Σελίδες

Πως φτιάχνετε το οινόπνευμα

φτιάχνω οινόπνευμα

Πως γίνετε η παρασκευή οινοπνεύματος από δημητριακά

By Anne Marie Helmenstine, Ph.D. Chemistry Expert

Η αιθανόλη ονομάζεται επίσης αιθυλική αλκοόλη ή οινόπνευμα. Παρασκευάζετε από ένα μείγμα καλαμποκιού, μαγιάς, ζάχαρης και νερού που έχει υποστεί ζύμωση.
Η προκύπτουσα αλκοόλη είναι 100 έως 200 περιεκτικότητας proof (200 proof είναι καθαρή αλκοόλη).
Εκτός από τη χρήση στο εργαστήριο, η αιθανόλη είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση καυσίμου και πρόσθετου βενζίνης. Επειδή είναι εύφλεκτη, η αιθανόλη είναι απαγορευτικά ακριβή για να μεταφερθεί, έτσι υπάρχει λογική για την δική σας απόσταξη. Καθένας μπορεί να έχει ένα αποστακτήρα, αλλά θα πρέπει να πάρετε μια ειδική άδεια για να κάνετε αλκοόλ.

Δυσκολία: Εύκολη
Απαιτούμενος χρόνος: 3-10 ημέρες, μερικές φορές περισσότερο

Υλικά κατασκευής οινοπνεύματος:

  • 11.5 κιλά καλαμποκάλευρο ή ολόκληρο το καλαμπόκι
  • 45,5 κιλά ζάχαρη (σακχαρόζη)
  • 378.5 κιλά νερού
  • 170 γραμμάρια μαγιά

Παρασκευή αλκοόλ (οινοπνεύματος):
Εάν ξεκινάτε με ολόκληρο καλαμπόκι, θα πρέπει πρώτα να μετατρέψετε το άμυλο του καλαμποκιού σε ζάχαρη με προβλάστηση του καλαμποκιού. Τοποθετήστε το καλαμπόκι σε ένα δοχείο, σκεπάστε το με ζεστό νερό και καλύψτε το δοχείο με ένα πανί για να αποφύγετέ τυχόν επιμόλυνση αλλά και για να διατηρήσετε την θερμοκρασία. Στην ιδανική περίπτωση, ο περιέκτης θα έχει μία τρύπα στο κάτω μέρος για αργή αποστράγγιση. Προσθέστε ζεστό νερό από καιρό σε καιρό, όταν η στάθμη του υγρού πέφτει. Διατηρήστε τα για 3 ημέρες ή έως ότου το καλαμπόκι έχει προβλαστήσει περίπου 5 πόντους.

Αφήστε το προβλαστημένο καλαμπόκι να ξεραθεί. Στη συνέχεια αλέστε το και κάντε το χοντρό αλεύρι. Εναλλακτικά, ξεκινήστε με καλαμποκάλευρο. Άλλοι σπόροι μπορούν να παρασκευαστούν με τον ίδιο τρόπο (π.χ. πολτός σίκαλης).
Ο πολτός γίνεται με την προσθήκη βραστού νερού στο χοντροαλεσμένο καλαμπόκι. Ο πολτός διατηρείται ζεστός για να ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Η μαγιά προστίθεται, εάν είναι διαθέσιμη (περίπου 250 γραμμάρια ανά 200 κιλά πολτού για παράδειγμα) και η ζάχαρη (αναλόγως τη συνταγή). Με τη μαγιά, η ζύμωση διαρκεί περίπου 3 ημέρες. Χωρίς μαγιά, ίσως η ζύμωση μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από 10 ημέρες. Ο πολτός είναι έτοιμος όταν σταματήσει να βγάζει φυσαλίδες. Ο πολτός έχει μετατραπεί σε ανθρακικό οξύ και αλκοόλη μέσο της διαδικασίας της ζύμωσης. Ονομάζεται «μπύρα» ή «ξινός πολτός».

Η μάζα τοποθετείτε στον αποστακτήρα και στους 78° Κελσίου το αλκοόλ αποστάζεται. Το πρώτο υγρό περιέχει πτητικές προσμείξεις λαδιού εκτός από το αλκοόλ. Αυτά τα περισσεύματα στην αρχή της απόσταξης είναι εξαιρετικά τοξικά και για αυτό πετάγονται. Μετά από αυτό, το υγρό συλλέγεται. Οι αρχικές συλλογές είναι υψηλότερες σε ποσοστό αλκοόλ, από αυτές που συλλέγονται καθώς προχωρά η απόσταξη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παρασκευή οινοπνεύματος (αλκοόλ)

  1. Εάν ζείτε στην Ελλάδα, απαιτείται άδεια προκειμένου να αποστάξετε νόμιμα αιθανόλη (αλκοόλ).
  2. Εάν η διαδικασία γίνει με λάθος τρόπο, μπορεί να είναι τοξικό.
  3. Σε περίπτωση που το ποσοστό του επιπέδου αλκοόλ είναι υψηλό, μπορεί να είναι εξαιρετικά εύφλεκτο.

Προφυλάξεις
Ειδικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για την παρασκευή οινοπνεύματος. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Πηγή: http://chemistry.about.com/od/chemistryhowtoguide/ht/ethanol.htm

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω αποστακτήρα νερού

3 σχόλια:

  1. ποσα λιτρα αλκοολης παιρνουμε με βαση τα παραπανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/7/21, 6:05 μ.μ.

      Εεε τι ρωτάς κι εσύ καημένε εδώ μέσα του κουτρούλη ο γάμος.....πληροφορίες είτε λανθασμένες είτε με το σταγοομετρο....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/8/21, 12:06 μ.μ.

      59 λίτρα άνυδρα ανά 100 κιλά ιμβερτοσακχάρου(φρουκτόζης ή γλυκόζης ή μαλτόζης κλπ). 55 λίτρα άνυδρα ανά 100 κιλά ιμβερτοποιημένης ζάχαρης(σακχαρόζης). Για το καλαμπόκι και σίκαλη κλπ, εξαρτάται από το πόσο ιμβερτοσάκχαρο περιέχουν οι βύνες τους(συνήθως 70-80%).

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ