Σελίδες

Σπορά και λύσεις για γκαζόν

Σπορά καλλιέργεια γκαζόν

Τι είδους χλοοτάπητα να σπείρω αντί για γκαζόν

Είναι αλήθεια ότι μπορεί το γκαζόν να αποτελεί ίσως το πιο όμορφο και εντυπωσιακό είδος χλοοτάπητα, αλλά απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού για τη σωστή συντήρησή του. Στις μέρες μας το νερό πλέον αποτελεί πολύτιμο αγαθό που συνεχώς μειώνεται, με τα φαινόμενα ερημοποίησης σε όλο τον πλανήτη να αποτελούν γεγονός.
Αν πάλι το πότισμα γίνεται με το νερό της ύδρευσης, είναι σίγουρο ότι ο λογαριασμός για περίπου 6 συνεχόμενους μήνες θα έρχεται τσουχτερός.

Συν τοις άλλοις το γκαζόν έχει πολλές απαιτήσεις σε φροντίδα (φροντίδα από μυκητιάσεις, λιπάνσεις κ.τ.λ.) και απαιτεί σχετικά συχνό κούρεμα.
Τους καλοκαιρινούς μήνες ένα ζωηρής ανάπτυξης γκαζόν μπορεί να χρειάζεται κούρεμα μία φορά στις δέκα ημέρες ή και λίγο συχνότερα.

Σπορά και λύσεις για γκαζόν

Για τους λόγους αυτούς πολύς κόσμος στρέφεται σε εναλλακτικές λύσεις προ κειμένου να έχει ένα πράσινο χλοοτάπητα, αλλά με λιγότερο κόστος και κόπο. Εναλλακτικές λύσεις αποτελούν τα μείγματα αγριάδας.

Η αγριάδα

Η αγριάδα διαφέρει από το γκαζόν, καθώς τους χειμερινούς μήνες δεν παραμένει πράσινη. Αντίθετα, παίρνει μία γκριζοκίτρινη όψη και μοιάζει να είναι τελείως ξερή. Αυτό συμβαίνει γιατί πέφτει σε χειμέρια νάρκη. Μόλις έρθει η άνοιξη πρασινίζει ξανά και αρχίζει να αναπτύσσεται. Από την άλλη μεριά, ένας χλοοτάπητας από αγριάδα απαιτεί πολύ λιγότερο νερό από το γκαζόν και σπανιότερο κούρεμα.

Ο σπόρος αγριάδας είναι λίγο ακριβότερος από αυτόν του γκαζόν, αλλά απαιτείται μικρότερη ποσότητα σπόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Η αγριάδα μπορεί να αποτελέσει λύση για κήπους εξοχικών κατοικιών όπου οι ιδιοκτήτες πηγαίνουν κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι, και έτσι δεν τους ενδιαφέρει η εικόνα της το χειμώνα.

Το πασπάλουμ

Η επανάσταση στους χλοοτάπητες την τελευταία πενταετία λέγεται πασπάλουμ! Πρόκειται για ένα μείγμα αγριάδας που έχει τρομερές αντοχές σε ξηρασία και πολύ καλή προσαρμοστικότητα στο δύσκολο ελληνικό καλοκαίρι. Μεγαλώνει γρήγορα και καλύπτει με ταχύτητα τα κενά, καθώς αναπτύσσεται παράλληλα με το έδαφος με στόλωνες (μακριοί βλαστοί παράλληλοι με το έδαφος) και ριζώματα.

Το πασπάλουμ έχει την ικανότητα να ευδοκιμεί ακόμη και σε φτωχά, με κακή αποστράγγιση και αυξημένη αλατότητα εδάφη. Είναι εντυπωσιακό ότι μπορεί να ποτίζεται ακόμη και με υφάλμυρο νερό.
Ο σπόρος του πασπάλουμ έχει περίπου τετραπλάσια τιμή από το κοινό γκαζόν, αλλά μας παρέχει πολλά πλεονεκτήματα και έτσι η απόσβεση σε μικρό βάθος χρόνου είναι σίγουρη.

Πηγή: Κηπολόγιο: Απαντήσεις στις συνηθέστερες ερωτήσεις κηπουρικής-ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ-Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης

Διαβάστε ακόμη:Τριφύλλι Ladino, Μηδική και Ακακία για εδαφοκάλυψη

1 σχόλιο:

  1. Καλημερα σας. Παρακαλω πια ειναι η μεθοδος που πρεπει να ακολουθηθη για την επανασπορα με στολωνες πιο μερος του φυτου χρησιμοποιουμε(το κοβουμε κοματια) σε τη βαθος σπερνετε και αν το παταμε η το αφηνουμε σε αφρωδη εδαφος. Σας ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ