Η μελάσα και η ζάχαρη στη βιολογική καλλιέργεια
Πως μπορούν να μας βοηθήσουν;
Έχουν υδατάνθρακες που τα φυτά χρειάζονται για να παράγουν πρωτεΐνες και άμυλο. Τα φυτά παράγουν τα δικά τους ζάχαρα μέσω της φωτοσύνθεσης, και με την έκκριση των δικών τους σακχάρων από τις ρίζες τους, ορίζουν ποιοί μικροοργανισμοί θα ζήσουν κοντά τους. Όταν τα αυξάνουμε, αυξάνονται και τα ωφέλημα βακτήρια του εδάφους που θα τραφούν με την ζάχαρη και θα πολλαπλασιαστούν, οπότε θα βοηθήσουν στην γονιμότητα του εδάφους.
Επίσης, τα έντομα που τρέφονται από τα φυτά μας, δεν την αντέχουν και αφού αυτά την απορροφήσουν, η προσβολή τους θα γίνει δυσκολότερη, οπότε θα μας βοηθήσει πολύ, ειδικά στην αντιμετώπιση των νηματωδών. Ψεκάζουμε καλά την θέση φύτευσης, μετά τοποθετούμε την κοπριά ή το κομπόστ και μετά το σπορόφυτο ή τους σπόρους.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα:
Ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φυτών εις βάρος της ανθοφορίας και η υπερδοσολογία μπορεί να τα σκοτώσει. Επίσης η υπερβολική ζάχαρη ευνοεί την επίσης υπερβολική παραγωγή αμύλου με αποτέλεσμα τις μαλακές ντομάτες.
Ποια πρέπει αν είναι η αραίωση:
Έχουν γίνει διάφορες μελέτες από πανεπιστήμια και δυστυχώς στα περισσότερα δεν συμφωνούν. Εκεί που συγκλίνουν είναι στην αραίωση μιας κουταλιάς της σούπας σε 1 λίτρο νερό όταν πρόκειται να ψεκάσουμε το έδαφος για τα νηματώδη και μιας κουταλιάς του γλυκού όταν πρόκειται να ψεκάσουμε τα φυτά. Και η ζάχαρη και η μελάσα πρέπει να διαλυθούν καλά, γι αυτό τις βάζουμε σε ζεστό νερό ή τις βράζουμε στο νερό.
Αν έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μελάσα αντί ζάχαρης, τα οφέλη μας θα είναι πολλά περισσότερα και θα ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους, αφού η μελάσα έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της ζάχαρης.
Διαθέτει ασβέστιο και σίδηρο που πολύ συχνά ενώ υπάρχει στο έδαφος, δεν είναι διαθέσιμος για τα φυτά μας. Και καθώς τα βακτήρια τρώνε την μελάσα, αυτός είναι διαλυτός, άρα διαθέσιμος με αποτέλεσμα, καλύτερα χρώματα, αύξηση της φωτοσύνθεσης, μεγαλύτερη ανοχή στο στρες και πιο γλυκούς καρπούς.
Ένα ακόμη κέρδος που έχουμε από την χρήση της ζάχαρης είναι η προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων.
Έχει αποδειχθεί, ότι το διάλυμα της ζάχαρης που προσομοιάζει με το μελίτωμα των αφίδων, προσελκύει πασχαλίτσες και ότι αυτές θα παραμείνουν στον χώρο που θα ψεκάσουμε, για μεγαλύτερο διάστημα αναζητώντας για τροφή.
Επίσης η ζάχαρη και η μελάσα, ενεργοποιούν το κομπόστ αφού πολλαπλασιάζουν τα βακτηρία, όμως πρέπει να τα βάζουμε αφού το έχουμε υγράνει. Αν εκ των υστέρων ρίξουμε νερό, θα ξεπλυθούν...
Διαβάστε ακόμη:Φυσικά ενισχυτικά ριζοβολίας μοσχευμάτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.