Σελίδες

Ζέα και παραδοσιακοί σπόροι σιτηρών

Ζέα και παραδοσιακοί σπόροι ποικιλιών επενδυμένων σιτηρών

Αποφάσισα να γράψω το άρθρο αυτό βλέποντας το σήριαλ της "ζέας" να συνεχίζεται σε πανελλαδική εμβέλεια για δεύτερη και σε κάποιες περιοχές τρίτη-τέταρτη συνεχή χρονιά με πολύ ψηλά νούμερα τηλεθέασης όπως θα λέγαμε με όρους τηλεοπτικούς.
Ελπίζω τώρα πλέον να έχει "καθίσει" η σκόνη από τα αγροτικά μηχανήματα και με καθαρό τοπίο και μυαλό να δούμε τι πραγματικά αντιπροσωπεύει, δλδ. ήρθε η ώρα να γίνει ο απολογισμός, να κάνουμε ταμείο που λένε στην πιάτσα.

enkorn wheat spelt wheat emmer wheat

Πηγή: https://en.wikipedia.org

Ας πάρουμε από την αρχή την ιστορία και συνοπτικά να δούμε πως φτάσαμε μέχρι σήμερα:

  1. Δημοσιεύεται στο διαδίκτυο απόσπασμα βιβλίου απόστρατου αξιωματικού με αναφορά σε κάποιο δημητριακό που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, ονομαζόταν "ζέα" και είχε ευεργετικές ιδιότητες (δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, ούτε το απόσπασμα του από την πηγή παρά μόνο από δημοσιεύσεις σε διάφορους ιστοτόπους, δεν το κρίνω, απλά το αναφέρω).
  2. Αναφέρεται ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος το '26 με νόμο απαγορεύει την καλλιέργεια της (υπάρχει ΦΕΚ που υπογράφεται από Θ.Πάγκαλο (νομίζω τον παππού του σημερινού) που ουσιαστικά απαγορεύει την καλλιέργεια ποικιλιών σιτηρών που χρησιμοποιούνταν μέχρι εκείνη την εποχή και είχαν χαμηλής ποιότητας γλουτένη και προκρίνει την εισαγωγή και καλλιέργεια νέων εισαγόμενων ποικιλιών που έχουν καλύτερα αρτοποιητικά χαρακτηριστικά. Δεν αναφέρεται πουθενά ονομαστικά η "ζέα", ΦΕΚ 266 5 Αυγούστου του 1926, λινκ http://www.scribd.com)
  3. Ακολουθεί μια φρενίτιδα δημοσιευμάτων που αναπαράγεται σε όλο το διαδίκτυο και φτάνουμε στο επιθυμητό για πολλούς εμπλεκόμενους (και έχοντας οικονομικό ή άλλο όφελος) αποτέλεσμα που είναι η δημιουργία μιας νέας αγοράς γύρω από το μύθο της "ζέας").
  4. Τα καταστήματα βιολογικών-υγιεινών τροφών δεν προλαβαίνουν να πουλάνε προϊόντα εισαγόμενα που ονομάζουν "ζέα" (από διάφορα εισαγόμενα δίκκοκα σιτηρά).Η περίπτωση του κου Αντωνόπουλου είναι "ειδική" και αφορά την κατοχυρωμένη από τον ίδιο εμπορική ονομασία στην Ελλάδα του ονόματος "ζέα" στα προϊόντα του που προέρχονται από παραδοσιακό ελληνικό σπόρο που καλλιεργεί (σύμφωνα με τα λεγόμενα του), λινκ: (http://oikodiktyo.espivblogs.net, http://oikodiktyo.espivblogs.net/)
  5. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από επαγγελματίες και ερασιτέχνες παραγωγούς για την καλλιέργεια της αλλά καμιά αξιόπιστη πηγή γνώσης (που είναι τα ερευνητικά ιδρύματα ;).
  6. Δεν υπάρχει πιστοποιημένος σπόρος "ζέας" (αφού δεν έχει ταυτοποιηθεί επιστημονικά), άρα αγοράζουμε πανάκριβα το σπόρο από όπου τον βρούμε διαθέσιμο (emmer, spelt, farro, enkorn και λοιπά ακαταλαβίστικα ονόματα αλλά πολύ μοδάτα ...).
  7. Το ινστιτούτο σιτηρών αναγκάζεται να εκδώσει μια πολυσέλιδη αναφορά για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα http://www.cerealinstitute.gr/index.php/el/antikeimena/sitari/589-zeia. Αλλά ποιος θέλει να μάθει την αλήθεια όταν όλους μας βολεύει ένας μύθος........
  8. Η αγορά των γερμανόφωνων χωρών αλλά και η Ιταλία αδειάζει από σπόρους "ζέας" που αγοράζουμε σε κατάσταση πανικού για να προλάβουμε τι ;
  9. Δεν υπάρχουν δεδομένα καλλιέργειας για τους σπόρους αυτούς αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για το ελληνικό δαιμόνιο μας. Θα δοκιμάσουμε μόνοι μας και θα βρούμε τον τρόπο για τη σωστή καλλιέργεια τους.
  10. Τι μηχανήματα θα χρειαστούμε για την καλλιέργεια και μεταποίηση τους, δεν ξέρουμε αλλά τα βρούμε στην πορεία. Πώς θα τα αποφλοιώσουμε όταν δεν υπάρχουν μηχανές στην Ελλάδα; Η ελληνική πατέντα θα είναι παρούσα και εδώ και θα είναι και καλύτερη από των επαγγελματιών ξένων κατασκευαστών μηχανών.
  11. Τι θα το κάνουμε τόσο στάρι το οποίο έχει επιβαρυνθεί και με πολύ υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των παραπάνω; Υπάρχει αγορά να το απορροφήσει όλο σε δίκαιη τιμή ; Οι αλευροβιομηχανίες μέχρι και σήμερα αγοράζουν από το εξωτερικό της αναγκαίες ποσότητες. Μόλις πρόσφατα ανακοίνωσαν κάποιες τη βούληση τους για συμβολαιακή γεωργία στο δίκκοκο σιτάρι.

Η παραφιλολογία συνεχίζεται και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου για τη "ζέα" (σαν υπερ-τρόφιμο), θησαυρίζουν οι έμποροι (εισάγοντας "ζέα" και πουλώντας την σε εξωφρενικές τιμές) και οι αγρότες αλλά και ερασιτέχνες καλλιεργητές μένουν με αδιάθετα τα αναποφλοίωτα σιτάρια τους μη ξέροντας τι να τα κάνουν και πως θα βγάλουν τα έξοδα που έκαναν για την καλλιέργεια τους.

Όλα αυτά τα αναφέρω για να δείξω την επιπολαιότητα, προχειρότητα και ανωριμότητα με την οποία φτιάχτηκε μια καινούργια αγορά γύρω από τα δίκκοκα σιτηρά και τη ζημιά που θα προκαλέσει στο προϊόν και στους συμμετέχοντες στη διαδικασία παραγωγής του η συνέχιση αυτού του μοντέλου.

Χρειάζεται επιστημονική υποστήριξη από ερευνητικά ιδρύματα, ελληνική σποροπαραγωγή, συνεργασία με της εγχώριες βιομηχανίες επεξεργασίας (αλευροβιομηχανία,ζυθοποιίες κτλ), συνεργασίες μεταξύ των παραγωγών και των συνεταιρισμών (όπου υπάρχουν), δημιουργία και στήριξη τοπικής αγροδιατροφικής αλυσίδας και ενημέρωση των καταναλωτών για τα πραγματικά διατροφικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.
Τα προϊόντα αυτά έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μπορούν να αναδειχθούν σε μια καινούρια αγορά και να προσφέρουν έξτρα εισόδημα σε τοπικές κοινωνίες και μακροπρόθεσμα ίσως και σε αγορές του εξωτερικού. Το παράδειγμα των χωρών από τις οποίες εισάγουμε σαν τρελοί κάθε χρόνο σπόρους θα πρέπει να μας καθοδηγήσει στη σωστή εκμετάλλευση τους.

Η πρώτη μου γνωριμία με τα επενδυμένα σιτηρά έγινε το καλοκαίρι του 2011 κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Διατροφική Κυριαρχία (Νyeleni, Ευρώπη 2011) βλέπε: (https://www.ftiaxno.gr/2011/09/blog-post_9901.html).

Σε μια από τις απογευματινές επισκέψεις που κάναμε επισκεφθήκαμε ένα βιοκαλλιεργητή Ντίγκελ σιταριού (150 στρεμμάτων) ο οποίος αποφλοίωνε, άλεθε το σιτάρι του και μέσα στο αγρόκτημα του είχε ένα μικρό φούρνο όπου δύο φορές την εβδομάδα έψηνε τα ψωμιά του και τα πουλούσε ο ίδιος στη γύρω περιοχή αλλά και στο τοπικό μεγαλομπακάλικο μεγάλης αλυσίδας τροφίμων στην γωνιά των βιολογικών. Η "αποθέωση" της τοπικοποίησης της τροφής, άλλοι λαοί, άλλη κουλτούρα αλλά και κίνητρα από το κράτος ώστε να παραμείνουν στα χωριά τους και να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς τις δικές μας "πολυτέλειες" βέβαια.
Τελειώνοντας πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια υγιή αγορά γύρω από τα δίκκοκα σιτηρά αλλάζοντας κάποια πράγματα και συνεργαζόμενοι μεταξύ μας.

- Να αφήσουμε στην άκρη τον όρο "ζέα" μέχρι να βρεθεί κάποιο επιστημονικό εύρημα (ίσως μέσα στον τάφο της Αμφίπολης ;) που να μας πιστοποιεί την ύπαρξη της και να την ταυτοποιεί γενετικά.
- Να ζητήσουμε από τα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα (το ινστιτούτο σιτηρών, γεωπονικά πανεπιστήμια κτλ) να ασχοληθούν με ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες αλλά και με την μελέτη των εισαγόμενων ( emmer,spelt,farro,enkorn κ.α.) ώστε να στηρίξουν και μια ελληνική σποροπαραγωγή μετά από μερικά χρόνια.
- Να βοηθήσει η ντόπια βιομηχανία (αλευροβιομηχανία,ζυθοποιίες κτλ) ώστε να φτιαχτούν νέα προϊόντα και να ανοίξουν νέες αγορές, τοπικές αλλά γιατί όχι και διεθνείς.
- Να στηρίξουμε τοπικές ομάδες όπου υπάρχουν που θα μεταποιούν τα προϊόντα αυτά και θα δημιουργούν μικρές τοπικές αγροδιατροφικές αλυσίδες.
- Να στηρίξουμε τοπικούς κατασκευαστές μηχανημάτων που απαιτούνται για την μεταποίηση των προϊόντων αυτών (αποφλοιωτές, πετρόμυλους κα). Γιατί να αγοράζουμε τα πάντα από το εξωτερικό και να μην στηρίξουμε τις προσπάθειες κάποιων ανθρώπων στο ξεκίνημα τους να φτιάξουν ελληνικά μηχανήματα ακόμα και αντιγράφοντας ξένα. Μήπως κάπως έτσι δεν ξεκινάνε όλοι; Ξεκινάς με την αντιγραφή αλλά σταδιακά προχωράς και με την εξέλιξη του.
ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗ "ΖΕΑ" ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΚΟΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ

ελληνικός αποφλοιωτής
ελληνικός αποφλοιωτής (http://www.agrosystems.gr/)

μικρή γραμμή παραγωγής για δίκκοκα σιτηρά
μικρή γραμμή παραγωγής για δίκκοκα σιτηρά (http://www.agrosystems.gr/)

παραδοσιακός πετρόμυλος Αυστρίας με πέτρες Νάξου
παραδοσιακός πετρόμυλος Αυστρίας με πέτρες Νάξου (http://www.getreidemuehlen.com)

μικρός οικιακός ηλεκτρικός πετρόμυλος
μικρός οικιακός ηλεκτρικός πετρόμυλος (http://www.top-getreidemuehlen.de/komo_fidibus_cl.shtml)

Διαβάστε ακόμη:Η ζειά από την αρχαιότητα έως σήμερα

32 σχόλια:

  1. Τα λεμόνια είναι φυσικά όξινα, αλλά γίνονται αλκαλικά μετά την πέψη. Το αντίθετο ισχύει για κρέατα, ενώ είναι αλκαλικά πριν από την πέψη, γίνονται όξινα αργότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο φίλε Δημήτρη. Καιρός ήταν να απομυθοποιηθεί το όλο ζήτημα, μήπως και βοηθήσεις να καταλαγιάσει η υστερία των μη σκεπτομένων Νεοελλήνων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. nickolasgaspar .19/9/14, 8:11 π.μ.

    Ναι....αν θες να καταστρέψεις την οδοντοστοιχία σου! Μια απλή (ακαδημαϊκή) έρευνα για το λεμόνι στο διαδίκτυο θα βρεις εύκολα ότι πρόκειται για μύθο τα οφέλη για τη καθημερινή του κατανάλωση. Με άλλα λόγια δεν επιβεβαιώνονται επιστημονικά οι ισχυρισμοί. Τώρα για το μέλι (τον εμετό εντόμου) ψάχνοντας τα είδη των σακχάρων που περιέχει, θα βρείς ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι απλά τοξική για τον οργανισμό του ανθρώπου γιατί δεν την μεταβολίζει κανένα όργανο εκτός του συκωτιού. Το συκώτι την μετατρέπει άμεσα σε λίπος μια και καταλήγει ατόφια σε αυτό(όπως το αλκοόλ αν και αυτό μεταβολίζεται και από τον εγκέφαλο) με αποτέλεσμα να βλέπεις κοιλίτσες "μπύρας" πια και στα μικρά παιδιά (λόγο σακχαρόζης (50γλυκόζη 50 φρουκτόζη περίπου) ...κοινής ζάχαρης δηλ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ. Αντωνόπουλος, εκ Διλόφου Φαρσάλων ορμώμενος, καταδικάζει όλους όσους χρησιμοποιούν τον όρο ΖΕΑ για τα ξενόφερτα δίκοκκα σιτάρια αλλά υποστηρίζει ότι κατέχει την προϊστορική (θα μας τρελάνει) ποικιλία ΖΕΑ με ανακοίνωσή του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας. Μάλλον οι πρόγονοί του είχαν κρυμμένη την "ποικιλία" σε καμιά σπηλιά στα ορεινά των Φαρσάλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ζέα υπήρχε στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Μετά από πολιτικά παιχνίδια και άπληστους - προδότες μεγαλοεμπόρους της εποχής Βενιζέλου απαγορεύτηκε η καλλιέργειά της. Από τότε είναι πολύ πιθανόν ο σπόρος και η ποικιλία να έχει αφανιστεί, δυστυχώς. Πρέπει οι Έλληνες αγρότες να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πανίσχυροι και δεν έχουμε ανάγκη ούτε Γερμανούς, ούτε Αυστριακούς, ούτε άλλους βόρειους να μας μάθουν πως καλλιεργείται η πλούσια γη μας. Εμείς πρέπει να τους μαθαίνουμε γιατί είναι άσχετοι οι περισσότεροι βόρειοι λαοί. Θα τη βρούμε τη λύση μόνοι μας και με τους μεσάζοντες και με τους συνεταιρισμούς και με τη ζέα. Έλληνες είμαστε στην τελική, την λύση πάντα τη βρίσκουμε και από εξυπνάδα και πατέντα δεν μας πιάνει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Leonidas Tzianoydakis20/9/14, 5:14 μ.μ.

    Νά κάνω μία ερώτηση που με απασχολεί και δεν μπορώ να βρώ ακρη.
    Εχω βάλει στο σπορείο αρκετά πράγματα και συνήθως πάνε καλά, φέτος εβαλα πατζάρι μπρόκολο και κουνουπίδι για χειμωνιάτικα.Το λάχανα δεν βγήκε καθόλου διάβασα οτι θέλει σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες 20-25 που εγω δεν ειχα. Τά εχω σε ενα κλουβί με νάυλον που αερίζεται καλά οχι πολυ στο ηλιο λόγω ζέστης εχει ηλιο αρκετή ωρα ομως.( λίγο κάτω απο την σκιά ενος δένρου ).
    Κάποια, ειδικά τα πατζάρια σχεδόν ολα, οταν βγεί απο το κουτάκι με το φυτόχωμα, αρχίζει ο μίσχος και ψηλώνει αρκετά πρίν βγάλει τα πρώτα φύλλα, η στραβώνει ( κάνει ενα καμπύλη ) σε σημείο οταν βγουν τα φυλαράκια να πέφτει, τι ειναι αυτό ελλειψει ηλίου οτι ο σπόρος μπήκε ποιό ψηλά πο οτι επρεπε, το θέμα ειναι οτι δεν το κάνουν ολα, τα πατζάρια ομως σχεδόν ολα, ψιλός κορμός και μακρύς, βλέπω ας πούμε τα κουνουπίδια που πουλάνε στα μαγαζιά εχουν πολύ κοντό μίσχο, και τα φύλλα ξεκινάνε πάρα πολύ κοντά στο χώμα.Υπ'οψιν χρησιμοποιώ πάρα πολύ καλό φυτόχωμα.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Λεωνίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο συγκεκριμενος αποφλειωτης εχει πολλες απωλειες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για ποιον λογο τα εχεις σε κλουβι απο ναιλον ακομη και αν αεριζονται καλα;
    Τα παντζαρια να σπερνουμε κατ ευθειαν στο χωραφι. Δεν εχεις λογο να κανεις σπορειο γι αυτα. Το οτι ειναι ψιλολιγνα δεν εχει να κανει με το βαθος που μπηκε ο σπορος αλλα μαλλον επειδη δεν τα βρισκει αερας.
    Ψαξε στο χωμα, να βρεις τον σπορο απο τα λαχανα. Πιο πιθανο ειναι να μην φυτρωσαν επειδη ηταν λιγη η υγρασια, να στεγνωμε γρηγορα το χωμα λογω του ναιλον, παρα λογω της θερμοκρασιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίο βίντεο.
    Μπράβο σας :)

    Ας μην ξεχνάμε κάποιες σημαντικές παραδόσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Leonidas Tzianoydakis22/9/14, 4:37 μ.μ.

    Στα συγκεκριμένα κλουβιά 2 εχω χωρανε 160 κουτακια, απο τον Μαρτιο είχα βγάλει μια χαρά πολλά φυτακια. Εδώ έχω πολύ αέρα το χώμα είναι πολύ σκληρό το έδαφος με πολλές πέτρες μόνο χώραφι δεν λέγεται. Τα πατζάρια το ξέρω αλλά βοηθιωνται πολύ έτσι που τα κάνω. Τα μπρόκολα κουνουπίδια γιατί ΚΑΠΟΙΑ και όχι όλα να μου το παρουσιάζουν αυτό γι αυτό ψαχνωμαι.Ασε που καποια κουνουπίδια όταν τα έβαλα στον μπαξέ κάποιος μηκυτας μου έφαγε τον φλοιό σε κάποια λόγο κάτω από το χώμα και σε κάποιες μέρες έγειραν και πανιασανε τα φύλλα σαν να μην είχαν νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρύσανθος Δάρμας25/9/14, 11:40 π.μ.

    λέω στο κόσμο έχω δίκοκο σιτάρι spelt και μου λένε...


    αα εγω θέλω ζέα δεν είναι ζέα αυτό ...
    υπάρχει σύγχυση είναι η αλήθεια και πρέπει κάποιος να βάλει τις ελληνικές ονομασίες σε τάξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρύσανθος Δάρμας25/9/14, 11:41 π.μ.

    ποιον αποφλειωτη προτείνεις Μάνο;


    ευχαριστώ.,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρύσανθος Δάρμας25/9/14, 11:43 π.μ.

    ναι πρέπει κάποιος να κάνει συγκριτικές δόκιμες και να μας πει ποιος έχει αποφλειωτη γιατί στη Πελοπόννησο π.χ. δεν βρίσκω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι,οκ οτι πείς.Αφου το λέει η σύγχρονη επιστήμη όλα τα αλλα δεν έχουν σημασία.χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το γνησιο βιολογικό μέλι,δεν έχει καμία σχεση με αυτό των σουπερμάρκετ,απλά για να ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. nickolasgaspar .26/10/14, 9:31 μ.μ.

    Η απάντησή σου αυτή είναι μάλλον απάντηση σε άλλη ερώτηση. Και συγκεκριμένα για παράδειγμα: "Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα είδη μελιών?"

    Τώρα για να συνδέσω την απάντησή σου με το δικό μου σχόλιο...το μέλι είναι το συμπυκνωμένο αποτέλεσμα της συλλογής των φυσικών σακχάρων λουλουδιών από έντομα...άρα είναι ένα προϊόν που έχει υποστεί επεξεργασία...όχι από τον άνθρωπο αλλά από έντομο. Όπως όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα....έτσι και το μέλι δεν μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό τρόφιμο. Και ναι...φρουκτόζη υπάρχει και στα φρούτα....και στα νέκταρ....αλλά όχι σε τόση μεγάλη αναλογία όσο σε μια κουταλιά μέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. nickolasgaspar .26/10/14, 9:40 μ.μ.

    Στη σύγχρονη επιστήμη οφείλεις την ύπαρξη του υπολογιστή και του ίντερνετ, που σου δίνει την δυνατότητα να αναρτάς κάθε αμόρφωτη,μη διασταυρωμένη "αλχημεία". Επίσης στην επιστήμη οφείλεις ότι έφτασες σε αυτή την ηλικία και δεν πέθανες από κάποιο γελοίο βακτηρίδιο ή ιό! Ακόμα οφείλεις και την αδικαιολόγητη εθνική σου υπερηφάνεια, μια και οι πρώτοι κάτοικοι αυτής της περιοχής έβαλαν τις πρώτες ιδέες και βάσεις για την επιστημονική μελέτη και λογική σκέψη. Την κάθε "επόμενη" φορά που θα γράφεις "χαχαχα"..εύχομαι να σου θυμίζει πόσο επιστημονικά αμόρφωτος είσαι. (για δική σου ενημέρωση....αυτό που σου μεταφέρω είναι φιλοσοφική ερμηνεία επιστημονικών δεδομένων...όχι συγχρονη επιστήμη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απλά υπέθεσα οτι δεν το ήξερες και έβγαλες λανθασμένα συμπεράσματα(γιατί πολλοί το κάνουν αυτό με το μέλι). Οκ άποψή σου,που δεν με βρίσκει σύμφωνο αλλα τι να κάνουμε :).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. nickolasgaspar .26/10/14, 9:56 μ.μ.

    αυτό δεν καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος, η επιστήμη δεν είναι τίποτα αλλο από μια μέθοδο που δεν επιτρέπει να αιωρούνται 2 αντίθετες προσωπικές απόψεις πάνω σε ένα θέμα που υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα.

    Η ύπαρξη της φρουκτόζης στο μέλι και ο ανύπαρκτος ανθρώπινος μεταβολισμός αυτής δεν είναι .....θέμα άποψης όπως λες. Σα να μου λες πχ. ότι έχεις την άποψη ότι ο νόμος της βαρύτητα δεν λειτουργεί μετά το δεύτερο πάτωμα της πολυκατοικίας σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εντάξει,υπάρχει κάποιος λόγος που γελάω, δεν το κάνω απο απλή περιφρόνηση.Φυσικά και δέχομαι την επιστήμη γιατί χωρίς αυτήν όπως είπες δεν θα είχαμε τίποτα απο αυτά που έχουμε σήμερα.Αυτό που δεν δέχομαι είναι το βρώμικο παιχνίδι στην πλάτη του απλού ανθρώπου,τα χημικά φάρμακα που αρρωσταίνουν στην πραγματικότητα,η αντιμετώπιση και καταπολέμηση του συμπτώματος και όχι της αιτίας κλπ.Δεν τα βάζω με την επιστήμη κάθε αυτή αλλά με αυτούς που στο όνομά της πείθουν τον κόσμο.Με αυτήν την έννοια το γράφω.Όσον αφορά την επίθεση σου περι εθνικής περηφάνιας(???) και της αμορφωσιάς,σου λέω οτι δεν ξέρεις τίποτα και εκτός αυτού κάνεις λάθος που τα λές γιατί αυτό δείχνει κάποια πράγματα για το άτομό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. nickolasgaspar .26/10/14, 10:09 μ.μ.

    Δεν έκανα καμία επίθεση " περί εθνικής περηφάνιας." Παράδειγμα έφερα τους αρχαίους πληθυσμούς της περιοχής οι οποίοι έμειναν στην ιστορία επειδή ασπάστηκαν την "πρωτόγονη" επιστημονική και λογική αντιμετώπιση ως μέθοδο λύσης και εξήγησης των μυστηρίων που τους περιέβαλαν! Δεν θα το έλεγα το ίδιο όμως για τους σύγχρονους κατοίκους.
    Θα χαιρόμουνα να μου υποδείξεις που κάνω λάθος και να μου εξηγήσεις τι είναι αυτό που λέω που δείχνουν κάτι για το άτομό μου!? Ειλικρινά είμαι περίεργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ομολογώ που δεν το ήξερα αυτό γα την φρουκτόζη,για την τεχνητή ζάχαρη ξέρω οτι δεν μεταβολίζεται απο μόνη της και αποροφά τα ένζυμα του οργανισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "που σου δίνει την δυνατότητα να αναρτάς κάθε αμόρφωτη,μη διασταυρωμένη "αλχημεία"."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. "Θα χαιρόμουνα να μου υποδείξεις που κάνω λάθος και να μου εξηγήσεις τι είναι αυτό που λέω που δείχνουν κάτι για το άτομό μου!?"

    Πίστεψέ με δεν θα χαιρόσουνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. nickolasgaspar .26/10/14, 10:28 μ.μ.

    Μάλλον το πως συζητάς, μοιάζει πολύ με το τρόπο που λαμβάνεις και κρίνεις και τις πληροφορίες σου. "Αντιγράφεις" απόψεις και προτιμάς punch lines.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. οκ φίλε μου,καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. nickolasgaspar .26/10/14, 11:01 μ.μ.

    "Και όμως το λεμόνι είναι υπέραλκαλική τροφή.
    Μπορούμε να πίνουμε ένα στυμμένο λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό με μια κουταλιά μέλι κάθε μέρα;
    Θα ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τον εαυτό μας."
    Καλή ΡΑΔΙΟΑΡΒΥΛΙΚΗ σταδιοδρομία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. nickolasgaspar .27/10/14, 8:23 π.μ.

    καλημέρα Αλεξ....έχουμε κανόνα "μαντζούνι" καλό για σήμερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. καλημέρα, ματζούνι? όχι δεν έχω για να δώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτό δεν το είπα,το σχόλιο που βάζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Συνταγή: σκόρδο και λεμόνι για τον καθαρισμό των αγγείων από την αθηροσκλύρυνση - See more at: http://www.ftiaxno.gr/2013/10/sintagi-gia-ton-katharismo-ton-agion-apo-tin-arthirosklirinsi.html#sthash.OqzaRSnu.dpuf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ