Η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού
Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται η προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού: είναι το υγροτοπικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιού καθώς και την κοίτη του έως τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους.
Και είναι πραγματικά ένας άγνωστος θησαυρός, μία περιοχή με οικολογική αξία που την κατατάσσει στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ευρώπης, ιδιαίτερα για την ποικιλία της άγριας ορνιθοπανίδας. Τα όριά της ξεκινούν μερικά μόλις χιλιόμετρα από το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, κι όμως παραμένει άγνωστη και ανεξερεύνητη για τους περισσότερους.
Σε δέκα λεπτά από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται κανείς στο Καλοχώρι και στις εκβολές του Γαλλικού, σε ένα τοπίο με μία περίεργη μελαγχολική ομορφιά να συγκατοικεί με τα παρατημένα λάστιχα και τα μπάζα, με τους όμορφους λευκούς ερωδιούς, τα φλαμίνγκο, τους πελεκάνους και άλλα σπάνια πουλιά, με θέα την πόλη που απλώνεται πάνω από τον Θερμαϊκό. Οι Θεσσαλονικείς γνώρισαν την περιοχή μέσα από τα «Ίμια», το «Φράγμα» και το «Μπαγκλαντές», τις περίφημες ταβέρνες - παραπήγματα που για πολλά χρόνια προσέφεραν υπηρεσίες γαστριμαργίας, αλλά έχουν πια κλείσει οριστικά.
Στο Δέλτα του Αξιού, αλλά και στις εκβολές του Λουδία, θα συναντήσει κανείς τις ξύλινες καλύβες των ψαράδων και των μυδοκαλλιεργητών. Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου παράγεται το 80% των μυδιών στην Ελλάδα.
Η φύση είναι εξίσου γενναιόδωρη στο Δέλτα του Αλιάκμονα, αλλά και στη Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους. Οι αλυκές διαθέτουν τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή αλατιού στην Ελλάδα, και στην ευρύτερη περιοχή φιλοξενούνται πολλά είδη ερπετοπανίδας, αλλά και ένα προστατευόμενο φυτό, ο κρίνος της θάλασσας.
Όσοι αγαπούν τα πουλιά θα λατρέψουν την περιοχή του Δέλτα Αξιού, αφού εδώ έχουν καταγραφεί 295 είδη πουλιών –σχεδόν το ένα τρίτο των πουλιών της Ελλάδας-, πολλά από τα οποία σπάνια και απειλούμενα. Αναπόσπαστο στοιχείο του οικοσυστήματος είναι και τα άγρια άλογα του Άξιού, που πριν χρόνια οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν γιατί δεν τα χρειάζονταν πια στις αγροτικές τους εργασίες.
Προκειμένου να ενημερωθεί κανείς για την περιοχή, αλλά και για πιθανές διαδρομές στη φύση, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού ή να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, στη Χαλάστρα (τηλ. 2310794811).
Διαβάστε ακόμη:Υδροθεραπεία και λουτροθεραπεία στην Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.