Σελίδες

Η αντιμετώπιση του τετράνυχου

Η αντιμετώπιση του τετράνυχου

Η καταπολέμηση του τετράνυχου στη βιολογική καλλιέργεια

Οι τετράνυχοι διαχειμάζουν στο έδαφος, στον φλοιό φυτών, αλλά και όπου αλλού βρουν. Είναι τόσο μικροί που χωρούν στην παραμικρή χαραμάδα. Μετακινούνται κυρίως με τις μέλισσες, αλλά και από εμάς τους ίδιους.
Με το που θα φτάσει η θερμοκρασία τους 25º, τα αυγά τους εκκολάπτονται σε 3 ημέρες και ωριμάζουν σεξουαλικά σε μόλις πέντε. Ένα θηλυκό γεννάει μέχρι και 20 αυγά την ημέρα και μπορεί να ζήσει έως έναν μήνα, οπότε μέσα σε αυτόν έχουν γίνει άπειρα τα έντομα και κατατρώνε τα φυτά μας. Αυτή η επιτάχυνση του ρυθμού αναπαραγωγής τους, τα επιτρέπει να προσαρμόζονται γρήγορα και να συνηθίζουν τα φυτοφάρμακα με την πάροδο του χρόνου, αφού αρκετά από αυτά, γλιτώνουν λαμβάνοντας μικρότερη από την απαιτούμενη δόση.

Τα θηλυκά -είναι εμφανώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά, που όμως για να μπορέσουμε να τα δούμε, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγεθυντικό φακό.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε προσβολή
Το πιο σημαντικό για την αντιμετώπισή του προβλήματος του τετράνυχου είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παράσιτα βρίσκονται στην κάτω πλευρά των φύλλων. Αν παρατηρήσουμε τα φύλλα προσεκτικά, θα δούμε μικρά κίτρινα στίγματα που είναι το αποτέλεσμα του πιπιλίσματος των εντόμων από την κάτω πλευρά τους. Για να σιγουρευτούμε, μπορούμε να βάζουμε ένα λευκό χαρτί κάτω από τα φύλλα και να τα χτυπήσουμε με το δάχτυλό μας για να πέσουν μερικά στο χαρτί. Τότε είναι πιο εύκολο να τα δούμε. Σε αυτό το πρώτο στάδιο μπορεί η επέμβασή μας να είναι αποτελεσματική.
Στο επόμενο, τα φύλλα αρχίζουν να καλύπτονται από τον ιστό τους και η δυνατότητα τους να φωτοσυνθέσουν μειώνεται δραματικά, ενώ και τα εντομοκτόνα πλέον δεν είναι αποτελεσματικά, αφού είναι δύσκολο να φτάσουν στα έντομα.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Αντιμετώπιση του τετράνυχου: Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και το υγρό περιβάλλον είναι γνωστό ότι επιβραδύνουν το μεταβολισμό τους και τον το ρυθμό αναπαραγωγής του τετράνυχου, οπότε πλένουμε τα φυτά με νερό από την κάτω πλευρά των φύλλων, χρησιμοποιώντας εκτοξευτήρα λεπτής δέσμης. Αν το κάνουμε αυτό θα μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητα να μας δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα.

Είναι σημαντικό, το πλύσιμο να γίνεται μετά το μεσημέρι, όταν ακόμη η θερμοκρασία είναι ψηλή. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε το νερό να εξατμιστεί και οι υδρατμοί να παγιδευτούν στην κάτω πλευρά των φύλλων. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται πριν δημιουργήσουν ιστούς, γιατί μετά είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαρίσουμε τα φυτά με το νερό. Όμως είναι γνωστό ότι το νερό είναι ένας από τους τρόπους που εξαπλώνονται οι μύκητες, οπότε για να το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είμαστε βέβαιοι ή ότι δεν έχουν ή ότι η κατεύθυνσή του νερού είναι προς την πλευρά που δεν υπάρχουν άλλα φυτά.

Τρόποι και μέθοδοι καταπολέμησης του τετράνυχου

Αν τα φύλλα του φυτού περιβάλλονται από ιστούς, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το κάψουμε ως έχει. Αν το ξηλώσουμε θα γεμίσουμε τον τόπο με έντομα. Η δε αντιμετώπιση του τετράνυχου με εντομοκτόνα είναι προβληματική, επειδή τα πρώτα που θα εξοντώσουμε θα είναι οι εχθροί του και αν ο ψεκασμός δεν είναι αποτελεσματικός, θα ακολουθήσει έκρηξη του πληθυσμού τους, αφού θα ζουν δίχως εχθρούς. Πάντως, όποια μέθοδο και αν ακολουθήσουμε, πρέπει να επαναληφθεί τουλάχιστον 3 φορές με απόσταση 5-6 ημερών.

Συνταγή οικολογικού εντομοκτόνου για την καταπολέμηση του τετράνυχου

Ένα μέσο για να τους αντιμετωπίσουμε, είναι το σαπούνι. Βάζουμε 2 κουταλιές σαπούνι των πιάτων, μια οινόπνευμα και ψεκάζουμε προσεκτικά από την κάτω πλευρά των φύλλων. Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές ανά 5-6 μέρες.
Εξαιρετικά λειτουργεί και το οξιζενέ. Πλένουμε καλά τα φυτά με 1% υπεροξείδιο του υδρογόνου και επαναλαμβάνουμε. Το καλό με αυτό είναι ότι σκοτώνει και τους μύκητες.
Ένα άλλο μέσο είναι τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων που μπορούμε να προμηθευτούμε από τους γεωπόνους.

Φυσικοί εχθροί του τερτάνυχου

Ο τετράνυχος έχει πολλούς εχθρούς και οι σημαντικότεροι είναι το αλογάκι της παναγίας, η σφήκα, η πασχαλίτσα και ένα ακάρι που ονομάζεται Persimilis Phytoseiulus. Αυτό είναι και το πιο αποτελεσματικό και αν το εισάγουμε έγκαιρα στην καλλιέργεια μας θα την προστατέψει αποτελεσματικά. Τρώει 5 ενήλικα ή 20 αυγά την μέρα και όταν τελειώσουν οι τετράνυχοι, τρώνε το ένα το άλλο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αζωτούχα λίπανση ενθαρρύνει τα ακάρεα και η παρουσία αζώτου στα φύλλα, μεγαλώνει τα ποσοστά αναπαραγωγής του τετράνυχου, οπότε η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και ο ψεκασμός με τσουκνιδόζουμο θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία φυτών

4 σχόλια:

  1. Επανω στα παχυφυτα μου εχει ασπρους ιστους σαν αραχνης, ειναι τετρανυχος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα σημάδι εμφάνισης του τετράνυχου πολλές φορές

      Διαγραφή
  2. Σκορδέλαιο με πρασινο σαπουνι και πιπερι καγιαν ,μπορει να καταπολέμηση το τετρανυχο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η εμφάνιση κίτρινων, υπολευκων στροβίλων στα φύλλα είναι ένδειξη τετρανυχου; Κυρίως στις ντομάτιες το βλέπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ