπτό και χύνουμε όλα μαζί μέσα σε μεγάλη λεκάνη. Τα σκεπάζουμε με ένα στρογγυλό χαρτί και την αφήνουμε να κρυώσει.
Την άλλη ημέρα το πρωί στραγγίζουμε το σιρόπι στη λεκάνη, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη, και το βάζουμε να βράσει καλά έως ότου γίνει 13 βαθμών, το χύνουμε δε βραστό επάνω στα βερίκοκα.
Μετά από δώδεκα ώρες ξαναρχίζουμε την ίδια πράξη, δίνοντας την φορά αυτή 16 βαθμούς στο σιρόπι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο ακόμη 4 φορές κάθε 24 ώρες, και κάθε φορά αυξάνουμε κατά 4 βαθμούς το ψήσιμο της ζάχαρης, την χύνουμε δε κάθε φορά βραστή επάνω στα βερίκοκα.
Την τελευταία φορά το σιρόπι πρέπει να έχει 32 βαθμούς. Αφήνουμε τα βερίκοκα να βράσουν εντός επί δύο δευτερόλεπτα, και το χύνουμε όλο σε μπουκάλια ή σε αγγεία (βάζα), τα οποία φυλάσσουμε.
Πηγή:Μεγάλη μαγειρική ζαχαροπλαστική & ποτοποιία-Σαράντος, Βασιλάκης-Εν Αθήναις 1876
Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω γλυκό καρπούζι
Ο ασβέστης στη τελική στρώση του σοβατίσματος ΔΕΝ παρέχει καμία προστασία από την υγρασία. Ίσα ίσα που ρουφάει την υγρασία και την περνάει μέσα στον τοίχο. Αν θέλεις προστασία από το νέρο πρέπει στη τελική στρώση του σοβατίσματος να αναμείξεις λινέλαιο ή σβουνιές αγελάδας κ.α. Επίσης αν δουλέψει κανείς με γυμνά χέρια τον ασβέστη, μετά από λίγες μέρες θα έχει εγκαύματα γιατί ο ασβέστης είναι καυστικός οπότε ένα πλαστικό γαντάκι δεν βλάπτει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με τη λογική του "Βλέπεις πηλό, είναι καλό", θα ήθελα να επισημάνω το ότι υπάρχει και η περίπτωση η εξόρυξη του πηλού να έχει γίνει από τοποθεσία που χύνονταν λύματα, εξασθενές χρώμιο ή δε ξέρω γω τι.. Συνεπώς και με αυτό πρέπει να έχουμε λίγο το νου μας από που προέρχεται πασαλείψουμε τη πλάτη του παιδιού μας