Σελίδες

Παρασκευή ροδέλαιου, καστορέλαιου, βαλσαμόλαδου και χαμομηλόλαδου

Παρασκευή ροδέλαιου

Έλαια: Γίνονται με την ένωση στερεών ελαίων και διάφορων χόρτων και ανθέων.

Κατασκευή του ροδέλαιου
Έλαιο ευώδες των ρόδων και νερό ρόδων (τριαντάφυλλων) (ροδέλαιο και ροδόνερο).
Παίρνεις 7,692 κιλά (= 6 οκ) τριαντάφυλλα νωπά, τα καθαρίζεις από τους κάλυκες, τα κοπανάς λίγο και μετά τα βάζεις σε ένα λαμπίκο* [είδος γυάλινου δοχείου με πλατιά βάση και στενό λαιμό: προέρχεται από την αρχαία λέξη άμβυξ (άμβυκας) που στην αραβική μετατράπηκε σε al-ampik ήρθε στην Ευρώπη τον Μεσαίωνα ως λαμπίκον και επέστρεψε στη γλώσσα μας (ρ.= διυλίζω, καθαρίζω, αποστάζω)] μέχρι τη μέση και προσθέτεις 15,384 κιλά (= 12 οκ) νερό μέχρι να επιπλέει στα πέταλα.

Το ¼ του γυάλινου δοχείου* πρέπει να μείνει κενό.
Το κλείνεις πολύ καλά (τις συναρμογές με ζύμη) και κάνεις την απόσταξη (: λαμπυκάρισον =απόσταξε, καθάρισε, ξελαγάρισε, κάνε τον διαυγασμό, διύλισε) με λίγη φωτιά μέχρι να φτάσει στο μισό το νερό, το οποίο είναι καθαρό ροδόσταγμα. Το φυλάς σε δροσερό και ψυχρό μέρος. Αφού κρυώσει μαζεύεις το έλαιο που επιπλέει σ’ αυτό, όλο σε είδος υγρού βουτύρου μέχρι 3,205 γραμ. (= 1 δρ) και φυλάς και τα δύο κλειστά σε καθαρά και ειδικά βάζα.

Χαρακτ.: Το λάδι αυτό είναι πιο ευωδιαστό και το ροδόσταγμα είναι καθαρό, ευωδιαστό και διαφανές.
Δύναμ.: Τονωτικό και σκορπιστικό. Το ροδόνερο είναι λιγότερο τονωτικό.
Χρήση: εσωτερικά το νερό στην καρδιαλγία, τις λιποθυμίες και τις υστερίες.

Εξωτερικά για τις οφθαλμίες και άλλες παθήσεις και στα ρευματικά κάποιων ανθρώπων. Το καλύτερο ροδέλαιο προέρχεται από τη Βουλγαρία.

Έλαια αρωματικά και πυρά

Τοποθέτησε σε μεγάλο χάλκινο καζάνι(λέβητα) νερό κοινό μέχρι το 1/3 του όγκου του, μετά γέμισέ το καλά από ότι είδους αρωματικά χόρτα θέλεις: θυμάρι, δάφνη, φύλλα ρίγανης, φλησκούνι (είδος μέντας: = γληχώνιο, μίνθη η πουλέγιος), νεραγγιές κ.τ.λ., πάτησέ τα δυνατά με τα πόδια, κλείσε το καλά, άλειψε τις προσαρμογές με ζύμη ή με λάσπη, βάλε μια πέτρα από πάνω και απόσταξε με φωτιά το ευωδιαστό ρευστό τους, στην επιφάνεια του οποίου επιπλέει το ευωδιαστό λάδι τους. Αυτό μάζεψέ το μέσω στενόλαιμων γυάλινων δοχείων και φύλαξέ το σε δοχεία καλά κλεισμένα.

Χρήση: Με αυτό αλείφονται τα αδύνατα μέλη όσων πάσχουν. Πίνονται σε μορφή σταγόνων με το νερό.

Παρασκευή χαμομηλόλαδου

Λάδι χαμομηλιού

Χρειάζεται 641 γρ. (200 δρ) λάδι καλό και 17,025 γρ. (50 δρ) άνθη νωπά χαμομηλιού, τα οποία τα βάζεις στον ήλιο για μερικές ημέρες και αφού τα στραγγίσεις αλείφεις τα μέλη του πάσχοντος.

Λάδι κίκινου (καστορέλαιο)

(Ηρόδοτος: Σιλλικύπριον - Θεόφραστος: Κρότων, - Διοσκουρίδης: Κίκι Κρότων, Σέσελι Κύπριον - Γρηγόριος Παλαιολόγος: Κίκι – Κεφαλονιά: χαμοκουκιά – Ηλεία: κωλοκίκι ή ρικινόφυτο) (ρίκινου).
Η καλλιέργεια και η χρήση της Ρετσινολαδιάς

Παρασκευή καστορέλαιου

Κοπανίζεις σε πέτρινο γουδί σπόρους ρετσινόδεντρου (κίκιος ήτοι του ρίτσινου = βγαίνει το καστορέλαιο), όσους θέλεις, μέχρι να γίνουν μίγμα. Τοποθετείς το μίγμα σε μια τρίχινη ή μεταξωτή σακούλα και τη σφίγγεις με κάποιο πιεστήριο σε ζεστό νερό μέχρι να βγει το έλαιό του, που το φυλάς σε δοχείο καλά κλεισμένο.

Χαρακτ.: Διαφανές
Δύναμ.: Καθαρτικό
Χρήση: στη δυσκοιλιότητα και στους κολικούς κάθε είδους και του εντέρου.
Δόση: από 12,82-38,46 γρ. (= 4-12 δρ) ή και περισσότερο με ζάχαρη ή ζωμό κρέατος νηστικός.

Λάδι του υπερικού (= βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο, βότανο του προδρόμου, λειχηνόχορτο, χελωνόχορτο, ψειροβότανο)

Παρασκευή βαλσαμόλαδου

Παίρνεις 320,5 γρ. (= 100 δρ) ανθισμένες κορφές βαλσαμόχορτου, τις κοπανίζεις, τις μουσκεύεις σε μαύρο κρασί και μετά τα ψήνεις σε χάλκινο δοχείο σε φωτιά μέχρι ¼ της ώρας με 1.282 γρ. (= 400 δρ) ελαιόλαδο, τις στραγγίζεις πολύ καλά και έτσι ξεχωρίζει το υγρό και προσθέτεις στο τέλος 320,5 γρ (= 100 δρ) ελατόπισσα.

Χαρακτ.: Αρωματικό
Δυναμ.: μαλακτικό
Χρήση: το λάδι αυτό χρησιμεύει στη σύνθεση και παρασκευή πολλών γιατρικών.

Πηγή: Εγκόλπιον των ιατρών-Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός-Τόμος Β

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω βαλσαμόλαδο και βάμμα υπέρικου

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα τσάι πως το κάνουμε κανονικά όπως το κοινό τσάι με βρασημο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ειναι ο μονος αυτονομος στην ενεργεια. εχω φιαξει υβριδικο συστημα 10 κιλοβατ και εκοψα τελειως την δεη. οσο για θορυβο που κανουν οι ανεμογεννητριες εαν βαλεις 5 τυπου μαριν με 5 φτερα στα 500 βατ δεν ακουγονται καθολου ακομα και σε 5 μετρα. οσο για το χαρατσι κανεις δεν το γλυτωνει αφου ηδει μπηκε μεσω εφοριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επειδη ακουω την λεξει βοηθεια αν ξερει κατι καποιος να ενημερωσω οτι ενα υβριδικο συστημα 10 κιλοβατ μου κοστισε 22.000 ευρω και περιλαμβανει< 16 πολυκρισταλυκα πανελ, 5 ανεμογενητριες τυπου μαριν , εχουν πολυ λιγοτερο θορυβο, ,12 μπαταριες βαθειας εκφωρτησης opzs μονο αυτες ειναι οι πιο καταλληλες, επισης ρυθμιστες φορτησηςγια τα αμπερ που απετουνται, και τελος ενα ιμβερτερ 4.000 βατ και ενα εφεδρικο 2.000 βατ. ολα τα εστησα μονος και κοστισαν μονο 22.000. εαν αγοραστουν και απο το e bay τοτε θα προκυψει και ενα οφελως περιπου 3-5 χιλιαδες.αυτα. και την αυτονομια δεν την κανεις για να γλυτωσεις χρηματα αλλα για να διωξεις τον νταβατζη απο πανω σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν ξεκινήσει κάποιος να καταναλώνει το γανόδερμα, χρειάζεται να εξετάσει και την δοσολογια που απαιτείται για την περίπτωση του διότι διαφέρει ανάλογα την εκάστοτε περίπτωση π.χ. άλλη δοσολογια θα ακολουθήσει ένας υγιής άνθρωπος και άλλη κάποιος που τον απασχολεί κάποια διαταραχή.

    Ιδίως, όταν πρόκειται να το καταναλώσουν και παιδιά ή υπερήλικες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μενω Σουηδια και εχω ενα μικρο εξοχικο, εχω φτιαξη ενα συστημα για ηλεκτροδοτηση με μια αυτοσχεδια ανεμογενητρια ενα δυναμο αυτοκινητου με αυτοματο για την προστασια υπερφορτωσης των μπαταριων, πεντε μπαταριες αυτοκινητου σε παραληλη συνδεση και ενα ινβερντερ 8kw.Αυτο το συστημα μου παρεχει αυτονομια για μια μικρη κουζινα φωτισμο τηλεοραση και μερικες ακομα συσκευες που δουλευουν φυσικα οχι ολες μαζι. Της μπαταριες της ειχα αγοραση πριν απο τρια χρονια και ακομα δουλευουν διχως προβλημα. Αυτο το εκανα γιατι ειναι εδω κοστηζει πολλυ ακριβα για να φερω ρευμα στο σπιτι που το χρεισημοποιω μονο σαββατοκυριακα. Ελπιζω να βοηθησα σε κατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ