Σελίδες

Καρότα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

καλλιέργεια καρότων

Πως γίνετε η σπορά και η καλλιέργεια καρότων

Τα καρότα είναι φυτά διετή, αλλά καλλιεργούνται ως μονοετή. Υπάγονται στην οικογένεια των σκιαδοφόρων. Τα φύλλα τους είναι εξαιρετικώς πολυσχιδή και λεπτά, το στέλεχος παρουσιάζεται το δεύτερο χρόνο, τα δε άνθη είναι λευκά και σχηματίζουν μεγάλο σκιάδι με 30 - 40 ποδίσκους. Οι σπόροι, χρώματος σταχτί, είναι μικροί και πλακεροί, με πλευρές λίγο ακανθωτές.
Η καλλιέργεια των καρότων γίνεται για τις σαρκώδεις ρίζες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στη μαγειρική μόνες ή για αρωματισμό άλλων τροφών. Τα καρότα, για να πετύχουν στη παραγωγή και την ποιότητα, είναι πολύ απαιτητικά. Θέλουν χώματα δροσερά, μετρίως σφικτά, γόνιμα και προ πάντων βαθειά. Στα πτωχά εδάφη οι ρίζες τους σχίζονται ή γίνονται ξυλώδεις και δίχως άρωμα.

Για το σκοπό αυτό έχουν ανάγκη πλούσιας λίπανσης με 3-4.000 οκ. κοπριάς, τουλάχιστο κατά στρέμμα. Η κοπριά όμως πρέπει να είναι εντελώς χωνεμένη και να χρησιμοποιείται πολύ νωρίς, προ της σποράς.
Από τα χημικά λιπάσματα τα καλύτερα αποτελέσματα δίνει ο τύπος 6 – 8 - 8, σε ποσό 30 - 100 οκάδες στο στρέμμα. Τα λιπάσματα πρέπει επίσης να ρίχνονται αρκετά νωρίς.
Η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να είναι επιμελημένη με 2-3 σκαψίματα, ώστε το χώμα να τριφτή καλά. Εάν ακολουθεί σκαλιστική καλλιέργεια, ή γίνεται συγκαλλιέργεια με άλλα είδη λαχανικών, τότε η εργασία κανονίζεται αναλόγως.

Η σπορά γίνεται, πάντοτε, επί τόπου στα πεταχτά ή κατά γραμμές, σε προετοιμασμένες βραγιές. Πρέπει να εκτελείται πολύ αραιά, αλλιώς, κατόπιν, το αραίωμα και το βοτάνισμα γίνονται πολύ δύσκολα. Το απαιτούμενο ποσό σπόρου είναι μισό δράμι, κατά τετρ. μ. περίπου. Για να πραγματοποιείται ομοιόμορφη και κανονική η σπορά, πρέπει οι σπόροι να τρίβονται καλά, ώστε να σπάζουν τ’ αγκάθια που έχουν και ν’ ανακατεύονται με λεπτή άμμο. Μετά την σπορά, σκεπάζονται πολύ ελαφρά, μόλις 2-3 χιλ. μ. με κοσκινισμένο κοπρόχωμα και πατιούνται, αμέσως δε ακολουθεί ράντισμα με ποτιστήρι. Για να διατηρείται το έδαφος σταθερώς νοτερό, πρέπει η σπαρμένη επιφάνεια να σκεπάζεται με λίγη αχυροκοπριά.

Σπορά καρότων

Η εποχή της σποράς είναι διάφορος. Για την καλοκαιρινή καλλιέργεια, μπορεί να γίνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο, για την χειμωνιάτικη, από τον Αύγουστο μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.
Κατά την πρώτη περίοδο, πρέπει να διαλέγονται ποικιλίες πού έχουν ρίζες μακριές και αντέχουν στη ζέστη και την ξηρασία, για δε τη φθινοπωρινή να προτιμούνται οι κοντόριζες, οι οποίες έχουν ανάγκην από περισσότερο νερό, αλλά και αναπτύσσονται και πιο ταχύτερα. Οι σπορές του Αύγουστου - Σεπτεμβρίου δίνουν, πάντοτε, ικανοποιητικότερα αποτελέσματα.
Η βλάστηση των καρότων, συνήθως, γίνεται πολύ αργά για αυτό η σπορά τους πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα φυτά πρωϊμώτερα, π.χ. με ραπανάκια, μαρούλια κλπ. Πάντως, μετά την βλάστηση, εάν τα φυτά είναι πολύ πυκνά, πρέπει ν’ αραιώνονται και να μένουν σε αποστάσεις ανάλογες προς τις ποικιλίες. Επίσης να βοτανίζονται όταν είναι ανάγκη και να ποτίζονται συχνά, αλλά με λίγο νερό. Τα σκαλίσματα γίνονται 2-3, ιδίως στη αρχή, ώστε η γη να είναι πάντοτε καθαρή από τα άγρια χόρτα και να διατηρείται αφράτη.

Η συγκομιδή αρχίζει τρεις μήνες, περίπου, μετά την σπορά. Το ξερίζωμα των φυτών γίνεται διαδοχικώς, από τις πιο χονδρότερες ρίζες, αλλά εγκαίρως και όταν ακόμη είναι τρυφερές. Άμα βραδύνουν περισσότερο γίνονται πολύ σκληρές και άχρηστες για την κατανάλωση.
Τα βγαλμένα καρότα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, μέσα σε άμμο, λίγο υγρή και σε μέρος σκοτεινό. Για πολύ πρώιμη και εντατική καλλιέργεια καρότων, η σπορά γίνεται σε θερμοσπορεία, κατά τον Νοέμβριο. Μετά την βλάστηση αραιώνονται αποστάσεις 5 - 6 πόντους. Στην περίπτωση αυτή δεν μεταφυτεύονται, γιατί δεν πιάνουν εύκολα, αλλά παραμένουν στις θέσεις τους μέχρις ότου διατεθούν στην κατανάλωση. Η συγκομιδή γίνεται μετά 50 - 60 ημέρες. Τα καρότα ένεκα της βραδείας των αναπτύξεως, καλό είναι, να συγκαλλιεργούνται με άλλα λαχανικά πρωιμώτερα, όπως είναι τα σπανάκια, τα ραπάνια τα μαρούλια κ. ά.
Στην αμειψισπορά διαδέχονται επιτυχώς τα ψυχανθή, τα γεώμηλα, τα μποστανικά κλπ. εαρινά η χειμερινά φυτά.

Ποικιλίες καρότων

Τα καρότα, γενικώς διακρίνονται σε τρεις ομάδες, τα κοντόριζα, τα μέτρια και τα μακρόριζα. Εκάστη από αυτές περιλαμβάνει πολλές ποικιλίες, εκ των οποίων σπουδαιότερες είναι:

Από τα κοντόριζα:
Καρότα κόκκινα Ολλανδίας: Οι ρίζες αυτών έχουν μάκρος διπλάσιο από το πλάτος. Πρόκειται περί ποικιλίας εκλεκτής και παραγωγικής.
Καρότα κόκκινα Γκεράντης: Οι ρίζες γίνονται κοντόχονδρες, σχεδόν στρογγυλές, με σάρκα εξαιρετικά τρυφερή και αρωματώδη.

Από τα μέτρια:
Καρότα κόκκινα Νανταίνης: Οι ρίζες αποκτούν σχήμα κυλινδρικό και σάρκα πολύ τρυφερή και γλυκεία. Γίνονται πρώιμα και διατηρούνται καλώς.
Καρότα κόκκινα μυτερά: Οι ρίζες αυτών γίνονται χονδρές και μακρουλές με μυτερή άκρη. Είναι εκλεκτή ποικιλία.

Από τα μακρόριζα:
Καρότα μακριά. Οι ρίζες σ’ αυτά γίνονται υπερβολικά μακριές και τρυφερές.
Καρότα κίτρινα: Οι ρίζες είναι μακριές κυλινδρικές, χαρακτηριστικές πολύ κίτρινες και αρκετά γλυκείες. Είναι ή συνήθως καλλιεργουμένη ποικιλία.

Οι κυριότερες ασθένειες των καρότων

Ο περονόσπορος
Οφείλεται σε ένα μύκητα (Plasmopara Nivea), της ομάδος των περονοσπόρων, ο οποίος προβάλλει τα φύλλα των καρότων και προξενεί στην άνω επιφάνεια αυτών βούλες κιτρινόξανθες με λεπτό χνούδι άσπρο στη κάτω, εξ αιτίας των οποίων και ξηραίνονται. Η προσβολή αυτή ευνοείται με καιρό υγρό και σε έδαφος πλούσιο σε άζωτο.
Η καταπολέμηση του επιτυγχάνεται με ψεκάσματα βορδιγαλλείου πολτού (1 οκ. θειικού χαλκού, 1 οκ. ασβέστη σε 100 οκάδες νερό), εννοείται προληπτικές. Επίσης, για την αποφυγή του περονοσπόρου πρέπει να καταστρέφονται τα υπολείμματα της βλαστήσεως, να γίνονται βαθειά σκαψίματα για να παραχώνονται τα σπόρια του μύκητα αυτού και να αλλάζεται η καλλιέργεια, για 2 - 3 χρόνια, με φυτά όχι της ίδιας οικογένειας, ήτοι σκιαδανθή.

Η σήψη των ριζών
Οφείλεται σε μικρομύκητα (Rhizoctonia Violacea), ο οποίος προσβάλλει τις ρίζες των καρότων ως και άλλων παρομοίων λαχανικών (παντζάρια, γεώμηλα κλπ.), προκαλεί συντόμως την σήψη τους.
Τα προσβαλλόμενα φυτά διακρίνονται εγκαίρως από to γενικό κιτρίνισμα των φύλλων και την ασθενική τους ανάπτυξη. Σπανίως κάμνει μεγάλες ζημίες. Για τη καταπολέμηση της ασθένειας αυτής είναι αξιοσύστατο το ξερίζωμα και κάψιμο των άρρωστη μένω ν φυτών και η απολύμανση του εδάφους με φορμόλη 1 %.

Το μαύρισμα των φύλλων
Οφείλεται σε μύκητα (Alternaria Solani), που προσβάλλει τα φύλλα των παντζαριών, κατά το τέλος της εποχής. Αυτά κιτρινίζουν και σκεπάζονται με βούλες μαύρες επιστρωμένες με ένα είδος μούχλας χρώματος σκούρου ελαιώδους. Η ασθένεια είναι ήπιας μορφής και σπανίως προξενεί αξιόλογες ζημιές. Πρέπει, πάντως, να αποφεύγεται η παράχωσης στο έδαφος των αρρωστημένων φύλλων είτε η ανάμιξη τους στη χρησιμοποιούμενη για λίπανση κοπριά.

Βλαβερά έντομα

Το σκαθάρι των καρότων
Είναι ένα κολεόπτερο (Molytes Coronatus), μάκρους 10-14 χιλ., σε χρώμα μαύρο γυαλιστερό, με μερικές μικρές κίτρινες κηλίδες. Το θηλυκό τοποθετεί τα αυγά του στη γη, κατά τον Μάιο μήνα.
Όταν εκκολαφθούν, τα εξερχόμενα σκουληκάκια μπαίνουν στο εσωτερικό των ριζών των καρότων, όπου σκάπτοντας στοές προχωρούν προς τα πάνω, προκαλώντας έτσι μεγάλες ζημίες στη παραγωγή. Καταπολεμούνται μόνο με το κυνήγημα των τελείων εντόμων, είτε αποφεύγονται με τη καλλιέργεια κοντόριζων καρότων, γιατί οι σκώληκες μένουν πάντοτε 10-12 πόντους βαθειά, όπου δεν φθάνουν οι ρίζες μερικών ποικιλιών.

Η κάμπια των καρότων
Είναι μικρό δίπτερο έντομο(Psylonia Rosae), μάκρους 5 χιλ., χρώματος πρασινωπού και με φτερά κίτρινα. το θηλυκό γεννά τα αυγά του στο λαιμό τού νέου καρότου, όπου οι εκκολαπτόμενοι μικροί κυλινδρικοί σκώληκες, οι οποίοι είναι κίτρινοι και λαμπεροί, σκάφτουν στοές και κατατρώγουν το άνω μέρος της ρίζας. τα πάσχοντα καρότα λαμβάνουν ένα χρώμα σκουριάς, τα φύλλα τους μαραίνονται και τελικώς τα φυτά αποξηραίνονται.
Η καταπολέμηση του εχθρού αυτού έγκειται στην απομάκρυνση της μύγας κατά τη στιγμή της ωοτοκίας της. Για τον σκοπό αυτόν πρέπει να σκορπίζεται ανάμεσα στις γραμμές άμμος βρεγμένη με πετρέλαιο ή φαινικό οξύ είτε ακόμη μετά τη βλάστηση των καρότων να γίνεται ένα ψέκασμα με γαλάκτωμα πετρελαίου 2%.

Πηγή: Ο πρακτικός οδηγός του λαχανόκηπου-Λάμπρου Οικονομίδου-Αθήναι 1940

Διαβάστε ακόμη:Η κοπριά (το φουσκί)

7 σχόλια:

  1. ldovrolis@gmail.com22/9/14, 7:12 μ.μ.

    πως μπωρουμε να αγωρασω αυτο τον μιλο χερου σας παρα καλο ενημεροστεμου και πιτεμοθ τιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΟΤΕΡ ΑΠΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΣΤΡΟΦΕΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ονούφριος ο μέγιστο24/9/14, 2:13 π.μ.

    παιδιά μην πηγαίνετε στους γιατρούς. το φτιάχτο τα ξέρει όλα. κάντε κι ένα ξεμάτιασμα στο τέλος έτσι για το καλό. διότι γενικά η επιστήμη είναι τζιζ. άλλωστε η παναγιά η μαρτυριώτισσα βοηθά πολύ καλύτερα από τις απάτες τον φαρμακοβιομηχανιών. μην πάτε. δεν χρειάζεται. σε κανέναν. να μην ενισχύεται με κανέναν τρόπο αυτό το σάπιο σύστημα. ούτε σε φαρμακείο. όλα είναι απάτη. ζήτω τα μοναστήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευτυχώς εδώ είμαστε το φτιάχνω και δεν τα ξέρουμε όλα, για αυτό διαβάζουμε επιστημονικά βιβλία. Όσο για την δύναμη του λόγου και της γλώσσας αρκεί να ξαναδιαβάσουμε λαογραφία, εκεί να δεις επιστήμη ... δε χρειάζεται ούτε το φτιάχνω ούτε τα μοναστήρια, δασκάλους και βιβλιοθήκες θέλουμε που δυστυχώς κλείνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nikolas Psarros13/3/15, 8:05 π.μ.

    Καλησπερα και σε σενα φιλε BIN76. Αν και καθηστερημενα κατα 6 μηνες παρολο αυτα αναρτω την απαντηση μου στο ερωτημα σου.
    Αρχικα αυτο που ειχα σκεφτει και εγω ηταν να βαλω στην κατασκευη μου μοτερ πλυντηριου, στην πορεια ομως αποδειχτηκε οτι δεν ηταν εφικτη η χρηση του για πολλους τεχνικους λογους κυριως αλλα και για λογους ασφαλειας.
    Οταν αναφερομαι σε τεχνικους λογους εννοω:
    1) οτι θα επρεπε ολοκληρη η κατασκευη μου να αλλαξει εντελως την δομη της διοτι τα μοτερ πλυντηριων την βαση εδρασης την εχουν στα πλαγια με αποτελεσμα να εχω προβλημα με τον αξονα του

    2) τα μοτερ αυτα σου αναφερουν εναν ονομαστικο (προσεγγιστικο) αριθμο στοφων ο οποιος δεν ειναι και ο πραγματικος. Τι σημαινει αυτο? Οτι ολοι οι υπολογισμοι σου θα γινουν με τον ονομαστικο αριθμο στροφων εχοντας ως τελικο αποτελεσμα να απεχεις πολυ απο τον τελικο επιθυμητο αριθμο στροφων βαζοντας καί τις τροχαλιες σου με αποτελεσμα ή να εχεις χαμηλοτερες στροφες απο αυτες που θελεις ή να εχεις παραπανω και να απορεις τι γινεται λαθος αφου ολες οι πραξεις σου ειναι σωστες. Αρα θα μπεις στην διαδιακασια να αγορασεις ή να δανιστεις στροφομετρο για να ανακαλυψεις επιτελους ποια ειναι η πραγματικη του δυναμη (επιπλεον εξοδα και κοπος). Τα μοτερ ομως σαν αυτο που εχω στην φωτο περα απο την ονομαστικη τους ισχυ σου αναγραφουν καί την πραγματικη τους αρα μπορεις να κανεις σωστους τους υπολογισμους σου.

    3) τα περισσοτερα μοτερ πλυντηριων εχουν 2 σκαλες ταχυτητων, μια σκαλα με χαμηλες στροφες και μια με υψηλες. Ειτε χρησιμοποιησεις την χαμηλη σκαλα ειτε την μεγαλη θα διαπιστωσεις οτι θα εχεις μεγιστο προβλημα στο συγχρονισμο τους με τις τροχαλιες που θα βαλεις για να βγαλεις τις καταλληλες στροφες. Τι θελω να πω? Οτι αν επιλεξεις την χαμηλη σκαλα στροφων τοτε θα δεις οτι οι διαστασεις τροχαλιων που θα χρειαστεις δεν υπαρχουν στο εμποριο αρα ή θα μπεις στην διαδιακασια να τις κατασκευασεις εσυ ή θα πρεπει να κανεις ενα ολοκληρο συστημα πολλων τροχαλιων ωστε να επιτυχεις τις στροφες που θες. Αρα ειτε ετσι ειτε αλλιως η κατασκευη σου θα γινει ενα πολυ μεγαλο και ογκοδες πραγμα και φυσικα αυξανεις και τα εξοδα υλοποιησης του. Το ιδιο αλλα αντιστροφα ισχυει και αν επιλεξεις τις υψηλες στροφες.

    Για το θεμα ασφαλειας που προανεφερα εισαγωγικα (ενας παραγοντας που προσωπικα δεν τον παραλειπω ποτε) τα μοτερ πλυντηριων ειναι γυμνα εξωτερικα με αποτελεσμα να υπαρχει κινδυνος εισροης νερων εντος αυτου με οτι αυτο σημαινει. Θα μου πει καποιος εε δεν ειναι προβλημα αυτο θα του βαλω ενα πλαστικο καπακι και ολα οκ. Θα συμφωνισω εν μερη μαζι του αρκει βεβαια να το κανει με τετοιο τροπο ετσι ωστε το μοτερ να μπορει να αεριζεται ωστε να επιτυγχανεται η ψυξη του. Προσωπικα διεθεσα 80 ευρω και αγορασα το μεταχειρισμενο αδιαβροχο μοτερ που βλεπετε στις φωτο επιτυγχανοντας με τον τροπο αυτο καί την ασφαλεια που ηθελα καί να εχω τις πραγματικες στροφες που ηθελα για τον σωστο υπολογισμο των τροχαλιων αρα και των τελικων στροφων καί ειναι τυπου Β5 που αυτο σημαινει οτι εχει καθετη εδραση και δεν δυσκολευομαι στην μεταδοση κινησης.

    Τελος θα σου αναφερω αγαπητε φιλε πως αν θελεις να αποφυγεις ολα τα παραπανω μια ειναι η λυση. Να αγορασεις ενα inverter με το οποιο θα ρυθμιζεις εσυ με ακριβεια τον αριθμο στροφων και με τον τροπο αυτο δεν θα σε απασχολησει ουτε τι στροφες εχει το μοτερ ουτε τί τροχαλιες να βαλω ουτε τιποτα απο ολα τα παραπανω. Αυτο ομως που θα πρεπει να σε απασχολησει ειναι οτι μονο το μηχανημα αυτο (inverter) κανει 1500 ευρω περιπου. Δεν γνωριζω αν προτιθεσαι να το αγορασεις αλλα ενημερωτικα σου αναφερω οτι στο εμποριο αυτη την στιγμη υπαρχουν ξεπουπουλιατσρες ετοιμοπαραδοτες με 1000 ευρω. Η δικια μου μου κοστισε συνολικα 500 ευρω περιπου και κατασκευαστικα ειναι κλασεις ανωτερη απο αυτες του εμποριου. Διαλεξε και παρε. Για οποιαδηποτε αλλη ενημερωση πολυ ευχαριστως να σε εξυπηρετησω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Have seen doctor Fereydoon Batmanghelidj videos and what I have to say is that is a video that everybody have to watch.

    His theory is that you are not sick you are dehydrated ,sickness is just the manifestation of salt and water inbalance in the cell.

    WATER & SALT - CURE PAIN & PREVENT CANCER

    https://www.youtube.com/watch?v=1jBD-6IQ6B8&list=PLBvpnK95FA9vVWSMW3_5rFM5D6LUIhEHF

    Water, Natural salt (Not sodium) first, then diet and exercise in that order!

    https://www.youtube.com/watch?v=8xweziIaUMo

    - 4 False Assumptions of 20th Century Medicine
    - Caffeine's Effect on the Body
    - Artificial Sweetener's Effect on the Body
    - Modern Voodoo Medicine
    - Water's Life-Giving Functions in the Body
    - The Brain's Water Requirements
    - Cell Physiology and the Two Oceans of Water
    - Histamine: A Neurotransmitter in Charge of Water Regulation
    - Dehydration Produces Pain and Disease
    - Salt is Vital
    - Dehydration and Stress
    - 4 Major Consequences of Dehydration
    - Drought Management and the Origin of Disease
    - Joints Require Water and Salt
    - Cancer
    - Prostate Cancer....
    - The Body's Water and Salt Requirements
    - 3 Natural Steps to Health
    and plus much more ......................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. I apologise, but, in my opinion, you are not right. Let's discuss it. Write to me in PM, we will communicate. Silagra billigt sverige

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ