Η επιδραση του ασβεστη ή της μαρμαροσκονης στο έδαφος

Η επίδραση του ασβέστη ή της μαρμαρόσκονης στο έδαφος

Η ρύθμιση του ph του εδάφους

Υπάρχει η πρακτική, να βάζουμε ασβέστη ή μαρμαρόσκονη όταν φυτεύουμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της έλλειψης ασβεστίου και όταν το έδαφος είναι ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό, δημιουργούμε σοβαρό προβλήμα. Ακόμη μεγαλύτερο γίνεται, όταν το κάνουμε επί σειρά ετών στο ίδιο σημείο. Δυστυχώς δεν είναι άμεσα ορατό, γιατί μπορεί να πάρει δύο ή και περισσότερα χρόνια για να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα της χρήσης τους στο pH του εδάφους.

Ποιες είναι οι συνέπειες
Το pH του εδάφους πρέπει να είναι το κατάλληλο -ελαφρώς όξινο για τα περισσότερα κηπευτικά, αφού επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών, άμεσα ή έμμεσα.
Και το κάνει, επειδή παίζει σημαντικό ρόλο στην διαλυτότητα των θρεπτικών ουσιών.
Δηλαδή η ικανότητα τους να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το pH του εδάφους.
Το πρώτο που επηρεάζει είναι το σίδηρο που όταν είναι το έδαφος αλκαλικό, δεν είναι διαλυτό.

Έχει αποδειχθεί ότι η ντοματιά έχει πολλαπλάσια άνθη όταν είναι σε έδαφος με pH 6,5 από ότι αν είναι με pH 8 και οι βιταμίνες των καρπών της περισσότερες.
Το άλλο σύμπτωμα είναι, οτι η χλωροφύλλη είναι περισσότερη σε αλκαλικό έδαφος, οπότε επικρατεί του λυκοπενίου και οι ντομάτες αργούν να ωριμάσουν.

Ας δούμε πως μεταβάλλεται το pH με την προσθήκη του ασβέστη, για να καταλάβουμε και τι κάνουμε...
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα που αλλάζει το pΗ εξαρτάται από το έδαφος.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα της οργανικής ύλης ή o πηλός, τόσο περισσότερος ασβέστης απαιτείται για να αυξηθεί το pH. Επίσης είναι σημαντικό, ότι η μαρμαρόσκονη είναι ακόμη πιο αλκαλική (pH 9+) από τον ασβέστη (pH 8).

όξινο ph εδάφους

Πως μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση
Η αλκαλικότητα του εδάφους έχει τεράστια σημασία εάν οφείλεται σε εφαρμογή ασβέστη ή σε εγγενές χαρακτηριστικό του εδάφους. Είναι αρκετά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αλλάξουμε αισθητά το του φυσικά αλκαλικού χώματος με τη χρήση υλικών που σχηματίζουν οξέα.
Εάν ένα υψηλό pΗ οφείλεται στην εφαρμoγή ασβέστη ή άλλων αλκαλικών πρόσθετων, το θείο, ο θειικός σίδηρος ή παρόμοια υλικά που σχηματίζουν οξέα μπορούν να μας βοηθήσουν.

ακλαλικό ph εδάφους

Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο από 1 κιλό θείου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα σε μία εφαρμογή, αλλά να επαναλαμβάνουμε τις εφαρμογές του θείου κάθε 2 μήνες, επειδή οξειδώνεται στο έδαφος όταν αναμιγνύεται με το νερό και μπορεί να κάψει τις ρίζες των φυτών.

Πηγή: Μελέτη του πανεπιστημίου του Βέρμοντ.

Διαβάστε ακόμη:Οι τιμές ph του γόνιμου εδάφους

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος20/5/18, 4:25 μ.μ.

    Γεια σας, φυτεψα μυρτιλλο πριν ενα μηνα περιπου σε μεγαλη γλαστρα και τωρα παρατηρω οτι μερικα φυλλαρακια εχουν γινει καφε χρωματος,μπορειτε να μου πειτε τι φταιει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.