Σελίδες

Ρολογιά ή Πασιφλόρα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Ρολογιά ή Πασιφλόρα: καλλιέργεια

Πως γίνετε η καλλιέργεια ρολογιάς ή πασιφλόρας

Passiflora incarnata-Passion flower (λουλούδι του πάθους)
Η ρολογιά είναι αναρριχόμενος θάμνος αρκετά διαδομένος και ακούεται και με το όνομα πασιφλόρα και τσερφελίκι. Είναι πολύ λίγα τα αναρριχώμενα, όπως τα ρολόγια, που χρησιμοποιούνται για στόλισμα των τοίχων των σπιτιών, των παραθυριών, των μπαλκονιών, δωμάτων, αυλότοιχων, συριματοπλεγμάτων, σκιάδων και λοιπών, ακόμη και των εσωτερικών των θερμοκηπίων.

Τα ρολόγια αγαπούν χώματα μαλακά, αφράτα και ελαφρά, χωρίς όμως να δείχνουν αποστροφή και προς άλλα χώματα. Ευδοκιμούν επίσης σε μίγμα από χώμα κοινό με λίγο ρεικόχωμα και άμμο. Δεν παρουσιάζεται όμως ανάγκη το χώμα αυτό νάνε πολύ πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, γιατί σε τέτοια περίπτωση το φυτό αναπτύσσει υπερβολικό φύλλωμα και έτσι αδικιέται η άνθηση του.

Πάντως για να πετυχαίνει η καλλιέργειά, πρέπει να φυτεύεται σε κήπους ή σε μεγάλες γάστρες και να ποτίζεται άφθονα, όταν αναπτύσσεται. Επίσης πρέπει ν’ αποφεύγουμε την διασταύρωση βλαστών αναμεταξύ των και να αφαιρούμε τους αδύνατους για να δυναμώσουν οι άλλοι.
Όταν τελειώσει η άνθηση μπορούμε να κόψουμε τους ατροφικούς βλαστούς για να ισορροπήσουμε τη βλάστηση.

Πολλαπλασιασμός Ρολογιάς (Πασιφλόρας)

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα, καταβολάδες και σπορά

Με μοσχεύματα πολλαπλασιάζουμε την άνοιξη, με βλαστούς μάκρους 15 εκατοστών, που φέρουν στο κάτω μέρος ένα κόμπο. Κάθε ένα βλαστό τοποθετούμε μέσα σε γάστρα με χώμα ελαφρό.
Τις γάστρες τις τοποθετούμε σε μέρος ζεστό, για να διευκολυνθεί το ρίζωμα, αν και είναι εύκολο. Όταν ριζώσει το φυτό, τότε φέρνουμε τις γάστρες στο καθαρό ,αέρα, όπου σκληραίνεται το στέλεχος. Όταν προχωρήσει λίγο η βλάστηση μεταφυτεύουμε σε γλάστρες πιο μεγάλες και κατά τον Μάιο, φυτεύουμε στην οριστική τους θέση σε αποστάσεις 70 εκατοστών, αν τα φυτά θα φυτευτούν το ένα κοντά στο άλλο, εκτός αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε μέσα σε γάστρες οι οποίες όμως νάνε μεγάλες. Ο εμβολιασμός γίνεται για πολλαπλασιασμό των ποικιλιών.

Τις καταβολάδες επιχειρούμε από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

Η σπορά γίνεται τον Φεβρουάριο - Μάρτιο μέσα σε πήλινα δοχεία και τα τοποθετούμε μέσα σε ζεστή αέρα. Όταν ριζώσουν, τα χωρίζουμε με τοποθέτησα σε κάθε γάστρα ενός φυτού και ακολουθούμε τις ίδιες καλλιεργητικές φροντίδες.

Από τις πολλές ποικιλίες που υπάρχουν περισσότερο καλλιεργείται το γαλάζιο. Είναι από τα πιο εύρωστα είδη και κατάγεται από την Βραζιλία και το Περού.Ανακαλύφθηκε το 1699.

Προτιμά να το βλέπει ο ήλιος, είναι «αναρριχώμενο και πολύχρονο. Τα άνθη του έχουν κάποιο λεπτό άρωμα και ανθίζουν πολύ διάστημα. Τα λουλούδια του είναι άφθονα μεν, αλλά μιας ημέρας. Ανθίζει από Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Φθάνει σε 6 - 8 μέτρα σε ύψος και αντέχει στο κρύο. Πιθανόν να ξεραθούν οι βλαστοί του, άλλα αυτό και πάλι ξαναβλαστάνει την άνοιξη.

Πηγή: Πρακτική ανθοκομία-Αντ. Αντωνιάδου-Αθήναι 1953

Διαβάστε ακόμη:Σπορά φύτεμα καλλιέργεια λαχανικών

2 σχόλια:

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ