Παρασκευή τόνου διατηρημένου σε βάζο
Υλικά συνταγής: Τόνος ψάρι, αλάτι χοντρό, λάδι
Αγόρασα 2 τονάκια περίπου 2,5 κιλά. Τα καθάρισα και τα ζύγισα, ήταν 2,2 κιλά.
Τα έπλυνα καλά και τα άφησα στο νερό λίγη ώρα μέχρι να φύγει το πολύ αίμα.
Τα έβρασα με χοντρό αλάτι 10% του συνολικού καθαρού κιλού
Τα στράγγισα και τα ξεψάχνισα καλά, με προσοχή να καθαρίσω όλα τα αγκάθια.
Έπλυνα και αποστείρωσα 2 μεγάλα βάζα και άρχισα να τα γεμίζω, πιέζοντας μαλακά για να μην μένουν κενά.
Αφού γέμισαν τα βάζα, πρόσθεσα λάδι έως το χείλος του βάζου. Παρατήρησα ότι ο τόνος απορροφούσε το λάδι και συνέχιζα να προσθέτω λάδι, μέχρι να δω ότι το λάδι μου καλύπτει όλη την επιφάνεια του ψαριού.
Σφράγισα με καθαρά καπάκια και αποθήκευσα στο ψυγείο. Την επομένη ημέρα κοίταξα πάλι το λάδι και συμπλήρωσα λίγο ακόμη.
Αυτό το κάνουμε καθημερινά (να ελέγχουμε το λάδι μας).
Από την ίδια ημέρα έκανα τονοσαλάτα.
Τα 2 βάζα των 800 γρ. μου στοίχισαν 10 ευρω. Το αλάτι μου φάνηκε λίγο, την άλλη φορά θα βάλω λίγο παραπάνω.
Την συνταγή μου την έδωσε μία φίλη που κάνει κάθε χρόνο πάνω από 20-30 βάζα,με τη διαφορά ότι ο άντρας της ψαρεύει τον τόνο και τον κάνει κονσερβοποίηση, δηλαδή μετά που κλείνει τα καπάκια τα βράζει σε κατσαρόλα για να σφραγίσουν τα καπάκια,και τα διατηρεί στο ψυγείο.
Θέλει λίγο υπομονή αλλά αν σκεφτούμε πόσο ακριβός είναι ο έτοιμος ο τόνος και πόσα συντηρητικά έχει θα το τολμήσουμε. Καλή επιτυχία!
Πηγή: Σπιτικές γεύσεις
Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σπιτικές κονσέρβες
ευχαριστω φιλε για τα θεματα που δημοσιευεις με γνωσεις απλοχερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτειαξα φετος ενα μικρο τμημα κηπου με συμφυτο ( officinalis1η χρονια) και ηδη το δοκιμασα σαν θεραπευτικο, ηδη το δοκιμασα σε τροφη για κοτες ηδη το δοκιμασα μονο του (κομενο κοματακια) σε γλαστρες
Τα αποτελεσματα σαν θεραπευτικο μ εντυπωσιασαν σε κακωσεις στις κοτες λειτουργησε σαν βιταμινες (!) αποξηραμενο τριμενο στο μπλεντερ και μαζι με την τροφη..
Να εισθε καλα
έχω μεταφέρει γραπτός τις φόρμουλες με το σύμφυτο, για κοίλες, σπασίματα, θεραπεία των πνευμόνων και οποιαδήποτε άλλου εσωτερικού οργάνου από αιμορραγία... θα κάνω και ένα θέμα πως το μαγειρεύουμε μάλλον...
ΑπάντησηΔιαγραφήαπογοητευμένος γιατί ενώ στο εξωτερικό το πουλάνε σε πέλετ για οργανικό λίπασμα δεκαετίες τώρα.... εδώ στο Ελλάδα που θα είχαμε 3πλάσια παραγωγή αν το καλλιεργούσαμε...
Ευχαριστώ πολύ φίλε μου,θα το φυτέψω οπωσδήποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφή7 τοις 100 χοντρό αλάτι στο βράσιμο βγάζεις το μεδούλι στο κεντρικό κόκκαλο καί αντί για λάδι ηλιαιλεο διότι δεν ταγγιζει
ΑπάντησηΔιαγραφή