Φτιάχνω σπιτικό ταχίνι

Φτιάχνω σπιτικό ταχίνι

Ταχίνι: παρασκευή από σουσάμι

Το ταχίνι ή ουσιαστικά ο σουσαμοπολτός, φτιάχνετε από 2 απλά υλικά:
Από τριμμένους σπόρους σουσαμιού και αγνό ελαιόλαδο.

Το έτοιμο ταχίνι φτιάχνετε συνήθως από αποφλοιωμένους σπόρους σουσαμιού. Αυτό δίνει στους ταχίνι ένα πιο ανοιχτό χρώμα και πιο λεία υφή. Το ταχίνι που φτιάχνετε από φυσικό αναποφλοίωτο σουσάμι δεν είναι τόσο λείο αλλά έχει πιο πλούσια (αν και μερικές φορές λίγο πιο πικρή) γεύση, αλλά ασφαλώς περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Υλικά για την παρασκευή ταχινιού

  • 1 γεμάτη κούπα σπόρους σουσαμιού
  • 2-5 κουταλιές ελαιόλαδο αναλόγως πόσο ρευστό το θέλουμε
  • Αλάτι (προαιρετικό)

Ψήσιμο του σουσαμιού (προαιρετικό). Το ψήσιμο του σουσαμιού δίνει στο ταχίνι καλύτερη γεύση (όπως των ξηρών καρπών).

1ος τρόπος
Σε ένα στεγνό τηγάνι καβουρδίζουμε τους σπόρους σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τους συχνά με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσέξτε την θερμοκρασία, οι σπόροι καίγονται πολύ εύκολα.

2ος τρόπος
Εναλλακτικά, ψήνουμε τους σπόρους στο φούρνο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° Κελσίου. Απλώνουμε το σουσάμι σε λαδόκολλα και ψήνουμε ελαφρώς τους σπόρους, ανακατεύοντας τους μία ή δύο φορές.

Και στις 2 περιπτώσεις ψήνουμε λίγο τους σπόρους, μέχρι να πάρουν ελαφρώς ξανθό χρώμα (όχι σκούρο καφέ), περίπου 5-6 λεπτά. Προσέξτε να μην τους κάψετε γιατί το ταχίνι σας θα έχει απέσεια γεύση. Μεταφέρουμε το ψημένο σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο ή δίσκο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Διαδικασία παρασκευής

  • Τοποθετούμε το σουσάμι σε ένα μίξερ ή μπλέντερ και αλέθουμε τους σπόρους για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μία λεπτή τριμμένη μάζα.
  • Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και χτυπάμε στο μίξερ για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να αναμιχτεί καλά.
  • Για λεπτότερο και ρευστότερο ταχίνι, προσθέτουμε ακόμα 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι ή και περισσότερο μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή σύσταση, αναλόγως τις προτιμήσεις μας και ξαναχτυπάμε.
  • Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλάτι για γεύση.

Η συνταγή μας δίνει περίπου 2/3 της κούπας έτοιμο ταχίνι.
Για παρασκευή περισσότερης ποσότητας, περίπου ενός κοινού βάζου μελιού των 700 γραμμαρίων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εξής αναλογίες:
5 φλιτζάνια σπόρων σουσαμιού και 1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδου, με τι διαφορά ότι ο χρόνος ψησίματος θα είναι λίγο μεγαλύτερος.

Αποθήκευση
Μεταφέρετε τo ταχίνι σε ένα καθαρό βάζο ή άλλο αεροστεγές δοχείο. Φυλάξτε το δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για αρκετούς μήνες.
Αν το λάδι διαχωριστεί και έρθει στην επιφάνεια μην ανησυχήσετε, απλά ανακατέψτε το με ένα κουτάλι.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω μερέντα

19 σχόλια:

  1. που μπορω να βρω βρωσιμο κριθαρι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις χρήσιμες γνώσεις που μας παρέχετε, μπορείτε να με ενημερώσετε σχετικά με τους σπόρους από χαμέρωπα (φοινικοειδή) αν ισχύουν τα ίδια ? .
    Έχω έναν χαμέρωπα 3 μέτρων ύψους , ... πανέμορφος και μου δίνει αν δεν κάνω και λάθος αρκετά σπόρια ... σας ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Andrew Vasilakis25/3/15, 7:00 π.μ.

    xaxa gelasa polii me autes tis malakies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή γελάς με τους αρχαίους Έλληνες και σίγουρα ξέρεις και καλά την Ελληνική γλώσσα... είσαι και σίγουρα Ελληνάρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα "λαδια" ειναι απο τα αγαπημενα μου. Το Σπαθοχοτρο το χρησιμοποιω αποξυραμενο γιατι μου δειχνει οτι τοτε εχει την μεγαλητερη του δυναμη-μυρωδια. Για το θεμα της μουχλας απλα μπορει να χρησημοποιηθει μπουκαλι απο κρασι με το φελο του, πατημενο φυτο μεχρι το λαιμο και λαδι οσο να καλυψει το υλικο και να εχει χωρο για ανακατεμα. Εκθεση παντα στον ηλιο μεσα απο παραθυρο. Εκθεση πανω απο 20 μερες, με αριστα αποτελεσματα, θα ελεγα. Μπορει να γινει χρηση πολλων αρωματικων φυτων ξεχωριστα, οπως Λεβαντα, Δεντρολιβανο, Δαφνη,Κυπαρισσομηλο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολυμνια27/3/15, 3:22 μ.μ.

    Aγαπητέ Θεόδωρε, κάποιες φορές θα παίρνεις και τέτοιες απογοητεύσεις. Απλά δεν ξέρουν, δεν καταλαβαινουν, η θέλουν μόνο να κεντρίσουν. Ευτυχισμένος όμως είναι αυτός που θησαυρίζει από γνώσεις. Εγώ έχω να προσθέσω ένα είδος δολώματος μια και ψαρεύουμε χέλια ποταμίσια. Είναι οι γεωσκώληκες που εδώ τους λέμε "βρωμους". Σκάβει ο σύζυγος, (ασθενή μπράτσα εγώ), και τους φυλάμε σε γουβα μαζί με χώμα για να μην ψοφήσουν. Κατόπιν τους περνάμε από σύρμα και τους κρεμάμε μέσα στο κοφινιδι. Όποιος βάλει χοχλιους τους πατάει λίγο να σπάσει το κέλυφος και τους χρησιμοποιεί ζωντανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ὅταν λές "ἀπξηραμένο" ἐννοεῖς ὅτι ἀποξηρένεις φρέσκα λουλουδάκια ἤ ὅτι περιμένεις τά λουλουδάκια νάξεραθοῦν πάνω στό φυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο τέλος του άρθρου αναφέρω ότι εξαίρεση αποτελεί το
    βάλσαμο και ο σαμπούκος που χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκο υλικό και όχι αποξηραμένο, για καλύτερα αποτελέσματα.

    Αποξηραμένο εννοείτε ότι το αποξηραίνουμε εμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ὡραῖα, εὐχαριστῶ. Ἡ ταχύτητα ἀνάγνωσης μοῦ ἀπέσπασε τήν προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πως καταλαβαινεις αν ενα αυγο εχει σπορο, να το βαλεις για κλωσσα? Πως μοιαζει ο σπορος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σοφια θα σου πω μια παλια τεχνικη,χωρις να ειναι 100% ακριβης.
    Παιρνεις ενα μικρο χαρτονι π.χ 10χ10 και στο κεντρο κανεις μια τρυπα τοση ωστε να μπαινει το αυγο (με την μυτη προς τα κατω) αλλα να μην περναει απο την αλλη και απο κατω βαζεις ενα φως,θα δεις στο πισω μερος του αυγου που ειναι πανω απο το χαρτονι αν κοιταξεις προσεκτικα να διακρινεται ενας κυκλος,αυτο σημαινει οτι το αυγο εχει σπορο.
    Πρεπει να εισαι σε σκοτεινο χωρο για να μπορεις να το διακρινεις και οπως ειπα δεν ειναι απολυτα ασφαλης, γιατι μου εχει τυχει να μην διακρινεται τιποτα αλλα να βγει πουλακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση σας Ηδη ξεχωρησα 11 αυγα και της τα εβαλα.Για να δουμε, θα βγαλουν πουλακια?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/9/18, 3:50 μ.μ.

      Άν έχεις πετεινό το 99% των αυγων θα είναι γόνιμα.Το σπερμα του παραμένεινστην κότα και μπορεί να γονιμοποιήσει τα αυγα μέχρι και μιά βδομάδα μετά την «επαφή»

      Διαγραφή
  13. Καλησπερα σας!Σημερα το πρωι, κατατρομαξα!Ενα μεγαλο φιδι ηταν διπλα στο κοτετσι!Μυριστηκε ταυγα της κλωσσας φαινετε!Διαβαζα στο site σας για φιδια, δεν φανταζομουν οτι θα ειχα κ γω!Το εδιωξα με ενα ξυλο.Εριξα και θειαφι.Ετσι τα διωχνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ναι, το θειαφι ειναι απολυτα αποτελεσματικο για τα φιδια. προσοχη ομως και στους σκατζοχοιρους εαν υπαρχουν εκει γυρω γιατι τρωνε και τα αυγα και τους νεοσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλησπερα..μιαπεριεργη ερωτηση εχω αν ξερει κανεις...μου ειπε ενας γνωστος πως δουλευε σε μεγαλο ορνιθοτροφιο στη πελοπονησο και πως σκωτωναν τα μικρα αρσενικα κοτοπουλακια..υσχιει και αν ναι υπαρχει περιπτωση να παω και να τουσ πω δωστε τα σε μενα και να το κανουν?ξερω αισχρη ερωτηση αλλα αισροτερο αυτο που συμβαινει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω για μια κοτούλα μας που φαίνεται να έχει βγει ο πρωκτός της προς τα έξω. Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΤΟ ΘΕΙΑΦΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΥΠΟΤΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟ ΕΧΟΥΝΕ ΒΓΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.