Το στρες, το γέλιο και η μακροζωία
Το μυστικό για την μακροζωία
Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της υγείας για το μέσο άνθρωπο είναι η σκέψη. Δεν είναι γενετική, δεν έχει να κάνει με την άσκηση ή την διατροφή, αλλά το μυαλό. Αυτό έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά στα επιστημονικά πεδία, για να μην αναφέρουμε την έρευνα του καρκίνου και όλες τις διάφορες ψυχοσωματικές διαταραχές που έχουν μελετηθεί.
Αν έχετε αμφιβολία ότι η σκέψη επηρεάζει την υγεία, υπάρχουν ένα κάρο ερευνητικά στοιχεία που θα μπορούσε κανείς να πετάξει στην πόρτα σας (με δικά σας έξοδα) και που θα μπορείτε να τα μελετήσετε τα επόμενα χρόνια της ζωής σας. Όμως ίσως είναι αρκετό αν διαβάσετε μόνο μια ιστορία.
Ο πρόσφατα μακροβιότερος άνθρωπος που έζησε είναι η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν που υπήρξε για 122 χρόνια και 164 ημέρες επάνω στη γη.
Ποιο ήταν το μυστικό της;
Σύμφωνα με το Γάλλο ερευνητή Jean-Marie Robine, “Ποτέ δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο για να έχει καλή υγεία.”
Η Ζαν Καλμάν κάπνιζε τσιγάρα (ξεκίνησε σε ηλικία 21 ετών), έπινε κρασί πορτό και έτρωγε μερικά κιλά γλυκά σοκολάτας την εβδομάδα, μέχρι που ήταν 119 χρονών.
Όφειλε την μακροζωία της στο γέλιο που έδιωχνε το στρες.
Έκανε αυτό που λένε “Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να αλλάξεις την κατάσταση, πάψε να ανησυχείς για αυτήν.”(1)
Κατά πάσα πιθανότητα την βοήθησαν οι περιστάσεις της ζωής της -γεννήθηκε πλούσια και παντρεύτηκε πλούσιο - που της επέτρεψαν να έχει μια ζωή άνετη.
Με άλλα λόγια, δεν είχε ψυχολογικό στρες για την επιβίωση της.
Σε αντίθεση με αυτήν ήξερα κάποιον προσωπικά που έζησε με πολύ υγιεινό τρόπο, έτρωγε προσεκτικά, ασκείτο και θα μπορούσε να περιγραφεί ως αηδιαστικά υγιής. Έπεσε νεκρός από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 61. Είναι περίεργο αλλά αυτό δεν με εξέπληξε γιατί δεν τον θυμάμαι να έχει δει να γελάσει ούτε μια φορά.
Ωραίες είναι οι προσωπικές ιστορίες, αλλά τι λέει η έρευνα για τη σκέψη και τις κυριότερες αιτίες θανάτου - τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο; Οι μελέτες για τη σκέψη και την καρδιακή νόσο είναι πολύ γνωστές δεν υπάρχει σημείο στην κάλυψη, αλλά τι γίνεται με τον καρκίνο;
Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Ψυχοσωματικής Έρευνας, η μεγάλη προσπάθεια για την καταστολή του θυμού είναι το πιο συχνά προσδιορισμένο χαρακτηριστικό των ασθενών με καρκίνο του μαστού.(2)
Σε άλλες έρευνες, εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες στην εκδήλωση οργής έχουν αναφερθεί σε πολλούς ασθενείς με καρκίνο. Αυτές οι χαμηλές βαθμολογίες δείχνουν προσπάθεια για διαχείριση, καταστολή, ή συγκράτηση του θυμού.
Υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η καταστολή του θυμού μπορεί να είναι ένας πρόδρομος για την ανάπτυξη του καρκίνου, και επίσης ένας παράγοντας στην εξέλιξη του μετά την διάγνωση(3).
Κατά τη γνώμη μου, το πιο ενδιαφέρον πράγμα σε αυτό το άρθρο είναι ότι μια γυναίκα έζησε 122 χρόνια καπνίζοντας για 100 χρόνια χωρίς βλαπτικές συνέπειες. Γιατί το κάπνισμα δεν την οδήγησε σε πρόωρο θάνατο;
Θα απαντούσα “Επειδή η σκέψη είναι πιο σημαντική από τον τρόπο ζωής.”
Αναφορές:
1) Retrieved April 28, 2014, from http://anson.ucdavis.edu/~wang/calment.html
2) Journal of Psychosomatic Research
Volume 19, Issue 2, April 1975, Pages 147–153
3) Cancer Nurs. 2000 Oct;23(5):344-9.
Πηγές:
www.collective-evolution.com
http://revealedtheninthwave.blogspot.gr
Διαβάστε ακόμη:20 βήματα για μια Νέα υγιεινή ζωή
Θέλω να αγοράσω και εγώ καλάμια στήριξης...μήπως ξέρετε που μπορώ να βρω (Είμαι από Αλεξάνδρεια Ημαθίας όποτε αν μπορούσατε να μου πείτε ένα μέρος κοντά ) Ευχαριστώ..!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την άμεση απάντηση! Οπότε να φανταστώ ότι οι τυροκομικές μονάδες καταφεύγουν στην τυποποιημένη χυμοσύνη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ όλα πήγαιναν καλά, άρχισαν τα προβλήματα. Νομίζω πως είναι διάφορα και όχι μόνο ένα. Νομίζω πως ένα από αυτά είναι τετράνυχος. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Άρχισαν να μαραίνονται και τα άνθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήάλλη μια φωτό
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ειναι τοσο τραγικη η κατασταση τους και σιγουρα δεν μαραινονται τα ανθη λογω της καταστασης τους. Ποσο συχνα ποτιζεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε 12 ώρες για 10 λεπτά. Ώς τώρα με το συγκεκριμένο πότισμα δεν μαράθηκε σχεδόν κανένα άνθος και έδεσαν πολύ καλά οι ντομάτες. Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων και κάποια άλλα φύλλα μαραίνονται; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελουν διαφορετικο ποτισμα οι ντοματες. Δεν θελουν επιφανειακη υγρασια και θελουν νερο σε βαθος 1 μετρου, αφου η κεντρικη τους ριζα αντλει το νερο. Οι επιφανειακες ειναι μονο για τα θρεπτικα συστατικα. Οσο ηταν μικρες, δεν ειχες προβλημα επειδη η ριζα ηταν ψηλα. Καθε 3-4 μερες θα ποτιζεις καλα. Bαθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις εχεις ψεκασει με κατι;
Τετρανυχο πως ξερεις οτι εχουν; Παρε ενα λευκο κομματι χαρτιου, κρατα το κατω απο ενα φυλλο και τιναξε το 2-3 φορες. Αν εχεις τετρανυχο, στο χαρτι θα εμφανιστουν σκουροχρωμα εντομα. Επισης μπορεις να δεις αν εχουν ιστους αραχνης απο κατω τα φυλλα. Δες αν εχεις, για να σου πω τι να κανεις.
Μερικές είχαν ιστούς γι' αυτό σκέφτηκα τον τετράνυχο. Επίσης νομίζω πως στην φωτογραφία με το φύλλο είναι αυγά τετράνυχου. Γυαλιστερά σαν μαργαριτάρια. Επίσης κάποια φύλλα είχαν κάτι μαυράκια, αλλά δεν νομίζω να είναι έντομα. Θα τα δω την Παρασκευή με φακό, για να σιγουρευτώ. Μοιάζουν με ξεραμμένα αυγά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσθεσε μια κουταλιά ξίδι πριν την πυτια. Κατεβάζει το pH σε λίγο όξινο περίπου 4 είναι το ιδανικό για τα έζυμα της πυτιάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ χρήση παραδοσιακής πυτιάς δεν απαγορεύεται. Απλά δεν τη χρησιμοποιούν οι μεγάλες βιομηχανίες για διάφορους λόγους. Για την παρασκευή ΠΟΠ Φέτας μπορεί να χρήση παραδοσιακής πυτιάς ή άλλων ενζύμων με ανάλογη δράση, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
ΑπάντησηΔιαγραφήThank u! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδια συγχαρητηριααααα για ολα αλλα και για τις συμβουλες ο ενας στν αλλο....θα ηθελα να ρωτησω και εγω κατι αλλα οχι ακριβςσ με την πηξη τ τυριων αλλα πως 8α μπορουσα να ανοιξω ενα παραδοσιακο-οικογενειακο(δεν ξερω πως να τ χαρακτηρισω)τυροκομειο,αφου ο πατερας μου ειναι πλεον κτηνοτροφος...ειμαι ανεργη αλλα δεν εχω καμια εξειδικευση πανω στο θεμα..8α πρεπει να παω σε καποια σχολη ειτε τυτοκομιας ειτε σε καποιο τει γ να μπορεσω να πραγματοποιησω αυτο τ σχεδιο?η μπορω και με την εμπειρια μου κ μονο???αλλα και αν αυτο τ τυρι μπορω να το προμηθευω σε φιλους συγγενεις κλπ,οχι σε σουπερ μαρκετ κλπ...ευχαριστω εκ των προτερων....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι καλησπέρα. Νομίζω οτι η εμπειρία σου μόνο δεν φτάνει εκτός αν θέλεις να γίνεις άλλος ένας πρακτικός τυροκόμος που τα προϊόντα του θα βασίζονται περισσότερο στην τύχη και λιγότερο στη γνώση. Το μεράκι είναι το πρώτο αλλά χωρίς γνώσεις θα έχεις πολλά προβλήματα. Η γνώμη μου (δεν σημαίνει οτι είναι και η μόνη σωστή), είναι να ψάξεις για την τυροκομική σχολή Ιωννίνων αυτή που δημιούργησε ο Νικ. Ζυγούρης. Νομίζω οτι λειτουργεί. Πιστεύω οτι είναι ό,τι καλύτερο στην παραδοσιακή και όχι μόνο τυροκομία. Θα είναι το καλύτερο και πιό εύκολο για σένα.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Η φυσική πυτιά γίνεται από ένα μικρό αρνάκι ή κατσικάκι που βυζαίνει ακόμα και δεν έχει φάει ακόμη χορτάρι. Παίρνουμε το στομάχι του που είναι γεμάτο γάλα, ρίχνουμε μέσα αλάτι, του δένουμε κόμπο τον οισοφάγο και την αρχή του λεπτού εντέρου και το κρεμάμε στον ήλιο μέχρι που να ξεραθεί "
ΑπάντησηΔιαγραφήEλπίζω να σας πιάσει κόψιμο,να ξερνάτε όλη μέρα,να πάτε στο νοσοκομείο κ να κολλήσετε Ebola.Για να κάνετε ένα πείραμα πρέπει να πεθάνουν πόσα αρνάκια.Πόσα χρόνια πισω είστε?
Προς την dimitra την
ΑπάντησηΔιαγραφήέμπλεο "ευγενικών" συναισθημάτων!!!
Πληροφοριακά:
Πρίν αναπτυχθεί η Χημεία, στην τυροκόμηση χρησιμοποιούσαν αυτή την φυσική πυτιά. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται στην οικοτεχνία. Δεν σφάζουμε αρνάκια ή κατσικάκια για να κάνουμε πείραμα όπως στρεβλά και με βδελυγμία αναφέρεις.
Δεκάδες αιώνες πρίν αυτή ήταν η φυσική πυτιά και βέβαια (απ’ όσο ξέρω) δεν διατυπώθηκε (επειδή ήταν αφύσικο να διατυπωθεί) αφορισμός, να καταδικάσει τους τυροκόμους σαν αυτόν που
εκτοξεύεις!!!!!! Αμνοερίφια του γάλακτος, αυτά δηλαδή που τρέφονται μόνο με γάλα, πολλά εκ των οποίων φθάνουν ή και υπερβαίνουν τα 10 κιλά, σφάζονται καθημερινά για διατροφικές ανάγκες. Από τα εντόσθια που πετιούνται ή καταλήγουν στις βιομηχανίες παραγωγής κτηνάλευρων, το τέταρτο στομάχι έχει τους αδένες που
παράγουν την πηκτική ουσία η οποία πήζει το γάλα ώστε να αφομοιωθεί από τον οργανισμό του ζώου. Αυτή την ουσία παραλαμβάνουν από το στομάχι, με διάφορες τεχνικές.
Αν είσαι αποκλειστικά χορτοφάγος, αποκλειστικά όμως όχι μεσοβέζικα, δηλαδή δεν έφαγες ποτέ κρέας, ούτε το Πάσχα, ούτε κάποιου είδους τυρί, ούτε γιαούρτη, ούτε ήπιες γάλα, τρέφεσαι μόνο με άγρια ή καλλιεργημένα φυτικά προϊόντα, με βιομηχανικά σκύβαλα,
μεταλλαγμένη σόγια και παράγωγά της κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π. ων ουκ έστι
αριθμός (!!!) αυτό βεβαίως είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου.
Σε καλώ όμως να σκεφθείς ήρεμα και ειλικρινά απέναντι στον εαυτό σου τα εξής:
1. Οι επισιτιστικές ασχολίες του ανθρώπου όταν έπαψε να είναι μόνο τροφοσυλλέκτης ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία.
2. Στην κτηνοτροφία ως συνέχειά της, περιλαμβάνεται
και η παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, άρα και των τυροκομικών που φτιάχνονταν βέβαια με την φυσική πυτιά όταν τυχαία ανακαλύφθηκε στις περιοχές της Μέσης Ανατολής.
3. Η τυροκόμηση απαιτεί γάλα, το γάλα από τις αμνοεριφιομητέρες
δεν επαρκούσε να θρέψει τα νεαρά ζώα, (πέραν του ότι υπήρχε ανάγκη και για την παιδική διατροφή), οπότε έτσι κι αλλιώς κάποια αμνοερίφια έπρεπε να σφαγούν, λύνοντας το πρόβλημα της επάρκειας
για τυροκόμηση αφ’ ενός, αλλά και εξασφαλίζοντας υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα αφ’ ετέρου (γάλα, τυροκομικά και κρέας).
4. Και σήμερα η ίδια αλυσίδα υπάρχει, με την υπερβολική έως και απαράδεκτη συχνά αρωγή της Χημείας.
5. Οι επιλογές σου (αν είσαι η χορτοφάγος που γράφω πιο πάνω) είναι δεκτές, δεν δικαιούσαι όμως να τις επιβάλλεις και μάλιστα με την απαράδεκτη φρασεολογία σου και τις επιπέδου «Εκκλησιαστικού αφορισμού» κατάρες, με τις οποίες δεν κατανοώ τι νομίζεις ότι θα επιτύχεις. Να φοβίσεις σκεπτόμενους ανθρώπους;
Αυτά τα λίγα εν συντομία. Ευχαρίστως να ακούσω τις δικές σου θέσεις, όμως σε παρακαλώ να τις διατυπώσεις σε άλλη «γλώσσα» από αυτήν που χρησιμοποίησες.
Οι κρεατοφάγοι γενικώς παθαίνουν πολλές αρρώστιες λόγω του οτι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά το κρέας και οι τοξίνες που έχει συσσωρεύονται στο σώμα με τα χρόνια.Είναι για λύπηση στο τέλος,αυτό που κάνουν στα ζώα το κάρμα τους το επιστρέφει σε αρρώστιες του σώματος και του νου.
ΑπάντησηΔιαγραφή