Συμβουλές για κεντρώματα δέντρων
Για να κάνεις ένα δέντρο να κάνει σταφύλια
Φύτευσε κοντά σε ένα πλάτανο ένα κλήμα και όταν απολύσει βλαστάρια, άφησέ τα να μεστώσουν να γίνουν δύο ή τριών χρονών και τότε τρύπησε τον πλάτανο ή κερασιά ή ότι άλλο δέντρο θέλεις με ένα χοντρό τρυπάνι, όσο είναι το κλήμα και πέρασέ το πρωτύτερα δύο πιθαμές, δηλαδή όσο είναι το πάχος του κλαδιού που θα τρυπήσεις, τόσο καθάρισε το κλήμα, το μέρος που θέλει να μείνει μέσα την τρύπα, για να σαρκώσει να γίνει ένα με το δέντρο.
Και όταν περάσουν τρία χρόνια, κόψε το κλήμα σύριζα του δέντρου. Από το μέρος που έχεις την ρίζα ρίξε το και άφησε μόνο την κορυφή του, όπου είναι φυτεμένη στο δέντρο. Και όταν κάνει το δέντρο καρπό, τότε και το κλήμα κάνει τα σταφύλια του, εάν είναι και παράκαιρα. Και τούτο είναι πράγμα αληθέστατο.
Πώς να κεντρώνεις κλήματα
Όταν θέλεις να μπολιάσεις κλήματα, παίρνε τα τα από το μέρος της ανατολής της κουρμούλας, να είναι ολίγωση και να είναι πυκνά τα μάτια τους. Γιατί εκείνα που έχουν αραιά τα μάτια τους, δεν προκόβουν. Και πάλι εκείνα τα προκομένα που θα πάρεις μέχρι έως το έβδομο μάτι μόνο έχουν καρπό, από εκεί έως την κορφή είναι άκαρπα.
Εκείνο το κλήμα που θέλεις να μπολιάσεις κόψε το τρεις ή τέσσερις μέρες νωρίτερα, όσο μπορείς χαμηλά για να βγει μερική από την πολλή του υγρότητα, για να μην πνίξει το μπόλι με το άμετρο δάκρυ. Έπειτα σχίσε το επιδέξια όσο μπόλι βάζεις και ας είναι δύο τα κεντριά. Και έχε τα πελεκημένα από το μέσα μέρος λεπτότερα. Και όταν τα βάλεις με φλούδα. Έχε κρεάδα δηλαδή παχύ χώμα λάσπη να σκεπάσεις τις κομάδες καλά, να μην βραχούν και τύλιξέ τα σφιχτά και δέστα με λινάρι ή σπάγκο ή άλλο που να δένει επιδέξια.
Άλλος τρόπος κεντρίσματος να κάνεις παρδαλά σταφύλια
Σχίσε στην μέση δύο κλήματα με τρόπο ώστε να μην βλάψεις τα μάτια, αλλά να μείνουν ολόγυρα και σμίξε αντάμα αυτά τα δύο σχισμένα κλήματα να γίνουν ένα και δέστα καλά από τα μάτια και κάτω, να μην αγγίξει σε αυτά ο σπάγκος και τα τυφλώσει.
Και ας είναι μακριά τα κλήματα, να τα χώσεις έως εκεί που τα έχεις σμιγμένα. Και όταν γίνουν δύο χρονών να ριζώσουν, κόψε τα κλήματα, όπου κάνουν, φύτευσε τα να κάνουν παρδαλά σταφύλια, άσπρο και μαύρο κατά τις μάνες που φύτευσες πρωτύτερα.
Ομοίως φυτεύουν τρία ή τέσσερα λεπτά κλήματα, πέρασέ τα από ένα κόκκαλο χοντρό από πόδι βοδιού και όταν χοντρύνουν εκεί μέσα στο κόκκαλο, να γίνουν ένα, κόψε όλα τα βλαστάρια σύριζα από το παραπάνω κόκαλο και τότε βγαίνουν άλλα και κάνουν σταφύλια παρδαλά κατά τα κλήματα που έβαλες.
Για τα κεντριά ποια προκόβουν περισσότερο
Όσα δέντρα μπολιάσεις σε όμοια φύση γίνονται γρηγορότερα και κάνουν καρπό καλύτερο και βαστάνε περισσότερο καιρό. Δηλαδή την αχλαδιά στην αχλαδιά, τη μηλιά στη μηλιά, την ροδακινιά στην αμυγδαλιά. Γιατί όλα αυτά έχουν μία φύση, δηλαδή κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα και άλλα παρόμοια.
Μα πρόσεχε να μη κεντρώσεις ένα είδος δέντρου που γίνεται τρανό, σε άλλο δέντρο όπου γίνεται μικρότερο, γιατί βαστάει λίγο καιρό και κάνει τον καρπό άσχημο πολύ και απρόκοπο. Λόγου χάρη να κεντρώσεις στην ροδακινιά που γίνεται μικρό δέντρο την κερασιά ή άλλο όμοιο, γιατί της δίνει ένα βαρύ φορτίο και δεν το αντέχει.. Αλλά στα μεγάλα δέντρα κέντρωνε πάντα τα μικρότερα.
Και πρώτο να είναι το μπόλι που θέλεις να κεντρίσεις, νέο, γερό, καλόφλουδο και όχι ροζάρικο και μην τον μπολιάσεις σε ψιλό κλαδί αλλά κοντά στην γη, γιατί κάνει τον καρπό γλυκύτερο και υγιέστερο και είναι σιγουρότερο να μην το χαλάσουν οι άνεμοι, μάλιστα σε μεγάλο δέντρο δεν προκόφτει το μπόλι, μόνο κόψε το χαμηλά και όταν απολύσει βλαστάρια σε αυτά βάζεις το κεντρί και γίνεται θαυμασιότατα.
Μερικοί βάζουν το μπόλι ανάποδα, δηλαδή την κορφή κάτω και κοιτάζουν τα μάτια προς την γη και αυτό το δέντρο γίνεται παράξενο και καρπίζει μεν και αυτό με τον καιρό του, αλλά ποτέ δεν υψώνεται, αλλά είναι πάντοτε κατά γης.
Για τις ελιές πότε να κεντρώνονται
Όσα κλαριά έχουν την φλούδα τους χοντρή και ζουμερή, αυτά κεντρώνονται στην φλούδα. Και όσα έχουν λεπτή και άνυδρο, αυτά κεντρώνονται μόνο στο ξύλο, από της 22 Μαρτίου έως όλο τον Απρίλιο. Και πάνω σε αυτά τα κεντρώματα του ξύλου χύνε νερό πολλές φορές, για να μην ξεραθούν.
Για τις ροδακινιές
Επειδή οι ροδακινιές ζουν λίγο και ξηραίνονται γρήγορα για αυτό είναι καλύτερο να τις κεντρώσεις στην κυδωνιά, κερασιά και πλάτανο, που δεν φθείρονται, αλλά διαμένουν χρόνια πολλά.
Πηγή: Γεωπονικόν/Αγάπιου μοναχού του Κρητός
Διαβάστε ακόμη:Κέντρωμα δέντρων πως και πότε να γίνεται
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.