Οι θεραπευτικές ιδιότητες των σπόρων μουστάρδας (σιναπιού)
Οι περισσότεροι από εμάς τη γνωρίζουμε ως ένα συνοδευτικό σε μορφή "σάλτσας" στο πιάτο μας ή ως ένα ακόμα υλικό στο μαγείρεμα ενός φαγητού. Επίσης, πολλοί αγνοούν ότι πρόκειται για ένα υλικό που προέρχεται από τους σπόρους φυτού και όχι από απλές προσμίξεις άλλων υλικών.
Ακόμα περισσότερο, αγνοούν ότι αυτοί οι σπόροι έχουν απίστευτα οφέλη για το άσθμα, τον καρκίνο του γαστρενετερικού, τη χοληστερόλη, την υγεία των μαλλιών, τις δερματικές ασθένειες, μέχρι και τη δυσπεψία.
Ο λόγος γίνεται για τον σπόρο της μουστάρδας.
Η μουστάρδα στην μορφή που την ξέρουν οι περισσότεροι φτιάχνεται από τους σπόρους συγκεκριμένων φυτών της οικογένειας των Σταυρανθών ή των Βρασσικιδών. Εκτός από την απλή προσθήκη γεύσης στο φαγητό σας, οι σπόροι της μουστάρδας έχουν μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Δείτε ποιες είναι αυτές:
Έλεγχος των συμπτωμάτων του άσθματος
Οι σπόροι μουστάρδας είναι πλούσιοι σε σελήνιο και μαγνήσιο. Και τα δύο αυτά στοιχεία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν καταναλώνετε τακτικά μουστάρδα, θα περιορίσετε τα συμπτώματα του άσθματος, του κρυολογήματος και της συμφόρησης στο στήθος.
Προστασία από τον καρκίνο του γαστρεντερικού
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σπόροι μουστάρδας έχουν ιδιότητες που μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων καρκινικών κυττάρων και βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού των νέων καρκινικών όγκων.
Ανακουφίζει από ρευματικούς, αρθριτικούς και μυϊκούς πόνους
Το σελήνιο και το μαγνήσιο που περιέχει η μουστάρδα της προσδίδουν την αντιφλεγμονώδη δράση της και τις θερμαντικές της ιδιότητες. Όταν εφαρμόζεται στο σώμα, η πάστα από πολτοποιημένους σπόρους μουστάρδας θερμαίνει την περιοχή και βοηθάει να χαλαρώσει τους μυς, οδηγώντας σε ανακούφιση από τον πόνο.
Μειώνει τη χοληστερόλη
Η μουστάρδα περιέχει υψηλά επίπεδα νιασίνης ή βιταμίνης Β3. Η νιασίνη έχει ιδιότητες που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και προστατεύει τις αρτηρίες από αθηροσκλήρωση (τη συσσώρευση πλάκας). Βοηθάει επίσης στη ρύθμιση της ροή του αίματος και προστατεύει το σώμα από την υπέρταση.
Ευνοεί την ανάπτυξη των μαλλιών
Η μουστάρδα περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η υψηλή ποσότητα β-καροτένιου. Κατά την παραγωγή φυσικών ελαίων από το σώμα (όπως αυτά στο τριχωτό της κεφαλής που θρέφουν τις τρίχες), το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία είναι εξαιρετική για την ανάπτυξη των μαλλιών. Εκτός από αυτό, η μουστάρδα περιέχει επίσης σίδηρο, λιπαρά οξέα, ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία ευνοούν την τριχοφυΐα.
Βοηθάει στη μείωση της δυσκοιλιότητας
Οι σπόροι της μουστάρδας περιέχουν μία μοναδική ουσία που είναι το κλειδί για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Εκτός από αυτό, είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι σπόροι μουστάρδας αυξάνουν την παραγωγή του σάλιου, με αποτέλεσμα την καλύτερη πέψη.
Καταπολεμάει τις λοιμώξεις του δέρματος
Η μουστάρδα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση των λοιμώξεων του δέρματος. Το θείο δίνει στους σπόρους αντί-μυκητιακές και αντι-βακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των περισσότερων παθήσεων του δέρματος.
Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
Οι σπόροι της μουστάρδας είναι γεμάτοι με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη κ.α. Οι συγκεκριμένες ουσίες συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού και αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους.
Μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση
Η μουστάρδα περιέχει καροτένιο, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη (φλαβονοειδή και καροτενοειδή αντιοξειδωτικά), καθώς και βιταμίνες Α, C και Κ. Όλα αυτά τα συστατικά μαζί δημιουργούν μια "βόμβα" αντιοξειδωτικών που επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
Πηγή: www.onmed.gr/
Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σπιτική μουστάρδα
Καλημέρα γνωρίζει
ΑπάντησηΔιαγραφήκάποιος πως από τον σπόρο μπορούμε να κάνουμε μουστάρδα ? Ευχαριστώ
oι εικόνες είναι απο μια εκδοση του ''γαστρονομου'' και πιστεύω πως οι οδηγίες του αειμνηστου Γιωτη, ειναι κατατοπιστικες.Καλη επιτυχία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιχείρησα να φτιάξω μουστάρδα με αυτή τη συνταγή, και απέτυχα.Βγήκε κάτι απαίσιο.Δεν είχα λευκό ξύδι και έβαλα κόκκινο αραιωμένο. Να φταίει αυτό ή άλλη φορά να μην προτείνω κάτι αν δεν το δοκιμάσω πρώτα; Χάρισις τη δοκίμασες; Η επόμενη που θα φτιάξω θα είναι με αλεύρι όπως την παλιά συνταγή που προτείνει ο Θεόδωρος
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα σας κ σας ευχαριστώ για την υποδοχή. ....πως μπορώ να φτιάξω η ίδια μου μουσταρδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθατε σε αυτό το άρθρο υπάρχουν κάποιες συνταγές:
ΔιαγραφήΦτιάχνω σπιτική μουστάρδα
https://www.ftiaxno.gr/2012/04/blog-post.html
ακολουθήστε το σύνδεσμο και διαβάστε με προσοχή, υπάρχουν αρκετές συνταγές